Cele mai bune excursii la tarm in Antarctica

Cele mai bune excursii in Antarctica

a1

Pentru multa vreme, cine calatorea pana la capatul Pamantului, nu gasea mare lucru de facut acolo. Turistii care ajungeau in Antarctica puteau merge intr-o scurta drumetie la tarm, puteau sa priveasca la cateva mii de pinguini, sau sa se plimbe in jurul ghetarilor intr-o barca pneumatica Zodiac. Pana la urma, nu putem vorbi despre infrastructura, despre descoperirea culturilor antice, sau despre oportunitati de a face cumparaturi. Era o aventura doar sa ajunga pe Continentul Alb, si sa se intoarca de acolo.

Altfel stau lucrurile acum! Pe masura ce industria croazierelor de expeditie s-a dezvoltat si s-a maturizat, creativitatea a deschis noi drumuri pentru activitatile la tarm. Sigur ca modelul standard de drumetii si calatorii cu barcile Zodiac a ramas baza croazierelor de expeditie. Acestea sunt intotdeauna incluse in tariful croazierei. Dar in zilele noastre, sunt disponibile noi aventuri indraznete, destinate pasagerilor mai tineri, aflati in cautare de senzatii tari, iar noi idei apar in fiecare an.

Va prezentam, in continuare, cateva dintre activitatile oferite de liniile de croaziere, in Antarctica.

Cu caiacul, peste noapte

Antarctica-201314-large-05

Caiacul a fost introdus in regiunea Antarctica de Lindblad Expeditions, care inca mai ofera pasagerilor o flota de caiace, fara nici un cost aditional. Multe linii de croaziere au urmat exemplul, adaugand excursii cu vasle (unele incluse in tarif). Linia One Ocean Expeditions a dus acest concept la un alt nivel, cu o excursie de doua nopti, de caiac si camping. Grupul de 4-6 pasageri vasleste pentru cateva ore, inainte de a campa pentru doua nopti, pe continent. Normele de siguranta din Antarctica prevad ca nava sa fie in apropierea locului de campare, pentru situatii de urgenta sau de vreme neprielnica

Cui se adreseaza: vaslasilor experimentati, dispusi sa renunte, pentru cel putin o zi, la confortul navei de croaziere.

De ce este extraordinar: Sa fii in Antarctica este, din start, un privilegiu, si iti da o senzatie (placuta) de izolare. Sa petreci doua nopti pe continent, intr-un grup restrans, da un nou inteles expresiei “departe de lume”!

Camping

a2

Doriti sa satisfaceti exploratorul din voi? Incercati sa batatoriti zapada, astfel incat sa construiti o coliba in care sa petreceti noaptea. Fara cort, doar voi si sacul de dormit, zapada si peisajul incredibil creat de lumina difuza. Camping-ul este o optiune relativ noua oferita de expeditiile antarctice. Verificati cu linia de croaziere daca au disponibila o astfel de excursie. La unele linii veti plati cateva sute de dolari pentru aceasta experienta, altele o au inclusa in tariful croazierei.

Cui se adreseaza: oricui vrea sa incerce tot ce se poate experimenta in Antarctica.

De ce este extraordinar: Multi rateaza lumina si culorile spectaculoase din timpul diminetilor antarctice. Camparea va ofera sansa sa admirati cel mai frumos rasarit de soare pe care l-ati vazut vreodata.

Standup paddleboarding (vaslitul pe placa, in picioare)

20141208-img-3913

Sporturile acvatice nu sunt primul lucru care va vine in minte, cand va ganditi la Antarctica. Dar linia Quark Expeditions pune la dispozitia turistilor placi cu vasle, la bordul noii sale nave, Ocean Endeavour. Si, de ce nu? Intr-o zi insorita si senina in Antarctica, peisajul este cel putin pe masura unuia de pe o plaja din California. Daca aveti noroc, puteti intalni pinguini care se intorc la coloniile lor. Veti iesi impreuna cu alti noua pasageri, iar cei de la linia Quark promit ca nu este necesara experienta (desi v-ar fi de folos). In cazul in care va pierdeti echilibrul si cadeti, vi se asigura un loc uscat si o vesta de salvare.

