Insulele Britanice – cele mai bune excursii

Cele mai bune excursii la țărm în Insulele Britanice

i1

Dacă evocați pasiunile britanicilor, ale scoțienilor și ale irlandezilor, veți avea o idee despre ceea ce vă așteaptă într-o excursie pe țărm în Insulele Britanice. Cei care iubesc păsările, grădinile, amatorii de whisky, fani ai literaturii, entuziaști ai milităriei, gurmanzii, excursioniștii, cei care urmăresc roialitățile și oricui îi place să petreacă timp în jurul castelelor vechi vor avea o experiență de neuitat cu aceste oferte de pe uscat.

În Edinburgh, rezervați un scaun VIP pentru celebra (și întotdeauna sold-out) Royal Edinburgh Military Tattoo, unde trupe ale regimentului vin din întreaga lume pentru a performa. Finalul este o “adunătură a fluierelor și a tobelor”, cu sute de muzicieni.

Pe Isle of Man, îmbarcați-vă la bordul unui triciclu cu motor cu trei locuri, cu un șofer profesionist, și urmați cursul uimitor al legendarei curse International Isle of Man Tourist Trophy.

În Dublin, porniți într-un tur culinar pe jos, luați mostre de bunătăți irlandeze în cadrul sălilor de produse alimentare, de la vânzătorii de brânză, pescării, măcelarii și brutării și întâlniți-vă cu localnicii care le produc.

În cursul călătoriei dumneavoastră veți vedea multe castele, cele mai multe dintre ele cu grădini generoase. Veți avea ocazia să vă plimbați de-a lungul stâncilor pitorești și să meargeți pe urmele legendelor literare și muzicale. Cel mai greu va fi să alegeți dintre sutele de oferte diferite – să nu mai vorbim de varietatea de itinerarii ale liniilor de croazieră.

Iată un ghid pentru unele dintre preferatele noastre.

i2

Liverpool, Anglia

The Beatles Experience

Acest tur “Magical Mystery” vă va duce în locurile de întâlnire timpurii ale celor de la The Beatles, inclusiv locuri care au inspirat piese ca “Penny Lane” și “Strawberry Fields Forever.” Apoi vă veți îndrepta spre Beatles’s Story, o expoziție permanentă a vieții și a muzicii lor. Și, în sfârșit, veți vizita cea de-a doua locație a Beatles’s Story  pentru a viziona” Fab 4D “, un film de familie care aduce muzica celor de la The Beatles la viață. Există, de asemenea, o expoziție de fotografii “ascunse” Beatles, care au fost recent descoperite într-un pod.

Cine ar trebui să meargă: Fanii celor Four Fab vor iubi acest tur.

De ce: Dumneavoastră ați iubit cântecele; acum aflați mai multe despre oamenii și poveștile din spatele muzicii.

rainforest-canopy-bridge-family

Falmouth, Anglia

Proiectul Eden

Sub cupole uriașe, cea mai mare seră de plante din lume este găzduită într-o fostă groapă de minerit. Domurile sunt atât de masive încât, atunci când sunteți în ele, s-ar putea chiar să uitați că nu sunteți în aer liber. The Humide Tropics BIOME este umplut cu o jungla, cu secțiuni de pe insulele oceanice, Malaezia, Africa de Vest și America de Sud Tropicală. Biomul cald-temperat include zone dedicate Mării Mediteranene, Africii de Sud și Californiei, printre altele. Dar este mai mult decât pur și simplu o colecție de mii de plante. O cascadă uriașă se rostogolește prin pădurea tropicală, și puteți vizita o casă din Malaezia sau urca spre o pasarelă baldachin. Aflați mai multe despre vinificație și viața secretă a albinelor în domul temperat. Sunt atât de multe de văzut, încât veți alerga după autobuz ca să îl prindeți.

Cine ar trebui să meargă: Acest tur este ideal pentru cei interesați de grădinărit și de plante, precum și orice persoană cu un interes în arhitectură și inginerie. (Domurile din plastic de tip fagure unicelulare sunt un exemplu uluitor de construcție.) Se pune, de asemenea, un accent  mare pe durabilitate și pe mediul ecologic.

De ce: Este cea mai mare grădină globală din lume.

