Pentru cunoscatori… dar nu numai!

In ultimul deceniu croazierele au suferit o schimbare revolutionara. Balcoane imense, restaurante variate, spa-uri extraordinare cu thallasoterapie, suite elaborate si excursii la mal orientate spre aventura. Ca destinatie de top a devenit Europa, si voyage-urile de mai multe luni care incep sa se vanda foarte bine.

Din an in an, acoperirea noastra anuala a noilor trenduri sufera cateva schimbari controversate. Servirea mesei in tinuta casual si nu eleganta sunt chiar in topul listei, dar si probleme flagrante precum siguranta croazierei, un nivel in declin al serviciilor oferite pasagerilor, si aparitia Norovirusului raspunzator de gastroenterite rebele.

Liniile de croaziera sunt presate sa vina cu ceva ce este mai mult revolutionar decat evolutionar. Cu toate astea, in urmatoarele randuri va vom prezenta zone de evolutie din industria croazierelor de care suntem siguri ca o sa auziti in 2008.

Luxul devine Principiu

Luxul este cuvantul cel mai folosit in industria croazierelor in publicitate. Dar chiar daca preferi o nava de 2000 de pasageri sau una de 500 de pasageri, mai intima, o sa experimentezi luxul in oricare dintre forme. Vasele Carnival de exemplu, au paturi comode, locuri de masa elegante, restaurante variate, si baruri sushi.

Seabourn conduce in ceea ce priveste frontul de expansiune, desi noul vas nu se lanseaza pana in 2009,angajamentul liniilor de a construi vase noi a fost primul semn de originalitate in aceasta nisa a croazierelor.

Europa infloreste

Este foarte usor sa vezi de ce Europa este o destinatie superba pentru croaziere. Este perfecta pentru ca daca e Marti, trebuie sa fim in Belgia si pentru acei care isi doresc o experienta unica o pot avea. Poti experimenta mirificele orase din Europa si totusi sa dormi in acelasi pat noapte dupa noapte, impachetand si despachetand doar o data. De asemenea itinerariul linie de croaziera Disney in Mediterana de Vest de anul trecut a largit posibilitatile pentru turistii care calatoresc in familie (si alte linii precum Carnival, Ocean Village, NCL si Royal Caribbean, toate acestea fac o treaba buna). In timp ce itinerariul cu Vestul Mediteranei este cel mai popular au fost si alte vase care au facut Nordul Europei si Estul Mediteranei.

Unele linii de croaziera incearca destinatii Europene mai exotice. Coasta Dalmata, Marea Neagra si Mediterana de Sud sunt doar cateva dintre itinerariile care ating si Nordul Africii pentru cei care sunt pasionati de calatorii. Si ca sa varieze itinerariile, tot mai multe linii fac excursii dus intors in Insulele Canare, Azore sau Insulele Capului Verde.

Consolidarea industriei

Pana acum, industria croazierelor a fost dominata de Corporatia Carnival, care detine Carnival Cruise Line, Costa, P&O UK, P&O Australia, Ocean Village, Cunard, Seabourn, Holland America, AIDA si Princess. Dar si alte linii de croaziere reinvie – Royal Caribbean, care detine Celebrity si Azamara, este in expansiune internationala, tocmai a achizitionat Pullmantur, o linie de croaziera din Spania si anunta o cumparare de actiuni la germanii de la Tui.

Cei mai noi jucatori nu sunt celebrele linii de croaziera. O companie din New York a facut primul pas in industrie prin achizitionarea companiei Oceania Cruises; in 2007 compania a ajuns a fi cea mai dezbatuta companie prin achizitionarea Regent Seven Seas Cruise si 50% din compania Norwegian Cruise Line.

Achizitia companiei Regent Seven Seas de catre Apollo care a avut loc la sfarsitul anului 2007 va da mari emotii concurentei in 2008 prin proiectele ambitioase de dezvoltare.

