Africa – sfaturi de navigare

Africa – sfaturi de navigare

A1

 

Africa, un continent cu peste de 50 de popoare diverse, ofera o gama larga de posibilitati de croaziere. Prinsa intre Oceanul Atlantic si Oceanul Indian, si scaldata de Marea Mediterana, Africa dispune de o linie de coasta generoasa. Croazierele ofera un mod practic si interesant de a face cunostinta cu bogata cultura nativa a Africii, cu peisajele legendare (de la dune pana la savane, la paduri tropicale asternute peste insule), si cu salbaticia impunatoare a naturii. Va asteapta o aventura exotica, traita in confortul unui hotel plutitor.

 

Itinerariile de croaziere africane pornesc, in mare parte, din Africa de Sud (Cape Town sau Durban), facand conexiunea cu Africa de Coasta (Sud-Est), inclusiv cu Mozambique si Kenya, si/sau cu insulele din Oceanul Indian (Madagascar sau Mauritius). Aceste insule, renumite pentru plajele pristine si pentru flora si fauna neobisnuite, pot fi, fiecare, destinatii de sine statatoare (cum este cazul tarmurilor dezmierdate de soare ale Insulelor Seychelles, putin mai la nord). Alte itinerarii urmaresc Coasta de Vest a Africii, cu opriri in Namibia, Ghana, Senegal si insulele tropicale Cape Verde Islands.

(sunt excluse din acest articol porturile din Africa de Nord, cu iesire la Marea Mediterana, acestea sunt prezentate intr-un articol separat, dedicat Mediteranei de Est si de Vest, sau in articolul despre croazierele pe Nil).

  In timp ce multe itinerarii se concentreaza exclusiv pe porturile africane, altele ofera rute multi-continentale, care combina porturile africane cu imbarcari sau debarcari in Europa, Asia, Orientul Mijlociu, Australia sau SUA. Aceste calatorii pot fi segmente de croaziere mai lungi, in jurul lumii, sau croaziere de repozitionare. In orice caz, distantele mari presupun cel putin 20 de zile de croaziera. 

Sunt disponibile, de asemenea, calatorii mai limitate, in interiorul continentului, pe rauri sau fluvii (croaziere fluviale), in special pe raul Chobe, in Botswana, care patrunde pana in inima salbaticiei Parcului National Chobe.

Puteti alege o croaziera in functie de interesele dumneavoastra – natura si viata salbatica sunt principalele atractii in Africa si ar fi bine sa va sincronizati coordonatele de navigare cu oportunitati de safari in locuri dedicate vanatorii, cum ar fi Africa de Sud sau Kenya (multe linii de croaziere ofera, pre sau post croaziera, sejururi de safari). Sau poate ca va doriti sa va incalziti pe plaje minunate, ca acelea din Seychelles, sa explorati deserturile de coasta si dunele (incercati Namibia), sau sa porniti in cautarea biodiversitatilor oferite de padurile tropicale din Madagascar. Sau poate ca tinuturile rurale viticole din jurul orasului Cape Town, freamatul pietelor din Maputo (Mozambique), sau ritmul tobelor Zulu din Durban (Africa de Sud) sunt punctele de interes preferate de dumneavoastra.

Oricare ar fi alegerea dumneavoastra, va garantam amintiri si experiente unice oferite de Africa. O croaziera va scuteste de ingrijorarea pentru latura logistica a unei calatorii in aceste parti ale lumii. Cel mai greu va fi sa va decideti ce doriti sa vizitati mai intai, si cu ce linie de croaziere sa calatoriti.

A2

Cea mai buna perioada pentru o croaziera in Africa

In general, sezonul de croaziere in Africa incepe in luna octombrie sau noiembrie, pana in mai. In afara de aceasta perioada, puteti gasi croaziere mai lungi, de repozitionare, care includ si porturi africane la inceputul sau la sfarsitul croazierei. decembrie si ianuarie sunt lunile cele mai aglomerate in ce priveste croazierele cu plecare din Africa de Sud.

Insulele Oceanului Indian fac exceptie de la aceasta perioada, oferind itinerarii in Seychelles, care pot fi parcurse in tot timpul anului, impreuna cu variante de croaziere in Madagascar, pentru luna iulie.

