Cele mai bune excursii in Panama

 

fhdf

Travesarea Canalului Panama este e experienta unica dar pentru a-ti face croaziera sa fie una de neuitat recomandam ca turistii sa vina in contact atat cu populatia zonei cat si cu cultura acesteia, prin vizitarea  celor mai importante puncte de atractie ce fac din Canalul Panama o destinatie de vis.

Viziteaza ecluzele  (Miraflores si Gatun)

Chiar daca efectuati o traversare totala  canalului obtineti o cu totul alta perspectiva daca vizitati una sau ambele centre de vizitatori al Canalului Panama unde ecluzele ridica navele care vin dintr-un ocean si le coboara in altul.

Aflat langa latura pacifica a canalului, Miraflores Lock primeste mai multi vizitatori datorita apropierii sale de orasul Panama. Acesta are o platform ce ofera o priveliște catre navele ce sunt ridicate intre cele doua ecluze. Sigura problema ar fi ca este mult mai usor sa treaca prin aceste ecluze o nava mare deoarece turistii ar putea realiza o fotografie ce ar avea calitate vizuala mai buna. Exista de asemena un muzeu dedicat istoricului Canalului Panama atat in engleza cat si in spaniola. Daca alegeti sa achizitionați un bilet combinat acesta include si un scurt film 3D care nu prea merita vizionat in opinia unor turisti. In apropiere se afla un magazin de suveniruri si carți despre canal, un restaurant si snack bar. Incercați sa evitati portul in intervalul orar 10 a.m. si 2 p.m. cand e posibil sa nu vedeti nici o nava in ecluze. Perioada recomandata e intre 9 a.m si 4.30 p.m. zilnic.

Ecluza Gatun de afla pe partea atlantica a intrii in canal, aici navele ridicandu-se pana la aproximativ 27 de metri printr-o serie de alte 3 ecluze. Platoforma este de asemenea langa canal, dandu-va impresia ca puteti atinge aceșt gigant de oțel. Nu veti putea sa faceti o poza buna iar ghidul vorbeste fata în fata cu turistii existand posibilitatea de a nu intelege ceea ce spune datorita lipsei echipamentului de sonorizare. Navele trec prin aceste ecluze in fiecare zi, daca portul de ancorare nu e in Colon, dureaza cam o ora sa ajungeti aici din orasul Panama. Va recomdam sa inchiriați un ghid/șofer si sa includeti  alaturi de ecluza Gatun si alte obiective cum ar fi Gatum Dum si Fort Lorenzo(incercati sa treceti peste ecluze pe podul de deasupra pentru a le vedea si din alta perspectiva). Intervalul orar recomandat este intre 8 a.m. si 3:45 p.m. zilnic.

gng

Calatoreste cu trenul in Panama

Canalul Panama nu este faimos doar din perspectiva tehnicii ingineresti ci si prin calea ferata construita in 1850 in perioada Goanei dupa Aur pentru a usura calatoria intre ocean si California. A fost prima ruta transcontinentala lunga de 8 km cu aproximativ 300 de poduri si podete ce traverseaza mlastini si portiuni de jungla. Aproximativ 12000 de oameni au murit la construirea acesteia.

Trenul pleaca din gara Panama la 7:15 am  si se intoarce  din Colon la 5:15 pm. Cateva linii de croaziera combina excursii pe tarm cu o calatorie cu trenul si la alte intervale decat la cele mentionate. Recomandam sa apelati la un ghid cu care sa va intalniti in gara (cativa dintre ei o sa va insoteasca pana la gara din Panama apoi o sa va astepte la sosire la Colon) daca doriti sa va plimbati la ecluza Gatun. Colon nu este un oras sigur in care sa va plimbati neinsotiti.

