Asia de Sud – Sfaturi de navigare

1

Sudul Asiei este nirvana pentru calatori, oferind minuni naturale ca insulele calcaroase mistice din Golful Halong, comori fara sfarsit ca templele din Thailanda si Cambodgia si orase mari ca Hong Kong si Singapore. Oamenii sunt bine crescuti si ospitalieri, mandri de cultura lor bogata, de mestesugurile distinctive, arhitectura magica si bucataria captivanta. Toate combinate ofera pasagerilor o experienta de neuitat.

Astazi, tarifele din sudul Asiei reflecta mii de ani de interactiune cu imperiile din Orientul Mijlociu, Tibet si China in special. Desi porturile raman distincte, razboaiele, bataliile, colonizarile si migratia au avut un impact major, modificand sistemele politice, raspandind cultele religioase si obiceiurile. Recent, europenii si americanii si-au pus amprenta pe marile orase ale regiunii infuentand arhitectura, moda si tendintele sociale.

In unele tari ca Vietnam, Cambodgia si Burma, turismul de croaziere este un fenomen relativ nou si se vede in facilitatile rustice din porturi si transporturi. Turismul este vital pentru aceste tari in dezvoltare si hotelurile noi, drumurile si infrastructura se dezvolta cu pasi repezi.

Orase ca Singapore, Hong Kong si Bangkok sunt destinatii turistice de mult timp si asta se vede in facilitatile din porturi, sistemele publice de transport sofisticate, spatii de cazare luxoase si restaurante impresionante. Aceasta combinatie de nou cu vechi face ca Sudul Asiei sa fie un loc atat de dinamic pentru explorari.

Perioada optima de navigare in Asia de Sud

Alegerea perioadei optime de navigare in Sudul Asiei este complicata din cauza diversitatii conditiilor meteo. Vietnam, de exemplu, are mai mult de 3220 km de coasta cu caracteristici meteo ce variaza de la nord la sud. In zonele de coasta un pulover si o pereche de pantaloni lungi va vor proteja de serile racoroase, in timp ce la cativa km in interiorul teritoriului temperaturile sunt considerabil mai ridicate. Porturile apropiate de ecuator, pe de alta parte, sunt tot timpul pline de abur, cu ploi torentiale ocazionale.

Liniile de croaziera, in majoritatea cazurilor, evita lunile umede si ploioase programand multe din croazierele din Sudul Asiei din noiembrie pana in martie. Deloc surprinzator, aceste luni atrag majoritatea turistilor din si din afara regiunii, rezultand in aglomeratii la cele mai populare atractii turistice. Sarbatori ca la Tet la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie pot face zilele lungi si zgomotoase, preturile cresc, transportul in comun este aglomerat, iar magazinele pot fi inchise.

2

Linii de croaziera ce opereaza itinerarii in Asia de Sud

Sudul Asiei este o piata in continua crestere pentru liniile de croaziera si le ofera clientilor lor o mare varietate de itinerarii pentru a se potrivi fiecarui buget sau interes de catalorie. Aprope toate liniile de croaziera au doua sa mai multe vase in aceasta parte exotica a lumii, iar majoritatea plecarilor sunt din Australia, Singapore sau Hong Kong.

Liniile de lux includ Crystal, Seabourn, Regent Seven Seas, Silversea si Oceania. Royal Caribbean, Costa si Princess au cateva vase ce opereaza itinerarii in aceasta regiune aproape pe tot parcursul anului. Vasele liniei Azamara, Journey si Quest opereaza croaziere aici din noimebre pana in aprilie in fiecare an, in timp ce Celebrity si Holland America Line navigheaza aici de la inceputul toamnei pana in martie.

Multe din croazierele din Asia sunt segmente din croazierele in jurul lumii operate de Princess, P&O Australia, Cunard si Holland America. O serie de linii de croaziera fluviale incluzand Viking, Uniworld, Avalon, Aqua Expeditions, Pandaw, Vantage, CroisiEurope si Ama Waterways ofera croaziere fluviale catre Raul Mekong in timp ce Viking, Pandaw, Grand Circle, Vantage, APT, Sanctuary, Ama Waterways, Belmond si Aqua navigheaza pe raul Irrawaddy in Bruma.