Nu uitati ca Africa este un continent vast, cu diferite zone climatice si geologice, de la Desertul Namibiei pana la padurile tropicale din Madagascar. Desi, in general, media temperaturilor anuale este destul de mare, multe croaziere in Africa se desfasoara in emisfera sudica, unde anotimpurile sunt “inverse” fata de alte zone ale lumii (atunci cand e vara in Africa de Sud, in SUA este iarna!).

Planuiti-va perioada de croaziera in functie de activitatile care va intereseaza. De exemplu, perioada recoltei in viile din Africa de Sud este luna martie, iar perioada cea mai buna pentru un safari in Kenya sunt lunile ianuarie si martie (desi acesta perioada poate fi diferita in alte regiuni).  

Pentru o croaziera pe fluviul Chobe, este recomandat sezonul secetos, intre mai si noiembrie, cand apele fluviului sunt vizitate de cele mai multe animale venite sa se adape (lei, hipopotami, etc…).

A3

Linii de croaziere in Africa

Modaitatile de a va bucura de o croaziera in Africa sunt la fel de diverse precum intregul continent african. Pentru croaziere de lux, linia Silversea Cruises este cel mai mare jucator di regiune, oferind o selectie robusta de itinerarii exotice de-a lungul continentului, cu imbarcari din Cape Town si Mombasa, Kenya.

Linia de croaziere Oceania Cruises opereaza itinerarii mai lungi (15-35 de nopti), tur-retur din Cape Town sau Cape Town combinat cu Orientul Mijlociu (Dubai), Asia (Hong Kong sau Singapore) sau cu Europa (Lisabona). Porturile vizitate in Africa includ portul-baza pentru safari, Mombasa, sau salbaticia Madagascarului. Ocazional, Crystal Cruises viziteaza Africa, oferind itinerarii ce pornesc din Cape Town, catre destinatii ca Mozambique, Mauritius sau Madagascar.

Si linia Cunard viziteaza porturile africane, mai ales pe cele din Africa de Sud, Mauritius si Reunion, ca parte a programului sau anual de croaziere in jurul lumii. Astfel, aceste segmente sunt de obicei legate de Asia, Australia si Europa, si includ cel putin 20 de nopti.  Regent Seven Seas Cruises, de asemenea, ofera itinerarii africane mai lungi (15-39 de nopti), intre Cape Town si Europa (Lisabona), Asia (Singapore) si Orientul Mijlociu (Dubai).  

Sunt si cateva linii de masa care navigheaza in aceasta zona. MSC Cruises opereaza croaziere intre 3 si 11 nopti, cu plecare din Africa de Sud (Durban sau Cape Town), cu porturi din Mozambique, Madagascar, Reunion si Namibia. Costa Cruises este de asemenea prezenta in regiune, cu imbarcari din Port Louis, Mauritius, avand ca principal punct de atractie Madagascarul. Linia ofera vizite in trei porturi din Madagascar (Diego Suarez, Nosy Be si Tamatave), in timp ce croazierele de repozitionare includ si opriri in Seychelles.

Princess Cruises opereaza croaziere mai lungi, de cel putin 32 de nopti, intre Cape Town si Europa (Roma sau Londra), Asia (Singapore) sau Australia (Sydney), cu opriri in destinatii ca Namibia, Seychelles, sau Mauritius.

 P&O Cruises, linie de croaziere cu baza in UK, ofera itinerarii africane de 19 nopti, ca segmente ale croazierelor in jurul lumii pe care le opereaza anual (intre Cape Town si Suthampton sau Singapore).

Fred. Olsen,  Variety Cruises, Ponant si Lindblad Expeditions sunt alte cateva linii prezente pe piata croazierelor din Africa.

Calatoriile fluviale din interiorul continentului ofera o cu totul alta perspectiva asupra regiunii, patrunzand pana in inima locurilor, catre peisajele naturale, salbatice, si asezarile exotice. Rutele si ambarcatiunile fluviale sunt o alternativa confortabila la drumurile prafuite si denivelate. Fluviul Chobe din Botswana este cea mai populara destinatie fluviala din Africa, dupa fluviul Nil, datorita accesului facil pe care-l ofera, la Parcul National Chobe. Puteti ajunge aici calatorind cu stil, la bordul luxoasei nave Zambezi Queen, cu chartere organizate de linii fluviale consacrate, cum ar fi AmaWaterways, Abercrombie & Kent, Aurora Expeditions sau Adventure Life. O alta optiune de croaziera pe fluviul Chobe este oferita de nava Pride of the Zambezi, cu plecare din Namibia. Nava are doar cinci cabine ultra – luxoase si poate fi inchiriata partial sau integral.

