Insulele Galapagos – sfaturi de navigare

SFATURI PENTRU CROAZIERELE IN INSULELE GALAPAGOS

G1

O vizita la insulele ecuadoriene este o aventura impresionanta – vasul de croaziere este ca o masina a timpului, care va va purta spre un taram preistoric al eruptiilor vulcanice, al cactusilor bizari, al iguanelor inotatoare, al pasarilor care nu zboara si al broastelor testoase gigant. Cea mai buna varianta este o croaziera de 14 zile pentru a va putea bucura de toate frumusetile oferite de aceste locuri.

Parcul National Galapagos este deschis publicului “de la rasarit pana la apus”, ceea ce face ca programul croazierei sa fie aproape “militaresc”: 07:00 – desteptarea, 07:30 – micul dejun, 08:30 – incepe debarcarea. Si tot asa, pana seara, cand va prabusiti, obositi, pe perna (dupa un binemeritat cocktail, desigur!). Este un sacrificiu care marita facut.

Cea mai buna perioada pentru croaziere in Insulele Galapagos

Galapagos se poate vizita tot timpul anului, iar iubitorii de natura pot gasi o flora si o fauna uimitoare, in orice luna a anului. Totuşi, există două sezoane principale, fiecare dintre ele avand avantaje si dezavantaje.

Este considerata “varf de sezon” perioada dintre jumatatea lui iunie si inceputul lui septembrie sau jumatatea lui decembrie  si inceputul lui ianuarie. Din iunie pana in noiembrie, Curentul Humboldt aduce cu sine temperaturi mai scazute, atat in apa cat si pe uscat. Vantul devine mai nervos, iar valurile mai agitate. Desi cerul este adesea acoperit de nori, ploile sunt rare.

Din decembrie pana in mai, temperaturile cresc iar marea devine mai linistita. Ploua in fiecare zi, cate putin, dar stralucirea soarelui echilibreaza balanata. Adoratorii soarelui prefera lunie februarie si martie, cand caldura tropicala incinge lava. Vegetatia explodeaza de flori, iar broastele testoase isi clocesc ouale. Este periada imperecherii pentru mai multe specii de pasari.

El Nino, un fenomen meteo facut faimos pe SNL de Chris Farley, aduce o senzaţie tropicala in zona, pe neasteptate uneori.

G2

Linii de croaziere in Insulele Galapagos

Cele mai mari nume din regiune sunt:

  • Celebrity Cruises,  cu nava Celebrity Xpedition (capaciate de 98 pasageri) ;
  • Metropolitan Touring, care opereaza trei bărci, 40-pasageri Isabella II, 48-pasageri la Pinta si 90-pasageri Santa Cruz II;
  • Lindblad Expeditions, cu 48-pasageri la bordul navei National Geographic Islander şi 96-pasageri pe nava National Geographic Endeavor;
  • linia de lux Silversea Cruises care a lansat in toamna 2013 nava de 100 de pasageri Silver Galapagos.
  • Exista si amabrcatiuni private, de 10-20 de pasageri, iar charter-ele sunt si ele destul de frecvente.

Desi toate navele isi ating scopul – acela de a va duce in mijlocul naturii – este o diferenta uriasa intre asa numitele nave “economy class” si cele de lux (luxury class). Optiunile de lux, cum ar fi Lindblad, Celebrity Cruises si Metropolitan Touring, dispun de spatii de relaxare, jacuzzi si cabine dotate cu tot confortul. Aproape jumatate din cabinele de la bordul navei Silver Galapagos au balcoane adevarate, o raritate in zona, si toti pasagerii au majordom. Optiunile mai modeste , dintre care multe pot fi rezervate “last-minute” la pret redus, dispun de cabine inghesuite si au mai putine facilitati. In unele cazuri lipsesc apa calda si aerul conditionat.

Pe navele de lux veti gasi ghizi de nivelul 3, cea mai inalta distinctie acordata de Galapagos National Park. Acestia au diplome universitare in biologie, turism, sau alte domenii similare, cel putin sase ani de experienta ca ghid de turism in Galapagos, vorbesc fluent limba engleza, si au fost temeinic instruiti.

g3

Insulele Galapagos, itinerarii de croazieră

Fiecare vas autorizat sa  navigheze in Galapagos urmează o ruta de 15 zile, stabilita şi aprobata de Parcul National Galapagos. In aceasta perioada, un vas nu poate vizita aceeaşi zonă de două ori, cu excepţia Charles Darwin Research Station pe Santa Cruz. Felul in care liniile de croaziere isi impart cele 15 zile poate sa difere, dar cel mai des intalnite sunt croazierele de 4, 5 sau 8 zile. Aceste segmente pot fi combinate in croaziere de 11, 12 sau 15 zile. Indiferent de itinerariu, vizitele in porturi se fac in timpul zilei, iar navigarea se face noaptea.