 

St. Mary, Insulele Scilly, Anglia

Insulele Scilly Safari Marin

Aceste insule, de pe vârful de sud-vest a Angliei, sunt renumite in randul ornitologilor, și atrag iubitorii de păsări din întreaga lume, care caută să adauge specii rare “listei de viață.” Datorită poziției lor, Insulele Scilly sunt un punct de escală pentru multe păsări migratoare. Această călătorie într-o RIB (barcă gonflabilă rigidă) vă va duce în căutare de animale sălbatice de tot felul: foci gri atlantice, papagali de mare puffin, guillemots, pescăruși fulmar și Alca de talie mică, acestea fiind doar câteva. Comandantul de vas Scillonian și soția vor oferi comentarii și perspective asupra istoriei naturale a insulelor.

Cine ar trebui să meargă: Iubitorii de păsări și iubitorii de natură se vor potrivi perfect în  această excursie. Trebuie să fiți un pic mai agil la bordul bărcii și dispus să rezistați vântului și valurilor.

De ce: S-ar putea să nu mai vedeți vreodată aceste specii de păsări din nou. În plus veți obține vederi superbe ale insulelor, pe care au numit-o zonă de frumusețe naturală.

portsmouth_1425044c

Portsmouth, Anglia

Memoriale de război Southsea, Muzeul D-Day & Istoricul șantier naval

Portsmouth este dotat cu o istorie militară, muzee și memoriale – atât de mult încât, s-ar putea să fiți frustrat că nu puteți să le vedeți pe toate. În timp ce alte excursii la mal vizitează Muzeul Bovington Tank sau Biggin Hill Heritage Hangar, acest tur vă oferă informații despre istoria militară britanică, de la vasul amiral al lui Henry al VIII-lea și Admiral Nelson HMS Victory până la singurul muzeu dedicat Marii Britanii, Muzeul D-Day. În timpul liber, veți avea, de asemenea, posibilitatea de a vizita Muzeul Naval Regal.

Cine ar trebui să meargă: Pasionații de istorie și de militărie și ar trebui să facă acest tur.

De ce: Acesta oferă o șansă de a vedea într-un spectru larg, istoria militară britanică.

bushmills-distillery-exterior4

Portrush, Irlanda de Nord

Portrush, Distileria Bushmills & Giant Causeway

Mai există și alte tururi care sunt pentru pasionații whisky-ul irlandez (în special, excursii la cele mai fine distilerii Old Jameson Distillery din Dublin și Cork), însă aceasta este singura care vă permite să vizitați o distilerie actuală. Distileria Bushmills a fost în funcțiune timp de mai mult de 400 de ani. Ghiduri reale vă vor purta prin întregul proces. În plus, veți ajunge să încercați șapte tipuri de whisky-uri diferite, într-o degustare ghidată. Cireașa de pe tort este o vizită la fenomenul natural Causeway Giant, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, unde coloanele de bazalt hexagonale (rezultatul unor erupții vulcanice antice) creează un peisaj din altă lume.

Cine ar trebui să meargă: Amatorii de whisky și de peisaj, se vor simții foarte bine în această excursie. E un pic de mers pe jos la ambele destinații, iar terenul de la Causeway Giant poate fi inegal.

De ce: Veți fi în măsură să vedeți două dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Irlanda de Nord și să vă reîntoarceți cu o mai bună cunoaștere a ceea ce face whisky-ul irlandez unic.

i3

Belfast, Irlanda de Nord

Experiența Game of Thrones

Mai multe scene din seria hit HBO “Game of Thrones” sunt filmate la Castelul Ward Estate, iar acest tur vă va duce acolo, în spatele scenei. Veți avea șansa de a afla mai multe despre efectele speciale, să vă formați unele abilități de tras cu arcul și să vizitați Castelul Audley, locația a numeroase scene din serial. În cele din urmă, veți avea ocazia să vă fotografiați cu costumele reale din serie.

Cine ar trebui să meargă: Acest tur este o remiză pentru cei pasionați de serial și cei interesați de producția de televiziune.

De ce: Data viitoare când vă uitați la “Game of Thrones”, puteți striga, “Am fost acolo!”

Tour: Titanic Trail

S-ar putea să nu știți asta, dar Titanic a fost construit în șantierele navale din Belfast. În ultimii ani, orașul a îmbrățișat moștenirea și a dezvoltat unele atractii fascinante care vă vor duce înapoi la construirea navei. Pe acest tur, veți vizita Cartierul Titanic, cu fostul sediu al designerilor Harland și Wolff, și stația care a operat docul. Veți putea merge de-a lungul părții de jos a punții uscate a Titanicului, dar și să vă faceți o idee referitor la scara navei. Apoi veți vizita Titanic Belfast, o experiență a unui vizitator premiată, care a fost deschisă în 2012. Cele cinci etaje găzduiesc nouă galerii, unde veți descoperi istoria Titanicului, artefacte, să vedeți cum arăta șantierul naval de lucru, și să ascultați povestiri ale pasagerilor, a echipajului și a eroilor.

