Alaska – Sfaturi de navigare

rewrite_alaska-1

Alaska este o destinatie care intriga prin diversitatea culturala ce poate fi admirata de-a lungul coastei pitoresti si care reprezinta un perfect cadru natural pentru pasagerii vaselor de croaziera. Fiecare port ofera o perspectiva diferita a vietii din Nordul Statelor Unite. Ketchikan este centrul culturii indiene Tlingit, in timp ce Skagway este orientat spre epoca goanei dupa aur. Tema portului Petersburg este cultura norvegiana, Valdez este conducta Alaskai dar si cel mai sudic port, iar Sitka impartaseste tematica ruseasca.

Pasagerii vaselor de croaziera se pot bucura de istoria si de atmosfera statului de frontiera cu numarul 49, dar si a florei cu peisaje salbatice: munti falnici, ghetari masivi, cai navigabile cateodata agitate, numeroase mile de padure tropicala si tundra Arctica, care reprezinta principalele atractii turistice. Balene, vulturi, ursi, elani, dar si pasari deosebite pot fi vazute de la bordul vasului, din porturi sau in excursii optionale la tarm.

Punctul sensibil al Alaskai este clima. Turistii care cumpara o croaziera in aceasta destinatie renunta la temperaturile ridicate din orasele de domiciliu si constientizeaza posibilitatea de a avea o zi intunecata, ploioasa si cu temperaturi joase, chiar in mijlocul verii. Tururile cu elicopterele si hidroavioanele sunt anulate fecvent atunci cand nu sunt conditii perfecte de a calatori in siguranta. Asadar, aceste tururi nu garanteaza ca pasagerii vor vedea in intregime viata salbatica in toata splendoarea ei. Insa, o vizita in Alaska nu va fi dezamagitoare, indiferent de temperaturi.

rewrite_alaska-2

Perioada optima de navigare in Alaska

Sezonalitatea turismului de croaziera in aceasta destinatie este Mai-Septembrie, cu temperaturi maxime in Iunie- August.

Iunie, Iulie si August sunt lunile cele mai calduroase, dar pot fi, de asemenea, si cele mai ploioase. Cu cat ne apropiem de varful de sezon, cu atat cresc sansele de a putea vizualiza viata salbatica in diferitele expeditii care se fac in aceasta zona. Aceste luni sunt cele mai recomandate atunci cand turistii doresc sa pescuiasca in Alaska.

Lunile Mai si Septembrie ofera cele mai mici tarife, dar si putina aglomeratie; oricum, posibilitatea ca excursiile la tarm sa fie anulate este mai mare decat in varf de sezon, in special tururile pe barci si cele cu elicoptere. Luna Mai este cea mai uscata luna in regiunea Pasajului Interior, incat abia se mai poate vedea zapada pe pamant creand peisaje frumoase. De asemenea, luna Mai nu este o luna recomandata pentru drumetii. Luna Septembrie ofera cea mai buna posibilitate de a vedea Luminile Nordului, dar si de a achizitiona cele mai ieftine suveniruri disponibile la sfarsit de sezon. Oricum, in aceasta luna, golful Alaskai este agitat si nu este recomandat pentru pasagerii care au rau de mare. De asemenea, parcul national Denali se poate inchide din cauza zapezii in luna Septembrie.

 rewrite_alaska-3

Linii de croaziera care opereaza itinerarii in Alaska

Liniile de croaziera specializate in aceasta destinatie sunt Princess si Holland America, dar aproape orice linie mare de croaziera are macar un vas care opereaza acest itinerariu in fiecare vara. Turistii pot alege linii de croaziera de lux sau vase mai mici care ofera expeditii inedite pentru iubitorii de peisaje si viata salbatica.

Se poate alege o croaziera cu unul dintre itinerariile de mai jos:

Pasajul Interior: cele 7 nopti de croaziera, de regula cu imbarcare din Seattle sau Vancouver, sunt facute pentru a facilita transportul pana la aceste porturi din orase importante si pentru a fi mai putin costisitoare biletele de avion dus-intors decat cele cu imbarcare/debarcare in orase diferite. Pasajul Interior este o cale navigabila printre insulele coastei Pacificului care creeaza o atmosfera calma perfecta pentru o croaziera scenica. Cele mai importante porturi sunt Juneau, Skagway si Ketchikan, dar cateva vase de croaziera acosteaza si in stramtoarea Icy, Haines sau Petersburg; imbarcarile din Seattle trebuie sa atinga cel putin un port canadian, de regula Victoria sau Vancouver.

Golful Alaskai: croaziera de 7 nopti este formata dintr-un itinerariu care incepe din Vancouver sau Seattle si se termina la Seward sau Whittier, portile de intrare in Anchorage. O greseala pe care o fac turistii este aceea ca au impresia ca daca aleg un astfel de itinerariu, nu vor putea vizita Pasajul Interior. Se poate. Pentru a ajunge in porturile din Anchorage situate intre nordul ghetarului Bay si sudul Peninsulei Kenai, indiferent daca portul de imbarcare este Seattle sau Vancouver, este necesar ca vasul sa treaca prin Pasajul Interior. O croaziera obisnuita in Golful Alaskai va include probabil si porturi cum ar fi Ketchikan, Juneau, Skagway sau Sitka.

