Dovezile aferente Cutiei Neagre de pe Costa Concordia….

Dovezile aferente Cutiei Neagre indica probleme de comunicare din cauza limbajului,o harta gresita si o evacuare mult intarziata

De Andrea Vogt ULTIMA ACTUALIZARE LA 08:50 LUNI 15 Oct 2012

 

GROSSETO, ITALIA – Dovezile descoperite in cutia neagra din Costa Concordia vor fi dezvaluite pentru prima data in audierile preliminare in cazul celor 32 de pasageri care au disparut cand nava de coraziera gigantica s-a scufundat in largul coastei Toscane , la inceputul acestui an.

In noapte  de 13 ianuarie, Costa Concordia s-a lovit de stanci in timp ce naviga in apropierea  insulei Giglio incercand sa faca o manevra de „salut”. In haosul ce a urmat, 4.220 de pasageri au naufragiat pe mica insula Mediteraneana Giglio si  32 de pasageri s-au inecat.

Pana in ziua de astazi, cand capitanul navei scufundate Francesco Schettino, a ajuns in Grosetto pentru audieri, nava sta tot acolo unde s-a scufundat, in apele putin adanci , batuta de furtuni si ruginind, in timp ce operatiunile delicate de recuperare sufera in continuare amanare.

Raportul de dovezi tehnice sec si incriminatoriu de 270 de pagini obtinut de The Week, prezentat aceasta saptamana, a fost compus de doi Amirali si doi ingineri navali. Raportul este bogat in detalii, dar cinci motive principale ale dezastrului ies in evidenta:

1. „Salutul” insulei Giglio: a fost o favoare promisa de Capitanul Francesco Schettino ospatarului-sef care provenea de acolo. Promisiunea a fost facuta inainte ca vasul sa plece din Civita-Veche iar cartograful a setat noul curs. La distanta de sase mile maritime de Giglio, Shettino s-a dus pe puntea de comanda si a ordonat comanda directiei manuala, dar harta pe care o folosea Schettino era pe o scara de 1:100.000, satisfacatoare pentru navigarea in largul marii, dar nu si pentru navigarea aproape de tarm, unde era necesara o harta pe o scara de 1:20.000. Stanca de care s-a lovit nava, nu aparea pe acea harta..

2. Apelul telefonic: La ora 21:37 Capitanul Schettino si-a sunat fostul mentor, Capitanul Palumbo care provine din Giglio, dar la acea data acesta se afla in Livorno. Schettino la intrebat daca nivelul apei va fi suficient de mare  pentru ca nava de coraziera sa poata naviga intre 0,3 si 0,4 mile nautice distanta de coasta. Palumbo i-a spus ca da. A urmat un schimb de replici amical iar Schettino a promis sa „sune sirena navei sa salute pe toata lumea”. In timpul convorbirii si dupa timpul necesar predarii comandei de la primul ofiter la capitan, nava, deplasandu-se cu o viteza de peste 15 noduri, a depasit punctul de manevra.

3. Vantul: Shettino si echipajul, nu au luat in considerare vintul dinspre nord-est ce avea o viteza de 15 noduri si batea in directia insulei. In timp ce el incerca sa intoarca nava, vantul reducea timpul necesar efectuarii manevrei la jumatate. In schimb, acela-si vant va salva sute de vieti; raportul sutine ca vantul si nu manevrele, au intors Costa Concordia si a impins-o inapoi spre tarm. Cand nava sa inclinat, reciful de granit a oprit-o din a se duce cu totul la fund.

4. Bariera de limba: Conform raportului, in timp ce nava cu pilotul-automat oprit se apropia de stanci, a avut loc o „lipsa de intelegere” intre ofiterii italieni care dadeau ordine in engleza si carmaciul indonezian care efectua manevrele manuale, unele ordine fiind repetate de Schettino de mai multe ori. La un moment dat au fost si rasete in timp ce Schettino zicea: „Tribord, altfel ne lovim de stanci.” Schettino, realizand ca erau prea aproape, a continuat sa dea ordine de manevra spre tribord, in timp ce tensiunea continua sa creasca. Prova a trecut de stanci, apoi ca sa treaca si pupa, a ordonat doua manevre spre babord. Aparent, o parte din echipaj nu a inteles iar nava a continuat spre tribord. Conform documentului i-au trebuit navei 13 secunde critice pentru a-si corecta cursul. La 21.45.05 Shettino a ordonat „maxim babord”. Nava s-a lovit de stanci 2 secunde mai tarziu, suferind o taietura de 53 de metri pe lateral.

5. Evacuarea intarziata: La 2 minute dupa impact, Schettino stia ca toate cele sase motoare erau inundate si ca nava nu mai avea energie electrica. La 21:58 Schettino a contactat managerii companiei Costa Crociere. In acel moment, ar fi trebuit sa fie clar ca nava era pierduta, dar nu s-a dat nici un ordin de evacuare. La ora 22:02 paza de coasta a intrebat daca are nevoie de ajutor, dar Schettino a spus ca are o defectiune electrica si ca se lucreaza la ea. Intr-un alt apel al pazei de coasta la ora 22:13, a cerut un remorcher. Inca nu a fost dat nici un ordin de evacuare, intre timp apa urca printre punti pe la scari, prin pasaje si conducte, iar nava se inclina puternic. Schettino a ordonat urgenta generala la ora 22:33 iar primul ofiter a ordonat abandonarea navei la 22:35, dar Schettino a spus: „Asteapta, trebuie sa coboram ancora”. Pasagerii si personalul luasera deja situatia in propriile lor maini si incepusera sa coboare barcile de salvare cand Schettino a dat oficial ordinul de evacuare la 22:48 – la o ora de momentul in care nava s-a lovit de stanci.

No comment!



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.