Mediterana de Vest – Sfaturi de navigare

rewrite_western-mediterranean-1

Dintre toate regiunile de croaziera ale Europei, Mediterana de Vest ofera cel mai mult: arta si cultura, surf si nisip, cafenele si cumparaturi la buticuri. Aceasta cuprinde cea mai buna varietate de obiective, atractii si activitati. Itinerariile care navigheaza Mediterana de Vest scot in evidenta porturile din Spania, Franta si Italia cu cateva ocoluri interesante de-a lungul drumului. Acestea ar putea include, de asemenea, opriri in Portugalia (in primul rand la Lisabona, desi Porto este ocazional recomandata), Insulele Canare, Maroc (Casablanca si Tanger), Tunisia (La Goulette), Monte Carlo si Gibraltar. Cu toate acestea, din cadrul acestor alegeri, porturile variaza foarte mult si pot include, de la Villefranche din Franta, la muzeu in aer liber din Florenta, Italia.

Perioada optima de navigare pe Mediterana de Vest

Cele mai multe croaziere pe Mediterana de Vest pornesc pe timpul primaverii, verii si toamna. Cu toate acestea, liniile de croaziera ofera programe pe tot parcursul anului in aceasta regiune. Costa Cruises si MSC Cruises sunt linii care navigheaza pe tot parcursul anului si, in timp ce Barcelona si Marsilia raman pe itinerarii, navele se muta de multe ori spre sud catre Maroc si Insulele Canare (practic, in Atlantic) in timpul lunilor reci.

Navigarile efectuate  primavara devreme si toamna tarziu ofera avantajul mai multor tarife competitive, mai putina aglomeratie in port si temperaturi mai placate. In plus, mai multe lucruri deschise; Europenii isi iau toata luna august libera, si multe restaurante sunt inchise in mijlocul verii. Pe de alta parte, familiile s-ar putea sa-si doreasca o croaziera de la mijlocul lunii iunie si pana la mijlocul lunii august, cand facilitatile copiilor pe vase se executa cu toata viteza (desi tarifele sunt mai scumpe si porturile, in mod sigur, vor fi mai aglomerate, multi europeni isi iau propriile lor vacante).

rewrite_western-mediterranean-2

Linii de croaziera care opereaza itinerarii pe Mediterana de Vest

Cand se navigheaza pe Mediterana de Vest, una dintre cele mai dificile alegeri ale pasagerilor poate fi marimea navei. Navele mari tind sa viziteze porturi mari – “cele mai mari hituri” ale destinatiilor din Mediterana de Vest, precum Florenta, Roma sau Barcelona. Aproape toate liniile  ofera astfel de traversari, incluzand Celebrity Cruises, Holland America Line, Princess Cruises, Royal Caribbean International si Disney Cruise Line.

Penru o senzatie mai mult europeana, se ia in considerare regiunea de croaziera cu o companie bazata pe continent. Costa Cruises si MSC Cruises, ambele cu sediul in Italia, ofera itinerarii mai scurte si mai ieftine (precum si paste grozave). Liniile de croaziera britanice P&O Cruises, Thomson Cruises si Cunard Line au numeroase traversari.

Alte nave de lux, precum Regent Seven Seas Cruises, Azamara Club Cruises, Crystal Cruises, Silversea Cruises, Oceania Cruises si Seabourn Cruise Line, de asemenea, practica aceasta regiune a Mediteranei. Adesea, aceste curse nu viziteaza doar porturi mici precum Portofino, Cannes si Capri, dar ele sunt mai lungi ca durata si calatoresc catre Mediterana de Est.

Navele de expeditie care viziteaza aceasta regiune tind sa fie acele care pun accent mare pe cultura, cum ar fi Voyages of Discovery. Croaziere in cautare de ceva diferit pot opta pentru o experienta de tip yacht-style (Sea Dream Yacht Club sau Windstar Cruises).

rewrite_western-mediterranean-3

Tipologii de croaziera pe Mediterana de Vest

Mai putin de sapte nopti: Costa Cruises a fost de obicei una dintre putinele linii  care ofereau croaziere mai scurte de o saptamana pe Mediterana de Vest, cu unele traversari cu o durata de doar 3 zile. Imbarcarea se face de obicei din Genova sau Barcelona, cu oprire in Marsilia, Mallorca, Corsica sau Tunisia. Disney Cruise Line, Royal Caribbean International,  Azamara Club Cruises si Oceania Cruises au, de asemenea cateva oferte de 4-5 nopti. Se asteapta putin timp in port si putine zile pe mare, daca este cazul.

Intre 7 si 12 nopti: Cele mai tipice croaziere pe Mediterana de Vest sunt intre 7 si 12 nopti, cu plecari din Roma, Barcelona si Marsilia; Costa Cruises este o exceptie, cu plecari din Genova si Palermo. Aceste itinerarii pot include opriri pe Insulele Canare, Maroc si Tunisia.

Croazierele pe Mediterana de Vest se indeparteaza de porturile Regatului Unit, precum Londra Harwich, Dover si Southampton. Avertisment: Un posibil dezavantaj ar fi plecarea intr-un itinerariu catre Mediterana de Vest din unul dintre cele trei porturi ale Regatului Unit deoarece trebuie traversat Golful Biscaya, care poate fi neteda ca sticla sau nu.

Combinatie cu Mediterana de Est: Deosebit de popular cu liniile de lux, acest itinerariu ar putea pleca dintr-un port care deserveste de obicei Mediterana de Est – cum ar fi Venetia – dar include opriri in orase precum Sicilia, Roma si Florenta in Mediterana de Vest. Alte curse traverseaza intreaga lungime a Mediteranei, de la Barcelona la Atena.

