Croaziere in jurul lumii – sfaturi utile

CE TREBUIE SA STITI DESPRE CROAZIERELE IN JURUL LUMII

 

world-basics

Am descoperit ca pasionatii de croaziere in jurul lumii pot fi impartiti in doua categorii: turistii care isi ocupa tot timpul cautand nod in papura si plangandu-se despre toate si orice, si turistii satui de oamenii din prima categorie. O turista aflata in a 52-a zi de navigare la bordul navei Aurora (P&O), ne-a marturisit: “oamenii care nu au mai fost intr-o calatorie in jurul lumii se plictisesc repede, si incep sa se vaite”.

Impreuna cu alti 1100 de pasageri, doamna naviga pe urmele celebrului Phileas Fogg, intr-o croaziera de 80 de zile in jurul lumii. Alti pasageri alesesera doar un segment din acest voiaj, doua saptamani intre Hong-Kong si Mumbai.

Doamna avea dreptate doar pe jumatate. Chiar si cei care mai fusesera in astfel de croaziere incepeau sa duca dorul casei. Si asta datorita (poate) multelor zile consecutive petrecute pe mare, care pot fi o provocare pentru oricine. Iar nava Aurora avea cinci zile de navigare continua, inainte de Hong Kong, si inca cinci zile pe mare, dupa oprirea din Mumbai.

Turistii se uita la itinerariu, si vad doar numele porturilor, fara sa-si dea seama cate zile pe mare sunt necesare pentru a strabate distanta dintre ele. Lectia numarul unu: numarati toate zilele, inclusiv pe cele dintre porturile cu nume exotice.

Imbarcarea pentru doar un segment din croaziera este ca si cum v-ati cunoaste vecinii pentru prima oara. Pe cand sositi la bord, turistii care sunt deja acolo vor avea de impartasit o colectie intreaga de povesti. Veti auzi ce cred ei despre mancarea de la bord, despre servicii, cine ce zice si cui, si mai ales veti afla de la ei cum linia de croaziere “pacaleste” turistii cu una-alta. In functie de interlocutor, “una-alta” inseamna lucruri diferite.

Dar in afara de plangerile inevitabile intr-o croaziera in jurul lumii, aceasta ofera si o rutina zilnica: micul dejun, timp pentru odihna si lectura, un seminar, masa de pranz, iarasi timp de odihna si lectura, inapoi la cabina pentru pregatirile de cocktail, inainte de cina, iar apoi masa de seara. Sotiille, sau femeile in general, isi fac timp si pentru spalatorie, prilej numai bun de socializare si schimb de mici barfe.

Navigatorii in jurul lumii au o viata grea. Iata cateva sfaturi, daca doriti sa fiti unul dintre cei ce pleaca intr-o croaziera in jurul lumii.

Este o croaziera in jurul lumii potrivita pentru dumneavoastra?

Daca timpul si bugetul va permit, o croaziera in jurul lumii este experienta suprema. Majoritatea turistilor care aleg aceasta calatorie sunt experimentati intr-ale croazierelor, si de cele mai multe ori, pensionari. Totusi, din cand in cand, isi fac aparitia si familii cu copii.

Sunt si persoane care se afla la prima navigare, si (surprinzator!) aleg o circumnavigatie completa. Asta da, curaj! O idee mai buna ar fi sa incepeti cu o saptamana sau doua de croaziera in Mediterana sau Caraibe, ca sa va puteti da seama daca va place calatoria cu vaporul.

Cateva lucruri simple va vor ajuta sa decideti daca o croaziera in jurul lumii vi se potriveste.

Va plac zilele pe mare?

Daca nu, s-ar putea sa deveniti claustrofobi, deoarece unele itinerarii (nu toate) au cel putin o perioada de cateva zile consecutive petrecute pe mare.

Va bucurati de placeri simple, cum ar fi sa priviti un vapor in timp ce paraseste portul, sau sa admirati un apus de soare pe mare?

Daca da, probabil ca va va face placere sa descoperiti tainele vietii la bordul unui vas de croaziere.

Va plac oamenii?

