Cum alegem o croaziera fluviala in Europa?

4654ygr

La prima vedere, o croaziera fluviala pare un mod minunat si linistit de a vizita cateva orase istorice europene. Dar oare chiar este un mod linistit? Uneori, aparentele sunt inselatoare… Spre deosebire de croazierele de coasta, calatoriile pe fluviile si raurile Europei nu implica mai deloc zile intregi de navigare. In porturi, programul este incarcat, si se desfasoara intr-un ritm alert. Pot fi incluse in itinerariu atat orase mari, cum ar fi Amsterdam sau Viena, precum si asezari mai mici, precum Durstein (Austria), sau Breisach (Germania).

Cea mai mare provocare, atunci cand planuiti o croaziera fluviala in Europa, o constituie alegerea unui itinerariu cat mai interesant. Incercam, in cele ce urmeaza, sa va ajutam cu cateva sfaturi:

**Cele mai multe croaziere fluviale au durata de o saptamana. Sunt, insa, si croaziere de 10 sau 14 nopti.

**Aproape toate au ca port de imbarcare un oras mare, iar cele mai multe croaziere includ o sedere peste noapte in aceste orase. Daca navigarea incepe in aceeasi zi cu imbarcarea, incercati sa planuiti cel putin o noapte de cazare in orasul-port de unde va imbarcati (puteti, de asemenea, sa ramaneti una-doua zile dupa safarsitul croazierei).

** De cele mai multe ori tariful croazierei include excursii zilnice in porturi. Sunt, de obicei, excursii mai simple, care va ofera o prezentare generala a locurilor vizitate. Puteti, contra cost, sa optati si pentru alt gen de excursii, mai lungi si mai explicite.

** Exista, insa, si linii de croaziere care ofera gratuit axcursii mai complexe (linia de croaziere Uniworld, de exemplu).

** Perioada recomandata pentru croazierele fluviale incepe din luna aprilie, pana in octombrie.

** Trebuie sa aveti in vedere ca ploile abundente si topirea zapezii contribuie la cresterea debitului apelor, iar ecluzele pot deveni impracticabile,( multe dintre ele sunt situate sub poduri, iar nivelul crescut al apei nu permite trecerea ambarcatiunilor). Si seceta poate sa creeze unele probleme, navigarea fiind imposibila in ape cu adancime foarte scazuta.

** In situatii de acest gen, daca nava nu se poate deplasa pe anumite portiuni, accesul la obiectivele turistice se va face cu autocarul.

Ca sfat: daca vizitati orase mari, aglomerate, evitati sa aveti asupra dumneavoastra sume mari de bani sau obiecte de valoare, mai ales daca iesiti seara.

6uytj

Rin/Moselle/Main

Pe scurt: Croazierele pe Rin ofera o combinatie de istorie si cultura. Veti naviga intr-un peisaj spectaculos, presarat cu castele de basm, si veti descoperi unele dintre cele mai vechi orase istorice ale Germaniei.

 Itinerariul caracteristic:  Fluviul Rin porneste din Elvetia spre Amsterdam (Olanda), trecand prin orase din Franta si Germania, care gazduiesc secole de istorie si cultura. Raul Mosela (fr: Moselle) se varsa in Rin la Nord-Est de Franta si Luxemburg. Raul Main se varsa in Rin in Estul Germaniei. Daca urmati acest traseu, veti ajunge la punctul de legatura cu Dunarea, prin Canalul Rin-Main-Dunare.

Cea mai populara croaziera pe Rin dureaza o saptamana, si porneste din Amsterdam, pana in Basel (Elvatia), sau invers.

Itinerariile de sapte nopti includ, in mod obisnuit, orasul Cologne, faimos pentru catedrala gotica cu doua turnuri, si orasul Koblenz, situat la confluenta Rinului cu Mosela, vegheat de fortareata Ehrenbreistein, unul dintre cele mai mari castele ale Europei. Veti naviga apoi pe Rin, prin Stramtoarea Gorge, care se intinde pe 65 km.

