• Oauu ce mare, ce frumos!!

  Cu siguranta asa veti exclama. Cautati-va cabina, refrisati-va un pic si porniti in explorarea vasului. Ajungeti la receptie, rezolvati problema cu cheltuielile la bord (card sau cash), intrebati care restaurant si pe ce punte se poate servi buffet lunch-ul, eventual luati o brosura de la biroul "Shore Excursions" si dupa ce luati pranzul, la o cafea parcurgeti-o. Ca o recomadare: dupa ce v-am rezervat cabina intrati in site-ul nostru si cautati structura puntilor cu ce localuri sunt pe fiecare punte, intrati in sectiunea video unde aveti prezentat vasul, eventual faceti-va o mica harta cu ce trebuie vazut si cum le gasiti. Da ce... va fac eu program?? Doar e vacanta dumneavoastra, faceti tot ce doriti pe vas, simtiti-va in largul vostru.

 • Cum raman in contact cu cei de pe uscat?

  Prin internet, fax, telefon, televiziune prin satelit, ziare, reviste. Internetul este contra cost (0,5-1 USD/min), la fel si telefonul din cabina dat in afara vasului (5-10 USD/min). Telefonia mobila: costurile de roamming ale operatorului dumneavoastra dar nu in larg ci doar in raza portului si pe uscat, in larg fiind telefonie prin satelit, prohibitiva. Nu uitati de buletinul de informare zilnica, un pliant/minibrosura (cunoscut generic sub numele de "daily programme") cu evenimentele zilnice atat de pe vas, cat si excursiile optionale la sol. Il primiti zilnic in posta, pe sub usa, il gasiti pe pat, etc.

 • Cum este cu tips-ul ?

  Sau bacsisul cum zicem noi. Simplu! La unele linii de croaziera il platiti odata cu rezervarea in agentie la noi, la altele in ultima seara cand va faceti deconturile. In principiu, este o suma (10-15 USD) pe persoana si pe zi de croaziera si este obligatoriu de achitat, pentru ca din aceste sume sunt salarizati membrii echipajului. Toate bauturile alcoolice pe vas, pe langa pretul lor se adauga si 15% tips, acelasi lucru si la unele servicii sau la cumparaturile din buticurile de pe vas. Daca doriti dumneavoastra sa rasplatiti amabilitatea unor membrii ai echipajului o puteti face cand si cu cat doriti, acest bacsis nefiind obligatoriu.

 • Servicii de spalatorie?

  Da, majoritatea vaselor ofera astfel de servicii, dar contra cost. Intrebati cabinerul dumneavoastra, va va ajuta cu tot ceea ce este necesar.

 • Putem celebra ocazii speciale la bord?

  In principal toate liniile de croaziera va vor rasfata cu surprize pentru ocaziile speciale. Va puteti trezi cu un tort la cina daca este ziua dumneavoastra de nastere sau a cuiva din grup. Daca doriti ceva mai elaborat complotati in avans impreuna cu Maitre D', depinde ce doriti, va fi ca extracost. Daca sunteti in luna de miere unele linii va vor trimite o sampanie in cabina, petale de trandafir pe pat etc.

 • Ce pot plati cash la bord?

  Nimic, eventual bacsisul care doriti sa-l lasati unor membrii ai echipajului si care nu e obligatoriu. Daca nu aveti card bancar suma cash care o duceti cu dumneavoastra o depuneti la receptie ca depozit cu care va va fi alimentat cruise cardul.

 • Sunt fumator, ce ma fac?

  Si eu!! Nicio problema, pe vas gasiti suficiente locuri destinate fumatorilor, niciodata nu veti fuma in restaurante, doar in unele baruri destinate noua viciosilor, iar ca si cabina doar in balcon daca ati rezervat una de tipul asta, daca nu e complicat :))

 • Este serviciu medical la bord?

  Da cu medic, asistent, care rezolva majoritatea problemelor de sanatate ivite la bord (nu vorbim de interventii chirurgicale laborioase, explorari functionale complexe, etc.). Serviciul este unul extra cost si nu e deloc ieftin, ba din contra. Tot ca servicii la bord amintesc aici morga si capela cu preot nu neaparat ca... umor negru si neavenit.

 • Pot invita prietenii la bord?

