Mediterana de Est – Sfaturi de navigare

rewrite_eastern-mediterranean-1

MEDITERANA DE EST – SFATURI DE NAVIGARE

Ca si regiune de croaziera, Mediterana de Est cuprinde o gama larga de teritorii, care includ coasta Italiei si Croatiei in Marea Adriatica, insulele din Grecia, Istanbul si Kusadasi din Turcia si Marea Neagra.

Aceasta regiune este din ce in ce mai populara in Europa. Amestecul sau de istorii vechi si antichitati – impreuna cu mai multe comori, cum ar fi plajele sau satele – ofera o gama fantastica de optiuni de vacanta. E genul de evadare, la care poate apela oricine intr-un grup divers, de la copii la adultii impatimiti de istorie.

Pietrele de temelie pentru majoritatea curselor din Mediterana de Est sunt reprezentate de orasele Atena (deservita de portul Piraeus), Venetia si Istanbul. In unele cazuri, liniile de croaziera combina Mediterana de Vest cu Mediterana de Est si pot porni sau se pot opri in Roma (Civitavecchia), Barcelona sau Genova.

Perioada optima de navigare pe Mediterana de Est

In general, cele mai multe croaziere pe Mediterana de Est isi ridica ancora in sezonul de primavera-toamna, cuprinzand sezonul de vara, cand se numara cele mai multe navigatii (preturile sunt, de asemenea, mai mari datorita cererii). In timpul verii, regiunea devine fierbinte, iar primavera si toamna temperaturile sunt mai mici, deci si preturile mai acceptabile. Croazierele pe timp de iarna au devenit mai populare pe Mediterana de Est, in special cu liniile europene, cum ar fi MSC Cruises si Costa Cruises, deoarece este predominant cerul senin si temperaturile moderate. In acest sezon, nu va trebui sa va inghesuiti, liniile de croaziera vor oferi itinerarii mai lungi cu programe mai multe si preturi mai reduse.

rewrite_eastern-mediterranean-2

Linii de croaziera care opereaza itinerarii pe Mediterana de Est

Atunci cand vine vorba de navigatie pe Mediterana de Est, este dificila alegerea unei croaziere potrivite. Navele mari au tendinta de a vizita porturile mari – “cele mai mari hit-uri” ale Mediteranei de Est fiind Venetia, Atena si Istanbul. Aproape toate liniile majore ofera navigatii, inclusive Celebrity Cruises, Holland America Line, Princess Cruises, Royal Caribbean International si Disney Cruise Line.

Costa Cruises si Msc Cruises, ambele cu sediul in Italia, ofera itinerarii mai scurte si mai ieftine. Liniile britanice P&O Cruises, Thomson Cruises si Cunard Line are numeroase navigari, pe cand linia germane Hapag-Lloyd ofera ultimul lux. Cu baza in Atena, Celestyal Cruises ofera atat croaziere scurte, cat si croaziere lungi in jurul Mediteranei si Variety Cruises navigheaza cu vase de stil iaht, si nu cu nave mari, pe insulele mici grecesti.

Navele de lux din aceasta regiune a Mediteranei apartin liniilor: Regent Seven Seas Cruises, Azamara Club Cruises, Crystal Cruises, Silversea Cruises, Oceania Cruises si Seabourn Cruise Line. De multe ori, aceste curse nu viziteaza doar porturile mici, cum ar fi Hvar, Split, Mykonos, Santorini si Cipru, dar sunt mai lungi ca durata.

Navele de expeditie care viziteaza aceasta regiune traficata sunt Travel Dynamics International, Voyages of Discovery si Voyages to Antiquity. Acestea, fiind in cautare de ceva diferit, pot opta pentru o experienta de yacht-style (SeaDream Yacht Club, Windstar Cruises si Paul Gauguin Cruises) sau de tip all-masted precum Sea Cloud al liniei Lindblad Expeditions sau navele din flota Star Clippers. Grand Circle Cruise Line, cunoscut in primul rand pentru oferte fluviale, are de asemenea nave mici care sunt folosite pe Coasta Dalmata, precum si in Grecia si Turcia.

rewrite_eastern-mediterranean-3

Tipologii de croaziera pe Mediterana de Est

Cele mai multe itinerarii ofera o combinatie intre istorie, cultura si plaje, facand mai usoara alegerea unei vacante perfecte. Aici veti gasi orice de la croaziere de 6-7 nopti si pana la croaziere de 20 de nopti sau mai lungi. Cu toate acestea, unele linii si itinerarii sunt focusate pe istorie si cultura, vizitand locuri precum Atena, Katakolon (pentru Olimpia), Istanbul, Dubrovnik si porturile israeliene Haifa si Ashdod (cel mai apropiat de Ierusalim). Alte itinerarii se concentraza mai mult pe plaje, sporturi acvatice si pe dragostea pentru distractie si mult soare, tipica regiunii Mediterana de Est.

