Antarctica – sfaturi de navigare

Antarctica – sfaturi de navigare

1

Antarctica este ultimul continent neatins, fiind o destinatie dorita de cei mai cutezatori calatori. Nu are populatie indigena, nu are viata politica si economica, dar totusi ocupa 10 % din suprafata planetei, cu o intindere de 1.5 ori mai mare decat cea a SUA.

Putine destinatii mai au un impact emotional atat de puternic asupra vizitatorilor, precum are Antarctica. Desi pare desprinsa de pe o alta planeta, doar 35000 de turisti o viziteaza anual – un numar mic, in comparatie cu 1 milion de turisti care merg anual in Alaska.

Istoria explorarii Antarcticii include faimoasa cursa catre Polul Sud a lui Robert Scott si Roald Amundsen, precum si una dintre cele mai grozave povestiri despre supravietuire, a tuturor timpurilor: in 1914, Sir Ernest Shackleton si echipajul sau de la bordul navei Endurance, porneau intr-o aventura, in incercarea de a fi primii care traversau cel mai sudic continent, pe uscat. Au abandonat incercarea, cand nava a ramas blocata in apele inghetate. In mod miraculos, datorita curajului si determinarii de care a dat dovada Shackleton, toti membrii echipei au supravietuit.

Astazi, navele de croaziere viziteaza doar o mica parte, in comparatie cu expeditiile marete de altadata. Cele mai multe vase navigheaza doar spre Insulele South Shetland si Peninsula Antarctica.

Foarte putini pasageri ajung la Georgia de Sud, aflata la 800 de mile spre Nord-Estul peninsulei, si doar cativa se aventureaza mai adanc, spre Marea Ross, de cealalta parte a continentului. Majoritatea vizitatorilor vin din SUA, urmati, ca numar, de cei din Australia, China, UK si Germania.

Pentru iubitorii de natură sălbatică, putine destinaţii sunt pe masura “Continentului Alb.” Bineinteles, toata lumea vine pentru a vedea pinguinii, care traiesc in colonii ce numara zeci de mii de specimene. Cele mai comune tipuri de pinguini intalniti aici sunt chinstrap, Gentoo si Adelie. Pinguinii regali sunt mai des intalniti in Georgia de Sud, iar cei imperiali (mult mai rari), pot fi zariti uneori langa Weddel Sea, sau pe gheata din sudul indepartat al peninsulei.

Dar mai sunt si alte animale care traiesc aici. printre care se numara sase specii de foci si cel putin noua specii de balene.

In afara de dragalasenia simpaticilor pinguini, raman intiparite in mintea vizitatorilor imagini cu intinderi vaste de gheata si peisajele uluitore. Ghetarii uriasi, cu forme si texturi variate, subliniaza orizontul. Uneori intinzandu-se pe kilometri intregi, ei sunt evocari impunatoare si puternice ale imensitatii continentului in sine, si ale fortei inegalabile a naturii.

2

Cea mai buna perioada pentru croaziere in Antarctica

Sezonul de croazirere debuteaza la inceputul verii antarctice, la inceputul lunii noiembrie, si se termina in martie. Navele de croaziere nu navigheaza in aceasta zona in timpul iernii australe, cand stratul exterior de gheata se extinde mai bine de 620 de mile in jurul continentului, este intuneric aproape tot timpul, iar temperaturile nu trec de nivelul inghetului.

In mod traditional, decembrie si ianuarie sunt cele mai bune luni pentru o vizita in Antarctica, atunci cand temperaturile sunt ceva mai confortabile, iar lumina zilei dureaza mai mult. La mijlocul lunii decembrie, ies din gaoace primii pui de pinguini si incep sa soseasca balenele. In luna ianuarie, numarul acestora creste semnificativ, si va ramane mare pe tot parcursul sezonului. Gheata incepe, incet-incet, sa se retraga, permitand accesul exploratorilor spre sud. In februarie, noptile sunt din ce in ce mai lungi, iar la sfarsitul sezonului se simte sosirea iminenta a iernii. Veti avea de-a face cu conditii meteo dintre cele mai diverse – ploaie, zapada, lapovita, cer senin – indiferent de unde mergeti. Temperaturile se pot schimba de la o ora la alta, si sunt mult influentate de vant.

In Georgia de Sud, clima este mai blanda, iar sezonul se extinde de la mijlocul lunii octombrie, pana in martie. Multi turisti prefera sa vina in octombrie sau noiembrie, inainte ca focile agresive sa puna stapanire pe plaje.

 

3

Linii de croaziere in Antarctica

Calatoriile in Antarctica au inceput la sfarsitul anilor ’60, cand Lars-Eric Lindblad punea bazele calatoriilor comerciale de expeditie. Pentru cateva decenii, putine nave se aventurau spre sud, fiind special construite in acest scop. Anii ’90 au adus un “boom” in industria croazierelor de expeditie, pentru ca astazi sa puteti alege dintr-o oferta generoasa de nave, dimensiuni si tarife.

