Australia -sfaturi de navigare

34rewdfc

Australia este votata frecvent ca una dintre destinatiile de top pentru croaziere. De ce? Unii spun ca este clima de vara fara sfarsit sau numeroasele plaje si atractiile legate de ele, in timp ce persoanele cu viziuni mai mature sugereaza ca poate fi asezarea orasului Sydney, portul natural si simbolurile reprezentative care includ cladirea operei si Harbour Bridge.

Australia este mult mai mult decat Sydney. Croazierele pe coasta permit vizitarea altor mari orase port si deschid posibiltati de aventurare in interiorul tarii la podgorii, parcuri nationale, atractii turistice si zone de shopping. In afara oraselor sunt lanturi muntoase mari, locuri istorice si naturale aflate sub patrimoniul UNESCO, atractii culturale si locale si o lume de distractii atat pentru cautatorii de adrenalina cat si pentru cei care prefera o experienta culturala sau de relaxare.

Este de preferat sa incepi sau sa inchei o croaziera in majoritatea porturilor australiene si sa prelungesti vacanta cu un tur pe continent. Sa recunoastem: pentru majoritatea oamenilor Australia este departe, o calatorie lunga, atunci de ce sa nu folosim la maxim timpul aici si sa adaugam un tur la Uluru sau Alice Springs?

Cea mai buna perioada pentru o croaziera in Australia

Australia este o destinatie pentru croaziere tot timpul anului, dar in perioada numita “Wave Season” (octombrie – aprilie), cand pentru australieni este perioada de nebunie legata de croaziere, gasesti cea mai mare oferta de plecari, de nave si de itinerarii. In timp ce in perioada de iarna (iunie – august) in statele sudice poate este racoare, nu ai totusi nevoie de ghete pentru zapada sau lenjerie de corp groasa. Verile (decembrie – februarie) pot fi toride – foarte toride – asa ca daca navighezi in perioada de Craciun, sa ai pregatie palarii pentru soare cu boruri mari, protectie solara si sticle cu apa pentru acele zile cand temperaturile trec de 30 grade Celsius (peste 80 –  90 grade Fahrenheit).

Sezonul oficial al ciclonului australian incepe la 1 noiembrie si se termina pe 30 aprilie, cu cel mai mare risc de furtuna puternica intre martie si aprilie, dar au tendinta de a nu interveni prea des in programele de croaziere. Vara este perioada anuala standard de concediu pentru familii asa ca se asteapta multa lume in jurul atractiilor importante si in anumite destinatii in special statiunile maritime.

65ytrgfvc

Linii de croaziera in Australia

Aproape orice linie de croaziera de pe planeta are itinerarii in  Australia, iar marile liniile de croaziere au aici porturi de inregistrare pentru nave.

P&O Cruises este linia locala principala de croaziere, care duce australienii in calatorii, dintr-un numar mare de porturi ca Sydney, Brisbane, Melbourne si Fremantle (Perth). In ultimii ani i s-au alaturat si alte linii apartinand Carnival Corp.: Carnival Cruise Lines, Cunard Line, Holland America Line si Seabourn, care opereaza cu 4 nave deodata in regiune in perioada lunilor de vara.

Royal Caribbean Cruise Line si Celebrity Cruises au fost jucatori importanti in aceasta zona in ultimii ani, ambele linii avand nave in Australia din 2013. Porturile de imbarcare includ Sydney si Brisbane.

Australienii au pasiune pentru nave mici si croaziere de aventura, cu linii locale ca  – Coral Expeditions, North Star si Captain Cook  – si viziteaza in mod regulat regiuni indepartate ca Marea Bariera de Corali, Kimberley (in nord-vestul indepartat), Cape York si Top End. Aceste linii au croaziere spre si in destinatii ca Papua Noua Guinee, Indonesia si insulele malaieziene. Lindblad a adus National Geographic Orion in  regiune.

Crystal Cruises, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Silversea si P&O World Cruises toate au nave care sosesc intre decembrie si ianuarie, pentru croaziere scurte de sezon, pentru calatorii mari in Pacific sau croaziere mondiale. Acestor linii s-au alaturat, relativ recent, Ponant si Azamara Club Cruises. 

