Hawaii – Sfaturi de navigare

         hawaii-1

Femei voluptoase ce se leagana in fuste facute din frunze, surferi bronzati ce aluneca pe placile aerodinamice, plaje inconjurate de palmieri ce se leagana lin, ananas proaspat servit cu friptura de porc: indiferent ce imagine iti creezi cand te gandesti la Hawaii, trebuie sa stii ca este accesibil cu un vas de croaziera chiar din Statele Unite ale Americii.

Cele opt insule majore Hawaiene sunt vulcanice, fiecare avand la origine, cel putin un vulcan. Fiecare este diferita, cu atractii si clima diferite – un aspect ce face croazierele si mai atragatoare in aceasta zona. Pe un anume itinerariu poti naviga pe langa varfurile impresionate de pe coasta Kauai Napali, sa stai la soare pe plaja Waikiki din Honolulu, poti atinge varful vulcanic al craterului Haleakala din Maui si de asemenea poti gusta una din cele mai bune cafele in lume deasupra Konei.

Un voiaj in Hawaii reprezinta o situatie delicata pentru liniile de croaziera: pentru a se supune legilor transportului maritim de pasageri, pentru nave inregistrate in tari staine (asa cum au majoritatea liniilor de croaziera) nu pot naviga un intreg itineraiu compus doar din porturi ce fac parte din Statele Unite ale Americii fara sa se opreasca macar intr-un port strain. Norwegian Cruise Lines a rezolvat problema inregistrand vasul Pride of America sub steag American, cu un echipaj format in toatalitate din cetateni americani ce poate naviga exclusiv in aceste insule. Aceasta decizie a adus cu sine atat costuri suplimentare liniei de croaziera cat si dureri de cap, compania incercand sa resolve problemele legate de service si de atragerea pasagerilor. Majoritatea liniilor mari de croaziera indeplinesc aceasta conditie navigand in aceasta zona in croazierele de repozitionare cu imbarcare din Vancouver, sau croazierele din America de Nord ce se opresc si in Ensenada sau pur si simplu opresc in Hawaii doar in timpul voiajelor transpacifice mai lungi.

Indiferent daca vei opta pentru un itinerariu mai scurt sau mai lung, Hawaii iti va taia respiratia cu abundenta de atractii si activitati prezenta aici. Pentru ca o croaziera iti poate oferi doar o idee despre viata pe insula, sa nu fii surprins daca te vei intoarce acasa si vei incepe sa planifici o vacanta mai lunga pe uscat in unul din noile tale porturi preferate.

Perioada optima de navigare in Hawaii

Lunile de iarna, in special sezonul Sarbatorilor incepand cu a doua jumatate a lunii decembrie pana in prima jumatate a lunii ianuarie – este perioada cea mai populara pentru a vizita insulele Hawaii. Aceasta este cea mai buna perioada din an pentru observarea balenelor (sezonul balenelor incepe in noiembrie si tine pana in mai), dar este si perioada cand vremea este cea mai ploioasa si zborurile sunt cele mai scumpe. Vara este o perioada buna pentru vizitarea acestei zone desi doar Nowegian Cruise Line opereaza aceasta destinatie pe perioada verii.

Saptamanile ce cuprind Ziua Recunostintei si jumatatea lui Decembrie sunt foarte bune pentru a obtine tarife reduse. Imbarcarile de la sfarsitul primaverii tind sa ofere temperaturi mai bune si vase mai putin aglomerate (deoarece copii sunt la scoala). In lunile aprilie, septembrie si octombrie se poate observa o varietate mai mare de vase in aceasta zona deoarece acestea se repozitionaza din Alaska catre porturile-mama pe timp de iarna.

Linii de croaziera ce opereaza itinerarii in Hawaii

Norwegian Cruise Lines este singura linie de croaziera ce ofera tot timpul anului croaziere round-trip din Honolulu cu vasul lor sub steag American, Pride of America. O linie de croaziera cu vase mici, Un-Cruise Adventures ofera imbarcari sezoniere in jurul insulelor. Carnival, Princess, Celebrity si Holland-America Line ofera imbarcari sezoniere catre Hawaii din diverse porturi din California. Royal Caribbean International ofera croaziere ocazionale de repozitionare catre insule, iar liniile de lux se opresc in aceste insule in croazierele mai lungi ce traverseaza Oceanul Pacific sau in croazierele in jurul lumii.

hawaii-3

Tipologii de croaziera in Hawaii

Marea decizie cu privire la itinerariu este fie alegerea unei croaziere de o saptamana ce viziteaza exclusiv insulele Hawaii, ori alegerea unei aventuri mai lungi, de regula din America de Nord.

