În plină criză, clujenii preferă Palma de Mallorca şi croazierele

Recesiunea, dar şi tensiunile sociale din Grecia i-au determinat pe cei care alegeau această destinaţie să se îndrepte spre alte locaţii, mai exotice.

Locuri de vis ca Palma de Mallorca, Muntenegru, Antalya, Egipt, dar şi croazierele în Marea Caraibilor sunt preferate acum de clujeni. “Perla Mediteranei”, cum este numită adesea Palma de Mallorca, a fost introdusă abia de anul trecut în rândul ofertelor de vacanţă disponibile pentru clujeni.

“Nu a avut prea mare căutare la început, în 2009 clujenii erau încă fascinaţi de Grecia”, a precizat Martin Bikfalvi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) din Regiunea Nord-Vest. “Vânzările pentru Grecia au scăzut din cauza crizei, a protestelor şi a manifestaţiilor stradale de acolo”, a mai spus directorul ANAT Nord-Vest. Cei mai mulţi au preferat ca alternativă Palma de Mallorca. “Este o alegere bună, un nume cu rezonanţă şi preţuri acceptabile”, a apreciat Bikfalvi.

Alţii se îndreaptă spre Turcia, în binecunoscuta Antalya, în timp ce o creştere spectaculoasă a cererilor s-a înregistrat şi pentru Muntenegru, Costa Brava şi diverse alte locaţii din Spania, Italia sau Egipt. “Ofertele sunt ceva mai bune acum pentru destinaţiile mai scumpe”, a specificat Bikfalvi. Totuşi, numărul turiştilor clujeni este mai redus comparativ cu vara trecută, fenomen cauzat atât de scăderea veniturilor populaţiei, cât şi de reducerea charterelor spre destinaţiile obişnuite de vacanţă.

în schimb, cererea pentru croaziere a crescut faţă de anul trecut. “în 2009 aveam cam 40 de solicitări pe lună şi acum au ajuns la 60-70”, a menţionat Casiana Băsea, administratorul filialei clujene a agenţiei OfficeTravel.

“Românii au început să analizeze mai atent posibilităţile de petrecere a vacanţelor şi să nu mai aleagă prima ofertă. S-au săturat de excursii cu autocarul în Turcia sau Spania, de Tunisia şi de Italia şi realizează avantajele deosebite pe care le au într-o vacanţă în croazieră”, a apreciat administratorul.

Croazierele în Caraibe au fost foarte căutate în acest an, apoi cele pe Mediterana de Vest şi cea de Est sau nordul Europei, la fel şi cele care străbat capitalele nordice ori zona Norvegiei. Preţul unui asemenea sejur variază de la 490 la câteva mii de euro. “Au fost şi oferte mai speciale, cu reduceri de până la 350 de euro, dar nu au dominat piaţa”, a mai spus Casiana Băsea.

Aproape 80% dintre turiştii români preferă hotelurile de cinci stele, 17 procente au ales hotelurile de patru stele şi doar 5% au optat pentru cele de trei stele, după cum relevă un studiu al agenţiei de turism Tez Tour.

“Aproximativ 80% dintre clienţii de anul acesta sunt familii cu copii, care  preferă să călătorească în Turcia.  Ospitalitatea şi calitatea serviciilor de pe litoralul turcesc atrag turişti de toate vârstele, inclusiv pensionari. Egiptul, în schimb, este preferat de turiştii cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, care călătoresc fără copii. Aceştia sunt mai degrabă turiştii dinamici, care nu doresc doar să se relaxeze şi să se distreze. Ei sunt atraşi de aventură, de excursii, scuba diving şi alte atracţii de acest gen”, se arată în comunicatul agenţiei.

Schimbarea are la bază promoţiile “mai mult decât avantajoase la serviciile de cazare”. Cel puţin 100 de euro au cheltuit românii care au accesat ofertele cu pricina, conform calculelor agenţiei. “ Peste 26.000 de români au plecat în vacanţă cu Tez Tour în 2010, faţă de 30.000 de turişti pe tot parcursul anului 2009 şi 35.000 în 2008”, spun cei de la Tez Tour.

în curând, zboruri directe spre Egipt

“Clujul se află la noi în topul vânzărilor, imediat după Bucureşti. Avem săptămânal două zboruri de acolo şi de fiecare dată locurile sunt 95% ocupate”, a precizat Ioana Calen, PR Tez Tour.

“Intenţionăm să introducem cât de repede şi zboruri directe de la Cluj în Egipt. Cele pe care le avem deja sunt doar spre Turcia, iar clujenii care aleg Egiptul ca destinaţie de vacanţă sunt nevoiţi să treacă pe la Bucureşti”, a adăugat reprezentanta agenţiei. Vânzările la pachetele turistice pentru cele două ţări au crescut de 2,5 ori faţă de anul 2009. Operatorul susţine că a trimis deja în vacanţă 75% din volumul total al turiştilor din 2009.

Florentina TĂTAR
florentinatatar@ziuadecj.ro



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.