Croaziere transatlantice – sfaturi de navigare

TRANSATLANTIC – SFATURI DE NAVIGARE

t1

O croazieră transatlantică (traversarea Oceanului Atlantic) oferă cel mai bun raport valoare/preț, mai ales dacă vă plac zilelele petrecute pe mare.

Există două tipuri distincte de croaziere transatlantice.

Primul tip de croaziere sunt așa-numitele “croaziere de repoziționare”, care au loc primăvara și toamna, atunci când navele de croazieră sunt relocate din Europa în Caraibe, sau invers. În funcție de viteza navei, traversarea Atlanticului poate să dureze între șase si opt zile. Multe linii adaugă câteva porturi, facând ca durata croazierei să se extindă la două săptămâni, sau chiar mai mult.

O cu totul altă opțiune este oferită de linia Cunard, la bordul vasului Queen Mary 2, care traversează Atlanticul doar de amuzament. Călătoriile au loc, de regulă, între Southampton (Anglia) și New York (SUA), și pot să dureze de la șase la opt zile (toate pe mare).

Care credeți că vi se potrivește cel mai bine?

Dacă sunteți amatori de chilipiruri, alegeți o croazieră de repoziționare pe o mega-navă, este una dintre cele mai bune oferte pe care le puteți găsi tot anul. Tarifele pot să coboare pâna la 50$/persoană/zi. Pe de altă parte, ofertele de reduceri la tarifele pentru Queen Mary 2 sunt foarte rare. Tariful pentru cea mai ieftină cabină pornește de la 100$/persoana/zi. În afară de buget, un alt factor important este durata călătoriei. Dacă aveți suficient timp la dispoziție, repoziționarile pot fi niște escapade lungi, reușite. Croazierele oferite de Cunard se pot încadra într-un concediu de o săptămâna.

Și mai este un lucru de care trebuie să țineți cont, indiferent de varianta aleasă: prețul biletelor de avion. Pentru că nu veți debarca în același port în care v-ați imbarcat, va trebui să puneți la cocoteală prețul destul de mare pentru două bilete doar “dus”.

t2

Cea mai bună perioadă pentru croaziere transatlantice

Pentru vânatorii de chilipiruri, primăvara și toamna, atunci când navele mari îsi schimbă destinațiile de sezon, sunt cele mai bune perioade pentru călătorii. La bordul navei Queen Mary 2, care traversează Atlanticul în mod regulat tot anul, lunile calde sunt cele mai bune (soarele este mai puternic și marea mai calmă).

Transatlantic – linii de croaziere

Toate liniile care își mută navele din Caraibe în Europa, și invers, oferă croaziere transatlantice. Printre ele se numără Royal Caribbean International, Disney Cruises, MSC Cruises, Holland America Line, Princess Cruises, Celebrity Cruises și Norwegian Cruise Line. În mod normal, aceste linii își programează repoziționările pentru aprilie sau mai (din Caraibe în Europa), sau pentru perioada septembrie – noiembrie (din Europa în Caraibe).

Liniile de lux Silversea, Seabourn și Crystal Cruises oferă și ele croaziere transatlantice de aproximativ două săptămâni, cu opriri în câteva porturi.

t3

Itinerarii transatlantice

Repoziționări: traversarea Atlanticului se poate face pe diferite rute. Dacă nava șe îndreaptă către Marea Baltică, va urma un traseu spre nord. Dacă ținta este Marea Mediterană, ruta aleasă va fi spre sud. O repoziționare clasică poate porni din America de Nord (cel mai probabil din Miami), urmează apoi opt zile petrecute pe mare, după care primul port va fi Tenerife, în Insulele Canare. Restul călătoriei coincide cu o croazieră în Mediterana de Vest (Spania, Franța, Italia).

Daca doriți să petreceți mai multe zile pe mare, și mai puține în porturi, vă sfătuim să alegeți o croazieră mai scurtă de două săptămâni. De exemplu, o călătorie de 12 nopți poate avea o singură oprire, în Madeira (Portugalia), înainte de a ajunge la destinația finală, Barcelona. În total, vor fi șapte zile pe mare de la plecarea din Miami, și înca două între Madeira și Barcelona.

Traversări: cea mai eficientă traversare, ca timp, este la bordul navei Queen Mary 2. Cea mai rapidă alegere este o croazieră de șase nopți, toate pe mare, între Southampton și New York.

Repoziționări/Traversări, combinate: dacă doriți cu adevărat să combinați traversarea Oceanului Atlantic cu o croazieră clasică, și dispuneți de timpul și resursele necesare, aveți de unde alege. Cele mai bune variante vi le ofera liniile Crystal Cruises și Princess Cruises. Cu o durată de cel puțin trei săptămâni, aceste voiaje combină o multitudine de porturi, multe dintre ele in locuri exotice, cu zilele odihnitoare petrecute pe mare.

t4

Puncte de atracție într-o croazieră transatlantică

Hamilton, Bermuda. Fie că nava dumneavoastră este andocată în King’s Warf (Royal Naval Dockyard), sau chiar în centrul orașului Hamilton, Bermuda se prezintă ca o destinație complexă. Veți observa influențele britanice peste tot, fie că vă petreceți timpul pe un teren de golf, într-o galerie de arta, sau vizitând atracțiile istorice (Fort Hamilton și Biserica Sfânta Treime). Puteți afla mai multe despre tradițiile maritime, dacă vizitați Bermuda Aquarium și Bermuda Underwater Exploration Institute. Sau puteți să explorați plajele cu nisip roz, să faceți scufundări sau să pescuiți printre recifi.