Cand planificati o croaziera in Hawaii aveti trei optiuni de baza:

Roundtrip din Honolulu – Vasul Pride of America al liniei Norweian Cruise Line este singurul mare vas de croaziera ce este inregistrat in SUA si opereaza insulele Hawaii pe tot parcursul anului. Un-Cruise Adventures ofera de asemenea imbarcari sezoniere. Pentru ca este necesara docarea in macar un port strain in cazul vaselor inregistrate in tari straine, acestea sunt singurele variante pentru croazierele de 7 nopti exclusiv in insule. Norwegian Cruise Lines oferta round-trip-uri din Honolulu cu nopti petrecute in Kauai si Maui. In timp ce Un-Cruise Adventures navigeaza intre Big Island si Molokai, vizitind destinatii cu oportunitati mai mari pentru sporturile de apa si observarea vietii salbatice de aici.

Roundtrip din SUA, Mexic sau Canada- Carnival, Princess, Celebrity, Holland America Line ofera croaziere sezoniere cu imbarcari din diferite porturi din California (Los angeles, San Diego sau San Francisco) si Vancouver. Majoritatea au durate cuprinse intre 15 si 18 nopti si includ o oprire in Ensenada pentru a respecta legea si au multe zile pe mare consecutive, de regula la inceputul si la sfarsitul croazierei. Princess si Holland America ofera de asemenea voiaje round-trip ce combina porturi din Mexic cu cele din Hawaii sau se aventureaza mai departe in oceanul Pacific inainte sa se intoarca in California.

Repozitionari – Alt mod de a experimenta insulele Hawaii este alegand o croaziera de repozitionare. Acestea pot fi intre America de Nord si Asia si/sau Australia/Noua Zeelanda sau pot fi voiaje mai scurte de repozitionare din si catre Vancouver si inapoi catre California de sud sau chiar Canalul Panama catre Coasta de Est. Deaorece aceste croaziere sunt operate doar o data sau de doua ori pe an, cand vasul se muta dintr-o zona in alta, optiunile pentru datele calendaristice vor fi limitate. Majoritatea liniilor de croziera mari ofera acest gen de croaziera de repozitionare. Daca doresti sa vizitezi insulele Hawaii intr-o croaziera de lux, cauta o croaziera in jurul lunii sau un segment din aceasta sau traversarile oceanului Pacific ce pot avea mai mult de o oprire in insulele Hawaii.

hawaii-4

Atractii portuare din Hawaii

Honolulu, HawaiiHonolulu, pe insula Oahu, este portul-mama al vasului Pride of America dar si principala oprire in insulele Hawaii a croazierelor mai lungi din America de Nord. Plaja Waikiki este locul in care multi pasageri stau pre sau post croaziera cu acces facil catre plaja. Pearl Harbor reprezinta o experienta fascinanta si emotionanta pentru viiztattori – chiar si pentru scolari – insa excursiile optionale clasice includ doar Memorialul USS Arizona (daca puteti ramane o zi sau doau in plus vizitati si USS Bowfin si Miighty Mo pentru o experienta completa). Cei mai activi vor prefera sa se catere pe Craterul Diamondhead; daca ramaneti peste noapte aici incercati sa va bucurati de rasarit.

Kona, HawaiiExista un motiv pentru care insula Hawaii se numeste Big Island (Insula Mare) – este suficent de mare sa aiba doua porturi, Hilo si Kona. In Kona, pasagerii ajung cu barcute intr-un sat micut unde poti merge in plimbare si poti vizita locurile istorice din jurul portului. Plaje, atat negre ca vulcanul cat si albe ca pudra, sunt perfecte pentru sporturile de apa ca snorkel-ul sau kayak-ul, iar zona cu plantatiile de cafea ofera tururi si degustari a uneia din cele mai faimoase cafele, Kona.

Hilo, Hawaii – In Hilo, Parcul National Vulcanoes cu peisajul sau verde si negru trebuie vazut neaparat si este accesibil atat inchiriind o masina cat si achizitionand o excrusie optionala. Trebuie sa aveti in vedere sa parcul este imens si nu veti avea timp sa il vedeti pe tot. Incercati sa aruncati o privire la aburul format de lava ce se ridica din pamant si, pe cat posibil, incercati sa observati cum lava se scurge in mare (aceasta se observa cel mai bine intr-un tur cu elicopterul). Aceasta zona are si o multime de gradini botanice.

