Fiordurile Norvegiene – Sfaturi de navigare

Norwegian Fjords Cruise Tips

Cand vine vorba de croazierele in Europa de Nord, Marea Baltica este in centrul atentiei, dar croazierele in Fiordurile Norvegiene nu trebuiesc trecute cu vederea. Poate ca orasele “mari”, precum Oslo si Bergen nu concureaza cu St. Petersburg, dar orasele micute si satele Norvegiei cu siguranta compenseaza cu frumusetea scenica, muzeele unice, mancarea si cursul Arctic nelumesc.

Fiordurile Norvegiene sunt drumul spre faima croazierelor. Spre deosebire de Alaska, este mai putin probabil sa vezi ghetari sau animale salbatice glaciare si mai mult posibil sa iti intorci privirea (sau camera) inspre cascade dramatice, stanci pline de verdeata si peisaje montane. Pasionatii de aventura se pot apropia cu caiacul sau excursii de catarat. Orasele micute de-a lungul fiordurilor, functioneaza mai mult ca hub-uri de tranzit pentru excursii, in timp ce orasele norvegiene prezinta oportunitatea de a explora muzeele despre istoria maritima a tarii si cultura locala, precum magazinele cu bine-primitele sculpturi din lemn sau neobisnuitele feluri de mancare. Pasionatii de aventura ar dori sa urmareasca coasta inspre nord pentru a spiona ursii polari si minele abandonate si chiar sa caute “soarele de la miezul noptii.”

Cu diferite durate ale itinerariior si tipuri de vase de croaziera, de la cele obisnuite la cele luxoase, pasionatii de croaziere au o gama larga de unde pot alege pentru a-si modela croaziera in Norvegia dupa propriile interese. Cu preturile crescute ale hotelurilor si a mancarii, o croaziera poate fi cea mai accesibila cale de a vizita taramul de nord.

Norwegian Fjords Cruise Tips

Momentul potrivit pentru o croaziera in Fiordurile Norvegiei

Din iunie pana in august este momentul de varf pentru croaziera in Norvegia, dar calatoriile incep in mai si dureaza chiar si pana in septembrie. (Foarte putine linii ofera croaziere la inceputul primaverii sau toamna tarziu). Temperaturile pot fi putin mai scazute in extra-sezon, dar puteti evita aglomeratia din timpul verii. In general, temperaturile de vara sunt ridicate, dar nu sufocante. Puteti experimenta zilele lungi de vara in destinatiile nordice, dar trebuie sa traversezi Cercul Arctic pentru a avea parte de “midnight sun” (soarele de la miezul noptii), cand soarele nu apune niciodata.

Liniile de croaziera care opereaza itinerarii in Fiordurile Norvegiene

Linia de croaziera norvegiana Hurtingruten este regina croazierelor in fiorduri, cu cel putin un vas de croaziera care paraseste portul, zilnic, navigand de-a lungul coastei. Majoritatea liniilor de croaziera care opereaza itinerarii si ofera si expeditii cu vizitarea Norvegiei sunt foarte multe, exceptii fiind: Carnival Cruise Line, Disney Cruise Line si Norwegian Cruise Line. Unele linii de croaziera majore ofera putine plecari, pe cand altele, precum: Celebrity Cruises, Costa Cruises, Holland America Line, MSC Cruises si P&O Cruises – ofera mai multe date de navigare si optiuni diverse pentru itinerarii.

Norwegian Fjords Cruise Tips

Itinerariul croazierelor in Fiordurile Norvegiene

Porturile principale ale acestor croaziere sunt: Bergen si Oslo din Norvegia. Alte orase de plecare sunt: Copenhaga, Amsterdam, Hamburg si o varietate de porturi din U.K. (Southampton, Harwich, Dover si altele). Adevaratele croaziere arctice au imbarcarile din Svalbard (Spitsbergen). Nu exista un standard exact de croaziere in fiorduri, acestea fiind un mix intre porturile sudice si cele nordice.