 Explorati Centrul Istoric

Centrul istoric al orasului Panama a fost desemnat de catre UNESCO ca fiind parte din patrimoniul cultural mondial datorita cladirilor pline de istoric si farmec, desi tinzi sa crezi ca nu este o zona tocmai pentru turisti. Acum cativa ani zona a fost renovata cladirile fiind vopsite in culori pastel, totodata aici deschizandu-se in cladirile isorice mici hoteluri.

Puteti explora imprejurimile fie singur fie puteti angaja un ghid sau sa achizitionati o excursie. Cateva locuri de vazut: Muzeul Panama Interoceanic Canal (istoria canalui si planuri de viitor, trebuie sa va asigurati ca o sa primiti gratis o pereche de casti unde veti auzi toate informatiile in limba engleza), Plaza de la Independencia (cunoscuta ca Piata Catedralei), Biserica Catedral de Nuestra Senora de la Asuncion, Teatrul National ce detine o  minunata pictura murala pe tavan, Biserica San Jose ( cunoscuta pentru altarul sau aurit), Plaza de Francia si zidul ce o inconjoara, ruinele bisericii Santo Domingo.

fsbfsdb

Plimbare pe Amador Causeway

Acest drum se intinde aproximativ pe un teritoriu de 2 mile  oferind turistilor privelisti catre Bridge of Americans si catre navele ce se indreapta catre Canal dar si catre orasul Panama. Este un loc ideal de plimbare mai ales in weekenduri. Drumul ce leaga 4 insule a fost construit din namolul si pietrele care au fost scose in timpul constructiei Canalului. Ultima insula din cele 4, Flameco, este o zona destinata barurilor, restaurantelor si magazinelor duty-free.

Nu trebuie sa ratati biomuzeul Frank Gehry, situat aproape la mijlocul acestui drum; acoperisul colorat, avand forma valurilor, este vizibil din centrul vechi al orasului. Muzeul este destinat florei, faunei si geologiei,  totodata prezentand si istoria locuitorilor orasului Panama.

fdhbdfhd

Viziteaza Ancon Hill

Un punct de belvedere pentru a surprinde de sus orasul Panama este Ancon Hill  (Cerro Ancon). Veti vedea intrarea in canal, Bridge of Americans si ecluza Miraflores. Aproape de baza dealului se afla cladirea ce se ocupa cu administrarea Canalului unde se proiecteaza imagini cu contructia Canalului, creat de artistul american William B. Van Ingen si instalat in anul 1915. Mai jos se intinde satul Balboa locuit preponderent de cei ce se ocupa cu Canalul. Este o localitate partial parasita dar este interesant daca esti fascinat de viata acestora.

gdfdfdf

Mergi pe urmele Conquistadorilor Spaniol

Spaniolul Vasco Nunez de Balboa a fost primul european care a traversat istmul si  a ajuns la Oceanul Pacific. Descoperirea a dus la ani de stapanire a spaniolilor  si tone de aur transportate din orasul Panama pana in Portobelo si de acolo in Spania.

Intre orasul Panama si aeroportul international din vechiul Panama se afla ruinele vechii asezari spaniole. Aceasta a fost devastat de piratul Henry Morgan in 1671 ceea ce a determinat stramutarea rezidentilor pe locul in care acum se afla Casco Viejo. De asemnea puteti gasi un magazin de artizanat de unde puteti achizitiona diferite obiecte gasite in sit.

Fuerte San Lorenzo, fortareata aflata pe partea atlantica la gura raului Charges, a fost construita pentru a pazi apa potabila ce avea ca punct de destinatie orasul Panama dar acesta nu a rezistat in fata piratilor, dovada fiind azi niste ruine si un vechi canion. Atunci cand vizitati trebuie sa fiti atenti pentru ca nu exista balustrade si va puteti accidenta. Atunci cand vizitati Ecluzele Gatun Locks puteti include si aceasta fortareata in turul dumneavoastra.