Maui, HawaiiAcesta insula ofera de asemenea doua porturi, Lahaina si Kahului, iar liniile de croaziera vor doca fie in unul fie in celalalt. Vasul Pride of America docheaza in Kahului insa aceasta zona nu are foarte multe de oferit in ceea ce priveste plajele si atractiile. Lahaina este un port unde se poate cobora doar cu barcute insa este o destinatie in sine, cu o ambianta istorica, o multitudine de restaurante si posibilitati de a face snorkel si pentru a observa balenele in sezon. Este foarte apropiata de populara plaja Kaanapali. Cea mare mare atractie naturala a zonei este Parcul National Haleakala, locul unde poti privi rasaritul soarelui si te poti bucura de privelisti incredibile. Drumul catre Hana, ingust, rasucit, presarat cu cascade si peisaje de padure tropicala, reprezinta o alta excursie ce nu poate fi ratata.

Kauai, HawaiiCanionul Waimea, numit si Grand Canyon al Pacificului merita o zi doar pentru sine dar puteti combina o vizita cu un drum catre Wailua River si Fern Grotto. Coasta Napali a acestei insule iti taie respiratia si o poti vizita cu o barcuta, cu elicopterul sau cu vasul de croaziera daca acesta, ca Pride of America se plimba in jurul coastei.

Unele linii de croaziera pot opera porturile Lanai sau Molokai sau se pot opri in Insula Fanning sau in Ensenada pentru a respecta conditiile legii.

Sfaturi de navigare

Planificati-va zborurile cu atentie – Zborurile de pe coasta de Est au escala de regula in Los Angeles sau San Francisco ceea ce inseamna ca se adauga mai mult de 5 ore drumul petrecut pana acolo din, sa zicem, New York sau din Boston. Puteti slava timp, in special in sitatia in care calatoriti cu copii, petrecand o noapte sau doua in California.

Fiti pregatiti pentru transfer – Portul pentru vasele de croaziera din Oahu, Aloha Tower Marketplace este situat la 15 minute de aeroport iar transportul de la aeroport catre zona hotelurilor (in jur de 12 km) dureaza foarte putin daca luati un shuttle bus, un taxi sau daca inchiriati o masina. Drumul de retur de la vasul de croaziera catre aeroport poate fi oarecum descurajator – asteptati-va la cozi pentru autobuze si intarzieri la unele terminale pentru controalele de securitate. Cozi ce dureaza pana la 2 ore nu sunt un lucru nemaintainlnit mai ales adca doriti sa plecati in acelasi timp cu toata lumea. Sfatul nostru? Mai petreceti o noapte aici sau macar luati in considerare varianta plecarii mai pe seara.

Luati in considerare cazarea pre sau post croaziera in Oahu –Daca ati ales o croaziera roundtrip atunci timpul va permite sa va bucurati de mai mult timp in Oahu. De la obserarea balenelor, la surf pe plajele uimitoare a malului de Nord catre Centrul Cultural Polinezian si Pearl Harbour, insula are atractii ce satisfac o mare variantate de interese.

Toate plajele Hawaiene sunt gratuite – Toate plajele din statul Hawaii sunt publice si gratis pentru a fi folosite.

Insulele Hawaii sunt foarte scumpe. Asteptati-va sa platiti mai mult pentru orice, de la mancare la combustibil, la tururi. S-ar putea sa va doriti sa va intoarceti pe vas pentru a servi mesele daca va este mai comod. Daca doriti sa va petreceti ziua pe plaja sau la shopping puteti sari peste turul organizat care este destul de scump si puteti alege sa mergeti pe cont propriu alegand un shuttle bus gratuit, un taxi sau chiar mergand pe jos. In situatia in care aveti activitati complicate ce necesita transferuri lungi si incherieri de echipamente atunci o excursie optionala este cea mai buna alegere. Exista si companii independente care organizeaza astfel de excursii si tururi unde este bine sa rezervati locurile din timp.

Cumpara un US National Park Pass – Majoritatea atractiilor cheie din Hawaii sunt parcuri nationate sau situri istorice nationale (Haleakala, Volcanoes National Park si Pearl Harbour). Daca aveti de gand sa inchiriati o masina si sa le vizitati pe cont propriu ar fi o idee buna sa achizitionati un National Park Pass.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.