Croaziera 2009 vs. Croaziera 2010

Daca 2009 a fost anul ofertelor speciale, atunci 2010 este anul inovatiilor. Cu o multitudine de vase care au debutat (exceptiile fiind revolutionarele vase Norwegian Epic si intr-o oarecare masura P&O – Azura), nu ne vom lasa impresionati de noile modele de vase si nemaiauzite-le facilitati la bord. Totusi, scopul liniilor de croaziera este captarea atentiei pasagerilor care vor sa mearga pentru prima data intr-o croaziera (“first-time cruisers”), sa readuca tarifele de dinainte de 2009, dar totodata sa vina cu inovatii in ceea ce priveste experienta la bordul vasului si schimbarea opiniei turistilor despre aceasta forma unica de turism “croaziera”.

Ce asteptari aveti? Modernizarea/imbogatirea programelor de divertisment, itinerarii spre cele mai exotice destinatii, croaziere tematice si continuand cu reamenajarea vaselor. De asemenea, veti observa ca varsta pasagerilor participanti la croaziere este intr-o continua schimbare (media de varstei scazand), fiind atrasi din ce in ce mai multi tineri de diferite nationalitati.

 

Iata tendintele anului 2010, conform “Cruise Critic’s top 10”:

1. Tarifele sunt in crestere

Ce am vazut: fara indoiala, 2009 a fost anul ofertelor speciale. Cu o multime de vase noi ce s-au lansat la apa si pe fondul crizei economice, liniile de croaziera au trebuit sa se straduiasca din rasputeri pentru a avea toate cabinele ocupate. Am vazut ca “wave season” s-a prelungit pana in primavara; pentru itinerariile in Alaska si Mexic au fost cele mai mici tarife intalnite pana acum pentru aceste destinatii, dar si multe facilitati incluse la liniile de lux.

In 2010: Momentan, cei de la liniile de croaziera sunt optimisti in ceea ce priveste vanzarile din acest an – asta inseamna ca tarifele vor reveni la normal. Nu ne asteptam ca ofertele last minute sa dispara, insa tarifele mici, record de anul trecut cel mai probabil vor disparea. Plus noile nave deosebit de luxoase lansate (sau ce vor urma sa se lanseze la apa) de catre Carnival Dream (Carnival Cruise Line), Oasis Of The Seas (Royal Caribbean International), Norwegian Epic (Norwegian Cruise Line) vor trasa tendita tarifelor pentru anul acesta. Insa, liniile de croaziere din gama luxury continua cu tarifele promotionale (doi la tarif de unu), atribuirea de credit la bord dar si excursiile optionale gratuite.

2. Atractiile inovatoare la bordul vaselor

Ce am vazut: anii trecuti, inovatiile liniilor de croaziera s-au focusat pe vase noi, acestea lansandu-se intr-un numar record. O clasa noua de vase anunta lansarea unui altfel de agrement la bord (cum ar fi Royal Caribbean cu Central Park sau pista de bowling propusa de catre cei de la Norwegian Cruise Line), alte categorii de cabine (cum ar fi conceptul celor de la Costa, “cabina spa” ce se afla pe Costa Concordia) sau programe noi de divertisment (cum ar fi programul “Celebrity Life”, propus de catre cei de la Celebrity Cruises pe vasul Celebrity Equinox). De asemenea liniile de croaziera incearca mereu sa reconditioneze (sa adauge imbunatatiri) vase mai vechi, cum ar fi Princess Cruises cu “Sanctuary Sun Deck” si cinematograful in aer liber.

In 2010: Inca veti vedea imbunatatiri noi si interesante la vasele deja aflate pe piata, insa nu vor avea aceleasi caracteristici inovatoarea ca noile vase ce se afla/sau deja au fost construite. Azamara, de exemplu, nu are inca planuri de a construi vase noi, insa vor sa se concentreze mai mult asupra destinatiilor. Windstar se focuseaza pe suitele spa, in timp ce Carnival Cruise continua cu upgrade-uri in ceea ce priveste “evolutia fun”, care include: aqua park-uri cu tobogane, o punte unde doar adultii au acces dar si reproiectarea piscinei principale si a spatiilor publice. Celebrity Cruises vor sa adopte conceptul de “freestyle” (un program flexibil in ceea ce priveste servirea cinei).