O serie de linii de croaziera (mari si mici) viziteaza porturile din Indonezia pe timpul anului si dintre acestea amintim Azamara, Crystal, Silversea, Seabourn, Princess si Compagnie du Ponant.

3

Tipologii de croaziera in Asia de Sud

Dat fiind faptul ca exista un numar mare de vase ce opereaza itinerarii in sudul Asiei, pasagerii pot alege dintr-o mare varietate de itinerarii cu porturi in Vietnam, Thailanda, Cambodgia, Burma (Myamar), Malaezia, Indonezia, Singapore si Hong Kong.

Croazierele de 7 nopti

Acestea viziteaza aceleasi tari ca si croazierele mai lungi, omitand doar doua-trei porturi. Itineariile clasice incep din Singapore se opresc la Ko Samui, Thailanda si Bangkok (Laem Chabang), Thailanda inainte sa se indrepte catre Ho Chi Minh City (Phu My), Vietnam si sa debarce inapoi in Singapore. O alta versiune de 6 nopti pleaca din Hong Kong si navigheaza catre Da Nang/Hue (Chan May), Nha Trang si Ho Chi Minh City (Phy My) si se termina in Singapore.

Croazierele de 10-14 nopti

Majoritatea croazierelor din sudul Asiei navigheaza din nord sau sud intre Hong Kong si Singapore. De regula viziteaza Ho Chi Minh City (Saigon), Chan May pentru Hue si Da Nang, Golful Halong pentru Hanoi in Vietnam si Laem Chabang pentru Bangkok.

Croaziere in Indonezia/Malaezia

Pe langa clasicul itinerariu intre Singapore si Hong Kong, exista croaziere ce se concentreaza pe Indonezia si Malaezia. Acestea incep de regula din Singapore si se indreapta spre Benoa in Bali, Indonezia; Komodo, Indonesia; Phuket, Thailanda; Langkawi, Malaezia; Port Kelang, Malaezia si inapoi in Singapore. Unele, ca Silversea, ofera o croaziera de 11 nopti care incepe din Singapore si se termina in Bali si atinge cate patru porturi diferite atat in Malaezia cat si in Indonezia. .

Croazierele Stiintifice

Vasul National Geographic Orion navigheaza pentru 13 nopti din Sinapore pentru a explora Marea Chinei de Sud, incluzand Centrul de Cercetare Camp Leakey in Borneo pentru a studia urangutani si alte vietati salbatice si rare. Croaziera se termina in Bali, Indonezia. Orion viziteaza zone mai putin operate de alte vase incluzand Raul Mekong in Vietnam, peisajele rar vazute din Borneo, Malaezia si insulele indepartate din Indonezia.

Croazierele fluviale

Avalon, Lindblad-National Geographic, Uniworld, Aqua Expeditions si Viking ofera o serie de croaziere pe Raul Mekong. Sunt combinatii de croaziera si tururi pe uscat cu durate ce incep de la 3 nopti pana la 14 nopti (si mai lungi) ce calatoresc din Ho Chi Minh City catre Siem Reap, Cambodgia. Un itinerariu tipic incepe din Ho Chi Minh City si navigheaza Raul Mekong cu opriri in porturile de pe drum inclusiv Phnom Penh. Croaziera se termina la Kampong Chan, Cambodgia unde incepe turul pe uscat cu vizite pe teritoriul cambodgian inclusiv faimoasele ruine Angkor Wat, ianintea opririi finale la Siem Reap. Desigur ca aceste croaziere fluviale navigheaza si in sensul opus inversand porturile si destinatiile.

Bruma/Myanmar a devenit de asemenea itinerariu fluvial popular. Croaziera tipica incepe si se termina in Bangkok, Thailanda si cuprinde aproximativ 12 zile in Bruma. Oprilile peste noapte sunt de regula in Yangon (Rangoon), Bagan si Mandalay. Vasele mai mici cum ar fi Pandaw, ofera itinerarii si mai diverse.