Fiordurile Norvegiene: Durata croazierelor pe Fiordurile Norvegiene variaza intre 7 si 14 nopti. Bergen este orasul care cu cele mai multe itinerarii, unele pot include si Oslo. Croazierele inconjoara si porturi mai mici, precum Stavanger, Geiranger (cu imaginea unui fiord perfect), Alesund si Flam. Un numar surprinzator se aventureaza in nord, spre Spitsbergen, in Cercul Arctic – chiar si in croaziere de o saptamana.

Voyagele de coasta: Vasele Hurtigruten ofera servicii in nord si in sud pe coasta Norvegiei, tot timpul anului, croaziere pornind din Bergen care merg atat de departe in nord, ajungand pana la Kirkenes si Cercul Arctic si care se opresc intr-o multitudine de porturi, atat mari cat si mici.

Norvegia Arctica: Nu ai nevoie de un vas de expeditie pentru a vizita destinatiile din Norvegia Arctica, precum Tromso, Honnigsvag si Capul Nord, Svalbard si insulele Lofoten. Multe linii atat luxuase, cat si normale, ofera itinerarii inspre porturile nordice. Croazierele dureaza de obicei doua-trei saptamani si ar putea atinge anumite poturi din Norvegia sudica.

Norvegia Plus: Daca nu esti interesat  doar de Norvegia, intereseaza-te de itinerarii care combina opririle Norvegiene cu cele Baltice sau destinatii nord-Europene, sau chiar in Islanda.

Norwegian Fjords Cruise Tips

Porturi din Fiordurile Norvegiene

Bergen, Norvegia. Atat un port de origine, cat si si un port de tranzit, Bergen este bogat in istorie si arta, si e mai usor de vizitat pe jos sau cu transportul public. Atractiile de top includ zona cu muzee, magazine, restaurante, piata de peste din Bergen si o multime de muzee de arta.

Oslo, Norvegia. Pasionatii de cultura vor ajunge la concluzia ca o zi in port nu este de ajuns sa vezi toate atractiile din Oslo. Trebuie sa alegi dintre Centrul Premiilor Nobel, care lauda realizarile multor laureati; parcul de sculptura Vigeland; o varietate de muzee focusate pe istoria navala si nautica, arhitectura si cultura norvegiana.

Flam, Norvegia. Flam este un oras micut, amplasat intre Aurlandsfjord si muntii acoperiti de zapada. Acolo vei dori sa faci o croaziera de-a lungul Auralandsfjord si Naerofjord.

Geiranger, Norvegia. Poti traversa micutul orasel Geiranger in aproximativ 5 minute, dar portul de la sfarsitul fiordului este un minunat punct de pornire pentru explorare. Poti alege o plimbare pe apa cu barca sau caiacul, pentru a vedea cele mai maiestoase cascade.

Stavanger, Norvegia. Stavanger este punctul de pornire pentru excursii cu barca in Lysefiord, cu ale sale stanci dramatice si cascade. Este de asemenea casa unor muzee unice, incluzand Muzeul Norvegian Canning si Muzeul Norvegian Petroleum. Nu rata plimbarea printre vechile case de lemn din centrul vechi cu restaurante si magazine traditionale.

Norwegian Fjords Cruise Tips

Sfaturi utile pentru Fiordurile Norvegiene

Fiti pregatiti pentru soc! Norvegia este foarte scumpa atat pentru americani cat si pentru britanici; preturile la mancare sunt extrem de ridicate fata de restul destinatiilor. Asta inseamna ca e este mai bine sa luati mesele principale pe vapor si sa economisiti banii pentru gustarile traditionale.

Nu este nevoie sa mananci o masa intreaga dintr-un preparat specific norvegian, poti incerca mai multe monste, deoarece porturile pescaresti vand mai multe specialitati si nu doar peste. Poti gasi o cafenea care sa vanda Wafe Norvegiene cu dulceata facuta din fructe de padure, sau cu branza de vaca cu aroma de caramel.

Fiti flexibili cu activitatile de la tarm. Norvegia este un loc perfect pentru activitati precum plimbarile cu bicicleta, catarat, sau plimbarea cu canoe – asta cand nu ploua. Vremea poate fi foarte schimbatoare si adesea umeda, asa ca pregatiti-va un plan de rezerva in cazul in care vremea nu este favorabila. Profitati de momentele cu soare si nu va speriati de zilele care incep cu ploaie, deoarece vremea se poate schimba.

