Pe valuri prin Mediterana

Daca in numarul trecut cititorii revistei Elixir Travel impartaseau pareri de rau ca inca nu au facut o croaziera, ne-am propus ca in urmatoarele numere,incepand cu acesta ,sa prezentam cele mai interesante destinatii din industria croazierelor.Trebuie spus ca pe primul loc, ca si destinatie in croaziere , de ani buni si pentru inca cel putin 50 de ani de acum incolo(parerea mea)  raman Caraibele, prin notorietate, prin  exotism, prin accesibilitate,etc.

De vreo 5 ani incoace locul II ca si destinatie a fost luat de catre Europa si Mediterana, pentru majoritatea americanilor, mari consumatori de croaziere fiind un „ must” sa-ti faci vacanta pe un vas de croaziera in in aceste destinatii. De fapt in ultimii 5 ani piata croazierelor pentru  pasageri non americani,incluzand aici si pe cei europeni a luat un avant important depasind 3 milioane de pasageri anual.

Pentru turistii romani ca prima destinatie se cere Mediterana, apoi Marea Nordului cu Fiordurile Norvegiene si Scandinavia cu Capitalele Baltice, iar mai apoi Caraibe, Alaska, America de Sud, Asia si multe alte destinatii de vis despre fiecare acestea vom vorbi pe indelete in numerele viitoare ale revistei.Pentru romanii nostrii croazierele in Europa si Mediterana au avantajul unor costuri accesibile cu deplasarea la  porturile de imbarcare si debarcare, spre multe din aceste porturi existand atat curse aviatice de linie cat si low cost.Trebuie mentionat ca in Mediterana se navigheaza tot anul , peste iarna sunt linii precum MSC Cruises, Norwegian Cruise Line, Costa Crociere care opereaza cu 1 sau 2 vase si pe perioada de iarna.

Sigur o croaziera pe timpul iernii in Mediterana ai fi tentat sa crezi ca nu este nemaipomenita avand in vedere clima oarecum mai aspra decat vara, dar cu toate acestea vasele sunt pline,deoarece fiind extrasezon tarifele sunt mai mult decat accesibile,iar pentru a vizita numeroasele atractii turistice din celebrele porturi mediteraneene tranzitate clima este perfecta. Locatii gen Tunisia, Israel, Cipru, Grecia si insulele grecesti nu de putine dati au rasfatat turistii nostrii si cu scurte sederi la plaje chiar daca este iarna.

De asemeni fiordurile norvegiene se fac si iarna , printre altele pentru spectaculosul  fenomen aurora boreala dar numai de catre linia Hurtigruten. Revenind la croazierele mediteraneene trebuie spus ca de prin aprile mai toate liniile de croaziera isi vor repozitiona cateva vase astfel incat de prin aprile si pana prin noiembrie Mediterana arata ca un furnicar, mai mult de 60 de vase se intrec zilnic in a oferi turistilor servicii si itinerarii fara cusur.

Ce poate fi mai fascinant decat o imbarcare din Barcelona, a II a zi va treziti in Italia, a III a zi sunteti pe riviera franceza, a IV a zi in Tunisia, a V a zi eventual in Maroc dupa care reveniti  prin Gibraltar sau Lisabona sa debarcati iara in Spania.Veti cunoaste civilizatii si culturi diferite, va veti face prieteni noi, veti cunoaste si testa gastronomia locala si asta in 8 zile ,impachetand si despachetand o singura data, fara grija transferurilor, rezrvarilor aeriene sau hoteliere. Intregul personal de la bordul vasului va va rasfata, se va ocupa de cele mai mici detalii ale vacantei dumneavoastra facandu-va sa  va simtiti ca un pasa.

Ca tot vorbim de pasa,ganditi-va cum ar fi sa va imbarcati din faimoasa Venetie cu iscusitii gondolieri, apoi Bari cu Albero Bello si faimoasele lor locuinte truli sau trulo protejate de UNESCO, apoi Katakolon/Olimpia sa vedeti originea jocurilor olimpice, Santorini, Mykonos, Pireus cu faimoasa Atena, Corfu, Rodos , Izmir , Dubrovnic si iara Venetia si asta la fel in 8-10 zile fara alte griji. Practic nu exista port in mediterana in care sa nu ancoreze un vas de croaziera, fie ca vorbim de Corsica , de Sardinia, Sorento , Capri sau Ibiza, Elba, Portofino, St. Tropez, Lanzarote…iar enumerarea mea ar putea continua.  Va las pe dumneavoastra sa va convingeti de cele mai sus spuse.

Ce ar trebui sa mai stiti, ca un truc pentru obtinerea unui tarif bun la croaziera? Momentul rezervarii este cel ce decide tariful croazierei dumneavoastra, regula de baza fiind early booking-ul sau rezervarea din timp,cu minim 3-4 luni ininte de imbarcare aveti garantia obtinerii unui tarif preferential. Frecvent, in Mediterana liniile de croaziera pot lansa super promotii,gen last minute, dar si mai frecvent nu vor lansa, asta fiind in functie de gradul de ocupare a cabinelor de pe vas.De altfel la momentul actual avem peste 10 vase care sunt inchise pentru toata vara in Mediterana, adica toate cabinele sunt ocupate.

Si tot ca pont pentru rezervarea unei croaziere trebuie spus ca in perioada 5 Ianuari-31 Martie suntem in plin Vawe Season care este un fel de Black Friday al vanzarii croazierelor. In aceasta perioada se fac peste 80% din rezervari pentru navigarile din 2013. In plus in aceasta perioada tarifele sunt cele mai scazute, aveti posibilitatea alegerii oricarui tip de cabina, puteti alege toate optiunile de cina, uneori upgrade-uri la cabine gratuit si multe alte avantaje.

Prezentul articol se vrea un preambul, o invitatie la a va schimba modul de a va petrece vacantele. Nu traiti pana nu experimentati minim o saptamana la bordul uni vas de croaziera iar de  acest slogan s-au convins anul trecut peste 3000 de persoane care s-au bucurat de luxul de pe vasele de croaziera. Va asteptam…la bord!

Capitanul

Pentru numarul din februarie al revistei Elixir Travel



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.