  Daca in unul din porturile de pe itinerariu v-ati intalnit cu un prieten, o ruda, nu-l invitati la bord intrucat nu este permis accesul la bord al non pasagerilor. Invitati-l sa-i aratati fotografiile, filmuletele din croaziera dupa ce va debarcati.

 • Cum si unde rezerv excursiile optionale?

  Daca sunteti un grup (minim 8-10 cabine duble) acestea le rezervam noi in agentie la alegerea dumneavoastra. Daca navigati individual o puteti face personal cu maxim 2 saptamani inainte de imbarcare de la dumneavoastra de acasa, platindu-le cu cardul dumneavoastra. Noi va dam link-ul din site-ul liniei unde puteti face acest lucru. Daca nu ati rezervat de acasa atunci o puteti face pe vas la biroul special destinat excursiilor optionale (situat de regula langa receptie).
  Cum este mai bine oare: de acasa si platit cu cardul sau direct la bord? Greu de spus, de exemplu, vara pe anumite destinatii (Fiordurile Norvegiene, Insulele Britanice, Alaska) puteti avea surpriza cand ajungeti la bord sa nu mai fie disponibila nicio excursie (s-a intamplat cazul acesta), alteori turistii au rezervat de acasa si in ziua cand trebuiau sa mearga in respectiva excursie ploua cu galeata (nu s-a anulat excursia, dar ar fi preferat sa nu mearga), sau au avut o indispozitie pasagera (enterita, dureri de cap de la ... prelungita seara bahica etc. si n-ar fi mers). Ideea este ca indiferent unde si cum rezervati, daca nu participati la excursie (din varii motive) costul acesteia nu vi se returneaza, asa ca dumneavoastra decideti in legatura cu rezervarea excursiilor optionale.
 • Am luat din port un vin bun, il pot urca la bord?

  Mai mult ca sigur nu, bagajul vi se va scana cand va intoarceti pe vas, sticla va este retinuta, iar cand debarcati vi se inapoieaza. Ideea este ca trebuie sa consumati de pe vas, si veti gasi tot ceea ce va doriti, nu ar face si ei un ban??

 • "Dress code" sau ce ne imbracam la cina

  De-alungul croazierei la cina trebuie o tinuta mai decenta, nu pantalon scurt, adidas, slapi, etc. In functie de lungimea croazierei veti avea intre 1 si 10, 15, 20 cine formale, unde barbatii trebuie sa poarte cel putin un sacou, camasa, pantof mai elegant. Am zis minim, dar nu va interzice nimeni sa apareti in smocking, frac, costum cu cravata, cu papion. La doamne cred eu ca este mai simplu: orice rochie mai eleganta poate fi admisa. Nu uitati cinele formale sunt un fel de prezentare de moda la ambele sexe, asa ca etalati ce doriti. Daca ati uitat sacoul, cravata, costumul puteti (si trebuie) sa inchiriati unul de la bord (aprox. 40 - 80 USD/ seara), desigur daca vi se si potriveste ca marime.

 • Prima cina

  In costul croazierei cina este una a la carte in restaurantele principale destinate acestei activitati. Noi va spunem la momentul rezervarii ce optiuni sunt disponibile ca serie orara cand sa cinati. Ca sfat: daca navigati cu copii alegeti prima serie, exista riscul sa va adoarma la masa daca luati seriile urmatoare. De asemeni, la momentul rezervarii noi va facem remarca numarului de persoane la masa, dar cu toate astea s-ar putea sa nu fie chiar asa. Atunci in prima seara, impreuna cu Maitre D' rezolvati eventualele neconcordante. Veti avea o masa a dumneavoastra pe toata durata croazierei, cu acelasi bus boy (picolo) si ospatar. La finalul croazierei daca doriti lasati un bacsis acestora, dar nu e obligatoriu.

 • Cina alternativa

  Veti intalni pe vasele de croaziera intre 5-30 de restaurante diferite (altele decat cele principale) cu specificuri dintre cele mai diferite. Acestea sunt restaurante mai mici, intime, cochete, iar o cina intr-unul dintre aceste restaurante cu specific presupune o rezervare cu minim 1-2 seri inainte, dar si achitarea unei extra taxe intre 20 - 80 USD/de persoana.