Ponta Delgada, Azores. Acest arhipelag format din noua insule muntoase este cunoscut pentru atmosfera subtropicală și natura înfloritoare, precum și pentru peisajele vulcanice. Orașul Ponta Delgada își încântă vizitatorii cu piețele pavate cu alb și negru, bisericile frumoase și restaurantele fermecătoare care servesc fructe de mare la prețuri moderate.

Madeira (Funchal), Portugalia. Cu peisajele sale montane luxuriante, Funchal este imaginea moștenirii portugheze. Portul oferă o varietate de avtivităti, de la plimbari în mijlocul naturii, pana la cumpărături sau coborârea de pe munte, într-o sanie de răchită. Santa Cruz de Tenerife, Insulele Canare. Cea mai mare insula vulcanică din Canare, Tenerife este dominată de Muntele Teide. O zi petrecută aici nu este suficientă pentru a vă bucura de tot ceea ce are Tenerife de oferit. Puteți sa admirați plajele fine, plantațiile de bananieri, piscurile acoperite cu zăpadă, sau să vă plimbați printr-o pădure de pini, să cutreierați satele invecinate ori să jucați o partidă de golf.

Gibraltar. Această colonie britanică este de fapt un istm aflat lângă coasta Spaniei. Sunteți pe cale să intrați, din Oceanul Atlantic, în Marea Mediterană prin Strâmtoarea Gibraltar. Stânca Gibraltar este o rocă monolită de calcar, cu o înălțime de 426 metri, situată în partea de sud a Peninsulei Iberice. Partea superioară a muntelui este o rezervaţie, care adăposteşte aproximativ 250 de macaci barbary – singura specie de primate sălbatice din Europa. Maimuțele și un labirint de tuneluri (peste 50 de km), atrag un număr mare de turiști în fiecare an. Se ajunge ușor în vârf, cu telecabina. Pe versantul vestic mai plat al muntelui, se află rezervaţia şi oraşul. Numeroasele locuri de interes din oraș includ Muzeul Gibraltar, fortăreața maură din secolul XIV, Altarul Sfintei Fecioare din Europa, o moschee ce a fost transformată în capelă creștină în 1462 și care adăpostește o imagine din secolul XV a patroanei Gibraltarului, farul și moscheea ce îmbină stilul islamic și facilitățile moderne, tunul de 100 de tone Rock Buster, librăria garnizoanei din secolul XVIII și Europa Point, cel mai sudic punct al Europei, aflat la doar 26km de Africa.

t5

Sfaturi de navigare

Activități pe mare. Liniile de croaziere vor suplimenta activitățile de divertisment, dar vă veti plictisi, la un moment-dat, de bingo, trivia și mini-golf. Puteți să luați cu dumneavoastră cărți sau diferite jocuri, sau să vă ocupați timpul cu activități care vă relaxează (pictură, lucru manual, etc…).

Încercați lucruri noi. În timpul unei croaziere transatlantice, mai ales în zilele pe mare, pot fi organizate activități dintre cele mai variate: prezentări, seminarii, cursuri diferite.

Tipul de cabina. Într-o croazieră de tranzit din luna septembrie, este foarte posibil să nu vă puteți bucura pe deplin de o cabină cu balcon, datorita vântului și a peisajului neschimbat timp de zile întregi. Merită investiția doar dacă prețul este bun.

Împachetați cu grijă. Vremea este schimbătoare și imprevizibilă. Asigurați-vă că aveți in bagaje atât haine mai groase cât și imbrăcăminte de vară.

Interesați-va despre codul vestimentar. Recomandăm o rochie de seară, pentru doamne, și un costum, pentru domni. Uneori le veți putea închiria la bordul navei, sau chiar să le cumpărați.

Răul de mare. Este posibil ca marea să fie uneori agitată. Daca aveți probleme cu răul de mare, veți gasi la bord medicamente care să va ajute. Membrii echipajului vă pot da, de asemenea, câteva sfaturi utile (de la ei am auzit că merele verzi și ghimbirul sunt remedii naturale foarte bune).

Cheltuielile cu zborul. Cu riscul de a ne repeta, vă sfatuim să țineți cont nu doar de tariful promoțional al croazierei, ci și de costurile pe care le implică zborurile. Țineți minte că îmbarcarea și debarcarea se fac din porturi diferite.

Cât de lungi sunt, de fapt, zilele pe mare? Depinde de direcția în care navigați. Dacă vă indreptați spre vest, ziua va avea 25 de ore (in fiecare noapte se va da ceasul cu o ora înapoi, pentru a compensa diferențele de fus orar). Îdreptându-vă spre est, pierdeți câte o ora în fiecare zi pe mare. Partea bună este că, odată ajunși la destinație, nu veți resimți efectele decalajului orar.Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.