Top 10 atractii culturale pe Mediterana de Vest

Top 10 Atractii Culturale din Mediterana de Vest

Regiunea Mediteranei de Vest este printre primele din lume cu o mare concentrare de arta, arhitectura si ruine arheologice. In esenta, toti cei care sunt pasionati de cultura sunt asteptati sa descopere principalele atractii. 

Barcelona: Comorile lui Gaudi

barcelona-gaudi

Daca vizitati Barcelona, trebuie sa vizitati neaparat designul special al lui Antoni Gaudi. Activitatea modernismului catalan a devenit simbolul orasului in care a luat nastere in anul 1852 Catedrala Sagrada Familia, construita in stil gotic, fiind una dintre cele mai mari atractii ale Barcelonei. Aceasta catedrala – neterminata inca – este cu un design interior care seamana cu o padure. Urmarind structura, veti descoperi scari in spirala, vitralii uimitoare, clopotnite si poduri. Un alt obiectiv de-al lui Gaudi este exteriorul Casa Mila, cunoscut sub numele de La Pedrera. De asemenea, merita vizitata Casa Batllo, alegoria colorata al lui Gaudi din legenda Sfantului Gheorghe, al carei acoperis seamana cu solzii unui dragon.

Nota: Cele mai multe linii de croaziera opresc pentru o jumatate de zi pentru a putea vizita toate obiectivele turistice de mai sus.

Marsilia: Bazilica Notre Dame de La Garde

Caracteristica cea mai iubitoare a Bazilicii Notre Dame de La Garde din Marsilia este statuia de aur a Fecioarei Maria. Localnicii o numesc la bonne mere sau “mama buna”. Mozaicurile bisericii romano-bizantine au fost restaurate in anul 2008. Impactul gloantelor, din timpul eliberarii Marsiliei in 1944, sunt inca vizibile pe fatada nordica a bazilicii.

Nota: Doar aici veti obtine o mai buna vedere asupra Marsiliei.

Nisa: Muzeul Matisse

nice-matisse

Coasta de sud al Frantei a fost muza pentru francezul Henri Matisse, care a ajuns la Nisa in 1917 in speranta ca pneumonia lui va fi vindecata de la climatul cald. Acesta a ramas pana in anul 1952, cand s-a stins din viata. Orasul Nisa s-a transformat in secolul XVII intr-un muzeu care simboliza lucrari din etape diferite ale carierei sale.

Nota: Nisa gazduieste de asemenea  Muzeul Marc Chagall, avand exemple uimitoare ale activitatii sale cu tematica religioasa.

Florenta: Muzeul Uffizi

uffizi

Una dintre cele mai vechi si renumite muzee de arta din lume, Uffizi face parte din cea mai impresionanta colectie de arta din Italia. Numele muzeului  – “birourile” in italiana – vine de la utilizarea originala al palatului ca o cladire de birouri, proiectat de Giorgio Vasari. Aceasta a fost apoi utilizata pentru a afisa colectia larga de picturi si sculpturi ale familiei Medici. Printre reperele muzeului se gasesc “Madonna of the Goldfinch” de Raphael (recent renovat), “Nasterea lui Venus” si “Primavera” de Sandro Botticelli, “Batalia de la San Romano” de Paolo Uccello, “Michelangelo’s Doni Tondo”, “Titian’s Venus of Urbino Bacchus” de Caravaggio. Pentru o experienta cu adevarat unica, rezervati-va un tur privat in Vasari Corridor, pasajul secret care leaga Uffizi de Palazzo Pitti.

Nota: Uffizi poate fi vizitat intr-o excursie organizata mai ales in timpul lunilor de vara putandu-se achizitiona bilete pentru patru ore.

Florenta: Accademia

florence-david

Cum sa ajungi in Florenta fara sa il saluti pe cel mai faimos om din oras ?
Florenta este renumita pentru sculptura David a lui Michelangelo. Il veti putea vizita la Accademia, unde se poate gasi in spatele barierei Plexiglass. In timp ce David este vizitat zilnic de aproximativ 6000 de personae, exita sculpturi ale lui Michelangelo mai putin cunoscute: Slaves (o piesa neterminata) si St. Matthew. Datarea colectiilor de picturi din Florenta variaza intre secolele XIII si XVIII.

Nota: Nu se pot obtine fotografii cu statuia David, dar veti putea fotografia exteriorul cladirii.