Angkor Wat

In timp ce ruinele din Angkor Wat sunt departe pe pamant cateva linii de croziera incluzand P&O, Royal Caribbean, Princess, Oceania, Crystal, Lindblad, Seabourn, Silversea, Azamara si Holland America ofera excursii optionale din Sihanoukville, Cambodgia. Alte linii incluzand Celebrity – ofera excursii de mai multe zile catre Angkor Wat si catre templele din Siem Reap care debarca pasagerii intr-un port si ii primesc cu bratele deschise inapoi in alt port.

4

Atractii portuare in Asia de Sud

Fiecare destinatie portuara oferta experiente distincte si unice si aventuri pentru aproape orice gust si interes. Iata cateva din cele mai vizitate porturi ale Asiei de Sud.

Bali (Beanoa), Indonezia

Doar simpla mentionare a zonei Bali aduce cu sine imaginarea unui paradis tropical cu vulcani aprinsi, maimute sacre, dansatori exotici, temple roiale antice, plaje cu nisip si rauri rapide cu apa alba. Marea insula, localizata in cel mai vestic punct ale insulelor Lesser Sunda, intre Java si Lombok, este de multa vreme destinatia de evadare pentru surferi si australieni. Acum este o oprire favorita pentru liniile de croaziera de asemenea. Terenul deluros bogat in vegetatie este dotat cu terase pentru plantatiile de orez, banane, cafea si cacao. Padurile sunt viu colorate de vietuitoarele salbatice ce imaprt domeniul cu satele traditionale in care oamenii produc bijuterii complexe si sculpturi din lemn. Pentru cei ce cauta o atmosfera in stil resort, aici exista de asemnea si complexe hoteliere moderne cu centre spa si magazine de lux.

Bangkok, Thailanda

Eclecticul Bangkok ofera calatorilor un mix de zgarienori moderni, palate roiale de lux, temple antice si statuete gigantice ale lui Buddha poleite cu aur. Atractiile pricipale includ, Chinatown, centrul commercial al orasului Bangkok vechi de doua secole unde puteti hoinari printre florile gigant si prin piata de comert en-gros. Calatoriti cu un Tuk-Tuk, un taxi monitorizat pe trei roti, catre Wat Po sau Templul lui Buddha Culcat – cel mai vechi templu din Bangkok – pentru a vedea cea mai mare statuie a lui Buddha Culcat masurand 45 m lungime, 15 m inaltime si este placat cu aur. Alta statuie a lui Buddha ce merita vizitata este cea de 3 m inaltime din aur masiv care se gaseste la templul decorat din belsug, Wat Traimit.

Exista o multime de restaurante unde puteti gusta preparate thailandeze clasice inclusiv fructe de mare proaspete, supe condimentate si preparate dulci cu curri. Shopping-ul este incantator la noul Asiatique unde veti gasi un mix de vanzatori mici, magazine cu antichitati si restaurante.

Halong Bay, Vietnam

Elementul de baza al multor croaziere din Asia de Sud, este magicul Halong Bay. Localizat pe coasta de Nord a Vietnamului, Halong Bay, este casa a aproape 2000 de insule calcaroase ce se ridica zeci de metri deasupra apei verzi ca emeraldul. Formele lor exotice, de cele mai multe ori invelite in ceata, fact parte din patrimoniul UNESCO. Croazierele ce poposesc aici jumatate de zi sau o zi intreaga sunt in regula, insa daca vasul dumneavoastra sta in port pentru doua zile veti avea parte de o experienta captivanta de neuitat.

Hanoi, Vietnam

Hanoi este un colaj captivant de peisaje, sunete si mirosuri. Masele de motociclete fac zgomote de-a lungul drumurilor, iar claxoanele masinilor si ale bicicletelor suna constant. Femeile ce poarta palarii traditionale conice si care cara cosuri, magazinele mici supraincarcate cu broderii colorate si peisajele, acopera la propiu cladirile. Cele mai vizitate atractii sunt cele ce au legatura cu razboiul inclusiv Mausoleul Ho Chi Minh si Muzeul Ho Chi Minh. Pentru a cumpara suveniruri si pentru a vedea o piata traditionala, palpitantul Old Quarter din Hanoy nu trebuie sa fie ratat.

Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam

Ho Chi Minh City sau Saigon vibrant, haotic si cu o diversitate culturala impresionanta, este poarta de intrate catre regiunea Mekong Delta. Vizitatorii isi incep tururile de regula la istoricul Hotel Rex unde majoritatea atractiilor orasului sunt la distanta de mers pe jos. Opririle turistice se bazeaza in general pe istoria tumultoasa a tarii inclusiv pe Razboiul din Vietnan. Cele mai popupare sunt Muzeul Ho Chi Minh City, Palatul Prezidential si Muzeul Vestigiilor de Razboi. Imensa piata Ben Thanh Market este plina de turisti si vanzatori ambulanti inspirati ce prezinta chioscuri pline de mancaruri exotice, tablouri, protelanuri, bijuterii si sculpturi din lemn dar si haine si genti si ceasuri de firma.

Hoi An, Vietnam

Chiar la iesirea din orasul Hue, este Hoi An, un sat fermecator cu o amestecatura pitoreasca de strazi cu bolovani si alei aliniate cu cladirile istorice. Strazile sunt pline cu suveniruri de calitate si restaurante incantataore ce ofera preparate autentice vietnameze. Multe din restaurante ofera cursuri de gatit. Esentialmente neatins in timpul Razboiului din Vietnam, satul este la 45 de minute de mers cu masina de Da Nang si la doua ore de portul Chan May. In timp de Hue si Da Nang sunt interesante, Hoi An este excursia optionala ce trebuie achizitionata in acest port.

Hong Kong, China

Hong Kong este cel mai vertical oras al lumii, unde traditiile chinezesti se intalnesc cu capitalismul international modern. Este faimos pentru banci, costume facute la comanda si shopping de lux. La un tur rapid al orasului pare ca sunt magazine Gucci, Prada si Channel la fiecare colt. Sunt de asemnea nenumarate magazine ce vand animale marine si parti din plantain scopuri medicale (pentru trusele de prin ajutor). Comertul este infloritor si in imensul port comercial unde randuri de containere se intend cat poti vedea cu ochii. Atractiile principale sunt shopping-ul, o masa la o cafenea plina cu localnici flamanzi, un tur cu autobuzele HOHO, trecerea golfului cu istoricul Star Ferry, mersul pe cele mai lungi scari rulante si apoi tramvaiul catre varful Victoria pentru privelisti panoramice spectaculoase ale orasului.

Kuala Lumpur (Port Klang), Malaezia

Kuala Lumpur sau KL asa cum o numesc localnicii este nemaipomenit vizual, vibrant, multicultural, cu influenta de la coloniile europene, chineze si de la imigrantii indieni. Sculptata din jungla, este capitala si cel mai populat oras din Malaezia, unde templele antice si moscheile stau langa turnurile Petronas Towers, a doua cea mai inalta cladire din lume. Pasagerii pot experimenta o multime de atractii, de la Teatrul si Filarmonica din Kuala Lumpur la cel mai mare parc de distractii acoperit, Cosmo’s World. Localizarea orasului la intalnirea raurilor Gombak si Klang ofera amatorilor de sporturi posibilitatea de a face kayak-canoe. Un punct de reper pentru vanatorii de suveniruri este Central Market construita in 1888, unde gasiti de vanzare orice de la imbracaminte de firma, mobila pentru casa si mestesuguri autentice malaeziene.

Sihanoukville, Cambodgia

Camobdgia aproape ca si-a revenit dupa turbularile politice din anul 1970. Fiind sub conducere progresiva, tara atrage tot mai multe linii de croaziera care vor sa adauge Sihanoukville in itinerariul lor. Portul cu apa adanca ofera acces rapid catre frumoasele plaje si Parcul National Raem, faimos pentru a observarea pasarilor si pentru plimbarile cu barca printe mlastini. Este de asemnea si o poarta de intrare catre Palatul Royal si Silver Pagoda in Pjnom Penh. Insa, cea mai populara destinatie este Siem Reap, templele faimoase in toata lumea din Angkor Wat.