Cine ar trebui să meargă: Cei pasionați de faimosul Titanic, împătimiții de istorie și cei cu un interes în construcția de nave, nu vor dori să rateze această șansă.

De ce: V-ar putea face să luați următoarea barcă de salvare un pic mai în serios.

 

Dublin, Republica Irlanda

Irlandez pentru o zi

Orașul mare nu vi se potrivește? Gustați puțin din viața de țară irlandeză în timp ce vă îndreptați spre ferma Causey în County Meath. Ziua începe cu ceai și biscuiți proaspăți copți. Apoi veți fi implicați într-o varietate de activități, inclusiv să învățați cum să tăiați o brazdă de iarbă și să jucați hurling. Curajoșii pot chiar să mulgă o vacă. Veți asista la o demonstrație cu o turmă de oi și veți încerca să bateți la tobele irlandeze dansând pe un suport, dar și o lecție despre cum să coaceți o pâine irlandeză. Această zi include masa de prânz. (Familia Murtaugh este faimoasă pentru tocana sa irlandeză.)

Cine ar trebui să meargă: Cei interesați de cultura rurală din Irlanda – inclusiv activități tradiționale, muzică, alimente și meserii – vor obține cele mai frumoase amintiri din această aventură. Copii (de toate vârstele) se vor bucura în special de această excursie.

De ce: O să vă apropiați de cultură și de tradițiile bogate ale Irlandei.

 

Cork (Cobh), Republica Irlanda

Gătitul în capitala gurmandă a Irlandei

Kinsale este unul dintre cele mai frumoase orașe mici din Irlanda, și are o reputație ca și capitala gastronomică a țării, datorită numeroaselor restaurante și a locaților de pe litoral. Acest tur vă va duce la Școala de gătit Blue Haven pentru o demonstrație interactivă de gătit a mâncărurilor irlandeze, inclusiv posibilitatea de a gusta toate felurile de mâncare preparate. Kinsale a fost un important port pentru mai mult de 300 de ani, o oprire pentru navele de pe continent și din America. Pe măsură ce vă veti plimba pe străzile înguste, veți descoperi case georgiene, arhitectura cu influențe olandeze și o paradă cu fațade viu colorate, precum și ghivece și cutii la ferestre pline cu flori. S-ar putea fiți tentat să luați o gustare la unul dintre cele mai faimoase restaurante cu fructe de mare din oraș, deși veți gusta și la școala de gătit.

Cine ar trebui să meargă: Gurmanzii și iubitorii de orașe fermecătoare nu vor regreta dacă aleg acest tur.

De ce: Kinsale are cea mai mare concentrație de restaurante pe cap de locuitor din Irlanda, deci este necesar să fie vizitat de către gurmanzi.

i4

Edinburgh (Roseth), Scoția

Royal Edinburgh

Familia regală britanică are legături puternice cu Scoția, iar acest tur vă va duce la două locații care sunt în fruntea listei pentru observatorii acestor roialități. În primul rând, veți călători la Leith, în cazul în care fostul Royal Yacht Britannia este acostat. Un tur audio excelent răsună peste fiecare punte, din biroul ofițerilor și sala mașinilor până la apartamentele regale, unde puteți vedea locurile Reginei Elisabeta și dormitorul unde Prințul Charles și Prințesa Diana a petrecut luna de miere. Apoi vă veți îndrepta spre Edinburgh, pentru ceva timp liber în jurul Royal Mile, condus de Castelul Edinburgh, la un capăt și următoarea destinație, Palatul Holyrood, la celălalt capăt. Reședința oficială a Majestății Sale Regina din Scoția, palatul seamană cu un castel francez. Veți vedea camera tronului, apartamentele de stat și chiar veți putea explora camerele Reginei Mariei a Scoției. Veți avea ocazia, de asemenea, să vizitați terenurile, unde Regina găzduiește anual o petrecere de grădină.

Cine ar trebui să meargă:Observatorii roialităților și pasionații de istorie ar trebui să meargă. La ambele destinații, există pași, dar există și unele rute alternative prin rampe, astfel încât turul este adecvat pentru utilizatorii de scaune cu rotile – deși accesul la anumite zone nu poate fi posibil.

