Tranzitarea Canalului Panama

VASELE DE CROAZIERA IN CANALUL PANAMA: VASELE MICI VERSUS VASELE MARI

 p1

Cei mai multi pasionati de croaziere marturisesc ca, pe lista lor de destinatii preferate, Canalul Panama se afla la loc de cinste. Sunt multe de spus despre fiecare port in parte din itinerariu, dar Canalul in sine este evenimentul principal. Intr-o croaziera aveti sansa sa admirati de aproape aceasta minune a ingineriei care a supravietuit, mai bine de un secol, traficului intens din zona.

Asadar, daca planuiti o croaziera ce include Canalul Panama, ce fel de experienta credeti ca vi s-ar potrivi cel mai bine? Pentru a veni in ajutorul turistilor, va propunem in cele ce urmeaza, o comparatie intre experientele oferite de doua categorii diferite de nave: o nava foarte mica, de doar 72 de pasageri (Variety Voyager), si un vas de croaziere mai mare, de la o linie de masa (Royal Caribbean International – Legend of the Seas – 1832 de pasageri). Nu vom face referire la mega-nave (de peste 3500 de pasageri), pentru ca acestea nu pot naviga prin Canal, datorita dimensiunilor foarte mari.

p2
  • Navigarea prin ecluze (nava mica)

Tranzitarea Canalului Panama la bordul unui vas mic ofera o imagine dramatica asupra adancimii canalului si a ecluzelor. In timp ce o nava mare nu va cobori niciodata in totaliate, un vas mic poate sa ajunga in intregime sub nivelul solului, oferind privelisti impresionante ale mecanismelor ce ajuta navele sa treaca prin Canal.

 

p4
  • Navigarea prin ecluze (nava mare)

Adancimea ecluzelor este dificil de apreciat de la bordul unei nave mari.  Iti dai seama, insa, cu usurinta, de latimea acestora. La fel de uimitoare precum ecluzele in sine, este tenacitatea cu care navele mari sunt manevrate (distanta dintre peretii navei si cei ai ecluzelor nu depaseste cativa centimetri!) Daca sunteti cazati intr-o cabina cu balcon, sau ati gasit un loc bun pe o punte exterioara, veti putea vedea exact la ce ne referim.

 

p5
  • Punti exterioare (nava mica)

La bordul navei Variety Voyager, am apreciat faptul ca exista o punte de comanda deschisa. Astfel am putut sa stam in preajma capitanului si a pilotului si sa-i ascultam in timp ce pilotul dadea indicatii capitanului si locomotivelor care mentineau pozitia navei in timpul tranzitului. Ghidul de la bordul navei, veteran in tranzitarea Canalului Panama, ne-a aratat cativa crocodili si tucani, aproape de intrarea in Canal. In timp ce treceam prin ecluze, am primit informatii interesante si am putut adresa intrebari.

Aproape orice punct exterior al unei navei mici ofera privelisti impresionante. Din fata vasului puteti observa manevrele de pozitionare a navei in ecluze. Partea din spate dezvaluie usile masive ale ecluzelor, in timp ce se inchid. De pe partile laterale puteti privi cum creste incet nivelul apei de-a lungul indicatorilor de adancime. Va puteti muta dintr-o zona in alta a navei, pentru a vedea “actiunea” din mai multe unghiuri.

 

p6
  • Punti exterioare (nava mare)

Accesul pasagerilor la puntea de comanda, pe o nava mare, este imposibil, dar navele mari ofera spatii exterioare mai generoase. In raport cu numarul mare de pasageri, situatia nu este una favorabila tuturor. Doar o mica parte dintre turisti vor gasi un loc bun, din care sa poata admira privelistea. Pe navele mari, experti locali sunt invitati la bord, pentru a oferi explicatii si a descrie procedeele tranzitului (prin sistemul audio public al navei). Va trebui sa va treziti devreme pentru a gasi un loc pe o punte exterioara, de unde sa puteti face cateva poze decente.  Si vremea poate juca un rol important atunci cand cautati un loc liber pe punte. In zorii zilei, o ploaie marunta i-ar putea tine inauntru pe multi dintre pasageri, dar la amiaza, dupa ce iese soarele, puntile exterioare vor fi ticsite de turisti (umar la umar, uneori si pe trei randuri).

Pont: spatele navei este mai putin aglomerat, si puteti vedea acelasi lucru ca si din fata.

 

p7
  • Sincronizarea (nava mica)

Indiferent de marimea vasului, veti vrea sa tineti cont de ora la care este preconizata tranzitarea Canalului. Nava Variety Voyager a putut intra in Canal la apusul soarelui. Nu am apucat sa vedem mare lucru din Lacul Gatun, insa ecluzele erau puternic luminate si am putut sa stam afara, pe punte, cateva ceasuri bune, fara sa fim parjoliti de soare.

 

p8
  • Sincronizarea (nava mare)

Desi o nava mare poate astepta 2-3 ore pana sa-i vina randul sa intre in prima ecluza, exista si avantaje: dimensiunea nu-i permita sa imparta spatiul cu o alta nava (practica destul de frecventa cu navele mai mici). Veti avea, deci, vedere libera!