3. O multime de vase “surori”

Ce am vazut: 2009 a fost un an excelent pentru inovatii si lansarea de noi modele de vase, multe dintre ele fiind cele mai mari pentru liniile respective. Captivante au fost momentele lansarii vaselor Oasis Of The Seas (Royal Caribbean), Seabourn Oyssey (Seabourn), Carnival Dream (Carnival Cruise Line), Silver Spirit (Silversea) si Viking Legend (Viking River Cruises). In centrul atentiei este Seabourn cu cele doua punti dedicate SPA-ului; o tehnologie avansata a motorizarii pe Viking Legend pentru a asigura o calatorie linistita dar si cu un consum scazut; o piata interioara/exterioara pe Carnival Dream; nu in ultimul rand Oasis Of The Seas prin design-ul revolutionar, dar si a parcului “Central Park”, cu copaci si plante naturale.

In 2010: exceptie facand Norwegian Epic, majoritatea vaselor debuteaza anul acesta cu vase asemanatoare celor ulterior lansate. Costa Deliziosa (Costa Cruise), Celebrity Ecplise (Celebrity Cruises), Nieuw Amsterdam (Holland America Line), Seabourn Sojourn (Seabourn), Allure Of The Seas (Royal Caribbean International) sunt toate vase gemene a celor deja existente, denumite: Costa Luminosa, Celebrity Solstice, Eurodam, Seabourn Odyssey si Oasis Of The Seas. Desi P&O Azura este construita pe aceeasi platforma ca si Ventura (ac
est vas dedicat fiind familistilor) acesta se va adresa in special adultilor si cuplurilor, cu noi optiuni de luat cina, dar si o punte speciala doar pentru adulti.

Daca botezurile navelor vor fi doar o rutina, cu siguranta lansarea vasului Norwegian Epic va fi cu adevarat stralucitoare; fiind cel mai mare vas al flotei Norwegian Cruise Line, cu un parc acvatic revolutionar, o serie de noi restaurante (dar nu cu restaurant principal), cine tematice, barul de gheata, spectacole cu acrobatii/circ, dar si noile cabine cu forme curbate “new wave cabins”. Norwegien Epic este cu siguranta nava care trebuie urmarita in anul 2010.

4. Croazierele europene fluviale

Ce am vazut: in scopul de a reusi sa ajunga prin anumite stramtori sau canale, navele ce efectueaza croazierele fluviale trebuiesc sa fie inguste; acestea nu au acele facilitati care sa te lasa fara rasuflare, ca navele “surori” de pe ocean. In general cabinele sunt mici, locul de luat masa se afla pe o singura punte, iar facilitatile la bord sunt foarte putine. Insa, acest lucru este in schimbare – vasul River Beatrice (ce apartine liniei Uniworld si a fost lansat la apa in anul 2009) ce navigheaza pe Dunare, este decorat foarte frumos, are suite spatioase dar si alternative de luat masa.

In 2010: inspirandu-se de la navele mai mari, unele companii de navigatie fluviale se gandesc ca daca nu pot face nave la fel de mari, de ce sa nu preia din anumite facilitati, cum ar fi: marirea suprafetelor spatiilor de cazare. Astfel, pentru prima data, o croaziera fluviala poate fi o experienta de neuitat. Vasul AMABELLA ce apartine liniei AMAWATERWAYS are lift, vinul inclus la mesele principale si la baruri, acces gratuit la internet (Wi-Fi), cabine de dus – tip spa, dar si un mic centru spa. Noile vase ale liniei Avalon Waterways ce se vor construi in 2010, Avalon Felicity si Luminary, vor avea suitele cu suprafata de aproximativ 24 mp², cabine cu balcoane, lenjerie de inalta calitate, dar si un centru fitness.

Alte facilitati luxoase: sistemul Nintendo Wii, bai de marmura pe vasele cele mai noi ale liniei Tauck’s, centrul de arta si piscine pe vasele de la Uniworld, iar pe vasele moderne ale liniei Victoria Cruise toate cabinele vor avea balcon dar si un restaurant privat pentru oaspetii ce vor opta pentru cazarea in suite.