786uytrgfvc

Itinerarii de croaziera in Australia

Majoritatea croazierelor in Australia se concentreaza pe destinatii care includ Noumea (Noua Caledonie), Port Vila (Vanuatu), Port Denarau (Fiji) sau Auckland (Noua Zeelanda) ocazional aventurandu-se pana la Apia (Samoa), Nuku’alofa (Tonga), Honolulu (Hawaii) si Papeete (Tahiti).

Dintre croazierele care nu viziteaza porturi internationale, majoritatea se indreapta spre nord spre soarele si nisipul infinite din Queensland. Se viziteaza Newcastle, Brisbane, Cairns, si insula Moreton, cu o serie de destinatii in continua evolutie, cum ar fi Mooloolaba, pe coasta insorita din Queensland, Whitsundays si ambele Port Douglas si Cooktown in nordul indepartat din Queensland.

Sydney ofera cele mai multe plecari, dar Melbourne, Brisbane, Adelaide si in crestere Fremantle (Perth) reprezinta locuri de plecare pentru P&O Cruises, navele lor ajungind in Tasmania si pe langa Australia de sud. Pentru localnici alegerea navei si a destinatiei se extind rapid. Pentru vizitatorii de croaziere, Australia prezinta trei optiuni de baza: spre, de la si in interiorul.

Marea Bariera de Corali: Croazierele prin faimoasa bariera de corali sunt populare dar daca vrei adevarata experienta “Finding Nemo”, trebuie sa petreci mai mult timp pe tarm in porturi ca Townsville sau Cairns. Navele mari de croaziera pe coasta Queensland va ofera posibilitati de excursii de o zi pentru snorkeling la corali si scufundari, dar micuta nava Coral Princess ofera cea mai captivanta experienta nocturna.

Circumnavigatie –  Australia: In ultimii ani, Princess Cruises, Holland America Line si Cunard Line au oferit circumnavigatii complete. Acestea se vand bine in avans, deoarece reprezinta o posibilitate superba de a vedea fiecare port din tara si sunt foarte populare cu navele locale.

Kimberley si Australia de nord-vest: Aceasta parte spectaculoasa a tarii nu mai este un secret. Navele mari trec ca parte a circumnavigatiei, dar pentru o explorare mai profunda, trebuie sa urcati la bordul uneia din navele de expeditie ca North Star Cruises’ True North.

Restul Australiei si Tasmania: Itinerariile au fost astfel constituite incat sa cuprinda sezonier un numar cat mai mare de porturi in Tasmania, Victoria si Australia de sud. Destinatiile populare includ Burnie, Hobart, Port Arthur, Melbourne, peninsula  Mornington, Portland, Adelaide, Kangaroo Island si Port Lincoln. La sud de Sydney, langa granita cu Victoria, Eden este un port nou de escala care apare ocazional pe itinerarii, in timp ce in Australia de vest, rute de la Fremantle (Perth) merg spre sud la Margaret River sau Esperance, sau la nord la Geraldton, Exmouth si Broome tropical.

Pacificul de Sud: Una dintre cele mai populare croaziere locale este aceea spre sau de la un port de inregistrare australian inspre insulele din Pacific. Plecarile sunt mai ales de la Sydney dar din ce in ce mai multe din Brisbane si Melbourne. Traditional, ruta de pionierat de la P&O Cruises din Tasmania spre Pacificul de sud include Fiji, Noumea, Auckland si Port Vila. Aceasta a fost extinsa pentru a include toata Noua Zeelanda, mai mult din Vanuatu Noua Caledonie, unele din Samoa si incursiuni ocazionale pana in Polinezia franceza si Hawaii.

Optiuni – expeditie si nava mica: Cu zona de coasta larga, in Australia sunt multi operatori care ofera explorari cu nave mici in locuri ca si Kimberley, Cape York, Top End si Murray River. Preturile premium si capacitatea limitata a navelor mentin un numar mic de turisti, dar cererea este in crestere cu un numar tot mai mare de vizitatori straini mai aventurosi care opteaza pentru aceste itinerarii exclusiviste.

Noua Zeelanda: Majoritatea liniilor locale de croaziera traverseaza Tasmania spre Noua Zeelanda in fiecare vara, incluzand P&O Cruises, Holland America Line, Cunard Line, Celebrity Cruises si Princess Cruises. Optiunile de itinerarii includ calatorii dus mai scurte de la Sydney sau Melbourne la Auckland, ori invers, sau croaziere mai lungi care cuprind si spectaculosul Fiordland din  South Island.