Dimensiunea si capacitatea navelor reprezinta factorul-cheie care dicteaza ce fel de experienta ofera croaziera aleasa. Conform reglementarilor impuse IAATO (International Association of Antarctica Tour Operators), navele care transporta un numar de pasageri mai mare de 500, nu au voie sa debarce turistii la tarm. De exemplu, vasele mari, ce apartin unor linii precum Holland America, Crystal Cruises si Azamara Cruises, petrec cateva zile de navigare panoramica, fara sa acosteze.

Majoritatea navelor de expeditie, insa, sunt mult mai mici, cu o capacitate mai mica de 200 de pasageri. Acestea pun la dispozitia pasagerilor ambarcatiuni mici, gonflabile, cu care se vor putea deplasa la tarm. Cele mai mici nave sunt operate de linii de croaziere precum Aurora Expeditions, Oceanwide Expeditions si Antarpply Expeditions, in timp ce croazierele cele mai populare sunt oferite la bordul navelor de dimensiuni medii, operate de liniile Hurtigruten, Zegrahm Expeditions, Lindblad Expeditions, Quark Expeditions, G Adventures si Noble Caledonia.

Pe fondul cresterii interesului pentru croazierele in Antarctica, pe langa navele de expeditie traditionale (care nu pun prea mare accent pe confortul pasagerilor), au inceput sa apara si nave mai rafinate, chiar de lux. Linia Silversea trimite aici in fiecare an nava Silver Explorer iar linia Ponant ofera croaziere la bordul navelor sale de clasa Boreal. Chiar si linia Seabourn a patruns pe aceasta piata, si trimte, in fiecare sezon, nava Seabourn Quest, special adaptata acestui itinerariu.

4

Itinerarii de croaziere in Antarctica

Cele mai multe itinerarii in Antarctica (si tarife) includ zboruri charter spre portul Ushuaia, Argentina, spre si dinspre Buenos Aires, Argentina sau Santiago, Chile. De regula, este programata o sedere peste noapte la un hotel in Buenos Aires sau Santiago, inainte de croaziera. Odata ajunsi in Ushuaia, va puteti imbarca pentru una dintre urmatoarele variante de croaziera:

 

 Classic Antarctica: Itinerariile celor mai multe nave de expeditie sunt de 9-12 nopti, cu vizite in Sudul Insulelor Shetland si Peninsula Antarctica.

Sudul Georgiei si Falklands (South Georgia and the Falklands): itinerariile de 15-22 de nopti, la bordul navelor de expeditie, includ Insulele Falklands, unde veti intalni numeroase colonii de pasari albatross, si veti putea afla mai multe despre razboiul din 1982 pentru Insulele Falklands, dintre Argentina si Marea Britanie. Calatoria continua spre mecca vietii salbatice din Georgia de Sud, unde puteti urmari luptele giganticelor foci-elefant de pe plaja, sau puteti aduce un omagiu la mormantul lui Shakleton.

In jurul Capului Horn (Around Cape Horn): ln croazierele conventionale, la bordul navelor mai mari, calatoria in Antarctica este, de regula, de 6 nopti, si este integrata intr-o croaziera  mai lunga, de 14 nopti, din America de Sud. Tineti cont de faptul ca in Antarctica nu veti putea debarca de pe o nava mare!

Indiferent de tipul navei alese, itinerariul exact depide strict de conditiile meteo. Ideea de itinerariu prestabilit, cu anumite porturi si ore de sosire-plecare, nu se aplica in Antarctica. Capitanul este cel care decide unde va opri nava, in cazul in care vantul puternic nu permite ancorarea intr-o anumita locatie.

Fie ca alegeti o nava mare sau una mai mica pe care sa va imbarcati in America de Sud, nu puteti evita traversarea notoriului Drake Passage – intre 36 si 48 de ore de navigare prin ape agitate si vant nervos. Exista un motiv pentru care se numeste croaziera de expeditie! Fiti prevazatori si asigurati-va ca aveti la indemana metode de combatere a raului de mare. Si tineti minte ca o vizita in Antarctica merita cateva zile de discomfort.

 

Puncte de atractie in Antarctica

Acostarile in Antarctica nu seamana cu nici o alta experienta de croaziera. Nu exista cafenele, magazine, orase, si … nici oameni, cu exceptia unui grup mic de cercetatori.

Cele mai multe nave ancoreaza, iar pasagerii sunt transportati la tarm cu ambarcatiuni Zodiac (barci pneumatice cu motor, de mici dimensiuni).

5

 

Iata cateva dintre principalele locuri vizitate:

Deception Island.

6

Situata in largul Peninsulei Antarctice, Insula Deception are unul dintre cele mai sigure porturi din Antarctica. Avand o forma circulara cu un diametru de circa 12 Km, insula are in in zona estica o colina cu inaltimea de 542 m, iar in centrul insulei se afla un golf format in urma unei eruptii vulcanice; golful are o forma ovala cu o lungime de 9 Km si o latime de 6 Km, accesul in golf se face printr-un intrand de doar 230 metri numit Neptunes Bellows. Pe insula sunt intreprinse cercetari stiintifice de echipe de cercetatori din Spania si ale armatei argentiniene. Eruptile vulcanice din 1967 si 1969 producand mari daune statiilor de cercetare stiintifica. puteti avea sansa ca, de pe varfurile mai inalte, sa zariti in mare palcuri de balene cu cocoasa. Activitatea vulcanica da nastere unor ochiuri cu apa termala, care imbie turistii la un scaldat (foarte rapid)

 

Elephant Island.