Cui se adreseaza: persoanelor atletice si agile, carora nu le pasa daca vor cadea (pentru foarte putin timp) in apa rece ca gheata.

De ce este extraordinar: pur si simplu pentru noutate. Cine ar putea crede ca ati facut asa ceva?

Alpinism

a3

Puneti mana pe un piolet, puneti-va crampoanele si casca de protectie, si incepeti sa va catarati. Varfurile Antarcticii sunt ireal de frumoase, si multi nu pot rezista impulsului de a urca prin zapada virgina si de a simti ca sunt primii care cuceresc muntele. Veti fi condusi de un ghid montan expert, deseori in sir indian, tinandu-va de o franghie. si veti urca timp de o jumatate de ora, pana la o zi intreaga. Odata ajunsi in varf, veti fi recompensati, cel mai probabil, cu o priveliste panoramica a naturii brute, de care va veti aminti tot restul vietii.

Cui se adreseaza: celor cu conditie fizica foarte buna, dornici de un exercitiu inedit. De multe ori, liniile de croaziere solicita experienta anterioara.

De ce este extraordinar: este o combinatie fantastica de miscare si admirarea peisajelor.

Scuba diving (scufundari)

a4

Ati cochetat intotdeauna cu ideea de a inota cu un pinguin? Echipati-va cu costumul special, cu multe randuri de haine pe dedesubt, puneti-va labele de inot si sariti in apele Antarcticii, pentru o repriza de scufundari extreme! Dincolo de suprafata, apele Antarcticii abunda de viata. In functie de locul in care va aflati, puteti vedea diverse nudibranhiate (moluste gastropode marine, uneori viu colorate, care traiesc in apele sarate, la aproape toate nivelurile de adancime), stelute-de-mare, paianjeni-de-mare, isopode si alge marine. Pinguinii greoi va fac concurenta pe sub apa, tasnind cu agilitate pe langa scufundatori.

Desi este o perspectiva mai rar intalnita asupra Antarcticii, aceasta excursie nu este oferita de foarte multe linii de croaziere.

Cui se adreseaza: DOAR scufundatorilor cu experienta in ape reci, cu costume speciale.

De ce este extraordinar: doar cativa norocosi au ocazia sa vada viata de sub valuri, intelegand si apreciind astfel mult mai bine complexitatea ecosistemelor Antarcticii.

Canalul Lemaire, vazut dintr-o barca mica

a5

Canalul Lemaire este adesea considerat cel mai scenic pasaj din Antarctica, toata lumea este pe punte in timp ce nava se strecoara printre sloiurile plutitoare si varfurile ca niste turnuri inghetate, prin acest coridor lung de 11 km. si lat de mai putin de 800 m. Linia  Hurtigruten ofera pasagerilor sai posibilitatea (contra cost) de a face un tur in aer liber, cu una din barcile pneumatice, in tipul traversarii pasajului. Veti scapa de multimea de pe puntile navei, si veti dedea cu alti ochi nava de croaziere, aparand mica in comparatie cu peisajul inconjurator. In timpul plimbarii, uitati-va dupa focile-leopard care motaie pe suprafata ghetii.

Cui se adreseaza: oricui, mai ales pasionatilor de fotografie, care vor sa surprinda imaginea vasului de croaziera intr-un cadru perfect.

De ce este extraordinar: pentru ca va ofera ocazia de a vedea nava de croaziere dintr-un unghi diferit, si pentru ca va ofera inca o imagine a majestuoasei Antarctica.