Este cea mai spectaculoasa portiune a fluviului, cu intinderi ce ofera peisaje cu castele, turle, biserici romanice si zone viticole abrupte. Intreaga regiune, aflata in patrimoniul UNESCO, este faimoasa pentru Stanca Lorelei. Legenda spune ca aici, o tanara domnita si-a pus capat zilelor, aruncandu-se in gol, din pricina infidelitatii iubitului sau. Se mai spune ca si in zilelele noastre, ea ademeneste tinerii marinari cu cantul sau hipnotic.

Alte puncte de atractie vizitate sunt Rudesheim, situat intr-una din cele mai importante zone viticole ale Germaniei, si Heidelberg, care gazduieste cea mai veche universitate din Germania, Universitatea Speyer. Tot aici veti putea vizita fabuloasa catedrala romanica, Strasbourg, casa Parlamentului European, si oraselul Breisach, poarta catre Padurea Neagra.

Cum ajungeti la portul de imbarcare: cu un zbor spre Amsterdam (sau Basel, daca navigati in sens invers). De la aeroport aveti nevoie de un transfer scurt pana la port. Puteti ajunge usor si din Londra, cu trenul Eurostar, cu schimbare in Lille, Bruxelles, sau Paris. Calatoria cu trenul din Basel pana in Anglia este lunga, dar va ofera prilejul de a admira privelistile oferite de aceasta parte a Europei.

La ce sa va asteptati: nu toate privelistile sunt de basm, veti naviga ocazional si pe langa zone industriale sau nava va ancora in zone urbane cu blocuri si strazi fara caracteristici deosebite. Insa fac si acestea parte din farmecul locurilor, nu-i asa?

Ati mai calatorit pe acest itinerariu?  Ce-ar fi daca de acesata data ati vizita locurile acestea pe indelete, ingaduindu-va doua saptamani pentru a explora toata regiunea intre Amsterdam si Basel? Va garantam ca veti descoperi noi asezari fascinante. Daca insa timpul de vacanta este limitat, puteti sa optati pentru croaziere mai scurte, de 4-5 nopti, de la Basel la Dusseldorf, sau invers, si circuite Cologne-Cologne. Primavara puteti admira lanurile de lalele, intr-o mini-croaziera cu plecare din Amsterdam.

Puteti, de asemenea, sa navigati pe Mosela si Main, intre orasul Trier si orasul Nuremberg.

Datand de pe vremea romanilor, Trier se mandreste cu uimitoarea Porta Nigra, una dintre portile originale ale orasului.

Nuremberg a devenit cunoscut in perioada nazista si imediat dupa al doilea Razboi Mondial. Dar, in afara de muzeele dedicate acestei perioade, puteti vizita si alte puncte de atractie, cum ar fi un muzeu al cailor ferate, sau muzeul jucariilor, un muzeu al telecomunicatiilor sau o expozitie de automobile de epoca.

Daca doriti, puteti sa combinati mai multe itinerarii, alegand o ruta de la Amsterdam la Trier, din Trier la Budapesta, sau din Amsterdam la Basel, via Trier.

Cea mai complexa croaziera fluviala in Europa este, fara indoiala, croaziera de doua saptamani, de la Amsterdam la Budapesta, sau in sens invers, navigand pe Rin, Main, Canalul Main-Dunare, sau o croaziera de trei saptamani de la Amsterdam la Marea Neagra.

78tyg

Dunarea

Pe scurt: O croaziera pe Dunare este o lectie de istorie a vremurilor in care Viena era centrul unui imperiu, sau a timpurilor in care Europa era impartita prin Cortina de Fier. Acum, cand Cortina de Fier nu mai exista, puteti sa descoperiti orase care, vreme de mai bine de 40 de ani, au fost izolate de vestul continentului.

Itinerariul caractersitic: Dunarea izvoraste din Padurea Neagra (Germania) si se varsa in Marea Neagra (Romania), trecand, in drumul ei, prin Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania.

Cele mai multe itinerarii sunt de 7 nopti si pornesc si se termina in Passau (Germania), la granita cu Austria. Veti zbura, cel mai probabil, la Munchen, unde puteti petrece (de ce nu?) cateva nopti in oras. Este un loc plin de viata, cu palate, biserici si berarii. Pentru o experienta deosebita, va recomandam o excursie la Neuschwanstein, unde putetimvizita castelul de poveste, construit pentru regele Ludovic al II-lea la sfarsitul secolului al XIX-lea, sursa de inspiratie pentru castelul Frumoasei Adormite a lui Disney.

