11 animale intalnite in Antarctica

11 animale pe care le puteti vedea in timpul unei croaziere in Antarctica  

Pentru multi calatori, Antarctica este cap de afis in topul destinatiilor turistice. Numarul turistilor ce viziteaza acest loc izolat si nepamantean de frumos, este in continua crestere. Pentru toti vizitatorii, fauna salbatica – in special dragalasii pinguini – reprezinta atractia principala.

Priviti orice turist care viziteaza pentru prima oara Antarctica, si veti intelege de ce pinguinii se bucura de o asa de mare popularitate. Totul, in privinta lor, este coplesitor: coloniile bine organizate, cacofonia de sunetete extatice, si chiar mirosul lor, care patrunde cu usurinta prin sistemul de ventilatie al navei. Este fascinant sa stai si sa-i admiri in timp ce trec peste picioarele tale, leganandu-se si privindu-te iscoditor.

Desigur, pinguinii nu sunt singurele vietati pe care le gasim pe Continentul Alb. La sfarsitul lui decembrie, abunda balenele, care pot fi observate cu usurinta de pe puntile unor nave de expeditie. Balenele cu cocoasa ofera un spectacol magnific, iesind aproape in intregime la suprafata, iar balenele – ucigase scruteaza suprafetele netede, inghetate, in cautare de hrana. In aer se aude strigatul albatrosilor, care pot zbura deasupra celor mai inalte valuri si pot petrece pana la cativa ani pe mare.

In toate croazierele din Antarctica, veti intalni la bord specialisti care va vor explica diferentele dintre speciile intalnite aici, si multe alte lucruri mai interesante decat spectacolele de varietati traditionale, oferite in mod normal la bordul navelor de croaziere.

Va prezentam, mai jos, cateva dintre speciile pe care le puteti intalni intr-o croaziera in Antarctica:

 

 

1)    Balenele – ucigase

A1

De ce sunt interesante: sa urmaresti o balena – ucigasa in timp ce vaneaza in salbaticie este un studiu foarte interesant al puterii de adaptare in mediul ostil al acestor animale. Aceste mamifere cu aspect fioros au un colorit specific, alb-negru, iar inotatoarele dorsale pot ajunge pana la 2 metri inaltime. Se deplaseaza, de obicei, in grupuri mici, unite, formate din membrii unei familii. Tacticile avansate de vanatoare si structura sociala dinamica a acestor mamifere sunt inca studiate. Inoata in grup pentru a produce valuri, care “matura” prada de pe suprafata neteda a ghetarilor.

Unde le puteti vedea: in Stramtoarea Gerlache, de-a lungul Peninsulei Antarctice.

2)    Pinguinii Regali

A2

De ce sunt interesanti: coloniile imense de pinguini, din Georgia de Sud – mai bine de 100000 de pasari pe o singura plaja – reprezinta un paradis pentru iubitorii de natura salbatica. Veti fi impresionati de tipetele ascutite si de mirosul intepator, dar si de puii care sunt prezenti pe toata perioada sezonului. Cu penele maronii, infoiate, puii de pinguini sunt gingasi si simpatici, dar si foarte curiosi!

Unde pot fi vazuti: in Insulele Falkland, dar mai ales in Georgia de Sud, unde traiesc in colonii foarte numeroase.

3)    Balenele cu cocoasa

A3

De ce sunt interesante: acesti giganti blanzi, de aproape 40 de tone, se numara printre cele mai raspandite specii de balene. Energetice si acrobatice, le puteti vedea  sarind din apa, ridicand doar capul desaupra apei, spionand parca , sau rostogolindu-se si lovind apa cu inotatoarele anterioare. Fiecare coada este unica, la fel ca amprentele noastre digitale. Exista chiar cataloage care ajuta la identificarea indivizilor, si a locului unde au fost zariti ultima oara.

Unde pot fi intalnite: in luna ianuarie este imposibil sa nu le vedeti in apele Peninsulei Antarctice.

4)    Foca mancatoare de crabi

A4

De ce sunt interesante: aceasta foca de culoare crem poate ajunge la o lungime de peste 2 metri! Cu o populatie de cca. 15 milioane de exemplare (sau chiar mai multe), este cea mai numeroasa specie de foci din lume. De fapt, unii oameni de stiinta afirma ca ar fi cea mai numeroasa specie de mamifere de talie mare, din lume! In ciuda numelui, focile mancatoare de crabi se hranesc cu crustacee mici, de dimensiunea crevetilor (krill). In timp ce imping apa din gura, dintii le ajuta sa retina hrana.

Unde le intalniti: de-a lungul Peninsulei Antarctice.

5)    Balena Minke

A5

De ce sunt interesante: cea mai mica dintre balenele albastre, desi este o specie numeroasa, este si foarte eluziva, motiv pentru care multi turisti sunt dezamagiti. Aceste balene inoata rapid, de multe ori in dreptul navelor de croaziere, fara a iesi prea des la suprafata. Uneori, insa, pot fi zarite in preajma barcilor pneumatice Zodiac (folosite la transportul pasagerilor de pe navele de croazirere, la tarm).