Zbor catre Antarctica, pentru o zi

C-141_Starlifter_with_penguins_tcm61-7962

Va ingrozeste ideea de a tranzita Drake Passage, din pricina marii agitate? Din aceasta cauza aveti retineri in ce priveste o croaziera in Antarctica? Luati avionul! Mai multe linii de croaziere ofera excursii de o zi, cu plecare din America de Sud. Este vorba, de obicei, de un zbor charter din Chile, spre Insula King George, in sudul Insulelor Shetland. Aveti la dispozitie doar vreo patru ore la tarm, si insula se afla la o distanta destul de mare de restul continentului. Aveti, totusi, posibilitatea sa vedeti pinguinii pe zapada, si focile lenevind pe plaja. Puteti vizita o baza de cercetare chiliana si puteti face cunostinta cu relieful inzapezit si deseori maturat de vantul puternic. Veti reveni la zborul de intoarcere (prea repede!) cu amintiri frumoase si povesti grozave pe care sa le spuneti in timpul cinei (precis veti fi intrebati: “Si…ce ai facut azi?”).

Cui se adreseaza: celor care-si doresc sa ajunga pe toate cele sapte continente si celor care-si permit – aceasta excursie poate costa cateva mii de dolari. Linia Crystal Cruises ofera o varianta a acestei excursii care va permite sa ramaneti peste noapte la baza de cercetare, pentru suma de 13965 $ (ati facut ochii mari, nu?).

 De ce este extraordinar: La doar cateva ore dupa ce ati infruntat cu vitejie vantul antarctic si ati marsaluit prin nameti, veti fi din nou inconjurati de confortul oferit de room-service si spa, la bordul navei de croaziere. Minunile vietii moderne!

 

Si, in final, iata doua excursii grozave, care sunt aproape intotdeauna incluse in tariful croazierei:

Rasaritul Soarelui in South Georgia

a6

In paradisul salbatic din South Georgia, sunt foarte putine momente la fel de dramatice precum rasaritul. Ghetarii incep sa capete o stralucire roz, in timp ce lumina Soarelui incepe sa coboare, alunecand incet catre coloniile de pinguini si foci. In curand, zeci de mii de animale vor fi scaldate intr-o lumina aurie, in timp ce plaja se trezeste. Si voi va veti trezi la ora 4:00 pentru a fi afara inainte ca Soarele sa-si faca aparitia din spatele orizontului. Veti avea, insa, parte de o intimitate pe care lumina puternica a zilei pare sa o alunge.

Cui se adreseaza: pasionatilor de fotografie, aflati in cautarea pozei perfecte de coperta, si celor care iubesc natura si nu se mai satura de timpul petrecut cu pinguinii.

De ce este extraordinar: va veti intoarce cu imagini care-i vor convinge pe prietenii dumneavoastra ca v-ati schimbat cariera si ati devenit fotograf la National Geographic.

Un plonjon polar, pe Deception Island

a7

S-ar putea sa nu va numarati printre aventurierii care fac scufundari in Antarctica, dar puteti fi la fel de “aventurosi”, poate chiar mai temerari. Cele mai multe nave de expeditie va ofera ocazia sa plonjati, sau mai bine-zis, sa va inmuiati rapid (chiar foarte, foarte, rapid!), in apa rece ca gheata. Locatia preferata? Deception Island, in sudul Insulelor Shetland. Deception este, de fapt, caldeira inundata a unui vulcan activ, care are o curgere inceata de apa fierbinte ce clipoceste in sus, din interior. Efectul este din alta lume! Aburul care se ridica, in contrast cu cabana abandonata de la tarm, sunt atent urmarite de cate un pinguin mirat. Dar sa nu va asteptati la o primire foarte…calduroasa! Doar cativa centimetri de apa sunt calzi (daca sunt!), apoi apa devine polara foarte rapid.

Cui se adreseaza: oricui are tupeul necesar!

De ce este extraordinar: Deception este una dintre putinele plaje nisipoase din Antarctica, iar asta face posibile, pentru oricine, intrarea rapida in apa si iesirea (si mai rapida).



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.