5. First-time cruisers

Ce am vazut: pasionatii de croaziera sunt “painea si untul” pentru aceasta industrie, insa liniile de croaziere sunt interesati sa atinga si o alta nisa: cei care nu au mai experimentat niciodata o croaziera sau…. first-time cruisers. Ca raspuns, companiile au conceput programul de vacanta, facand indelungi eforturi pentru a atrage si acest segment. In ultimul deceniu, am asistat la o crestere a spatiilor (locuri de joaca) dedicate copiilor tocmai pentru a atrage familistii, upgrade-uri aduse paturilor, precum si mai multe preocupari active, atat la bord cat si in excursiile optionale efectuate pe uscat, pentru a satisface o plaja cat mai variata de varste.

In 2010: anul acesta, liniile de croaziera vor continua sa atraga persoanele care nu au mai fost niciodata intr-o croaziera, fie ca vorbim de familisti sau tineri, calatorii internationali sau doar cineva care nu a crezut vreodata ca ar merge intr-o croaziera. Noile vase ca Norwegian Epic sau Oasis si Allure Of The Seas vor avea atractii in stilul Vegas si South Beach cu viata de noapte, petreceri la piscina, mai multe optiuni pentru practicarea sporturilor, cluburi pentru copii cu cele mai noi jocuri video si console de internet, dar si magazine cu brand-uri renumite. Chiar si liniile de lux doresc ca linia demografica sa includa si tinerii, sa aiba vase mai mai mari, sa dea o atentie mai mare asupra destinatiilor, dar si includerea in tarif a mai multor facilitati.

6. Este o luma mica

Ce am vazut: pentru multi, atractia principala a croazierelor este vizitarea a cat mai multor tari straine. Pasagerii pot naviga pentru limbile straine, pentru atractiile culinare sau pentru o noua cultura a fiecarei tari, dar seara ei se intorc intr-un loc sigur, pot servi cina intr-un restaurant exact ca cel de acasa.

In 2010: apetitul in randul americanilor pentru croaziere se cunoaste inca de multa vreme, dar iata ca acest interes din ce in ce mai mare pentru aceasta forma de turism apare si la turistii canadienii si britanicii, ce cauta locuri cat mai diferite cum ar fi Brazilia, China si Europa. In timp ce cateva companii se focuseaza numai pe anumite regiuni (cum ar fi AIDA, Costa in Orientul Mijlociu, Royal Caribbean in China sau MSC in Brazilia), multe linii principale, ca Princess sau Holland America, incearca sa ajunga peste tot in lume, astfel ca pasagerii de la bord sa observe obiceiurile, traditiile dar si limba vorbita.

Costa Deliziosa va fi increstinata in Dubai, inainte de a-si incepe itinerariul in Orientul Mijlociu, Celebrity Eclipse va pleca din Southampton, iar Nieuw Amsterdam (ce apartine liniei Holland America Line) va avea croaziera inaugurala din Mediterana. In plus, atmosfera la bord este in schimbare, cu produse alimentare si activitati ce reflecta si gusturile europene.

7. Cabinele inovatoare

Ce am vazut: pentru o perioada lunga de timp, cabinele navelor de croaziera au fost impartite in: interioare, exterioare, exterioare cu balcon si suite. Dar de-a lungul anilor, liniile de croaziera au inceput sa experimenteze noi categorii de cabine. Costa a introdus “cabina spa” – o categorie speciala de cabina cu acces facil la SPA si facilitati speciale (gen rogojini yoga). Si alte linii, cum ar fi Celebrity, Windstar, Holland America si Carnival au adoptat aceasta schimbare. In 2009, Holland America ne-a darut cabinele “lanai” cu usi ce conduc spre puntea de promenada, iar Royal Caribbean a inventat Suitele Prezidentiale in care pot fi cazate familii cu 14 persoane. A mers chiar si mai departe cu Oasis Of The Seas, care are cabine tip duplex (situate pe doua punti), cabine cu vedere spre Boardwalk dar si spre Central Park.

In 2010: Norwegian Epic lanseaza conceptul de cabina “new wave”, cu pereti curbati si un nou concept de baie cu zona dusului, toaleta si masa de toaleta divizata in trei parti diferite. Studiourile de 100 mp² sunt mult mai luminoase situate pe doua punti, in timp ce opt dintre ele vor avea spa si jacuzzi in cabina. Azura, vasul ce apartine liniei P&O, va avea 18 cabine single (o premiera pentru linie) si apartamente cu dimensiuni foarte marti, ideale pentru familii sau un grup de prieteni. Si daca privim in perspectiva, pana in 2011, cele trei Owners Suite de pe noul vas Marina ce apartine liniei Oceania, vor fi decorate de catre celebrul Ralph Lauren.