Croazierele in jurul lumii va pot pune rabdarea la incercare. Dupa cateva luni petrecute impreuna, temperamentele pot genera scantei ocazionale. Situatiile tensionate pot fi combatute cu o atitudine pozitiva, fericita, bucurandu-va de compania altor persoane.

 

best-destinations-overnights

Cum faceti alegerea potrivita

Popularitatea acestor croaziere face ca din ce in ce mai multe linii sa le includa in ofertele lor. Asta inseamna ca puteti alege dintr-o varietate de itinerarii, nave si tarife.

Marimea conteaza

Ganditi-va bine la cat de mare vreti sa fie vasul pe care va imbarcati. Pana nu demult, nu exista o varietate in ce priveste marimea vaselor care navigau in jurul lumii. Astazi, puteti alege orice, de la navele mici, de lux, ale liniei Silversea, pana la gigantica Queen Mary 2, a liniei Cunard.

Avantajele unei croaziere obisnuite la bordul unor nave de mici dimensiuni – servicii mai personalizte si accesul mai usor in porturile mici – se aplica si croazierelor in jurul lumii. Daca ati calatorit deja prin lume de cateva ori, o nava mai mica si un itineariu mai exotic ar putea fi pe placul dumneavoastra.

Pe de alta parte, navele mai mici sunt mai sensibile la tangaj, de aceea s-ar putea sa nu fie potrivite pentru persoanele cu rau de mare. Pe un vas mic sunt mai putini pasageri, deci veti petrece aproape trei luni cu aceleasi persoane (dupa o vreme va veti dori, probabil, sa cunoasteti oameni noi). De asemenea, datorita dimensiunilor reduse, navele mici ofera mai putine servicii, mai putine restaurante si posibilitati reduse de divertisment. O nava mai mare ofera optiuni mai numeroase si mai variate, dar are acces limitat in unele porturi. Verificati locul unde andocheaza nava, cele mici vor opri in apropierea orasului, pe cand cele mari vor fi nevoite, de multe ori, sa andocheze in porturi industriale, departe de oras. Acest lucru face ca explorarea porturilor pe cont propriu sa devina mai anevoioasa si mai costisitoare. Va trebui sa cheltuiti o mica avere pe excursii optionale, in fiecare port, pentru a ajunge rapid si fara efort la punctele de atractie din orase. Si, in fine, navele mari vor avea la bord un numar mare de pasageri care au ales doar un segment de croaziera, deci veti intalni noi pasageri la fiecare cateva saptamani

Ce linie de croaziere alegem?

Daca aveti deja o linie de croaziere preferata, verificati itinerariile si tarifele acesteia. Daca nu, cautati-le pe acelea care va ofera croaziera si tipul de nava dorite. Concentrati-va atentia pe itinerarii, iar daca nu gasiti din prima ceea ce doriti, cautati din nou. Fiti, insa, cu bagare de seama! Avand in vedere ca veti petrece doua-trei luni la bord, nu este un moment bun sa incercati stiluri noi de croaziere sau linii pe care nu le cunoasteti.

In general, navele care navigheaza in jurul lumii se impart in cateva categorii:

Stilul britanic:

Doua dintre liniile de croaziere faimoase sunt veteranele voiajelor in jurul lumii, avand in circulatie mai multe nave pentru astfel de croaziere.

P&O Cruises navigheaza in silul britanic clasic, oferind mai multe nave moderne, de dimensiuni diferite. Cel mai probabil, pasagerii vor fi aproape in exclusivitate britanici.

Cunard Line ofera cele mai grandioase experiente de croaziere in jurul lumii. Numele si reputatia sunt cele care au consacrat aceasta linie. Nu este exclus sa fiti intampinati, in unele porturi, cu alai si festivitati. Asteptati-va la gale formale, elegante, organizate in cele mai somptuase sali de bal de pe mari si oceane. Spre deosebire de P&O, veti naviga alaturi de pasageri internationali, din mai multe tari.

Un alt nume istoric al industriei de croaziere, Fred Olsen, isi ofera serviciile aproape in exclusivitate britanicilor. Totusi, navele lor sunt de dimensiuni mai modeste, incadrate undeva intre cele foarte mici, “ultra – luxury”, si mega-navele moderne.