Orasul Portobelo se afla pe partea atlantica a  canalului dateaza de pe timpul cuceririlor spaniole cand armata spaniola aducea bunuri pentru a le schimba cu aurul incasilor.Aici puteti vizita ruinele a 3 fortarete:Castello San Geronimo situat in mijlocul orasului, fiind si cea mai vizitata. De asemenea in oras se afla si un muzeu, Real Aduana de Portobelo. Orasul nu este aglomerat dimpotriva pare un pic parasite.

hthrth

Exporeaza Satul Embera!

Cateva linii de croaziera si operatorii locali de turism ofera excursii de o zi pentru a vizita unul din satele indigene Embera din Parcul national Charges. In mod obisnuit  drumul  cu masina dureaza 1 ora si 1-2 ore pentru o plimbare cu canoe. Turul include istoria tribului, obiceiuri, lectii de dans, gastronomie cat si posibilitatea de a va achizitiona obiecte de artizanat. Puteti de asemenea sa va faceti un tatuaj temporar Embera cu cerneala dintr-un fruct al localnicilor. Daca doriti puteti merge cu un ghid al comunitatii Embera cum ar fi Garceth Cunampio Tocamo, Embera Tours Panama.

Exploreaza natura!

Panama este cunoscuta ca un tinut al numeroaselor specii de pasari, aici ai sansa de a vedea maimute sau macar cateva specii de fluturi din cele 16.000 din cate exista. Poti vedea tucani sau crocodili de pe vasul de croaziera atunci cand traversezi canalul dar poti opta si pentru o excursie sau un tur privat care te poate duce mai aproape  de jungla. Parcul National Soberania, in apropierea  orasului Gamboa (aproximativ  la 45 de minute departare de orasul Panama) este un adevart paradis al vietii salbatice. Centrul de Cercetare a Padurilor Exotice din Panama este un loc ideal de a incepe explorarea, admirand cele 14 specii de pasari colibrii zburand in timp ce se hranesc. Traseele, platformele, si turnul de observare iti ofera oportunitatea de a vedea maimute, crocodili, coatis si fluturi.

Momentul ideal de explorare a naturii este dimineata devreme si in amurg!

bsdfbfsbs

Pescuit in Lacul Gatun

Lacul Gatun este este o parte foarte importanta a Canalului Panama, format prin indiguirea raului Charges fiind folosit atat pentru navigare cat si pescuit. Deseori mici barci cu turisti navigheaza pe lac ducandu-i pe acestia mai aproape de natura si facand chiar popasuri pe cateva insule aflate pe teritoriul acesteia.Turistii pot inota sau se pot plimba cu caiacul. Puteti vedea maimutele capuchin, crocodili, tucani si multe altele. Pasionatii de pescuit pot inchiria barci sau ambarcatiuni mult mai echipate din punct de vedere ethnic.

sbsdbsdbs

Cumpara o palarie traditionala din Panama

Palariile traditionale din Panama iti ofera atat protectie impotriva razelor de soare cat si un look  sofisticat devenind astfel un suvenir perfect cu care sa va intorceti din croaziera. Palaria este fabricata din fibre de palmier fiind accesorizata cu o panglica neagra fiind disponibila in mai multe modele. O puteti achizitiona de la vanzatorii de pe strada cu preturi variind de la 20 la 30 de dolari  in orasul Panama; daca alegeti sa o cumparati din magazine pretul va fi unul mai mare. Cu cat palaria este mai sofisticata, cu atat pretul este mai mare, uneori ajungand pana la aproximativ 2.500 de dolari.

Cititi cartea “The Path Between the Seas” de David McCullough

Povestea Canalului  este una uimitoare incepand cu esecul francezilor de a construi Canalul si pana la efortul americanilor de a duce la bun sfarsit acesta misiune. Autorul povesteste amanuntit etapele si tot ce s-a intamplat in timpul constructiei, dandu-va sansa sa va imbogatiti  cunostintele despre aceasta destinatie cat si de a va face croaziera cat mai placuta.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.