Canalul Panama – sfaturi de navigare

sdgsdfgrd

 

Canalul Panama, unul din cele mai mari minuni din domeniul tehnicii ingineresti ar trebui  sa fie pe lista de calatorie a fiecarui turist. Chiar daca in 2014 s-au sarbatorit un secol de la constructia sa, aceasta ramane un loc la fel de plin de viata si vibrant ca in prima sa zi. Acesta constructie este una din dovezile  care demonstreaza ingeniozitatea americanilor.

Calatorii intodeauna si-au croit drum prin istmul de 50 de mile ce leaga America de Nord si cea de Sud, numit “Trecatoarea dintre cele doua Lumi”. Pana la constructia canalului, calatorii erau nevoiti sa traverseze raurile din jungla. In 1880, francezii au inceput sa construiasca pentru prima data canalul care s-a incheiat cu un eșec dupa 20 de ani, cauzand moartea a 20000 de muncitori. In 1903 S.U.A  a preluat initiativa investind 352 milioane de dolari,  in 1914 deschizandu-se prentru prima oara Canalul Panama.

Multi operatori din industria croazierelor considera ca acest canal  constituie un punct foarte important pe harta acestui domeniu si pentru o perioada lunga de timp acest itinerariu a fost ales de seniori datorita faptului ca durata sejurului e de 14 zile. Acestia pot opta pentru o travesare partiala a canalului care va poate oferi sansa de a vizita orasele din America Centrala. Unele vase de croazieră aduc la bordul său lectori care le vorbesc turistilor depre istoria canalului, una din cartile recomandate pentru a afla mai multe detalii fiind a istoricului David McCullough, “The Path Between the Seas”.
fdbdfbdf

Perioada optima de navigare

Perioada recomandata pentru a opta pentru o croaziera in Canalul Panama este din luna Octombrie pana in luna Aprilie.Totodată specialistii sunt de parere ca este ideal sa va incepeti sejurul dupa incheierea sezonului ploios, luna noiembrie.

Linii de croaziera care opereza itinerarii in Canalul Panama

Majoritatea liniilor de croaziera, atat cele mari cat si cele mici, ofera turistilor intinerarii pentru acesta destinatie in fiecare sezon. Linia de croaziera Princess detine 2 vase care navigheza in aceasta zona, Island Princess si Coral Princess;  fiecare din ele avand mai mult de 700 de cabine cu balcon. Aceste 2 vase de croaziera opereza chiar si in sezonul de iarna. Canalul Panama este de asemenea un punct excelent de imbarcare pentru croazierele de repozitionare intre Alaska si Caraibe. Navele de expeditie, ca Lidblad si companiile cunoscute pentru croazierele fluviale, Grand Circle si Tauk opereaza si ele in aceasta zona.

fgdfgdfgdf

Itinerarii de croaziere Canalul Panama

Croazierele in Canalul Panama urmeaza un itinerariu standard: 14 zile cu imbarcare din Florida efectuand opriri in Caraibe, America Centrala si Mexic. In ultima perioada liniile de croaziera si-au diversificat ofertele pentru a-si atrage cat mai multi turisti dar si pentru a depasi concurenta altor linii ce au efectuat una sau mai multe calatorii in acesta zona.  Durata unei croaziere este diferita variind intre: 7-9 zile, 10-11 zile sau 14-16 zile. Unele linii de croaziera ca Princess,Crystal, Holland America,Seaborn, Regent Seven Seas și Cunard ofera turisilor itinerarii ce variaza de la 18 la 21 de zile, in timp ce vasele care opereaza pana in Pacificul de Nord Est sau Alaska sejurul poate dura si o luna.

Inafara de lungimea intinerariului, trebuie sa alegeti daca doriti sa aveți parte de un itinerariu traditional ce implica traversarea intregului canal sau sa optati doar pentru o traversare partial a canalului. Acest lucru este foarte important atunci cand doriti  sa mergeți in croaziera in Canalul Panama.

 Travesarea Canalului Panama

Principalele porturi de imbarcare sunt Miami si Fort Lauderdale din statul Florida urmand ca vasul sa opreasca in porturile principale al  Coastei de Vest: Los Angeles, San Diego si San Francisco. Pentru itinerarii mai lungi navele de croaziera au porturi de îmbarcare in Seattle si Vancouver.

De mult ori turistii aleg fie itinerariu ce porneste de pe partea atlantica spre cea pacifica sau  invers, un factor de decizie foarte important fiind zona de resedinta a acestora.(Unii dintre turisti aleg sa aiba la plecare un zbor mai lung decat la intoarcere). Daca optati pentru traversarea canalului, veti petrece o zi in Canalul Panama,  ceea ce poate insemna pentru dumneavoastra o experienta inedita mai ales daca sunteti un impatimit al ingineriei si nu sunteti interesati de vizitarea porturilor unde  vasul efecteaza opriri. Majoritatea vaselor ancoreza in insulele din Caraibele de Vest, Port Limon(partea atlantica), Puntarens(partea pacifica) si Cartagena(Columbia). Unele mai ancoreaza si in Puerto Quetzal, Guatemala si vestul Mexicului.