Luati si copiii! Norvegia este foarte primitoare pentru familii, cu structuri de joaca pentru copii, muzee si locuri pentru cumparaturi. Aquarium, plimbari cu trenul si multe parcuri interesante te asteapta sa le descoperi!

Aduceti si alarma! Multe vase de croaziera intra in frumosul port Geirangerfjord foarte devreme dimineata. Merita sa iti setezi ceasul, sa te trezesti si sa urmaresti privelistea oferita de cum se intra in port. Lumina este mult mai buna pentru fotografii si nu o sa fie atat de multa lume sa iti blocheze vederea.

 



6 Responses to “Fiordurile Norvegiene – Sfaturi de navigare”

  1. Adrian

    Norvegia, numita si Tara Fiordurilor, ofera cele mai spectaculoase zone din Europa: lacuri, cascade, munti fara sfarsit, rauri, ghetari si fiorduri. Norvegia este tara superlativelor si minunilor naturale, pe care v-o recomand sa o vizitati cel putin o data …. dar nu cu Karpaten Turism. Cu toate ca este o tara nordica, rece si ploioasa, noi am avut parte de o vreme minunata.

    Am facut parte din grupul de turisti (de doar 21 de persoane) al Circuitului Fiorduri Norvegia – Oslo (de la Karpaten Turism), din luna iulie si as dori sa ofer mai multe informatii / review pentru cei interesati.
    Din pacate, excursia oferita de Karpaten a fost un fiasco. Aceeasi parere o are si restul grupului, care urmeaza sa faca reclamatii la agentie. Singurul avantaj al acestei excursii a fost pretul (de doar 1600‎€ pentru 2 persoane), caci pe cont propriu este mai greu de realizat, dar nu imposibil. Pentru plati in Norvegia (NOK / Coroana norvegiana) va recomand sa aveti un card de la o banca cu fara prea multe comisioane de conversie (nu ING care are dubla conversie valutara). Noi am folosit Revolut.

    In primul rand, ghida noastra, dna. Maria Ion, s-a comportat total neprofesionist. A fost ghid sau o insotitoare de transport ? Avea nevoie de o excursie gratuita sau ce rol a avut ? Oare dna. Maria Ion este chiar atestata pentru a fi ghid ? Caci la o simpla cautare pe Google dupa numarul de telefon al dansei, figureaza o societate de turism cu activitatea suspendata.
    In afara de „buna dimineata”, spus doar in prima zi, incepand din a doua zi, de cand a avut altercatii cu jumatate de autocar, nu a mai scos un cuvant. I-a pus la punct pe turisti, jignindu-i, de la „nerusinati”, „vorbiti cam mult, va rog, sa treceti la locul Dvs”, „sa va potoliti”, si la „categorie de oameni josnici”, atunci cand am refuzat sa-i dam 10 euro / pers, pentru a ne transporta de la hotel in centrul orasului Oslo, in ultima zi. Doamna a considerat ca ne-a facut o favoare, nelandu-ne 11h in aeroport, autocarul fiind insa inchiriat toata ziua.
    Doamna „ghid” nu ne-a dat nicio informatie despre tara, despre locurile vazute (decat foarte vag, maxim 3-5 minute pe zi cumulat). Nu ne spunea nimic de spre ce anume urma sa vedem in ziua respectiva sau in ziua urmatoare, despre program, durata, obiective. Toata excursia a fost cu Google – de acolo ne-am luat toate informatiile.

    Sa va descriu programul real, si nu cel publicat de Karpaten:

    Ziua 1. București – Oslo
    Compania Blue Air a anulat zborul de dimineata, mutandu-l seara (aviz celor din tara). Se pare ca este o practica obisnuita a companiei de zbor. Am ajuns la hotel tarziu, in jur de ora 22. Zi pierduta. Hotel Scandic modern cu mic-dejun exceptional.

