Gandul – 15 Ianuarie 2010 – Unde poţi merge în croazieră o săptămână întreagă cu doar 300 €

După ce croazierele s-au ieftinit consistent în ultimul an, agenţiile speră să atragă de două ori mai mulţi români pe mările şi oceanele lumii până la sfârşitul acestui an. Destinaţia cu cel mai mare succes este Marea Mediterană, dar sunt în creştere şi cererile mai exotice cum ar fi America de Sud sau Caraibe

Cu reduceri de până la 70% agenţiile de turism se aşteaptă ca din ce în ce mai mulţi români să aleagă concediile pe apă /// Foto: Reuters/Mike Blake

Rezervi cu trei – cinci luni înainte şi ai parte de o vacanţă pe mările şi oceanele lumii, cu totul inclus, la un preţ cu până la 70% mai mic decât în mod normal. Aceasta este “eticheta” cu care organizatorii de croaziere încearcă să-i atragă pe românii cu venituri medii, doritori de un periplu mai ieftin pe apă decât pe uscat. Asta înseamnă că pentru 500 de euro, în medie, ai locul tău într-o cabină dublă de patru stele, cu mese îndestulătoare, timp de şapte nopţi, sumă la care mai trebuie adăugat şi costul biletului de avion până la locul de îmbarcare.

Şi bugetarii merg în vacanţe pe mare

Anul trecut, în jur de 5.000 de români au mers în croaziere, iar pentru 2010, patronii unor agenţii au aşteptări mari, estimând o dublare a pachetelor turistice vândute. Per total, însă, piaţa nu va creşte cu mai mult de 30-35% în 2010, până la aproximativ 6.700 de turişti, a declarat pentru Gândul Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Cum se explică interesul din ce în ce mai mare al românilor pentru asemenea vacanţe ? “Organizatorii preferă încă să practice preţurile reduse de anul trecut. Considerăm că anul 2010 va fi anul croazierelor la români”, spune Ioan Băşea, directorul general al agenţiei Croaziere.net. În 2009, cu perspectiva scăderii încasărilor pe timp de criză, liniile de croazieră au redus preţurile cu 30 până la 50%, în timp ce croazierele de lux s-au ieftinit şi cu 70%. Aşa şi-au permis nu numai directorii sau patronii de firme, ci şi unii bugetari, să cumpere un sejur pe mare anul trecut, nu numai patronii şi cei cu profesii liberale, a declarat pentru Gândul Ioan Băşea.

Mediterana, magnet pentru români

În general, turiştii români nu se aventurează în croaziere prea îndepărtate, Marea Mediterană întrunind cele mai multe cereri, urmată de Europa de Nord, spune Laura Stavarache, directorul agenţiei Ship Travel International. Asta pentru că turiştii trebuie să mai cheltuie bani şi pe biletul de avion până la locul de îmbarcare, preferabil cu o cursă low-cost. Spre exemplu, o croazieră de şapte nopţi cu plecare din Barcelona – unde aterizează flotele mai multor companii aeriene low-cost – şi cu oprire în şase porturi din Spania, Franţa, Italia şi Tunisia, costă 383 de euro pentru un loc într-o cabină interioară, cu tot cu mesele principale şi câteva gustări, dar fără băuturi alcoolice. Preţul este valabil numai dacă rezervarea se face cu cel puţin trei-cinci luni înaintea plecării. Se poate şi mai ieftin: 299 de euro locul într-o cabi nă interioară în loc de 419 euro, preţul de catalog, pentru o croazieră în Mediterana de Vest. Pentru cei cu bani mai mulţi, o un periplu pe mare pe lângă Danemarca, Suedia, Estonia, Rusia şi Finlanda costă aproape 6.000 de euro. “Se cer şi destinaţii mai îndepărtate, precum America de Sud şi Caraibe, însă mai rar”, adaugă Laura Stavarache.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.