Marea Adriatica /Coasta Dalmatiei: In general, imbarcarea este in Venetia, o croaziera pe Marea Adriatica are opriri in Dubrovnik, Bari si Ravenna sau in porturi mai exotice, cum ar fi Kotor, Muntenegru sau Neum (Bosnia si Hertegovina). Versiunile mai scurte ale acestor croaziere sunt cu intoarcere la Venetia, iar cele mai lungi continua spre Grecia si Turcia sau inconjoara Italia, oprindu-se in Sicilia sau Napoli inainte de a debarca in Roma, Marsilia sau Barcelona.

Marea Neagra: Croazierele pe Marea Neagra combina opriri pe coasta turceasca si greceasca, de obicei, plecarile fiind din Istanbul sau Atena vizitandu-se Crimeea (Yalta, Odessa, Sevastopol) si Rusia (Sochi). Ocazional, sunt orpiri si in Bulgaria si Romania.

Insulele grecesti: Cea mai usoara modalitate de a vedea insulele grecesti este pe o nava intr-o croaziera, astfel se pot evita hotelurile vandute si descifrarea complicatelor orare de calatorire cu feribotul. Imbarcarea este, de obicei din Atena sau Istanbul, iar pe timpul croazierei se fac opriri in toate porturile importante precum Santorini, Mykonos si Corfu din Grecia si Kusadasi sau Efes din Turcia. Calatoriile mai lungi cu nave mai mici ofera pasagerilor si alte insule precum Rodos, Naxos si Patmos.

Tara sfanta: Unele itinerarii din Mediterana de Est navigheaza spre sud, pana in Israel cu opriri la Haifa sau Ashdod, ambele avand acces la Ierusalim. Aceste itinerarii sunt folosite pentru a face opriri si in Alexandria, Cipru – Limassol sau Paphos. Imbarcarea este, de obicei, din Atena sau Istanbul.

 rewrite_eastern-mediterranean-4

Atractii portuare din Mediterana de Est

Atena (Piraeus), Grecia. Capitala Greciei a fost epicentrul artei si culturii lumii in secolele IV si V i.Hr. si o mare parte din istoria sa se poate urmari si astazi. Monumente legendare din perioada Epocii de Aur – cum ar fi Acropole, Parthenon, Templul Atenei Nike si Odeon of Herod Atticus – sunt cele mai importante.

Corfu, Grecia. Insula Corfu (Kerkyra in limba greaca) are tot ceea ce se poate astepta de la o vacanta in Grecia: o traditie arhitecturala bogata, o prezenta culturala puternica si o oportunitate ampla de a gusta musaca si dolmades. Cei mai multi vizitatori se indreapta spre Corfu, un oras incadrat de doua cetati, una datand din sexolul VI.

Dubrovnik, Croatia. Dubrovnik este un oras, ideal pentru iubitorii de cultura si istorie, cu manastiri, biserici si sinagogi vechi si una dintre cele mai vechi farmacii din Europa. Orasul vechi este un oras fortificat care este lipsit de trafic; deci se pot face plimbari linistite, pana la o inaltime de la care se pot obtine vederi spectaculare. Totodata, orasul are o multime de  biserici si fantani renascentiste, precum si strazi inguste pietruite, unde se pot face plimbari de la magazine la restaurante sau cafenele.

Haifa, Israel. Al treilea cel mai mare oras din Israel, Haifa, este poarta de acces la dealurile Galileii si la atractiile asociate cu acesta. Alt reper in aceasta regiune ar fi Muntele Hermon. Unele linii folosesc acest punct pentru a intra in Ierusalim.

Istanbul, Turcia. Singurul oras din lume care acopera doua continente, Istanbul este un loc unde estul si vestul se amesteca, cu biserici monumentale (Hagia Sophia), ruine romane (Hipodromul, unde au avut loc curse de cai in epoca romana) si simboluri nealterate de consum (Marele Bazar cu miile de magazine).