Saga Cruises este o linie cu nave clasice, care promoveaza stilul britanic caracteristic, cu “ceaiul de la ora 5” si seri dansante in sali de bal. Pentru a rezerva o croaziera, trebie sa fiti trecuti de 50 de ani, sau sa aveti cel putin 40 de ani si sa fiti insotiti de o persoana mai in varsta.

Nave mici, de lux:

Mai multe vase de croaziere mici, de lux, ofera calatorii in jurul lumii. Linia Silversea combina destinatiile deosebite, mai putin vizitate, cu cele clasice, populare. Veti fi rasfatati cu servicii ultra-lux, si veti avea ocazia sa intalniti celebritati si lectori distinsi, ca parte a programelor complementare.

Nave medii, de lux:

Regent Seven Seas si Crystal Cruises sunt lozuri castigatoare pentru cei care cauta nave ceva mai maricele, dar isi doresc servicii de lux si tarife all-inclusive. Voiajele lungi ale liniei Crystal Cruises sunt, de obicei, preferatele clientilor fideli. Experienta este un rafinata, cu o lista lunga de servicii si activitati la bord. Regent si Seabourn nu vand croaziere in jurul lumii, dar ofera calatorii lungi, in conditii similare de lux, cu un aer ceva mai contemporan.

Navigarea moderna:

Exista cateva optiuni si pentru cei care tin cont de buget. Linia Princess Cruises  a navigat, pentru prima oara, in jurul lumii, in 2008, si se foloseste, in general, de nave medii, oferind o atmosfera contemporana, nord-americana. Cu  o istorie de 135 de ani de navigare, linia Holland America Line , o veterana in industria croazirelor, ofera o experienta clasica la bordul navelor Amsterdam , Rotterdam sau Prinsendam, pe care le trimite in calatorii in jurul globului.

Dupa o absenta de doua decenii, linia Costa Cruises a revenit pe piata globala a croazierelor, oferind preturi rezonabile si nave cu un aer european, pentru o clientela internationala.

Oricare ar fi stilul dumneavoastra preferat, merita sa luati o decizie cat mai devreme, pentru a beneficia de cele mai bune oferte. Rezervarile sunt disponibile, de obicei, cu 18 luni inainte de navigare.

2017-world-cruise-polynesia

Evaluati itinerariile

Iata cateva sfaturi, pentru a putea evalua itinerariile unei croaziere in jurul lumii si pentru a putea alege ceea ce vi se potriveste cel mai bine:

Numarati zilele pe mare:

Atunci cand va alegeti croaziera, priviti cu atentie la datele din itinerariu. Nu toate liniile de croaziere mentioneaza in mod specific zilele pe mare. Vi s-ar putea parea ca veti avea parte de un numar mare de porturi, unul dupa altul, cand de fapt exista o saptamana petrecuta pe mare, intre ele.

Ganditi-va la porturi:

Verificati atent lista porturilor. Ar fi pacat sa porniti la un asa drum si sa vizitati locuri pe care le-ati mai vazut. Pe de alta parte, poate ca revenind in locuri cunoscute, veti descoperi cateva “comori” noi.

Profitati la maxim de sederile lungi:

Veti avea parte de cateva innoptari in port, sau de sederi mai lungi. Este o ocazie buna sa spargeti rutina vietii de la bord. Veti cunoaste mai bine orasele, intr-un mod mai relaxat, fara sa fiti pe fuga. Asigurati-va ca itinerariul ales include astfel de sederi mai lungi.

Puteti opta pentru excursii mai complexe, in zone mai indepartate, cu sederi peste noapte. Astfel, veti avea ocazia sa vizitati tinutul Bhutan, din Himalaya, sau sa ajungeti pana in Macchu Pichu. Desi sunt mai costisitoare, aceste excursii va ofera experiente deosebite si merita toti banii. Atunci cand comparati croazierele, tineti cont si de excursiile oferite.