De ce: Vedeți cum cealaltă jumătate (bine, bine, cealaltă 0.00001%) trăiește.

 

St. Andrews, Casa Golfului

Dacă sunteți un pasionat jucător de golf, Scoția este patria, iar St. Andrews trebuie neapărat vizitat. Chiar dacă nu veți ajunge să jucați un curs în acest tur, veți primi o prezentare generală a cursurilor, precum și posibilitatea trece pe lângă  Royal and Ancient Golf Club și Old Course, pși să cumpărați diverse echipamente de golf. Veți face, de asemenea, o oprire pentru fotografii la ruinele Catedralei Sf. Andrews, iar unele excursii oferă un timp suplimentar pentru a explora străzile medievale din St. Andrews. (Pentru excursiile care vă permit să jucați o rundă, verificați croazierele de specialitate. Unele linii de croazieră, inclusiv Windstar, vor coordona, de asemenea, excursii de golf la mal personalizate, dacă sunteți un grup.)

Cine ar trebui să meargă: Amatorii de golf ar trebui să încerce această excursie.

De ce: Este casa celui mai vechi club de golf din lume.

dunrobincastle-450

Invergordon, Scoția

Invergordon, Castelul Dunrobin & Lovely Dornoch

Scaunul de familie al clanului Sutherland, Castelul Dunrobin își datorează aspectul său de basm  lui Sir Charles Barry, arhitectul care a proiectat Parlamentul. Veți putea doar să faceți un tur al câtorva dintre cele 189 de camere, dar parerea noastră este că, adevărata magie așteaptă afară. La 11:30 a.m și ora 2 p.m, pe de cealaltă parte a grădinilor formale spectaculoase, o demonstrație a păsărilor-de-pradă trimite șoimi și o bufniță prin aer – atât de aproape, încât veți puteți simți vântul din aripile lor. Șoimarul rezident face un spectacol extraordinar, explicând modul în care sunt instruite păsările și modul în care acestea vânează. Nu am mai văzut o demonstrație ca asta, care să fi fost atât de bine făcută. Dacă aveți timp, vizitați de asemenea, excentricul muzeu de la nivelul grădinii. Ascunse printre trofeele de vânătoare, sunt niște plăci fascinante sculptate din piatra Pictish, datând de acum 1500 de ani. Și nu ratați să faceți o fotografie castelului de la nivelul grădinii.

Cine ar trebui să meargă: E un pic de ceva pentru toată lumea aici – grădinari, iubitori de păsări și împătimiții de istorie. Există trepte în castel și multe scări în jos spre grădină; accesul pentru scaunele cu rotile în grădină poate fi aranjat.

De ce: Este cea mai bună demonstrație a păsărilor-de-pradă pe care am văzut-o vreodată.

Glasgow-ClydeArc

Glasgow (Greenock), Scoția

Roata Falkirk & Stirling

Roata Falkirk, o minune a ingineriei, a înlocuit recent 11 încuietori ce conectau canalele de legătură între Glasgow și Edinburgh. Această sculptură este un ascensor cu barca circulară care ridică (sau coboară) bărci de 30 metri. În această excursie, veți urca la bordul unei bărci de canal și veți trece printr-un tunel și peste o apeductă. Apoi vi se va părea că acel canal scade în spațiu – dar de fapt, veți fi coborât de roată la nivelul următor. Procesul durează 15 minute, prilej pentru o  mulțime de fotografii. Acest tur special, vă oferă timp în Stirling, cunoscut pentru castelul său, cu vedere spre două câmpuri de luptă faimoase și are cea mai mare sală de banchet medieval construit vreodată în Scoția.

Cine ar trebui să meargă: Oricine care are o înclinație spre inginerie și mecanică se va bucura de acest tur. Este necesar să aveți puțină agilitate pentru a merge la bordul bărcii pentru canal. Oprirea în Stirling oferă, de asemenea, timp liber pentru cumpărători și pentru cei pasionați de castel.

De ce: Acest proiect face parte dintr-un obiectiv mai mare de revigorare a canalelor navigabile  din Marea Britanie. S-ar putea să fiți chiar inspirat să luați o excursie pe canal.