Singapore

Singapore este modelul orasului modern. Orasul este curat, cu drumuri si transport public modern, unde soferii, spre deosebire de cei din alte orse din Asia, respecta regulile de circulatie. Hong Kong, de exemplu este o metropola cu blocuri inalte si zgarie-nori, cu parcuri peste tot (inclusiv pe acoperisurile cladirilor). Acest oras tine si la istorie, fapt evidentiat prin multimea de blocuri de un etaj sau doua imprestiate prin central urban. Exista o mare varietate de restaurante, fast-food-uri si magazine ce satisfac aproape orice gust si buzunar, multe in incinta sau adiacente mall-urilor. Spectacolul de aproape nouazeci de lasere, poate fi observant in oras, gratis, nu trebuie sa fie ratat, impreuna cu Chinatown si cartierul Arab din apropiere.

Yangon (Rangoon), Bruma/Myanmar

Izolat de lume de multe decenii, Yangon nu sufera de astuparea produsa de cladirile inalte si de mall-urile ce sufoca alte capitale din Asia, motiv pentru care multi calatori vor sa mearga aici acum pana cand acest lucru nu se va schimba. Arhitectura oraslui este formata din conglomeratul arhitecturii coloniilor britanice, cateva cladiri renovate ce amintesc de zilele de glorie ale orasului si un numar redus de constructii noi. Pagode Buddhiste impresionante si alte peisaje religioase sunt un castig, in timp de pietele in continua crestere sunt pline cu mancare si mestesuguri lucrate manual.

5

Sfaturi de navigare – Asia de Sud

Conflictele politice si civile afecteaza constant tarile din aceasta regiune. Verificati atentionarile inainte sa calatoriti aici. Liniile de croaziera sunt constiente de aceste situatii si de siguranta pasagerilor, atfel pot elimina din itinerariu sau pot schimba porturile la nevoie.

O chestuine ce nu poate fi evitata pe vasele mari este distanta lunga din port catre atractiile oraselor. De exemplu, poate dura pana la trei ore sa ajungi din portul Bangkok catre Ho Chi Minh City. Unele linii de croaziera atenueaza acest inconvenient ramanand peste noapte in aceste porturi. Cand acest lucru nu este posibil, profitati din plin de timpul petrecut aici mai ales daca este in compania unui ghid specializat. Aduceti-va aminte sa priviti pe geam! Zonele cu sate dezvaluie foarte multe despre natiune, popor si cultura sa. Observatiile dumneavoastra pe timpul drumului pot fi la fel de distractive si de graitoare ca si plimbarile pe straile orasului.

Facilitatile camerelor de baie variaza in mare masura, chiar si in orasele mari, la oprirle turstice si de-a lungul marilor drumuri. Unerori sunt disponibile doar toaletele pe care nu te pot aseza. Fiti pregatiti pentru acesta posibilitate programand pauzele de toaleta cand sunteti langa marile hoteluri sau langa restaurantele pentru turisti. Cateodata, toaletele pentru persoanele cu handicap, vor avea scaune de toaleta. Calatoriti cu servetele in caz ca hartia igineica nu este disponibila. Mai presus de toate, pastrati-va mainile curate pentru a preveni imprastierea de bacterii si virusi.

Hotii de buzunare cutreiera pietele si strazile agglomerate din majoritatea oraselor din Asia, insa crimele violente impotriva turstilor sunt ceva iesit din comun. Traficul, pe de alta parte, poate fi descurajator pentru pietoni. Traversarea strazilor pline cu motociclete si Tuk-Tuk-uri nu este cea mai placuta activitate. Stati unii langa ceilalti si traversati cand traficul este minim. Mergeti incet, constant si priviti traficul, in speranta ca nu se va indrepta direct catre dumneavoastra. Urmariti localnicii cand traverseaza pentru a intelege cum ar trebui procedat.

Marea majoritate a asiaticilor, sunt foarte osopitalieri si prietenosi si asteapta aceslasi tratament si din partea turistilor. Daca veti fi nervosi, aroganti sau galagiosi in public asta nu va va rezolva problemele si nici nu va va obtine un pret mai bun. Fiti precauti, respectuosi si prietenosi si va veti simti extraordinar in aceasta parte a lumii.

 



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.