A4

Itinerarii de croaziere in Africa

Croazierele africane sunt de cel putin 10 zile (desi linia MSC Cruises ofera si croaziere mai scurte); majoritatea cu imbarcare si debarcare in Africa de Sud (Cape Town si Durban).

Croaziere de repozitionare/segmente de croaziera in jurul lumii: Africa este vizitata de numeroase linii de croaziere, ca parte din segmente de croaziere in jurul lumii. Altele opereaza croaziere de repozitionare, de obicei via Cape Town, care vin dinspre sau se indreapta catre Asia (Singapore si Hong Kong), SUA (Fort Lauderdale), Europa (Lisabona), Orientul Mijlociu (de obicei Dubai) sau Australia (Sydney).

Africa de Sud si Africa de Sud-Est: Un segment foarte popular in aceasta regiune este intre Cape Town si Mombasa, Kenya; cu posibile opriri in Zanzibar, Tanzania; Maputo, Mozambique; insulele Oceanului Indian, cum ar fi Madagascar sau Mauritius; sau alte porturi din Africa de Sud (Durban ori Richards Bay). Aceste itinerarii sunt foarte cautate de turistii care doresc sa lege croaziera de o partida de safari intr-una din faimoasele rezervatii din Kenya sau Africa de Sud.

Insulele Oceanului Indian: Scaldate in soare, ideale pentru amatorii de scufundari, insulele africane din Oceanul Indian sunt o destinatie ideala pentru vasele de croaziere. Printre cele mai cunoscute si apreciate se numara Madagascar, Mauritius si Seychelles. Desi cele mai multe croaziere au imbarcarea in Cape Town sau Durban, exista si variante cu imbarcari din aceste insule.

Africa de Sud si Africa de Sud-Vest: Exista destul de multe croaziere care pornesc din Africa de Sud, si se indreapta catre Namibia, in Africa de Sud-Vest, unde asteapta sa fie descoperite comorile antice ale desertului Namib.

 

Coasta de Vest a Africii:  Majoritatea escalelor din aceasta zona sunt parte din croazierele de repozitionare intre Africa si Europa, sau segmente de croaziere in jurul lumii. Itinerariile de pe Coasta Atlantica a Africii va pot purta oriunde intre Cape Town si Dakar, Senegal, oferindu-va experiente culturale bogate si autentice. Cele mai populare porturi sunt in Accra, Ghana; Lome, Togo; sau insulele tropicale Cape Verde Islands.

Fluviul Chobe: Itinerariile de pe fluviul Chobe pun accent pe paradisul salbatic din Botswana, din Parcul National Chobe (imbarcare din Kasane, Botswana). In sezonul secetos (din mai pana in noiembrie), fluviul este o sursa de apa care atrage animale dintre cele mai diverse: lei, hipopotami, crocodili, elefanti, zebre, si multe altele.

A5

Principalele puncte de ataractie ale unei croaziere in Africa

Cape Town, Africa de Sud. Sub atenta supraveghere a muntilor, de o parte, si a marii, de cealalta, orasul Cape Town ofera privelisti vazute doar pe cartile postale. Nu ratati o plimbare cu telegondola pana in varful muntelui Table. Gurmanzii pot sa se bucure de cele mai bune restaurante africane, iar iubitorii de vin pot alege excursiile care viziteaza podgoriile din imprejurimi.

 Durban, Africa de Sud. Al treilea oras ca marime, din Africa de Sud, si in acelasi timp un port vibrant, insoritul Durban asterne o granita de plaje aurii intre zona urbana si Oceanul Indian. Vizitatorii se pot astepta la experiente unice: intalniri cu reprezentanti ai poporului Zulu, cea mai mare grupare etnica din Africa de Sud, in timpul reprezentatiilor de dansuri tribale in cadente de tobe; sau shopping in prosperul district indian.  