Papua Noua Guinee: Pentru amatorii de nave mari, intoarcerea lui P&O Cruises in Papua Noua Guinee in 2013 a fost o destinatie nostalgica pentru linia de croaziera veche de 175 de ani. Pentru cei care doresc o experienta mai intima “small footprint” recomandam Lindblad, Coral Princess si North Star care livreaza cu totii expeditii exceptionale.

876y5trgfvc

Repere portuare pentru croazierele in Australia

Sydney, Australia. Acest frumos port istoric a fost prima data colonizat de detinutii britanici si supraveghetorii lor in 1788 dupa ce cu 10 ani inainte a fost identificat de capitanul Cook ca un loc posibil de ancorare sigura. Astfel zona centrala aflata in imediata apropiere a terminalului pentru pasagerii de peste ocean, la Rocks, se poate explora usor pe jos in mod independent. Plimbati-va peste Podul Harbour, vizitati opera, hoinariti prin minunata gradina botanica, iar daca timpul permite luati un bac ieftin din port la Manly. Foarte aproape sunt magazine importante, restaurante, carciumi ciudate si magazine de designeri. Dincolo de cartierul portuar si oras, se organizeaza tururi pe tarm (de o zi) pana la Blue Mountains aflat pe lista UNESCO sau la renumita zona viticola de 4,000 de acri Hunter Valley pentru degustari.

Melbourne, Australia. Al doilea oras ca populatie al Australiei este mandru pentru mostenirea sa fara detinuti si are astfel un aer de superioritate culturala sau cel putin asa considera locuitorii din Sydney. Istoria sa sportiva cuprinde terenul mare de cricket  Melbourne Cricket Ground (MCG) si circuitul pitoresc Grand Prix Albert Park. In jurul portului a avut loc o masiva renastere urbana, multe cladiri istorice au fost pastrate si transformate pentru uz comercial. O plimbare cu sau fara ghid pe strada Flinders si Federation Square ne dezvaluie un subteran semisecret cu buticuri deosebite, cafenele, magazine vintage si farmecul strazii din dos. De la Melbourne, sunt oferite tururi de o zi la Phillip Island (unde va vor distra minunatii pinguini Fairy), sau la frumusetea naturala din Yarra Valley, la Peninsula Mornington sau la Dandenong Ranges. In multe din aceste destinatii se afla o bogatie culinara si multe podgorii.

Brisbane, Australia. Localnicii si vizitatorii l-au botezat in joaca “BrisVegas”, cel mai nordic dintre capitalele maritime estice este renumit pentru viata de noapte tumultoasa in zona semitropicala. In timp ce tururi de oras de o zi sau jumatate de zi in jurul orasului ii tin ocupati pe turistii de pe nave exista si optiunea pentru excursii mai lungi la Steve Irwin’s, renumita gradina zoologica australiana, sau la unul din parcurile tematice interesante de pe Gold Coast. Atractii naturale ca Mt. Tamborine si padurile tropicale din Canungra Valley sunt si ele o oferta.

Adelaide, Australia de Sud. Descris de orasele mai mari surori ca “un oras mare de provincie”, acest oras al artelor are cu siguranta o atmosfera semirurala relaxata. In port sunt nave care tranziteaza intre coastele de est si vest. Portul exterior indepartat necesita tren, autobus sau taxi pentru a duce vizitatorii in centrul orasului, unde parcuri mari, gradini, muzee si galerii de arta asteapta sa fie explorate. In afara orasului, excursiile de o zi se fac usor la renumitele zone viticole din Barossa Valley si McLaren Vale.

Fremantle (Perth), Australia de Vest . Desi este accesul portuar pentru Perth, Fremantle a imbratisat radacinile sale maritime si a devenit o destinatie in sine cu cateva muzee deosebite, carciumi capricioase, zone de shopping pentru a-i servi pe vizitatorii de pe nave. Daca vrei sa iesi din Fremantle, tururile la Perth te pot duce la Kings Park,  Zoo, renumitul Perth Mint sau la Swan Valley (pentru zbenguiala gurmanda “foodie frolic”) la podgorii, restaurante, fabrici de bere, distilerii, ca si la piete locale. Nu ati inotat niciodata cu delfini salbatici? O puteti face tot aici.