Ierusalim (Ashdod), Israel. Pentru a vizita orasul Ierusalim, multe nave fac apel la Ashdod, care se afla la o ora de mers cu masina de oras, fiind mai convenabil decat Haifa, care se afla la o distanta mai mare. Daca ajungeti in oarsul Hectic, nu ratati vizitarea Zidului de Vest si Biserica Sfantului Mormant si dupa accea se poate merge in Betlehem sau la faimoasele muzee ale Israelului (Memorialul Holocaustului Yad Vashem sau Muzeul Israel. Avand in vedere ca timpul permite si alte excursii, merita sa faceti o vizita la Masada si la Marea Moarta.

Kusadasi, Turcia. La Efes, veti simti cum va intoarceti in timp cu mii de ani, fiind cel mai conservat oras din regiunea Mediteranei de Est. Se considera ca Fecioara Maria a fost vizitata acolo intre anii 37 si 45 d.Hr. Biblioteca cu doua etaje continea odata mii de pergamente, mozaicuri complicate si fresce colorate. Templul lui Artemis, pe care l-a vizitat Alexandru cel Mare in timpul constructiei sale (in 334 i.Hr.) este una dintre cele sapte minuni ale lumii antice; acum insa, se mai pot vedea doar ruinele.

Mykonos, Grecia. Aceasta insula, nu foarte mare, este presarata cu arbusti calcarosi, pietre de granit, mori de vant si cladiri zugravite in alb. Toate acestea sunt marginite de plaje, cu aproximativ 20 de locuri, accentul punandu-se mai mult pe imbracaminte in conformitate cu reputatia de pe insula pentru o atmosfera deschisa, cosmopolita. In cazul unei opriri mai lungi se poate profita de viata de noapte de acolo, fiind considerata “cea mai tare” din Europa.

Santorini, Grecia. Situl uneia dintre cele mai violente eruptii vulcanice din lume (1450 i.Hr.), insula este probabil considerata cea mai dramatica dintre insulele grecesti. Daca alegeti sa faceti o excursie in Santorini, veti fi asteptati de plaje cu smoala neagra, peisaje robuste si de o caldera uimitoare (crater vulcanic), impreuna cu biserici albe si fermecatoarele case in stanca.

Venetia, Italia. Dintre toate orasele lumii, doar Parisul este apropiat de Venetia in ceea ce priveste frumusetea pura si romantismul. In afara de numarul mare de piete fermecatoare, cum ar fi faimoasa Piata San Marco, Venetia este compusa, in mare parte, dintr-un labirint de canale si strazi distribuite pe mai mult de 100 de insule.

rewrite_eastern-mediterranean-5

Sfaturi de navigare

Acoperiti-va. In timp ce unele plaje din Grecia si Turcia ofera diferite optiuni in ceea ce priveste vestimentatia, bisericile ortodoxe, sinagogile si moscheile aplica, de obicei, coduri vestimentare stricte. Fie ca sunteti femeie sau barbat, trebuie sa va acoperiti umerii, abdomenul si genunchii. Unele situri turistice ofera saluri pentru femeile cu umerii goi, dar este mai bine sa vi le aduceti pe cele proprii.

Cititi. Avand in vedere ca exista multe civilizatii in regiune, este foarte usor sa va dezorientati. Putin lectura inainte de a face o calatorie nu ar strica, fie ca este vorba de fictiune sau non-fictiune, v-ar putea ajuta pregatirea. Pentru copii se recomanda “Cartea Miturilor Grecesti” scrisa de D’Aulaire.

Utilizati produsele lichide. Soarele poate emana o caldura ingrozitoare pe timpul verii in regiunea Mediteranei de Est. Asigurati-va ca aveti suficienta apa imbuteliata si hidratati-va cat mai des.

Incaltati-va. Terenul la siturile antice, cum ar fi la Efes, poate fi cu mult praf si inegal. Veti avea nevoie de pantofi cu “tractiune”, ar fi ideal sa nu purtati pantofi cu talpa subtire.

Odihniti-va. Va puteti petrece zilele prin explorarea oraselor mari, cum ar fi Istanbul, Venetia si Ierusalim sau a celor mici, precum Dubrovnik si Atena.

 



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.