Croaziere mai lungi: cateva linii de croaziera ofera itinerarii de 10 si 14 nopti in Alaska, de regula dus-intors in acelasi port, San Francisco. Holland America Line opereza o croaziera de doua saptamani care acosteaza in Anchorage cu optiunea de a petrece cateva zile pe uscat.

Croaziere de expeditie: pasagerii pot opta pentru vase de mici dimensiuni ale liniilor de croaziera Un-Cruise Adventures sau Lindblad Expeditions. Aceste croaziere de regula se axeaza pe comuniunea turistilor cu natura si viata salbatica, decat pe acostarea in porturile mari din Alaska. Avantajul acestor vase este faptul ca pot intra in zonele in care marile vase de croaziera nu pot ajunge din cauza dimensiunilor. De exemplu, doar vasele mici pot intra in satul indian Kake, in Wrangell Narrows si alte zone mult prea stramte pentru vasele normale. Aceste vase pot fi manevrate usor si astfel se poate urmari viata salbatica acvatica (in limitele legale). Pasagerii acestor vase pot face numeroase excursii la tarm pentru a se apropia cat mai mult de marii ghetari.

rewrite_alaska-4

Atractii portuare din Alaska

Ketchikan – Creek Street reprezinta atractia principala a acestui port. Construit pe piloni pe apa, a fost considerat in trecut districtul rosu al orasului, iar in prezent este plin de magazine moderne si restaurante unde se poate manca un somon de exceptie. Ketchikan este poarta de intrare in padurea nationala Tongass si fiordul Misty, dar este si portul ideal pentru amatorii de pescuit. Fiti pregatiti insa, este unul dintre cele mai ploioase orase din SUA.

Juneau – capitala Alaskai, unde turistii pot face plimbari cu kayakul si canoe sau pot merge in drumetii pentru a vizualiza indeaproape ghetarul Mendenhall. In oras, tramvaiul Mount Roberts urca pana la cota 1800 pentru a le oferi calatorilor oportunitatea de a admira peisajul de la altitudine.

Skagway – a fost considerat in secolul 19 cel mai apropiat port de intrare in Klondike in cautarea aurului din zona. In prezent, plimbarea cu trenul ce are ecartament ingust pe calea ferata White Pass & Yukon este punctul de maxima atractie pentru pasagerii vaselor de croaziera. Urmareste traseul celor care cautau aur in trecut si este perfect pentru amatorii de fotografii.

Sitka – este fosta casa a indienilor Tlingit, inainte ca rusii sa ocupe aceasta zona. Multe ramasite ale rusilor din Alaska (Catedrala St. Michael, casa ruseasca Bishop) si ale indienilor Tlingit (casa Clan, parcul Totem) inca se regasesc aici. Un alt punct de atractie este Centrul Pasarilor Rapitoare, o organizatie non-profit dedicata tratarii vulturilor raniti din Alaska.

Cea mai frumoasa parte a unei croaziere in Alaska este peisajul care te cucereste rapid. In afara de Pasajul Interior, vasele mai navigheaza in apropiere de Tracy Arm, ghetarul Hubbard, ghetarul Bay, fiordul College sau ghetarul Sawyer. Turistii se pot uita prin binoclu pentru a admira ghetarii, viata acvatica si pasarile.

rewrite_alaska-5

Alaska are multe de oferit si principalele atractii pot fi vizualizate indeaproape doar prin intermediul vaselor de croaziera si prin tururile la sol pe care acestea le organizeaza. Turistii pot face drumetii pe cont propriu sau pot opta sa achizitioneze excursiile optionale de la bord. Majoritatea liniilor de croaziera combina cele 7 nopti pe mare cu alte 3-7 nopti pe uscat, in asa numitele cruise-tours. Destinatiile cunoscute pentru aceste cruisetour-uri sunt Parcul National Denali (pentru viata salbatica), Talkeetna (cel mai bun loc din care se poate admira Muntele McKinley) si Fairbanks (conducta Alaskai). Cruisetour-urile pot ajunge si in Peninsula Kenai, Cercul Arctic si in teritoriul Canadei – Yukon.

Atentie insa, daca veti naviga in lunile in care oceanul este agitat, este de preferat sa alegeti o croaziera in Golful Alaskai decat intr-una care se focuseaza pe Pasajul Interior. Daca va faceti griji pentru raul de mare, atunci ganditi-va bine daca este indicat sa alegeti o croaziera dus-intors din Seattle in care veti petrece doua zile navigand in oceanul deschis.

Vremea este imprevizibila in Alaska. Chiar si in zilele calduroase, atunci cand vasul trece pe langa un ghetar masiv, se simt temperaturi scazute. Ce mai important truc este ca turistii sa poarte haine groase pe care sa le poata da jos cu usurinta. Pe acesta destinatie, pasagerii au nevoie atat de costume de baie, cat si de jachete groase.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.