Cairns, Australia. Poreclit “poarta spre Queensland de Nord”, Cairns este nod cheie pentru viziatorii care doresc sa exploreze Marea Bariera de Corali si stravechea padure tropicala  Daintree Rainforest, care cuprinde si Kuranda. Orasul este ca un sat tropical supradimensionat cu renumele de “rai al turistilor cu rucsac”. Totusi in timp s-a dezvoltat devenind un oras sofisticat cu atractii in plus fata de resursele naturale. Pe langa cafenele ciudate si restaurante de top, este ideal pentru duty-free shopping.

Darwin, Australia. Este o alta mare poarta spre parcurile nationale din Top End. Are si renumele meritat de oras al petrecerilor cu o atitudine distincta de viata, dar in ultimii ani acest lucru s-a schimbat. Astazi Darwin este un rai culinar si un oras original multicultural . Desi ii lipsesc obiectivele turistice din afara orasului (exceptand parcurile nationale), o vizita la una din multele piete colorate ale orasului este un mod de a ajunge in inima si sufletul acestui loc.

Hobart, Tasmania. Capitala Tasmaniei devine tot mai mult un port popular pentru multe rute australiene. Un oras mic asezat intr-un port frumos cu impozantul Mount Wellington in spate, este o combinatie de arhitectura frumoasa si decor cu puternica mostenire coloniala. La inceputul anilor 1800 Tasmania a fost colonie penala britanica cunoscuta ca  Van Diemen’s Land, astazi din fericire pentru vizitatori mare parte din arhitectura originala din aceea perioada a ramas intacta.

Alte orase care in mod curent primesc nave mari de croaziera sunt: Townsville (orasul de pe coasta care ofera acces spre Marea Bariera de Corali), orasul istoric Newcastle, si Whitsundays (faimos pentru insulele mici si plajele impecabile).

iu7ytrgfdc

Sfaturi de navigare

Planificarea timpului pe tarm. Australia este o tara asa de mare si cu multe fete incat o sedere pe uscat inainte sau dupa croaziera este obligatorie. Mergi in interior daca poti caci este o cu totul alta lume. Mareste timpul pe uscat calatorand cu avionul intre orase. Luati in considerare Qantas economic Walkabout Air Pass pentru flexibilitate si valoare, sau rezervati zboruri bugetare la Jetstar, Virgin Australia si noul venit Tiger.

Excursie de o zi pe tarm. Rezerva-ti un timp mai lung pentru a vizita orasele mari. De exemplu de la Sydney se poate vizita Blue Mountains sau Hunter Valley, de la Melbourne Yarra Valley. Pentru operatorii privati faceti rezervari in avans.

Duty-free shopping. Shopping-ul pe navele de croaziera australiene este excelent, in timp ce aeroporturile si magazinele din oras nu sunt cele mai bune locuri de gasit chilipiruri.

Croaziera de zi. Daca iti doresti o experienta captivanta la faimoasa Marea Bariera de Corali, liniile mari de croaziera nu sunt pregatite sa o faca intr-un mod eficient. Croaziere de o zi din Cairns sau Townsville sunt optiuni mai bune, sau rezervati la unul din operatorii cu nave mici precum Coral Princess Cruises, care ofera rute confortabile pentru snorkeling si scufundari.

Intrare turistica in Australia. Majoritatea detinatorilor europeni de pasapoarte trebuie sa obtina o viza eVisitor, in timp ce vizitatorii din SUA si Canada au nevoie de  Electronic Travel Authority (ETA),  ambele pot fi cerute online.  eVisa permite sederea pana la 3 luni in decurs de 12 luni, in timp ce the ETA permite sa intri in tara de cate ori vrei in decurs de 12 luni si sa stai cate 3 luni la fiecare vizita. Pentru informatii viza , intrati pe site-ul Australian Government’s Visa Wizard. Retineti ca majoritatea pasagerilor care fac croaziere pana la 30 de zile care pleaca si se intorc in Australia  sunt “round trippers”, adica nu au plecat din tara in scopul imigrarii.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.