    Ziua 2. Oslo
    Oslo. Ne-a plimbat pe Middelthuns gate, pe artera principala, de-o parte si de alta fiind cladirile importante. Nicio informatie despre ele. Parcul cu sculpturi Vigeland. Apoi grupul s-a despartit, intalnindu-ne dupa-masa, pentru autocar. Hotel Scandic modern, cu mic-dejun exceptional.

    Ziua 3. Hardangerfjord – Bergen
    In a 3-a zi am mers cu autocarul 10 ore (de la Est la Vest). Singurele opriri, intr-o tara asa „frumoasa” (caci ghidul nu avea alt cuvant decat „frumos”), au fost facute intr-o parcare, intr-o „statiune montana”, Geilo (Stolvegen), cu 5 magazine de echipamente sportive si ultima la cascada. Si erau atatea locuri cu privelisti deosebite, in zona. 10 h de mers cu autocarul, doua opriri a cate 40 min si una de 10. A treia oprire, a fost facuta la cascada Voringsfossen, 15 minute, restul la restaurantul pe care ni l-a recomandat ea (cei dornici au servit ciorba de balena si carne de ren) . Aceasta zi a insemnat doar stat in autocar. A fost ingrozitor. Dintr-un grup de 21 persoane, 3 persoane aveau cina. Cu toate ca acestia i-au spus ca nu se grabesc la cina, de la ora 19, dna nu a acceptat alte opriri. Ajungeam la ora 19, in zone pustii, unde nu aveai pe unde sa te plimbi. Hotel ok, mic dejun ok.

    De specificat ca autocarul oferit de Yulyus Travel / Karpaten era unul vechi, doar cu CD, fara USB, bluetooth sau tehnologie moderna (pentru a ne putea pune muzica noastra ocazional). In primele zile a rasunat muzica anilor ’50-’60 care se repeta la nesfarsit, aceeasi piesa chiar si de 5-10 ori pe zi. Jumatate din autocar avea castile pe urechi. Chiar va recomand sa veniti cu suficienta muzica pe telefon, caci 10 ore in autocar nu trec chiar repede. Soferul autocarului s-a scuzat ca a fost prins nepregratit, dar ghidul, dar Karpaten ? Cine trebuia sa se ocupe ? Din a 2-3 zi soferul a avut inspiratia sa cumpere 2 CD-uri cu muzica norvegiana.

    Ziua 4. Bergen
    Program pe cont propriu de la ora 10 la ora 13. Maraton. Apoi iar alergatura cu autocarul. Noroc ca am facut traversarea cu feribotul si am putut admira peisajul, 10 min. Cu atat ne-am ales. Acesta a fost circuitul. In rest, poze prin geamul autocarului, fara opriri. Am ajuns in Maloy, un orasel ce-ti da impresia ca este parasit, un port industrial. Hotel de 3 stele, si nu de 4, asa cum spune agentia. Fara sauna si piscina. 3 nopti aici.
    Hotelul a fost foarte departe de toate „obiectivele” din zilele urmatoare. Mereu trebuia sa ne intoarcem la Maloy (din Briksdal sau Alesund), in loc ca in fiecare zi care trecea sa ne apropiem de Oslo. De ex. de ce nu s-a ales cazare la Alesund (exista si acolo un Scandic Hotel) sau poate cazare in locatii intermediare.

    Ziua 5. Geirangerfjord – Briksdal Gletscher
    Am vizitat ghetarul. Ca sa ajungi la el, de la autocar, fie mergeai cu masinute de teren, contra-cost, care trebuiau rezervate in prealabil, fie mergeai 1h pe jos. Evident, ca dna nu s-a interesat de rezervari, cu toate ca fusese de n ori la ghetar. Interes 0 din partea ei. Toate autocarele cu turisti aveau transportul pana la ghetar rezervat. La noi, fiecare cum s-a descurcat. Timp acordat 3h. Apoi renumitul fiord… Nu s-a vizitat acest fiord. Tot grupul venise pt el, fiind unul dintre cele mai frumoase fiorduri ale Norvegiei. Vizitatul lui a insemnat sa mergem cu autocarul, intr-un punct inalt, de unde l-am putut admira de la departare, nu tot, ci doar zona de unde incepea fiordul. Dezamagire totala. In acest punct ne-a lasat 30 min, 15 petrecandu-le la coada la toaleta. Asa a pornit alt scandal, printre turisti. Ca am fost pacaliti, ca nu exista comunicare din partea ei, ca nu e flexibila, etc.