Munchen se afla la 1.5 ore de Passau si majoriatea liniilor de croaziere ofera transferuri catre portul de imbarcare. 

Aceste itinerarii de o saptamana includ Viena, faimoasa pentru Palatul Hofburg, de unde dinastia Habsburgilor a condus Austria vreme de 700 de ani. Tot aici puteti vedea caiii albi lipitani, la Scoala Spaniola de Calarie, singura institutie din lume in care este pastrata si cultivata inalta arta a calariei renascentiste. Veti vizita si Budapesta, care intruneste de fapt doua orase, Buda si Pesta, despartite de Dunare. Ambele parti ale capitalei Ungariei ofera, pe langa bagajul cultural si istoric, o sumedenie de cafenele, spa-uri, si alte multe puncte de atractie. O alta oprire va fi in Linz, un orasel in mijlocul unei regiuni viticole din Austria, de unde puteti sa mergeti intr-o excursie la Durnstein, Esztergom (Ungaria), Salzburg sau Melk (fauimos pentru Manastirea Benedictina).

 La ce sa va asteptati: Opririle in Viena si Budapesta se fac in zone aglomerate si zgomotoase. Daca aveti de ales, va sugeram sa optati pentru cabine pe partea opusa portului.

 Ati mai calatorit pe acest itinerariu?: Exista mai multe variatiuni ale acestei rute, inclusiv varianta de croaziera din Passau in Budapesta, sau din Nurenberg in Budapesta. Sunt, de asemenea, voiaje intre Budapesta si Marea Neagra, care includ cate doua nopti in Budapesta si Bucuresti, la inceputul si sfarsitul croazierei, precum si croaziere de doua saptamani din passau la Marea Neagra, sau invers.

Daca alegeti o varianta mai lunga, veti putea vizita Bratislava, cu fermecatorul sau centru istoric, si orasul Belgrad, una dintre cele mai vechi capitale din Europa, unde puteti vedea memorialul in cinstea lui Josip Tito, liderul comunist al fostei Iugoslavii.

De asemenea, veti trece prin defileul Portile de Fier, la granita dintre Serbia si Romania, intins pe o lungime de aproape 145 km, si o latime de doar 150 m in cel mai ingust punct. Asigurati-va ca aveti pregatite aparatele foto si video!

Ronul (fr: Rhone)/Saone

Pe scurt: Daca va place vinul, acesata este croaziera care vi se potriveste! Navigarea se face prin Provence si Burgundia (fr: Burgogne), doua regiuni ale Frantei faimoase pentru productia de vinuri. Veti trece pe langa vii intinse si veti avea ocazia sa gustati din strugurii parfumati, specifici zonei.

Itinerariul caracteristic: Ronul izvoraste din Elvetia si strabate Franta, varsandu-se in Marea Mediterana, in orasul francez Arles. Saone izvoraste din Franta, si se uneste cu Ronul la Lyon.

Principalul itinerariu de 7 nopti porneste din Lyon spre Arles sau spre Avignon (sau invers). Unele plecari se fac din Chalon-sur-Saone, la nord de Lyon.

Daca va imbarcati din Lyon, veti zbura la aeroportul Lyon si veti face un transfer scurt la portul de imbarcare. Marsilia se afla la 1 ora si 15 minute de Arles. Unlele linii de croaziere ofera si zboruri catre Lyon, si transfer cu autocarul intre Avignon si Lyon, la inceputul si sfarsitul croazierei.

Puteti sa optati si pentru un zbor la Paris, si transfer cu trenul la Lyon. In acest caz, nu trebuie sa ratati cateva zile petrecute in capitala Frantei!

Una dintre destinatiile pe acesta ruta este Beaune, capitala viticola a Burgundiei. Oprire se face si in Vienne, un orasel la sud de Lyon, unde puteti vizita ruinele unui amfiteatru de 14000 de locuri si un templu construit in anul 25 i.e.n, in onoarea imparatului roman Augustus si a sotiei sale, Livia.