 

p9
  • Activitati (nava mica)

Croazierele de tranzit, cu nave mici, incep si se sfarsesc de regula in America Centrala. In afara de o excursie standard la un centru pentru vizitatori (Variety Voyager a oferit o excursie la Miraflores Locks), o nava mica va va oferi mai multe oportunitati pentru sporturi acvatice, plimbari si vizite pe plajele imaculate (de exemplu, o vizita la Coiba National Park, cu un gratar pe plaja, scufundari sau plimbari cu caiacul).

 

p10
  • Activitati (nava mare)

Din cauza dimensiunii sale, o nava mare va opri mai degraba in porturile principale, standard, decat in cele mai mici si mai indepartate (dar care se regasesc in itinerariile vaselor mici). Cu toate acestea, excursiile oferite sunt multe si variate. Turistii au posibilitatea sa afle detalii despre istoria Canalului Panama, sa viziteze orase coloniale superbe, sa faca cumparaturi sau sa participe la activitati precum snorkeling, calarit, tiroliana si drumetii. Programele de divertisment la bord sunt si ele dintre cele mai diverse, de la bingo si trivia, la diferite concursuri si spectacole.

 

p11
  • Atmosfera la bord (nava mica)

Turistii care calatoresc pe cont propriu vor face o afacere buna pe un vas mic. Debarcarea in porturi se face relativ repede si fara batai de cap. Cel mai probabil vor fi folosite barci pneumatice, de tip Zodiac, asa ca fiti pregatiti sa va udati din cand in cand. Pana la sfarsitul croazierei, va veti familiariza cu membrii echipajului si va veti intalni cu toti ceilalti pasageri.

 

p12
  • Atmosfera la bord (nava mare)

Navele mai mari au mai multe oferte si facilitati, dar va trebui sa va “luptati” pentru un loc aproape oriunde: la bufet, la piscina, pe puntile exterioare etc… Partea buna este ca navele care tranziteaza Canalul Panama sunt de dimensiuni medii (chiar si cele pe care noi le numim mari), astfel incat nici aici nu este foarte complicat sa va faceti prieteni, intalnindu-va cu aceiasi oameni zi de zi.

 

p133

 

  • Seminarii si prelegeri (nava mica)

Cele mai multe nave mici au la bord un naturalist care va tine prezentari despre flora, fauna, oamenii si relieful zonei.  Nu toate navele au un specialist angajat tot timpul, unele au doar invitati ocazionali.

 

p1111
  • Seminarii si prelegeri (nava mare)

In ziua navigarii pe Canal, experti locali sunt invitati la bord pentru a impartasi pasagerilor cateva informatii interesante despre ceea ce se vede afara. In afara de asta, nu prea exista alte modalitati de a afla informatii, decat daca va inscrieti intr-o excursie optionala, inainte sau dupa tranzit.

In afara de activitatile legate de Canal, la bordul navelor mari au loc tot soiul de evenimente originale si (unele) folositoare, cum ar fi sculptatul in fructe, cursuri de impachetat servetele si prosoape, lectii de limba spaniola sau de folosire a calculatorului. Din pacate, multe alte seminarii si activitati sunt orientate catre vanzarea de produse si servicii mai degraba, decat spre imbogatirea experientei turistilor (ex: seminariile spa sau prezentari ale porturilor).

 

p0
  • Cum sunt pasagerii (nava mica)

Amestecul de pasageri la bordul unei nave mici tinde sa fie eclectic, cu turisti mai tineri si cu conditie fizica mai buna, decat pe vasele mari (sa fie, oare, din cauza numarului foarte mic de lifturi?). De asemenea, turistii par sa fie interesati mai mult de excursiile optionale si de tranzitarea Canalului Panama, decat de restaurantele de la bordul navei sau de optiunile de divertisment.

 

pa

  • Cum sunt pasagerii (nava mare)

Pe o nava mai mare, pasagerii sunt, in general, pasionati de croaziere si nu se afla la primul voiaj de acest gen. Itinerariul lung si destul de costisitor face ca numarul copiilor la bord sa fie foarte mic. Majoritatea pasagerior sun in varsta si nu foarte activi. Din cauza excursiilor obositoare si a caldurii din timpul zilei, cei mai multi se retrag in cabine destul de devreme, ceea ce face ca viata de noapte la bord sa nu fie foarte palpitanta.

 

concl
  • Concluzii (nava mica)

“Peste nivelul asteptarilor!”, a fost impresia celor care au navigat la bordul navei Variety Voyager, dupa tranzitarea Canalului Panama. Dimensiunile mici ale navei pun mai bine in valoare masivitatea ecluzelor. Serviciile sunt mult mai personalizate, iar in final toata lumea se imprieteneste cu toata lumea.

 

nm
  • Concluzii (nava mare)

Vazut de la bordul unei nave mari, Canalul Panama este atractia principala a croazierei. Experienta poate fi usor umbrita, insa, de aglomeratia de pe puntile exterioare in ziua tranzitarii. Si poate ca nu veti reusi sa faceti cunostinta cu TOTI pasagerii, dar croaziera este suficient de lunga pentru a va permite sa legati cateva prietenii noi.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.