Haifa – bijuteria Israelului

O zicala populara israeliana spune in felul urmator: “Haifa lucreaza,Ierusalimul se roaga şi Tel Aviv-ul se distreaza.”  Acest lucru nu infatiseaza cu adevarat orasul Haifa,fiind al treilea oras ca si marime din tara.Haifa ,cel mai mare si mai aglomerat port al Israelului, , incearca sa imbine afacerile cu acel aer al unei statiuni pline de viata. Centrul se intinde pe fata abrupta a muntelui Carmel,iar tarmul este captusit cu plaje intinse si restaurante  renumite in intregul  Israel.

Haifa este o comunitate multiculturala unde convietuiesc credinte precum  evreii, crestinii si musulmanii, ahmezii şi druizii, si mai mult orasul este centrul lumii pentru Credinta Baha’i – o credinta care crede în mesageri ai lui Dumnezeu si care are o viziune unificatoare a naturii si vietii. Orizontul orasului Haifa este presarat cu minarete si turlele bisericilor, şi de Baha’i Gardens – o fasie mare de verdeata  – fiind un punct de reper faimos al orasului .

Este un port de escala care infatiseaza o fata diferita a intregului Israel. Astfel partea de est este o poarta de acces spre dealurile Galileii si atractiile sale  biblice,  iar la nord gasim Muntele Hermon si Platoul Golan, in timp ce spre sud se intind magnificele plaje de nisip.

Cel mai potrivit suvenir

Carţi de bucate, carti de istorie,  placi de Seder (pentru Pastele evreiesc),  jucarii educative pentru copii , bijuterii, magneti de frigider, eprubete cu apa din raul Iordan, produsele cu noroi de la Marea Moarta, tricouri, prosoape de plaja si carti de glume evreiesti. Toate marile centre turistice din Israel vand bijuterii frumoase, confectionate din materiale de la cositor la argint si aur. Pentru un mall bun, încercaţi Arta Castre,  si Shopping Centre care este un complex modern foarte mare ,plin cu  galerii, magazine si restaurante.

Limba

Ebraica este limba oficiala, impreuna cu araba (desi in Haifa veti auzi mai putina araba decat in Ierusalim). Limba engleză este limba de afaceri, si cei mai multi oameni tind sa o vorbeasca foarte bine – tinerii adesea cu un accent american puternic (fata de cel britanic). Este politicos sa inveti cateva cuvinte din limba ebraica,precum “buna ziua” (shalom) şi  “multumesc” (todah).

Moneda

Moneda oficiala este noul Shekel israelian sau NIS. Atat cardurile de credit cat si cardurile de debit sunt acceptate pe scara larga, iar cecurile, desii sunt un fenomen din ce in ce mai rar, pot fi incasate, in toate marile banci. Bancile sunt deschise in mod normal intre orele 8:30 – 13 de duminica pana joi,iar vinerea si in ajunul sarbatorilor evreiesti, orele sunt limitate  de la 08:30 la 12.

Unde va ancora vasul

Portul Haifa se afla chiar in centrul orasului,  de unde poti sa faci o plimbare usoara spre  principalele atractii. Statia de cale ferata este in apropierea portului, iar trenurile au plecari directe spre nord la Akko sau – daca va simtiti ambitios si aveti timp -spre sud, pana la Tel Aviv. Metroul Carmelit, are ruta direct in sus pe deal, catre Centrul Carmel, principala zona de cumparaturi si unde veti gasi marea majoritate a restaurantelor.

Terminalul de feriboturi si croaziere, include si o zona de asteptare, un magazin duty-free, un magazin de suveniruri, o cafenea si agentii de schimb valutar. Puteti merge pe jos de acolo, prin Colonia Templieri pana la  Gradinile Baha’i, sau cu telecabina Carmelit pana la  cea mai apropiata plaja.

Trenurile sunt ieftine si mai eficiente in cazul in care doriti sa calatoriti in mod independent la Akko (30 minute) sau Tel Aviv (75 minute).  In Haifa este usor sa te deplasezi, fie prin utilizarea Carmelit-ului  sau a unui taxi. Pe jos, este o provocare din cauza dealurilor abrupte si a strazilor intortocheate, astfel cu siguranta veti avea nevoie de o harta. Taxiurile asteapta in afara portului in cazul in care o nava este ancorata  iar daca nu le gasiti orientati-va spre hotelurile mari. Dacă doriti sa mergeti mai departe, de exemplu, la Ierusalim, puteti face lucrul acesta prin intermediul trenurilor dar trebuie sa aveti grija deoarece trebuie schimbat  mereu trenul. Deoarece principalul punct  pentru Ierusalim si Tel Aviv este Ashdod, mai la sud, putine excursii  in aceste orase sunt oferite de la Haifa, dar  sunt destul de usor de organizat, astfel liniile de croaziera se vor adapta pentru a face excursii in aceste orase.

