Cum poti alege croaziera care ti se potriveste?

De cele mai multe ori poate sa para simplu sa gasesti croaziera potrivita pentru tine, insa trebuie luate in considerare mai multe aspecte. Turistii trebuie sa se decida asupra liniei de croaziera, a vasului, itinerariului si portului de imbarcare care li se potrivesc. Trebuie sa tina cont si de bugetul alocat si cat timp pot sa navigheze.
Pentru multi turisti, totul incepe cu destinatia. Unde doresc sa navigheze? De indata ce aceasta se stabileste, trebuie sa afle ce linii de croaziera ancoreaza in acele porturi. Acest aspect poate sa fie facut individual sau prin intermediul unui agent de turism.
Pentru turistii care nu doresc sa achizitioneze bilete de avion, atunci cautarile pentru croaziera potrivita incep cu portul de imbarcare. Trebuie cautate care sunt porturile la o distanta acceptabila de condus si ulterior vasele care acosteaza in porturile respective.
Descopera ce e mai important pentru tine (itinerariul, zborul/distanta de condus pana la port etc.) si dupa incepe cautarile.

Sunt mari diferente de la o linie de croaziera la alta linie de croaziera?
Da si Nu. Sunt diferente destul de mari intre liniile croazierelor de masa (cum ar fi Carnival Cruises, Royal Caribbean Cruise Line, Norwegian Cruise Line, MSC Cruises) si liniile care se incadreaza in segmentul de lux (cum ar fi: Seabourn, Regent Seven Seas). Dar intre liniile din acelasi segment nu sunt diferente foarte mari.
Carnival Cruises, Royal Caribbean Cruise Line, Norwegian Cruise Line, MSC Cruises, Disney Cruise Line sunt linii de croaziera care sunt cele mai recomandate famiilor cu copii, dar se regasesc cluburi pentru copii si la Princess Cruises, Celebrity Cruises, chiar si Holland America Line.

Cum pot sa stiu ca imi plac vasele mari de croaziera sau vasele mici?
Depinde foarte mult de experienta pe care ti-o doresti de la o vacanta. Daca iti plac hotelurile mari, nu te deranjeaza aglomeratia de oameni si preferi foarte multe activitati in timpul zilei, atunci cel mai probabil o sa iti placa vasele mari de croaziera.
Daca preferi hotelurile intime de tip boutique, nu iti place aglomeratia si preferi sa stai pe un sezlong relaxandu-te cu o carte in mana sau chiar sa asisti la un concert de seara, atunci cel mai probabil ai vrea sa te uiti dupa vasele mai mici. Ar trebui retinut faptul ca vasele ‘mici’ pot avea undeva intre 30 (sau chiar mai putin) pana la 1000 de pasageri.
De tinut cont ca, pe vasele mici este mai probabil sa simti tangajul/ruliul navei atunci cand este pe mare. (O exceptie de la aceasta regula sunt croazierele fluviale, unde nu o sa se simta aproape deloc tangajul/ruliul vasului)

Exista anumite perioade in timpul anului cand este cel mai bine de navigat pe un anumit itinerariu?
Desigur. De fapt, exista anumite itinerarii care sunt navigabile doar in anumite perioade ale anului. Alaska este cel mai bun exemplu, deoarece marea majoritate a navigarilor in Alaska se defasoara in perioada mai-septembrie si foarte putine in afara acestei perioada, iar acestea din urma includ doar pasajul sudic)
Cele mai faimoase destinatii pentru croaziere – Caraibe si Mediterana – au sezonalitate tot timpul anului, desi itinerariile in Caraibe pot sa fie afectate de uragane in intervalul iunie-octombrie.

Exista croaziera cu itinerarii mai scurte?
DA! Durata croazierelor poate sa fie intre doua nopti pana la mai mult de 365 de nopti (croazierele in jurul lumii). In cazul in care nu ai suficient timp pentru a naviga pe o perioada de peste 5 nopti, in acest caz exista croaziera cu durata de trei, patru nopti. Durata medie a croazierelor este intre 5 si 14 nopti.

Sunt foarte multe optiuni de croaziera in Caraibe si Europa. Cum pot sa stiu care sunt porturile care trebuie vizitate?
Itinerariile croazierelor pot sa creeze confuzie. Sunt navigari in Caraibele de Est, Vest sau Sud si Mediterana de Est sau Vest.
Daca tot ce te intereseaza in zona Caraibelor este soarele, nisipul si, poate, shopping, atunci nu conteaza atat de mult itinerariul pe care il alegi. Toate croazierele din Mediterana de Vest sau Est ancoreaza in porturi cu o istorie bogata. Verifica ce ofera fiecare itinerariu, descrierea porturilor si ce excursii poti face daca cauti ceva anume de vizitat sau iti doresti o anumita activitate.
Inainte sa te decizi pentru un itinerariu specific trebuie sa ai in vedere ca exista posibilitatea sa fie anulata acostarea intr-un port din itinerariu chiar si cu o zi inainte, daca vremea nu este prielnica sau sunt urgente medicale care forteaza vasul sa-si modifice cursul sau din alte motive. In niciun caz nu trebuie aleasa o croaziera doar pentru un anumit port. Exista posibilitarea sa ajungi sa fii dezamagit.

Exista croaziera pentru un buget redus?
Sa navighezi pe un vas de croaziera poate sa fie uneori mai costisitor, dar nu tot timpul. De multe ori, alegerea unei vacante de croaziera poate sa insemne o oferta mai buna. Luand in considerare cum mesele principale si activitatile la bordul vasului sunt deja incluse in tariful croazierei, costul total al acestui tip de vacanta poate sa fie mai ieftin decat o vacanta pe uscat. Bineinteles, depinde de linia de croaziera aleasa, itinerariul si perioada in care se navigheaza.
Liniile de croaziera ofera si o varietate de categorii de cabine care sunt vandute la tarife diferite. O cabina interioara nu este atat de costisitoare ca o suita. In plus, navigarile din anumite perioade ale anului sunt mai ieftine decat altele. Poti economisi mult navigand in Caraibe in perioada iunie-octombrie, sau luand o croaziera la inceputul sau sfarsitul sezonului din Alaska in mai sau septembrie.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.