Verificati cat timp aveti la dispozitie in fiecare port:

Liniile de croaziere cauta constant modalitati de a economisi combustibilul. Una din modalitati este navigarea mai indelungata, cu viteza mai mica. Consecinta? Una sau doua ore “ciupite” din timpul alocat vizitelor in porturi. Daca nava paraseste portul intotdeauna la orele 16:00 – 17:00, oare aveti suficient timp sa vedeti tot ce v-ati propus?

Cautati bonusuri:

Multe linii de croaziere ofera diferite bonusuri pentru rezervarea unei croaziere in jurul lumii. Puteti beneficia de bilete de avion la clasa “business”, transfer privat, participarea gratuita la evenimente speciale pe parcursul croazierei si alte activitati interesante.

Cum sa alegeti cabina

Alegerea cabinei depinde mult de bugetul dumneavoastra. Veti petrece foarte multe zile pe mare, asa ca merita sa va bucurati de cea mai spatioasa si confortabila cabina pe care v-o puteti permite. Macar pentru faptul ca hainele dumneavoastra vor avea nevoie de un spatiu generos…  O suita ar fi binevenita, dar nu absolut necesara. Daca va permiteti macar o cabina cu balcon, merita sa va oferiti un loc unde sa va bucurati, ori de cate ori doriti, de liniste si pace. In conditiile in care va puteti alege cabina, exista cateva reguli de baza. Cabinele inferioare din zona centrala a navei sunt cele mai stabile, cand marea devine agitata. Daca apropierea de apa nu va incanta prea tare, alegeti o cabina superioara, dar tot in zona de mijloc. In cabinele din fata sau din spate veti simti mai tare miscarile vasului, dar acestea dispun, de multe ori, de balcoane mai mari, oferindu-va o priveliste mai ampla.

Cabinele amplasate in preajma lifturilor pot fi zgomotoase, mai ales seara, cand toata lumea se retrage din zonele publice. Partea din spate a navei ofera acces usor la bufet sau la majoritatea restaurantelor. Aveti, insa, grija sa nu alegeti o cabina deasupra careia se afla zona de bufet, o bucatarie sau puntea pe care se afla piscina. Aceste locatii sunt surse constante de zgomot, atat ziua cat si noaptea.

rewrite_pack-long-cruise-suitcase

Ce sa puneti in bagaj

Cunoasteti cat este de dificil sa faceti bagajul pentru o vacanta de doua saptamani? Imaginati-va cum trebuie sa fie atunci cand va decideti ce sa puneti in bagaj, pentru trei luni petrecute departe de casa, astfel incat sa aveti strictul necesar pentru vreme rece, vreme calda, vreme ploioasa, ca sa nu mai vorbim de tinutele elegante pentru serile formale!

Este una dintre situatiile cand o planificare riguroasa, facuta din timp, va va aduce “dividende”. Veti afla de la linia de croaziere cate seri formale si semi-formale sunt planificate, astfel incat puteti incepe prin a selecta tinutele aferente. Accesoriile sunt o metoda grozava de a da mai multe “fete” aceleiasi tinute. Apoi, alegeti restul hainelor in functie de caracteristicile meteorologice ale zonelor viziate, tinand cont de perioada in care calatoriti. De exemplu, in ianuarie, in Europa s-ar putea sa fie vreme rece, in Caraibe temperatura este placuta, iar in zonele tropicale va fi foarte cald si umed (fiind sezon ploios, o umbrela sau un impermeabil usor v-ar putea fi de mare ajutor). Oricat ati fi de tentati sa impachetati pana si chiuveta din bucatarie, tineti cont de restrictiile impuse de companiile aeriene. Puteti oricand sa va completati garderoba pe parcursul croazierei, mai ales in Asia, unde veti gasi o gramada de chilipiruri. Tineti cont de faptul ca, la bordul navei, veti putea beneficia de servicii de spalatorie si curatatorie, sau puteti chiar sa va spalati singuri rufele (pe unele vase). Nu uitati sa lasati loc in bagaj pentru toate suvenirurile exotice pe care veti dori sa le aduceti acasa.