Focusare pe Fitness

Fiecare linie de croaziera ofera diete speciale pentru cei care au un stil de viata mai naturist. Aerobicul era cel mai popular sport pe orice vas de croaziera si cam la asta se referea termenul de fitness, dar acum liniile de croaziera ofera orice – de la ringuri de box pana la sesiuni de training private. Acupunctura, yoga, pilates, tratamente de inalbirea dintilor si tratamente antifumat sunt la moda in orice croaziera.

Unul dintre conceptele originale din ultimii ani a fost o vacanta pe croaziera orientata spre spa. Introdusa de catre Costa (Costa Concordia si Costa Serena) dar si de catre Carnival cu noile sale vase, pasagerii pot rezerva un pachet care include si ore de fitness, tratamente spa cu intrare exclusiva in restaurantele cu tematica Spa. Solstice cea mai noua nava de la Celebrity va debuta anul acesta, cu un trend nou in acest sens.

Enigma Caraibelor

Caraibele, care se impart in 3 regiuni distincte (Vest, Sud, Est) a fost de multa vreme cea mai populara destinatie in industria croazierelor. Dar anumite itinerarii au intrat in rutina pentru acei impatimiti ai Caraibelor si nu mai au cu ce sa ii surprinda pe cei care an de an au navigat pe acelasi itinerariu de Vestul Caraibelor.

Construit pe un trend care a inceput cu ani in urma, liniile de croaziera si altii investesc in insule private si in porturi relativ necunoscute. Costa Maya, de pe Riviera Mexicana a fost un succes clasic – facilitati, piscine, divertisment, restaurante si magazine, port care initial a fost sculptat din jungla. Spunem ca a fost pentru ca Uraganul Dean a nivelat locul in vara anului 2007. Este reconstruit dar nu se va reface inainte de septembrie. Dar intre timp, sunt alte porturi pe care cu precadere Carnival le dezvolta precum Grand Turk, Progreso.

Asia

Pana nu demult, accesul la excursiile spre Asia, facute pe croaziera sau oricum altcumva, era oarecum limitat, cat din cauza bugetului sau timpului; aveau acces doar cei bogati. Barierele se ridica deoarece linii precum Princess Cruises (cu Princess Sapphire) sau Royal Caribbean (care de curand au introdus Rhapsody of the Seas) au introdus de curand vase foarte mari pe piata. Este inca destul de scump ca sa se ajunga pe aceasta destinatie iar excursia este destul de lunga in comparatie cu un itinerariu tipic de Caraibe. Dar din cauza vaselor mari de croaziera care ofera facilitati mai multe aceste voiaje sunt mult mai permisibile.

Dupa ce S.U.A, Canada si Europa sunt deja explorate, o croaziera din Bangkok pana la Shanghai cu Princess Sapphire a fost introdusa spre finele anului 2007 ca fiind o parte a lumii demna de explorat. Exotice si confortabile, aceste croaziere descopera suprafata cosmopolita a Asiei cu locuri noi si incitante de vizitat precum Hong Kong si Singapore.

In spatele costurilor de calatorie- navigatul ca si un mijloc de secatuire a portmoneului!

Excursiile in croaziera au de foarte mult timp o reputatie a lor, si sunt cunoscute ca o experienta all-inclusive. Totusi de cativa ani incoace nu esti chiar asa de all-inclusive. Pasagerii au fost capabili sa puna la bataie costuri enorme spre a fi cheltuite in casinouri, excursii la mall, licitatii de arta, servicii alternative, tratamente spa, ore de fitness, cumparaturi si multe altele.
In 2008: Cautam idei mai creative in ceea ce priveste tipurile de management si modurile de ati cheltui banii, deoarece pe linii precum Crystal sau Silversea restaurantele opereaza pe tipul a la carte, dar si pe noile vase ale liniei de croaziera NorwegianCruise Line. Dar totusi facilitatile fundamentale va sunt incluse asa ca puteti spune si nu pentru alte extra facilitati spre a fi scutiti de costuri suplimentare.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.