HP Stills

Kirkwall, Scoția

Kirkwall, Distilerie & Bisericile din Insulele din Sud

Cele mai multe itinerarii din Scoția includ posibilitatea de a vizita o distilerie de whisky (nu există”e”, în versiunea scoțiană) pentru un tur și un “wee dram”(shot). Există excursii la mal la Distileria Glenmorangie, Distileria Glengoyne și Distileria Talisker, acestea fiind doar câteva. Daca sunteți un fan al scotch-ului ”peaty”, planificați-vă o vizită la una dintre operațiunile insulare, unde turba este o parte a procesului. Fondată în 1798, Distileria Highland Park, produce cel mai nordic brand de whisky din lume, foarte respectat, în vârstă de 12 ani, un singur malț. Veți avea o prezentare audio-vizuală, apoi veți face un tur al distileriei, al cuptorului de turbă și de depozit, urmat de o degustare. Pe drumul către distilerie, veți traversa barierele Churchill, construite de prizonieri de război italieni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și veți vedea o capelă pictată manual, construită de deținuți în timpul lor liber. După ce v-ați întors în Kirkwall, există o oprire la Catedrala Sf. Magnus din secolul al 12-lea, construită din gresie roz, unde vă puteți ruga să nu aveți o mahmureală. Notă: Pe parcursul a trei săptămâni, între mijlocul lunii iunie și mijlocul lunii august, distileria oprește producția, dar tururile sunt încă oferite.

Cine ar trebui să meargă: Acest tur este perfect pentru pasionații de scotch, pentru cei interesați de cel de-al Doilea Război Mondial și pentru oamenii care ar putea avea probleme de negociere pentru tururi mai intense la atracțiile istorice ale zonei.

De ce: Distileria Highland Park oferă un tip de Scotch respectat și una dintre cele mai bune excursii ale distileriilor din Scoția.

i5

Holyhead, Țara Galilor

Portmeirion și Snowdonia

Imaginația unui om excentric, Sir Clough Williams-Ellis, a creat acest sat italian fantezist, construit între 1925 și 1975. În plus față de punctele de vedere către mare și clădirile ciudate, faima orașului este dată de crearea cultului celui mai favorit show TV “The Prisoner”, filmat acolo, în 1960. În acest tur, veți avea o plimbare ghidată în jurul orașului, masa de prânz la Castelul Deudraeth, din era victoriană și timp liber pentru magazine. (Portmeirion este, de asemenea, renumit pentru ceramica locală.) Călătoria cu autobuzul spre Portmeirion este lungă – o oră și jumătate – dar veți trece prin Parcul Național Snowdonia și veți avea șansa de a vedea un peisaj frumos de-a lungul drumului .

Cine ar trebui să meargă: Grădinarii, fanii “Prisoner”, și toți cei care doresc să facă o mini-excursie în Italia. Ar trebui să fiți pregătiți pentru o plimbare pe jos timp de o oră și să fiți atenți la unele pante și suprafețe inegale.

De ce: Aflați ce s-a întâmplat cu numărul 6.

 

isle-of-man-castletown

Douglas, Insula Man

Insula Man, Tren cu aburi vintage & Magnificul Castel Rushen

Daca sunteți un fan al trenurilor cu aburi, vei avea o experiență minunată în trenul cu ecartament îngust, care își urmează drumul său în jurul Insulei Man. Acest tur vă va duce de la portul Douglas la Castletown, capitala originală, pe calea ferată a Insulei Man, ce datează din 1874. Locomotivele și vagoanele sunt toate originale, iar trenul este configurat în compartimente, cu scaune față în față . Pe măsură ce mergeți de-a lungul mediului rural, s-ar putea să întâlniți o oaie sau două, ce stau pe șine. Odată ce ajungeți în Castletown, Castelul Rushen vă așteaptă. O prezentare video si o galerie mică vă va introduce în istoria castelului, care datează de la ultimul rege al Insulei Man, care a murit acolo în 1266. Noi apreciem în mod special acest castel pentru display-urile sale, care prezintă castelul din diferite epoci, inclusiv o cameră de banchet splendidă, completată cu draperii de perete și un servitor care oferă un păun pe un platou.

Cine ar trebui să meargă: Pasionații de cale ferată și cei care vor să escaladeze castelul ar trebui să rezerve această excursie. Dacă doriți ca să urcați toate nivelurile castelului, veți urca niște scări înguste și greu accesibile.

De ce: Calea ferată cu aburi de pe Insula Man, este ca un set de jucărie cu tren, făcut în mod magic în mărime naturală. Prefaceți-vă că sunteți un victorian în vacanță.isle-of-man-steam-railway-1

 



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.