Feriti-va de…

Furtul este foarte scazut in Israel dar totusi ar trebui sa aveti grija de lucrurile pretioase – in special pe plaja. Atacurile teroriste reprezinta un pericol adevarat dar veti gasi aici persoane care traiesc zi de zi fara a fi stresati de aceasta problema. Fiti atent si mai mult stati deoparte de demonstratii. Daca veti dori sa calatoriti inspre vest de exemplu Bethlehem, veti avea nevoie de pasaport pentru a-l prezenta la diferitele puncte de control.

Nu ratati

Gradinile Baha’i – Credinta Baha’i se axeaza pe unitatea tuturor celorlalte credinte, toleranta, pace si justitie. Sediul central este in Haifa in jurul Domului “Shrine of the Bab” . Gradinile sunt deschise de la ora 9 dimineata pana la 12 ( gradinile interioare) si de la 9 dimineata pana la 17 seara ( gradinile exterioare). Se pot face tururi organizate cu ghizi vorbitori de limba Engleza in fiecare zi exceptand Miercurea.

Pestera Elijah’s si Manastirea Carmelite – Elijah a fost un profet evreu ce a trait in secolul 9 D.Hr. si este venerat de evrei, crestini, musulmani. Astfel nu e de mirare ca pesterea din Muntele Carmel este un important loc de pelerinaj. Pestera este deschisa de Duminca pana Joi Intre orele 8 si 18 si Vinerea intre orele 8 si 13. Deasupra pesterii se afla incantatoarea manastire Stekka Maris Carmelite. Manastirea a fost construita in anul 1836 desi ordinul Carmelitior dateaza din secolul 12. Manastirea este deschisa pentru public intre orele 6.30 si 13.30 si 15 – 18.

Nazareth – Odata un mic sat acum este unul dintre cele mai dezvoltate orase ale Israelului . Orasul este impanzit de biserici, cea mai importanta dintre ele fiind Bassilica Annunciation, care marcheaza locul unde Ingerul Gavril a vizitat-o pe Fecioara Maria. Este cea mai mare biserica in Orientul Mijlociu si este punctul de atractie al oricarui tur.

Akko – la doar o jumatate de ora de Haifa , orasul este renumit pentru sistemul subteran de caverne vechi de peste 800 de ani unde se ascundeau cavalerii Cruciadelor. Orasul  este inconjurat de fortificati masive si are si un port datand din ani 700.

Muzeul Imigrantilor Clandestini –  Muzeul se afla pe Strada Allenby. Muzeul contine mai multe poze, artefacte, obiecte, scrisori apartinand evereilor ce au incercat sa fuga catre Palestina pentru a scapa de amenintarea Nazista.

Anticariate – micutele magazine aflate pe strada Carmelit at Massada sunt adevarate comori.
Ein Hod – este o asezare a artistilor aflata pe versantul vestic al Muntelui Carmel care este inconjurata de livezi de maslini. Puteti sa vizitati micutul orasel, sa studiati artistii, sa mancati la restaurantele pitoresti sau pur si simplu sa va  bucurati de natura. Cel mai bun mod de a ajunge acolo este cu taxiul.

Mancarea
Mancarea in Israel poate sa fie ori foarte sofisticata ori foarte simpla, in functie de dorintele fiecaruia. Ce trebuie neaparat sa incercati este Falafelul. Acesta il puteti gasi fie la fast-food-uri fie in mici restaurante. Luati o pita prajita, umpleti-o cu salata, salsa picanta sau muraturi, cateva chiftele Falafel si veti avea un pranz ieftin, delicios si incredibil de satisfacator.

Conectivitate
Israelienii sunt inebuniti dupa telefoanele mobile astfel veti avea semnal aproape oriunde. Din pacate Internet – Caffee-urile nu sunt asa de usor de gasit.

Excursiile optionale
Pentru cei la prima vizita : Nazareth si Marea Galileii va va ocupa o zi intreaga dar daca veti face Ierusalim si/ sau Tel Aviv din Ashdod atunci aceasta excursie este una clasica din Haifa.
Pentru cei ce au mai vizitat : Vizitati orasul Cruciatilor Akko, oras din sec 12. Orasul a fost distrus in secolul 13 dar a ramas un urias complex subteran.
Pentru gurmanzi : Faceti un tur complet al zonei viticole a Israelului si anume Golan Heights.



2 Responses to “Haifa – bijuteria Israelului”

  1. preluca floarea

    am citit mult si mai citesc merg in sept 2019 si sunt curioasa din fire-multumesc mult,

    Reply
  2. preluca floarea

    am citit mult si mai citesc merg in sept 2019 si sunt curioasa din fire-multumesc mult,

    Reply

Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.