7

Habitat natural al pinguinilor chinstrap si gentoo, Elephant Island este locul unde echipajul lui Shackleton a fost abandonat, in timp ce el, impreuna cu cinci oameni, a plecat sa caute ajutor. Au fost cu totii salvati, in cele din urma, dupa ce au petrecut o iarna istovitoare pe insula. Debarcarea la locul taberei este aproape intotdeauna imposibila. Asteptati-va, mai degraba, la o plimbare in zona, cu barcile Zodiac, daca vremea permite acest lucru. 

 

Port Lockroy.

8

O tabara britanica, pe Insula Wiencke, a fost infiintata in secret de catre Winston Churchill, in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Aceasta avea scopul de a obseva activitatea inamicului si de a trimite rapoarte despre vreme. Astazi, cladirile rustice sunt ca o capsula a timpului din 1960, in care se gasesc cutiile de conserve originale, pastrate din acei ani, in bucatarie, si fotografii scorojite prise de peretii dormitoarelor. Mentenata bazei se face in fiecare vara, si cade in sarcina unei echipe mici a asociatiei Antarctic Heritage Trust. O parte a cladirii este muzeu, iar o alta parte este magazin de suveniruri, ar fi bine sa aveti ceva bani la dumneavoastra in timpul vizitei. Daca doriti, puteti chiar sa trimiteti de aici carti postale si vederi.

 

Half Moon Island.

9

Aceasta insula in forma de semiluna, din South Shetland, este baza unei statii de cercetare argentiniene. Pe tarm veti putea vedea epava unei nave vechi din lemn,. folosita pentru vanatoarea de balene. Este, de asemenea, habitatul unor colonii numeroase de pinguini, pescarusi si foci.

 

The Lemaire Channel.

10Este una dintre cele mai spectaculoase si mai fotografiate cai maritime din lume. Alunecati pe apele limpezi, de safir, printre piscuri albe si blocuri de gheata albastrii. Nu se face debarcare la tarm, dar veti putea sa va plimbati cu barcile Zodiac, pentru a vedea focile si pentru a putea fotografia peisajele si vasul de croaziere.

 

Antarctica – sfaturi de navigare

Calatorii de o zi. Exista posibilitatea de a vizita Antarctica doar pentru cateva ore, fara sa fie necesar sa navigati. Cateva croaziere in America de Sud ofera aceasta optiune de excursie din Punta Arenas, Chile. Nu veti putea sa vedeti toate peisajele oferite de o croaziera in Antarctica, dar puteti petrece cateva ore pe insula King George Island. Veti putea vedea pinguinii si sa faceti cateva fotografii, pentru a le arata prietenilor. Crystal Cruises ofera astfel de excursii, cu plecare din Ushuaia, Argentina, care includ si o sedere peste noapte la o baza din Chile. Costul excursiei este de 13965 $.

Croaziera cu…prelungiri. O singura noapte nu este nici pe departe indeajuns pentru a explora vibrantul Buenos Aires sau Santiago. Merita sa adaugati cateva zile de sedere, in plus (sau chiar o saptamana), in afara croazierei. Nu veti regreta!

Ce sa puneti in bagaj. Imbracamintea de baza intr-o croaziera in Antarctica include o jacheta de iarna (desi multe linii pun la dispozitia turistilor asa-numitele “parka” – haine groase, imblanite, cu gluga), pantaloni impermeabili, doua perechi de manusi calduroase, si o caciula de lana. Veti fi pierduti fara o pereche de cizme inalte, de cauciuc. Pentru unele excursii puteti inchiria echipamentul necesar (bete, pantaloni, cizme, etc…), verificati cu reprezentantii liniei de croaziere daca acest serviciu este disponibil. Veti mai avea nevoie de lenjerie de corp calduroasa, pulovere, pantaloni grosi din lana sau bumbac. Pentru a evita costurile inutile, puteti incerca sa inchiriati unele articole de la un centru de echipamente pentru ski. Chiar daca nu sunteti un fotograf impatimit, merita sa investiti intr-un aparat foto performant, pentru a putea imortaliza toate peisajele intalnite. Luati cu dumneavoastra si un binoclu, daca aveti.

Nu veti avea nevoie de ghete de munte, pentru ca veti purta cizmele impermeabile. Un ruxac impermeabil este de asemenea recomandat.

Calatoriti responsabil. IAATO (International Association of Antarctic Tour Operators) este o organizatie infiintata pentru mijlocirea, promovarea si organizarea calatoriilor in Antarctica, in conditii de siguranta si protejare a mediului. Continentul este inca intact, necontaminat, si este vital sa fie pastrat astfel. Asadar, inainte de a porni la drum, asigurati-va ca imbracamintea, incaltamintea si intregul echipament sunt curate si lipsite de orice materiale organice care ar putea afecta ecosistemul Antarcticii.

 



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.