Toate croazierele incep si se termina pe una dintre cele doua insule care au aeroport: Baltra sau San Cristobal.

Croazierele in Galapagos sunt adesea combinate cu vizitele de pe uscat in Machu Picchu (Peru), padurile ecuatoriale sau alte locuri frumoase ale Americii de Sud. Majoritatea pasagerilor vor petrece o zi sau două de explorare in Quito sau Guayaquil, inainte sau dupa croaziera.

g4

Locuri de vizitat in Galapados 

Fiecare dintre insulele din Galapagos are ceva unic de oferit, dar turistii se vor putea bucura de principalele atractii (leii de mare, iguanele, soparlele lava si specii rare de pasari) pe fiecare dintre insule.

Iata cateva dintre cele mai populare locuri:

Santa Cruz este principalul “cuib” turistic al arhipelagului. Insula va ofera sansa de a vedea testoasele uriase in habitatul lor natural. Tot aici se afla si Centrul de Cercetare Charles Darwin, iar vizitarea acestuia este inclusa in aproape toate croazierele.

In lunile septembrie si octombrie, din cauza scaderii temperaturilor, apele ce inconjoara Insula Champion se transforma intr-un acvariu plin de viata. Plantele subacvatice iau avant, fapt ce atrage o multime de vietuitoare marine. Acestea, la randul lor, atrag pasarile. Leii-de-mare, mai ales cei tineri si curiosi, incanta privirile scufundatorilor.

South Plaza este cea mai mica zona din Galapagos, vizitata de turisti. De origine vulacnica, insula are un puternic impact vizual, datorita vegetatiei multicolore, a pasarilor si a coloniilor de iguane. Masculii de iguana (cei norocosi!) pazesc cate un cactus in timp ce asteapta rabdatori sa ofere un fruct femelei infometate.

Rabida isi intampina vizitatorii cu plaja rosie, bogata in minereu de fier si cu o laguna unde pot fi zarite pasari flamingo, cu capul in apa, in cautare de crustacee si alge.

Espanola este o insula aflata la extremitatea sudica a arhipelagului. Aici se afla una dintre cele mai mari colonii de albatrosi (peste 15000 de exempalre), iar intre lunile aprilie si decembrie este perioada cand isi depun si clocesc ouale.

Fernandina, cea mai “tanara” insula din Galapagos, este situata in partea de vest a arhipelagului, zona care inca mai formeaza si modeleaza Insulele Galapagos. Eruptiile vulcanice sunt destul de frecvente, cea mai recenta a avut loc in 2009.

Floreana are o suprafața de 173 kilometri patrați și o altitudine maxima de 640 metri. Este una din insulele cu cea mai interesanta istorie umana și una din insulele cel mai devreme populate. Post Office Bay este una dintre atractiile principale ale insulei. Timp de secole, corespondenta era livrata de catre vanatorii de balene si piratii zonei. Acestia aduceau scrisori din toata lumea si, la plecare, alegeau dintr-un maldar de ravase pe cele pe care le puteau “livra” in drumul lor. Turistii au posibilitatea sa procedeze la fel, facand schimb de scrisori si carti postale.

G

Sfaturi utile pentru o croaziera in Insulele Galapagos

Ori de cate ori mergeţi intr-o croaziera in Galapagos este bine sa aveti la dumneavoastra:

1) protecţie impotriva intemperiilor sau a soarelui

2) incaltaminte comoda, adecvata

3) sa faceti un mic studiu despe locurile pe care le veti vizita (puteti viziona documentare sau sa cititi diverse articole, care va vor imbogati experienta)

4) o camera foto sau video pentru a inregistra experienţa (daca este rezistenta la apa/scufundari, cu atat mai bine!)

Sa includeti in bagaj haine cu uscare rapidă, pungi de plastic care se inchid ermetic pentru a proteja echipamentul, si o palarie de soare. De asemenea, nu uitati de crema pentru protectie solara si un spray impotriva insectelor.

Curentul Humboldt poate cauza vant puternic si valuri agitate, din iulie pana in decembrie. Cei predispusi la “rau de mare” ar face bine sa tina cont de acest aspect, si sa aiba in bagaj pastile sau plasturi speciali.

Cel mai adesea navele ancoreaza in apropierea locurilor pe care urmeaza sa le vizitati, iar pasagerii sunt transportati la tarm cu barci mai mici, de tip Zodiac. Pentru a debarca, uneori va trebui sa faceti cativa pasi prin apa.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.