Pentru mai multe sfaturi despre cum sa va faceti bagajele, cititi articolul nostru dedicat in intregime acestui subiect:

12 sfaturi despre cum sa va faceti bagajele pentru o croaziera in jurul lumii

 

17602

Viata sociala la bord (sau cum sa despicam firul in patru)

Cu atat de multi pasageri la bord pentru o perioada indelungata, croazierele in jurul lumii se desfasoara intr-un ritm si intr-un mod aparte. Poate fi atat o binecuvantare, cat si un blestem, iar viata sociala la bord devine parte din divertisment.

Este o modalitate usoara de a va face noi cunostinte si prieteni, sau sa intalniti oameni pe care i-ati cunoscut in voiaje anterioare. Foarte des, turistii fideli revin pe aceeasi nava si rezerva aceeasi cabina, an dupa an. Chiar inainte de navigare, se formeaza cercuri de prieteni care se revad dupa noua luni.

Atentie, insa! Uneori, ce e mult, strica! In mod inevitabil, se pot forma “bisericute”, iar “veteranii” care au ales croaziera integrala se vor grupa si vor sicana (mai in gluma, mai in serios) pe cei care au ales doar un segment de croaziera.

Sau, dupa cateva luni petrecute impreuna la bord, prieteniile se pot strica. Nu este exclus sa apara mici conflicte si neintelegeri. Intr-o croaziera atat de lunga, in mod inevitabil unii oameni incep sa-si piarda rabdarea si sa se enerveze mai usor, iar spre final sa ridice plangerile si nemultumirile la rang de arta.

In mod ironic insa, in ultima zi de croaziera toate “relele” sunt uitate, iar cei mai vocali dintre nemultumiti vor fi si primii care vor rezerva urmatoarea croaziera in jurul lumii.

Pentru aceia care, dupa cateva saptamani petrecute la bord, se vor simti ca acasa, ne permitem un mic sfat: este normal ca, dupa o vreme, sa ajungeti la un anumit nivel de familiaritate si confort in noul mediu in care v-ati instalat. Incercati, totusi, sa nu defilati prin fata bufetului sau in alte zone publice, in pijamale sau capot! Asta e ceva ce se face DOAR acasa!

 

poza pt articol_0

Cateva sfaturi, asa, ca de final! (adunate de la membri ai echipajului de pe nave de croaziere)

 

  • Sigur ca mancarea este buna, dar dupa o vreme oamenii incep sa-si doreasca ceva “ca la mama acasa”. Nu va sfiiti sa cereti oua prajite cu carnati, daca asta va doriti, nu este nici o problema!
  • Daca in fiecare seara stati la aceeasi masa, cu aceleasi persoane, dupa o vreme veti dori sa cunoasteti si alti oameni. Dupa fiecare segment de croaziera, cereti sa vi se schimbe masa, pentru a evita plictiseala.
  • Evitati persoanele nemultumite, care se plang tot timpul si au o atitudine negativa!
  • Tineti o evidenta a porturilor vizitate, eventual intr-un jurnal de calatorie in care sa mentionati si ce haine ati purtat in fiecare zi. Odata ajunsi acasa, asta va va ajuta sa sortati mai usor miile de poze facute in tipul croazierei.
  • Incercati, in primele zile, eventual in timpul petrecerii de bun-venit, sa va imprieteniti cu un ofiter. Procedati la fel si cu seful de sala. V-ar putea rasplati, mai tarziu, cu o invitatie la cina sau cu alte moduri de a-si arata prietenia.
  • Tineti minte ca este vacanta dumneavoastra! Daca ceva va nemultumeste, nu asteptati pana la sfarsitul croazierei pentru a mentiona acest lucru (membrii echipajului de la bord pot anticipa, in mare, nevoile dumneavoastra, dar nu va pot citi gandurile!). Daca faceti asta intr-un mod amabil, veti primi tot ceea ce va doriti si va veti bucura de cea mai frumoasa experienta de calatorie!


One Response to “Croaziere in jurul lumii – sfaturi utile”

  1. Vasilescu Petre

    Cam la cat se ridica costurile pentru o asemenea croaziera de doua saptamani, dar la una de 118 zile?

    Reply

Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.