8. Croazierele tematice

Ce am vazut: croazierele tematice au fost din ce in ce mai populare, iar acum puteti gasi o croaziera adaptata oricarui tip de hobby. Pentru a numi cateva croaziere tematice: de muzica rock, Elvis, de yoga, Star Trek, de single.

In 2010: croazierele tematice vor continua sa castige teren. Acestea se vor concentra pe cele mai noi trenduri, cum ar fi Croaziera Twilight in august 2010, care mizeaza pe obsesia adolescentilor cu aceasta carte si film, “Twilight”. In cele din urma, fiti pregatiti sa rezervati din timp, cea mai fierbinte croaziera tematica – “2009 New Kids on the Block” – croaziera ce s-a vandut in cateva minute.

9. Sfarsitul acordarii bacsisului?

Ce am vazut: cea mai mare schimbare pana in prezent a fost trecerea de la compensarea in numerar a chelnerului/ospatarului/stewardul cabinei, la a se introduce automat bacsisul pe factura din ultima seara, cand se face decontul intre pasager si linia de croaziera. Fiecare linie propune o anumita suma pentru stewardul cabinei, ospatar, asistentul de ospatar – suma care poate fi ajustata de catre pasageri in functie de cum doreste fiecare. In timp ce pentru americani acordarea tips-ului este un lucru potrivit si obisnuit, acest proces este frustrant si confuz pentru englezi si europeni, care nu sunt prea obisnuiti cu acordarea acestui bacsis. Nota: mai multe linii – in mod special cele de lux – pur si simplu includ taxele de servicii in tariful croaziera, astfel nemaifiind necesar un depozitul suplimentar.

In 2010: se prevede ca politica bacsisului se va alatura secolului 21 si comunitatii globale. Deja Royal Caribbean si-a revizuit procedura in ceea ce priveste gratuitatile, din cauza presiunilor exercitate de catre fostii pasageri, britanici si europeni. P & O Cruises Australia au anuntat recent ca incepand cu octombrie 2010, gratuitatile nu vor mai fi adaugate automat pe factura pasagerilor, ci se va lasa la latitudinea fiecaruia daca vor plati sau nu acest tips. Linia de lux Azamara va elimina gratuitatile date pentru menaj si cina.

10. Trend-urile destinatiilor: Caraibele & Orientul Mijlociu

Ce am vazut: Caraibele a fost intotdeauna pe locul intai in topul destinatiilor alese de catre turisti, dar popularitatea si fluxul pasagerilor cunoaste un declin, datorita: porturilor care sunt destul de vechi si nu asa bine intretinute, severitatea sezonului de urgane, dar si nevoia de vacante cat mai aproape de casa. Totusi, aceasta destinatie, Caraibele, va fi una dintre destinatiile principale pentru: Oasis Of The Seas precum si Allure Of The Seas, Carnival Dream si Norwegian Epic.

Cu cativa ani in urma, croazierele in Alaska si Europa pareau sa castige teren in fata Caraibelor, insa datorita recesiunii la nivel mondial, aceste destinatii mai scumpe, sunt mai putin cautate.

In 2010: destinatia Alaska va avea din ce in ce mai putin turisti in anul 2010. Directorii liniilor de croaziera s-au hotarat sa isi retraga navele din aceasta regiune vizitata la suprasaturatie – aici se inscriu liniile ca: Royal Caribbean, Princess si Holland America. Interesant este ca linia Disney va face prima incursiune in Alaska, in anul 2011.

Costa Luminosa si Delizio
sa (cele mai noi nave din flota Costa Cruises) si Royal Caribbean cu vasul contemporan Brilliance Of The Seas vor petrece sezonul de iarna in Dubai, oferind itinerarii in Golful Persic, regiune care – in ciuda recesiunii globale – este din ce in ce mai solicitata. Totodata, ingrijorarea persista (de la directorii de croaziera pana la calatori), datorita piratilor care se regasesc intre coasta Africii si Yemen, si care afecteaza tranzitul in Canalul Suez. Insa, navele gasesc alte metode pentru a ajunge intre Europa si Asia.

Ce tendinte ati observat in industria croazierelor? Ce schimbari sau imbunatatiri sperati sa vedeti la croazierele din 2010? Impartasiti gandurile/experientele dumneavoastra cu noi, postand un comentariu!



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.