Mombasa, Kenya. Este portul principal al tarii. In aceasta insula-oras, vizitatorii vor fi surprinsi sa gaseasca o bogata istorie urbana, ce se intoarece in timp cu cateva secole in urma, dar si un oras plin de viata, frematand sub influentele Africii, Asiei, Orientului Mijlociu si ale Europei. Centrul Vechi si Fort Jesus (fortareata construita in sec. XVI de portughezi) sunt cele mai bune exemple in acest sens. Mombasa este, de asemenea, punctul de plecare pentru excursiile oferite pasionatilor de safari.

 Nosy Be, Madagascar. Madagascar este a patra insula, ca marime, din lume. Este, insa, de ne-egalat in ce priveste biodiversitatea oferita de intalnirea oceanului cu padurile tropicale. Majoritatea navelor de croaziere care navigheaza in aceasta zona, opresc la Nosy Be, o insula vulcanica situata in partea de Nord-Vest a Madagascarului. Desi este foarte celebra, insula nu este aglomerata, si ofera hoteluri si restaurante cu servicii de buna calitate, si o viata de noapte antrenanta, fara a neglija, insa, principalele atractii ale locului: plajele incredibile, perfecte pentru snokeling si scufundari, si fauna bogata a Rezervatiei Lokobe.  

Mahe, Seychelles. Situat in Oceanul Indian si izolat, parca, de restul lumii, acest colt de Rai este binecuvantat cu o clima blanda pe tot parcursul anului. Veti gasi aici cele mai spectaculoase plaje din lume (da, acelea care innobileaza copertile celor mai celebre reviste de calatorie). Exista doar soare, surf si nisip in arhipelagul Seychelles, unde cap de afis sunt activitati precum snorkeling-ul, sporturile acvatice si bronzatul. Insula Mahe, una dintre cele mai mari insule ale arhipelagului, se faleste cu plaje cu nisip fin, alb, ape turquoise, si munti cu paduri luxuriante.

Walvis Bay, Namibia. Principala cale de acces in Namibia, Walvis Bay este punctul de plecare pentru excursiile din Desertul Namib, cel mai batran desert al lumii. Acesta ofera un contrast fascinant de peisaje, alcatuit din cele mai inalte dune de nisip, pe de o parte, si portiuni de coasta, asezate pe fundalul alcatuit de Oceanul Atlantic, de cealalta parte.  

A6

Africa – sfaturi de calatorie

Asigurati-va ca aveti suficiente zile de vacanta. Din cauza distantelor mari, croazierele in Africa dureaza cel putin 10 zile, daca nu chiar 20. Planificati-va din timp si corespunzator zilele de concediu.

 Alegeti zborurile cele mai convenabile. Zborurile catre Cape Town sunt de lunga durata, si pot avea mai multe escale. Ingaduiti-va suficient timp, si incercati sa ajungeti la destinatie cu cel putin o zi inainte de imbarcare. Multe linii de croaziere ofera pachete hoteliere pre-imbarcare, pentru a facilita accesul turistilor, indiferent de unde vin acestia.

Pe locuri, fiti gata, safari!  Africa este un taram indepartat si multi dintre cei care o viziteaza nu vor sa rateze sansa epica de a porni in cautarea aventurii oferite de un safari. Daca timpul si bugetul va permit, luati in considerare achizitionarea unui pachet de excursii-safari inainte sau dupa croaziera. Aceste excursii pornesc, de regula, din porturi sud-africane (Durban, Port Elizabeth si Cape Town) sau din Kenya (Mombasa).

Acte? Avem. Sigur ca veti avea nevoie de un pasaport, dar multe tari din Africa necesita, de asemenea, vize. Puteti sa va informati despre conditiile de calatorie pentru cetatenii romani, pe site-ul oficial al Ministerului Roman al Afacerilor Externe (MAE):

https://www.mae.ro/travel-conditions

 

Sanatate, ca-i mai buna decat toate. In functie destinatiile alese, s-ar putea sa aveti nevoie de vaccinari suplimentare si de unele masuri profilactice. Inainte de calatorie, consultati-va cu medicul dumneavoastra de familie.

Va sfatuim, de asemenea, ca in timpul vizitelor la tarm sa evitati apa de la robinet si sa consumati doar apa imbuteliata, atunci cand sunteti in afara navei. Spalati-va des pe maini si nu uitati: “paza buna trece primejdia rea”.

 



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.