Unde pot fi vazute: Peninsula Antarctica.

6)    Foca-leopard

A6

De ce sunt interesante: au capul ca de reptila, corpul patat, forma aerodinamica si un aspect general fioros, din orice unghi le-ai privi. Pot ajunge la o lungime de pana la 3.5 metri, fiind pradatori de top in Antarctica, alaturi de balenele ucigase. Deseori pot fi vazute dand tarcoale coloniilor de pinguini. Infricosati, acestia se strang la marginea apei, asteptand ca cel mai curajos sa sara primul. In ciuda reputatiei insa, foca-leopard se hraneste in proportie de 50 %, cu crustacee mici.

Unde pot fi vazute: de regula pe gheata plutitoare din jurul peninsulei, in South Orkneys si, in numar mai mic, in Georgia de Sud.

7)    Pasarile Albatros

A7

De ce sunt interesante: albatrosii sunt emblematici pentru Oceanul de Sud, fiind considerati aducatori de noroc pentru marinari. Aceste pasari isi petrec aproape intreaga viata pe mare, alunecand gratios pe deasupra apei, in ciuda celor mai puternice vanturi. Puteti sa luti loc langa unul din geamurile navei, si sa observati cum aceste pasari gratioase se inalta, plonjaza, sau se scufunda, intr-un dans care va va fermeca.

Unde-i veti intalni: pe mare, in stramtoarea Drake Passage, precum si in Falklands si Georgia de Sud.

8)    Foca-elefant

A8

De ce este interesanta: O vizita in Georgia de Sud, in timpul primaverii australe, este o experienta coplesitoare. Lungi de peste 3 metri, si cantarind aproape 4 tone, focile-elefant lenevesc in nisip. Uneori au loc confruntari brutale intre masculi, care isi protejeaza haremul, intr-o scena desprinsa, parca, de pe “National Geographic”. Deseori veti intalni si pui dragalasi, abandonati de mame, care se vor apropia destul de mult de turistii rabdatori. Scufundatori iscusiti, focile adult coboara, uneori, la adancimi de pana la 1500 de metri, si pot sta sub apa mai mult de doua ore.

Unde pot fi vazute: in timp ce pot fi zarite in numar mic in Peninsula Antarctica, intr-o vizita in Georgia de Sud, in lunile octombrie si noiembrie, puteti intalni colonii de mii de exemplare.

 

9)    Pinguinii imperiali

A9

De ce sunt interesanti: “Imperialii” sunt staruri, atat in lumea pinguinilor, cat si in filme precum “Marsul pinguinilor” si “Happy Feet”. Sunt singurii pinguini care isi intemeiaza coloniile pe marea inghetata, in timpul iernii. Exploratorul Apsley Cherry-Garrard spunea: “nu cred ca cineva, pe Pamant, are o viata mai grea decat un pinguin imperial.” Cu o inaltime de aproape 1 metru, si cantarind in jur de 36 de kg, acestea sunt pasari mari, dar greu de observat (singura colonie mare din zona se disloca in decembrie). Putini au privilegiul de a vedea un astfel de pinguin ratacind pe un bloc de gheata.

Unde i-am putea vedea: deasupra ghetii, in largul Marii Wedell, sau in sudul indepartat al peninsulei.

10) Focile antarctice cu blana

A10

De ce sunt interesante: reprezentand un succes in materie de conservare, aceste foci au fost vanate pana in pragul disparitiei dar avut o revenire remarcabila. Masculii teritoriali sunt unele dintre putinele animale agresive cu oamenii, din Antarctica. In timpul sezonului de imperechere, masculii pot fi bataiosi si rautaciosi. Insa, in ciuda atitudinii recalcitrante de pe uscat, in apa ei incanta privirile pasagerilor din barcile pneumatice, acordandu-le un interes deosebit.

Unde pot fi vazute: Georgia de Sud este aproape invadata de foci antarctice cu blana, pot fi atat de multe uneori, incat fac imposibila debarcarea!

11)  Pinguinii comuni

A11

De ce sunt interesanti: exista trei specii comune de pinguini in peninsula Antarctica, si fiecare corespunde cu imaginea unei pasari in frac. Vizitatorii nu se pot  satura de giumbuslucurile lor: sarituri din apa pe gheata, ca din prastie, doar ca sa alunece inapoi in apa; mersul leganat, in sir indian, sau grupuri intregi de pinguini care inoata in jurul barcilor pneumatice. Aceste pasari simpatice depasesc asteptarile in ce priveste dragalasenia, iar felul in care-si traiesc viata te face sa apreciezi intr-adevar magia salbaticiei.

Unde pot fi zariti: aceste trei specii (gentoo, adelie si pinguiniul antarctic chinstrap) pot fi intalnite in peninsula. Fiecare specie are o arie de raspandire usor diferita, si traiesc in colonii distincte.


									


Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.