Transatlantic: Pentru cei care au mai mult timp, croazierele de repozitionare care navigheaza din Mediterana spre Caraibe (si invers) vor avea loc in lunile aprilie, mai, septembrie si octombrie. Acestea, de regula, se imbarca in Roma sau Barcelona, facand opriri in porturile Mediteranei de Vest, precum si in Insulele Canare sau Maroc inainte de a naviga spre Caraibe.

rewrite_western-mediterranean-4

Atractiile portuare in Mediterana de Vest

Barcelona, Spania: Capitala regiunii Catalonia este una dintre cele mai frumoase si vibrante locatii din tara – poate si din Europa. Acest lucru este evidentiat in arhitectura, prin prezenta elementelor gotice dar  si curbelor moderne, gratie arhitectului autohton Antoni Gaudi. (Biserica lui, Sagrada Familia, ce trebuie neaparat vizitata.) Orasul vechi este inima a tot ce isi poate dori turistul, cu muzee, magazine si cafenele. Nu trebuie ratata nici o plimbare de-a lungul strazii Las Ramblas, care este plina cu standuri cu diferite produse si flori, o casa istorica de opera si o piata deschisa interesanta pentru animalele de companie. Apoi turistii se pot destinde cu cateva farfurii de tapas, alaturi de un ulcior de sangria cu gheata.

Florenta, Italia: In orice itinerariu din Mediterana de Vest, Florenta este o atractie evidentiata – o bijuterie de la inceputul Renasterii Italiene. In secolul XV, cand mari artisti precum Giotto, Ghiberti, Brunelleschi si Michelangelo care au lucrat acolo si au creat exemple magnifice de pictura si sculptura care astazi  se regasesc inca in  bisericile Florentei, cladirile civile, palatele mari si muzee de clasa mondiala precum Uffizi Gallery si Accademia. Arhitectura este prospera si in Florenta, aceasta fiind reprezentata de Catedrala Santa Maria del Fiore, cunoscuta sub numele de Duomo.

Napoli si Sorrento, Italia. De la Napoli sau Sorrento, multe croaziere iau in considerare Pompeiiul, un oras antic si un loc intersant de explorat, care a fost odata ingropat de un vulcan. Se pot vedea multe artefacte scoase din Pompeii la muzeul arheologic din Napoli, inainte de a incerca una dintre pizzeriile renumite din oras. O alta optiune ar fi o excursie pe Insula Capri, unde se poate vedea linia de coasta si se poate face un tur al gradinilor luxuriante.

Nice/Monte Carlo/Cannes, Franta. Cele mai importante statiuni din Riviera Franceza, toate insirate de-a lungul coastei, ofera o buna privire de ansamblu. Chiar dincolo de Cannes, cunoscut pentru festivalul de film, este faimosul Saint-Tropez, un sat pescaresc, cu strazi ornate si colorate in roz. In Monte Carlo, nu trebuie ratat faimosul casino, palatal sau Muzeul Oceanografic. Daca doriti sa vedeti Franta rurala, St. Paul de Vence este un sat din secolul XVI, plin de magazine si cafenele, fiind asezat mai sus de linia de coasta

Roma (Civitavecchia), Italia. Roma nu a fost construita intr-o zi, cum se spune, astfel pe timpul unei opriri in port se va putea vedea doar o parte din La Dolce Vita. Daca este pentru prima data cand vizitati Roma, vizitarea “reperelor” este obligatorie. De asemenea, nu trebuie ratata vizitarea Vaticanului din Piata Sf. Petru si Bazilica St. Peter, Colosseumul si Fontana di Trevi. Veteranii stiu ca Roma este un oras fascinant. Odata ajunsi acolo, trebuie explorate muzeele mai mici si bisericile mai putin cunoscute, la fel de uimitoare.

rewrite_western-mediterranean-5

Sfaturi de navigare

Planificare: Mediterana este o notorietate aglomerata in primele luni, deci biletele si excursiile trebuie rezervate din timp. Daca doriti sa faceti o vizita speciala, se recomanda mormintele de sub Vatican.

Importanta apei: Mediterana poate sfarai in timpul verii, datorita temperaturilor foarte ridicate si deshidratarea poate cauza o fire nestatornica. Pentru a ramane hidratati, trebuie luate pauze dese de odihna. 

Asteapta zilele lungi: In timp ce navele de croaziera din Barcelona ancoreaza aproape de centrul orasului, in cazul porturilor precum Roma si Florenta este altfel, deoarece transportul in comun cu autobuzul sau trenul dureaza mai mult de o ora. Este nevoie de pantofi confortabili si de odihna in zilele petrecute pe mare.

Fa-o singur: Mediterana de Vest este probabil una dintre cele mai simple itinerarii de facut pe cont propriu, deoarece cuprinde orase prietenoase pentru turisti, cu o multime de indicatoare catre principalele atractii. Multe dintre aceste porturi au tururi private de mers pe jos disponibile, de multe ori mai ieftine decat cele care se gasesc pe nava.

Tine ochii deschisi: Din pacate, hotii de buzunare nu lipsesc din aceasta zona, iar furturile din buzunare sunt extrem de frecvente in aceasta regiune a Europei, in special in zonele cu multi turisti; Roma, Napoli si Barcelona sunt deosebit de notorii. Obiectele de valoare trebuie lasate pe nava, iar poseta sau portofelul trebuie tinut strans langa corp.

Vino cu pofta de mancare: Exista putine placeri mai sublime decat confruntarea cu felurile de mancare pe care ati venit sa le gustati si sa le cunoasteti originea; pastele carbonara in Roma, pizza in Napoli, bouillabaisse in Marsilia, tapas in Barcelona, gelato oriunde in Italia, la care se adauga vinurile locale, relativ ieftine.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.