    Ziua 6. Gaularfjellet
    A fost de fapt, la Alesund, asa cum am descris mai sus.

    Ziua 7. Sognjefjord – Flam – Fjorde
    Am facut mai multe opriri in ultima zi, noroc ca am traversat cu feribotul de 2 ori. Apoi am ajuns la ghetarul Jostedalsbreen, poposind 1h. Superb. Apoi iar in autocar. Urmatoarea oprire a fost la Flam. Flam – cu celebra cale ferata turistica, 2h dus-intors. Este considerata una dintre cele mai frumoase din lume – datorita peisajelor. Evident ca am aflat asta de pe Google, si nu, nu am calatorit cu trenul. In Flam doar am luat pranzul. La 30 min afara Flam-ului, se gaseste platforma Stegastein, la 650m deasupra fiordului. Scrie pe Google si nu, nu ne-a dus nici acolo. Doar aveam o cina de prins … 🙁 La rugamintile noastre, din Flam, la 2km, ne-a dus la o biserica veche din lemn, 10 min, apoi pauza 45 min intr-o parcare. Si apoi Oslo. Hotel Scandic Helsfyr, cam vechi, cu miros.

    Ziua 8. Oslo – București
    Am plecat de la hotel la ora 11, avionul fiind seara, la 21.40. Dna ne-a cerut bani, pentru transportul de la hotel in centru Oslo, altfel ne duce la aeroport, sau ne priveste ce facem cu bagajele si cu timpul nostru pana seara. Pana la ora 18 seara, am petrecut timp frumos in Oslo: Langkaia, Sentrum / centrul orasului, Henrik Ibsens gate (schimbarea garzilor), Tjuvholmen Sculpture Park, insula Bygdoy (cu muzeul Norvegian de arta populara, muzeul vaselor vikinge, muzeul Kon-Tiki, muzeul Fram)

    Nu va recomand sa achizitionati pachetul de cina. Parerea celor care au avut-o a fost foarte proasta, slaba. Prima cina pierduta fiind, le-a dat la pachet sandwich cu peste.
    Apa este potabila peste tot. In rest, preturi cam de 5-6 ori mai mari decat la noi. Este perioada Noptilor Albe. E foarte ciudat ca la 12 noaptea sa fie lumina cum e la noi pe la ora 19-20, vara.

    Am ramas cu un gust amar de pe urma acestei excursii. Organizare, comunicare, informatii 0. Norvegia insa, nota 10+.
    Concluzia o trageti si Dvs., cititorii.

    Reply
    • Marketing Croaziere.net

      Buna ziua, ne pare rau de situatia dumneavoastra, insa avand in vedere ca ati achizitionat croaziera prin Karpaten, cu ei trebuie sa discutati in mod direct despre neplacerile avute in croaziera. Chiar ne pare rau de situatie, insa din pacate nu va putem ajuta, insa multumim pentru review. O zi frumoasa!

      Reply
  2. Iulian Moldovan

    Sunt interesat de parte cu caiacul. Se pot vizita așa !? Se găsesc locuri de cazare sau camping pe coastă !? Trebuie permise pentru a folosi caiacul !?

    Reply
    • Marketing Croaziere.net

      Buna ziua, din pacate nu va putem spune fiindca noi ne ocupam doar de vanzarea croazierelor. Eventual trebuie intrebati oamenii care se ocupa de astfel de activitati.

      Reply
    • Mihai

      Buna ziua . Locuiesc in Norvegia mai exact in zona de sud vest. Stavanger . Aici avem cel putin 3-4 locuri spectaculoase. Muntele Prekeistolen , Fjørdul Lysebotn , Muntele Kjerag , Flørlitrappene 4444 de trepte de urcat. Am caiac, bicicleta electrica,barca si pot caza in cel putin 2 camere . Bonus masina personala va pot lua de la aeroport. Pentru mai multe detalii va recomand sa imi scrieti pe email. Mihai

      Reply

Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.