Roma: Bazilica Sfantului Petru si Muzeele Vaticanului

Vatican-city

Vatican, o tara in sine, totodata si sediul Bisericii Catolice este obligatoriu de vizitat daca sunteti in Roma si merita luat in calcul deoarece este aproape de portul Civitavecchia. Muzeele din Vatican, initiate de Papa Julius care si-a expus colectia proprie de sculpturi, sunt o serie de muzee care detin unele dintre cele mai mari comori de arta din lume. Cea mai mare este Capela Sixtina, noua capodopera al lui Michelangelo, reprezentand diferite scene biblice. Bazilica San Pietro a fost finalizata in anul 1626, fiind construita in locul Bazilicii vechi San Pietro, ridicata pe locul unde a fost inmormantat  Sfantul Petru. Naosul acesteia este cel mai mare dintre toate bisericile, iar interiorul este decorat elegant cu aur si marmura. Domul a fost proiectat tot de catre Michelangelo.

 
Nota: Pe timpul verii sau cand vremea este mai calda, asigurati-va ca aveti umerii si genunchii acoperiti (ca semn de respect), altfel nu se permite intrarea in Bazilica.

Roma: Colosseumul si Forumul Roman

rome-forum

Aceasta este Roma despre care ati citit in carti si ati vazut pe ecrane cand v-ati uitat la Spartacus si Gladiatorul. Un simbol al Romei Imperiale, Colosseumul a avut mai mult de 50 000 de spectatori la spectacole de teatru din mitologia greaca si luptele cu gladiatori. La vest de Colosseum, Forumul Roman a fost, timp de secole, centrul vietii romane – mai intai ca piata, apoi ca loc de intalnire pentru alegeri, discursuri si procesiuni festive. Explorarea acestor doua situri istorice va va oferi o mai buna intelegere despre ce a insemnat viata in Republica Romana cand acesta a  influentat totul.
Nota: Probabil este tentanta ideea de vizitare a acestor situri pe cont propriu, insa se recomanda o excursie organizata cu ghid, deoarece ghizii va pot oferi mai multe informatii corecte in context istoric.

Napoli: Muzeul National de Arheologie

Cel mai prestigios muzeu de arheologie din Italia se gaseste in Napoli. Inainte de a-l vizita, incercati una din faimoasele pizzeria din Napoli, veti avea nevoie de energie pentru explorare. Muzeul a fost construit peste Colectia Farnesse, care a fost mutat acolo in anul 1777. Vizitarea muzeului este completarea perfecta pentru a vizita ruinele arheologice din apropiere de Pompeii sau Herculaneum, unde sunt adapostite sculpturi, articole din sticla, mozaicuri, fresce, bijuterii dar si monede.

 

Nota: Camera secreta a muzeului este rezervata doar pentru adulti, deoarece adaposteste exemple erotice din era romana, precum si descoperiri sexuale explicite din Pompeii. Camera a fost deschisa la mijlocul secolului al XIX-lea, dar a fost inchisa apoi pentru un secol din cauza unor controverse.

Napoli: Pompeii

naples-pompeii

In anul 79 d.Hr., orasul Pompeii a oferit adapost pentru 20 000 de oameni, fiind un centru vibrant si in plina expansiune. Toate acestea s-au schimbat in cateva minute, cand vulcanul din apropiere de Muntele Vezuviu a erupt si a acoperit orasul si locuitorii sai cu noroi si cenusa. Acum orasul Pompeii este unul inghetat in timp si ofera un exemplu foarte bun pentru a intelege ce a insemnat viata de zi cu zi in timpul Imperiului Roman. Pentru mai mult de 250 de ani, turistii au facut plimbari pe strazile conservate din Pompeii si au observat cladirile. Cu toate acestea, cel mai uimitor sit din Pompeii este cel al organismeleor inchise in cenusa, care reflecta exact momentele cand viata a fost transformata pentru totdeauna.

Nota: In cazul in care nava se afla in port peste noapte, interesati-va de excursii speciale in care puteti vizita orasu Pompeii noaptea, mai ales in timpul verii.

Palermo: Palazzo dei Normanni/Cappella Palatina

1339d-palermo-tour-enogastronomici

Palermo gazduieste Capella Palatina, fiind considerata a doua cea mai faimoasa capela din Italia (dupa Capela Sixtina din Vatican). Cu dimensiunea de aproximativ jumatate din cea a Capelei Sixtine, Capella Palatina, din secolul XII, este umpluta cu mozaicuri stralucitoare ilustrand viata sfintilor, in special a Sf. Pavel si Sf. Petru, carora le este dedicata. Mozaicuri bizantine de acest tip se pot gasi doar in Istanbul sau Ravenna, in nordul Italiei. Fatadele capelei reflecta mai multe culturi care au influentat atat Palermo, cat si Sicilia.
Nota: Palermo este cel mai bun loc pentru a gusta cannoli (aluat de patisserie prajit umplut cu ricotta indulcit).

 



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.