Avignon este singurul oras din Franta care are un pod al carui nume se regaseste intr-un catntec (“Sur le Pont d’Avignon”). De fapt, acest pod celebru se numeste Pont St-Benezet.

Veti vizita, de asemenea, Viviers, un mic orasel fortificat, cu cladiri datand din Evul Mediu, si Tournon, cunoscut pentru vinul si ciocolata produse aici.

Un alt punct de atractie al acestei rute este orasul Lyon, cu o arhitectura gotica si renascentista impresionanta.

La ce sa va asteptati:  In cele mai multe restaurante din Franta, bacsisul este inclus in pretul consumatiei, iar acest lucru este mentionat pe nota de plata. Daca doriti sa lasati un bacsis aditional, este o idee buna sa aveti bani marunti.

Ati mai calatorit pe acest itinerariu?: Ronul nu ofera prea multe optiuni de itinerariu, dar, daca tot sunteti in Franta, de ce sa nu profitati de cateva zile petrecute la Paris? Veti avea timp sa va bucurati de cele mai populare atractii turistice: turnul Eifell, muzeul Louvre, Champs Elysees si Arcul de Triumf.

0987ytg

Duero (portugheza: Douro)

Pe scurt:  Daca va plac peisajele frumoase, o croaziera pe fluviul Douro va va fi pe plac, cu siguranta. Raul se rauceste si se intoarce, alunecand si strecurandu-se, pentru a-si croi drum dinspre Porto, al doilea oras ca marime din Portugalia, spre granitra cu Spania. Un plus de atractie este oferit de celebrul vin Porto, pe care veti fi invitati sa-l degustati de mai multe ori in timpul calatoriei.

 Itinerariul caracteristic:  Douro iese la iveala in Nord-Vestul Spaniei, pe care o strabate spre Sud-Vest, si patrunde in Nordul Portugaliei, pentru a se varsa in Oceanul Atlantic.

Croazierele pe acest fluviu opereaza acelasi itinerariu: plecarea este din Porto, spre Vega de Terron, la granita cu Spania, pe o distanta de 210 km. Veti trece prin cinci ecluze, iar la Vega de Terron ambarcatiunile sunt nevoite sa se intoarca, deoarece mai departe fluviul nu este navigabil.

Veti zbura spre Porto, sau puteti sa alegeti un zbor la Lisabona, unde sa petreceti cateva zile, iar de acolo sa faceti transfer la Porto cu un tren (aproximativ 2.5 ore).

Croaziera va incepe sau se va termina cu un tur al orasului Porto, construit pe dealuri abrupte, faimos pentru numeroasele depozite si magazine de vin Porto. O alta oprire se face la Regua, in inima tarii vinului Porto, cu posibilitatea unei excursii la Lamego, unde principala atractie o constituie biserica Nossa Senhora dos Remedios, construita in secolul al XVIII-lea, la capatul a 686 de trepte in stil baroc.

Veti vizita, de asemenea, Pinhao si Vega de Terron, de unde puteti merge in excursie la Salamanca, in Spania. La intoarcerea din excursie, veti gasi nava in pozitie inversa, si va fi ancorata la Barca d’Alva, pe partea portugheza a fluviului, pentru excursia din ziua urmatoare, la Castelo de Rodrigo.

La ce sa va asteptati: nu va asteptati la orase – simbol, abundand de istorie! Salamanca este o bijuterie, dar Castelo de Rodrigo poate fi strabatut si descoperit in 20 de minute, in timp ce in Lamego nu aveti nevoie de mai mult de 30 de minute. Calatoria este mai mult despre peisaje si farmecul local.

Ati mai calatorit pe acest itinerariu? : Daca adaugati cateva zile petrecute in Lisabona, la inceputul sau la sfarsitul croazierei, de ce nu ati merge si spre nord, cazandu-va la una dintre frumoasele “guintas” – mici conace transformate in hoteluri?