Traversarea Partiala a Canalului Panama

Daca alegeti acest intinerariu trebuie sa stiti ca vasul de croaziera nu va traversa in totalitate canalul. In schimb vasul ancoreaza in apropierea orașului Gamboa de unde turistii se pot bucura de privelistile magnifice prin efectuarea unor excursii la tarm. Pentru cei care doresc totusi sa vada canalul, inclusive Gaillard Cut, Centennial Bridge si The Bridge of Americans exista posibilitatea de a achizitiona excursii. Acesta opțiune este foarte potrivita pentru cei care vor sa “guste” din acesta experinta dar de asemenea vor sa vada si o parte din Panama, punctul de oprire fiind Colon. Pentru ca majoritatea  croazierelor pleaca din Florida alte porturi de oprire sunt in insulele din Caraibele de Vest si Sud si Cartagena(Columbia).Cateva linii ofera excursii la tarm dar fara a intra in canal, acestea acostand in Colon exact la intrarea in Canalul Panama.

dhfgh

Atractiile portuare in Canalul Panama

Puntanares, Costa Rica

In acest port  veti avea o misiune foarte dificila in alegerea excurisiilor datorita numeroaselor locuri care merita vazute in acest paradis. O vizita la Tabacon Resort Hot Springs va permite sa vedeti vulcanul active Arenal. Un alt loc important de vazut este Vulcanul Poas  va uimi prin craterul sau imens acoperit cu apa albastra. La Villa Blanca va puteti plimba prin “padurea cu nori”, o zona acoperita cu ceata din care curg picaturi de apa. De asemenea puteti vedea padurea tropicala Pure Vida Gardens iar daca va place aventura va puteti catara pe scarile de lemn pana la  cascada  “La Paz Garden”.

Canalul Panama

Daca va aflati intr-o croaziera ce traverseaza canalul, va puteti bucura de aceasta minune a ingineriei intr-o calatorie de 50 de mile. Puncte importante pe traseu sunt Lacul Gatun, valea artificila Gaillard ce leaga Lacul Gatun si implicit Atlanticul la Golful Panama.

Colon, Panama

Cei ce traverseaza partial canalul, isi vor incepe excursiile din Gamboa, unul din orasele aflate de-a lungul Canalului Panama. Turistii sunt transportati pana  Oceanul Pacific  traversand cele doua   “incuietori”(device conceput ridice ambarcatiunile acvatice intre doua portiuni acvatice ce au nivelul apei diferit ) ale canalului urmand ca apoi acestia sa fie adusi inapoi la Colon, la vasul de croaziera de catre autocare.

O alta excursie efectuata la tarm include vizitarea căii ferate din Panama din Pacific pana la Atlantic.Itinerariul excursiei merge paralel cu canalul si ofera o panorama magnifica pe care o poti savura din vagoanele luxoase ale trenului. Inca o optiune ar fi plimbarile in padurile tropicale din Gamboa sau vizitarea unui sat autentic indian Embera pe Raul Charges(transportul este efectuat intr-o canoe).

Puerto Quetzal, Guatemala

Aflat pe partea vestica a Guatemalei, acesta ofera acces direct la orasul Antigua, care si-a caștigat  titulatura de UNESCO World Heritage Site pentru arhitectura si siturile sale. De asemenea puncte de interes sunt plantațiile de cafea, vulcanul Pacaya si Lacul Atitlan.

Puerto Limon, Costa Rica

Parcul national Tortuguero ofera intalniri cu crocodilii, testoasele verzi, pasari exotice, maimute. Un alt parc national Braulio Carillo este dotat cu primul tramvai aerian din America Centrala, va veti plimba deaspura copacilor la aproximativ 30 de metri altitudine, putand astfel sa atingeti orhideele, celebrele privelisti exotice cu fluturi si pasari colorate iar daca sunteți norocosi puteti vedea tucani sau chiar maimute. De asemenea daca sunteți iubitor de adrenalina puteti practica rafting pe raul Revantazon.

Croazierele in Canalul Panama de obicei au ca puncte de oprire vestul Mexicului, vestul si sudul Caraibelor.

fhrherher

Sfaturi de navigare  in Canalul Panama

Trezește-te devreme. In ziua in care traverasati canalul privelistile de la prova vasului cat si cele de la ferestre nu sunt atat de satisfacatoare chiar daca unele companii incercăa sa va ofere cel mai bun loc. Asa ca setati-va alarma si bucurati-va de priveliste.

Folositi crema protectoare. Chiar daca va incepeti ziua foarte devreme veti fi surprins de puterea soarelui chiar si la cele mai matinale ore. Unele nave fac tot posibililul sa isi satisfaca clientii oferindu-le prosoape umede si apa, suc si Panama Rolls(produse de patiserie umplute cu fructe dulci in centru) pentru un mic dejun in aer liber.

Ieșiti din cabina. Este o situatie cand o cabina cu balcon ofera o persectiva unica, dar nu este o necesitate(spre deosebire de Alaska sau Hawaii, unde iti este garantat privelisti magnifice pe ambele parti ale vasului). Vasele mari se pot strecura prin canal lasand putin spațiu de o parte si de alta a vasului, balustrade balconului ajutandu-va sa va dati seama cat de putin spatiu ramane intre vas si “peretele “canalului.

Alegeti pachetele de excursii  in locul explorarii pe cont propriu. Multe din porturile din Panama si America Centrala sunt industriale iar Colon si Puerto Limon au o reputatie negativa din cauza ratei destul de mare a infracționalitatii.  Astfel excursiile cumparate fie de la bordul vasului fie în mod independent va oferă o mai mare singuranta. Daca nu va plac tururile, in Colon oficialitatile au reglementat programul taxiurilor, au îmbunatatit zonele magazinelor de cumparaturi cat si a cafenelelor in zona in care ancoreaza 2 mari vase de croazier Colon 2000 si Cristobal Pier.

 



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.