-09876

Elba

Pe scurt: O croaziera pe Elba se adreseaza oricui iubeste sa descopere trecutul. Veti avea posibilitatea sa petreceti mai mult timp in Berlin si Praga, la inceputul sau la incheierea croazierei, iar pe durata acesteia veti putea descoperi locurile unde a luat nastere Miscarea Reformata.

Itinerariul caracteristic: Elba iese la lumina in Republica Ceha, patrunde in Germania si se varsa in Marea Nordului la Cuxhaven, in apropiere de Hamburg.

Exista o singura varianta de croaziera – 7 nopti, cu plecare fie din Magdeburg (Germania) catre Melnik (Cehia), fie invers. Puteti sa zburati catre Berlin, si sa plecati din Praga la retur, sau viceversa, in functie de locul de unde va imbarcati.

Itinerariul incepe cu un tur la Palatului Sanssouci, in Potsdam; apoi urmeaza transferul de aproximativ o ora, la nava, in Magdeburg.

Opririle includ Wittenberg, Meissen (faimos pentru portelanul cu acelasi nume); si Dresden, distrus de bombardamentele Aliatilor la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial . Veti trece, de asemenea, Elvetia Saxona, cu stanci abrupte, si veti opri in Litomerice, un mic orasel din Cehia ce gazduieste un amestec de stiluri arhitecturale (gotic, renascenstist sau baroc).

 La ce sa va asteptati: acesta este un itinerariu solicitant, cu multe locuri de vazut, care poate pune probleme persoanelor cu dificultati de mobilitate.

Ati mai calatorit pe acest itinerariu?:  pentru a avea parte de o experienta completa, trebuie sa adaugati cateva zile de sedere in Berlin sau Praga, inainte sau dupa croaziera.

987tyg

Sena

Pe scurt: Pentru pasionatii de gradinarit, aceasta este o croaziera ideala, pentru ca include vizitarea gradinii lui Monet din Giverny. Aceasta ruta va fi apreciata si de francofoni, sau de cei care doresc sa vada plajele din Normandia, locul celebrei debarcari din al II-lea Razboi Mondial.

Itinerariul caracteristic: Sena (franceză Seine, latină Sequana) este un fluviu din nordul Franței, ce izvorăște în Burgundia, având cursul spre est apoi spre vest, și se varsă la Le Havre în Marea Mânecii.

Croazierele fluviale va poarta de la Paris la Rouen sau Caudebac si inapoi. Cei mai multi turisti aleg sa zboare la Paris. Turistii britanici prefera insa o calatorie cu trenul, din Londra la Paris.

Itinerariul va include o zi intreaga in Paris, timp suficient pentru a urca in Turnul Eiffel sau pentru a explora Montmartre, vesnic plin de artisti. Puteti de asemenea sa va opriti in Vernon, pentru a vizita Giverny, locul unde a trait artistul Claude Monet din 1883, pana la moartea sa, in 1926.

Se mai fac opriri in Les Andelys, cu excursii la Chateau-Gaillard (construit in vremea regelui Richard Inima-de-Leu) si la Rouen (locul unde Ioana D’Arc a fost arsa pe rug)

Rouemn este, de asemenea, si punctul de plecare pentru excursiile la plajele Normandiei sau la Honfleur, un simpatic satuc pescaresc. Din Conflans se poate vizita Palatul Versailles.

La ce sa va asteptati: aveti grija cum traversati strada, soferii parizieni nu acorda intotdeauna prioritate la trecerile de pietoni!

La Paris, in general, preturile sunt foarte mari. Pe Champs-Elysees veti gasi cele mai mari preturi, insa nici alte zone nu stau cu mult mai bine din acest punct de vedere.

Pentru o urcare in Turnul Eiffel, cozile sunt interminabile. Daca acesata activitate este pe agenda dumneavoastra, va trebui sa va treziti foarte devreme!

Ati mai calatorit pe acest itinerariu? : Puteti adauga cateva zile in Paris, o singura zi nu este suficienta pentru a vizita punctele de atractie oferite de Orasul Luminilor.

Cunoscand acum cele mai populare croaziere fluviale in Europa, tot ce trebuie sa faceti este sa decideti cu care doriti sa incepeti!



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.