Nefericitele stereotipuri ale croazierelor(1)

Ati auzit probabil adesea ca o croaziera nu este pentru oricine. Dar acest lucru e ca si cum ati spune, calatoriile nu sunt pentru oricine. Daca va place sa calatoriti, in mod sigur o sa va simtiti bine intr-o croaziera. Este destul de simplu. Din pacate, croazierele au acumulat niste stereotipuri care continua sa se mentina.

Mitul 1. Ma voi plictisi. Multa lume, in special barbatii, tinerii si persoanele active considera croaziera stupida si sedentara. Ei si-o imagineaza ca un loc in care oamenii activi stau plictisiti si nestimulati. Ne pare rau, dar nu este asa.

In zilele noastre, croazierele ofera diverse activitati in orice moment. Vasele si-au dotat camerele cu echipamente de calitate, piste de jogging, piscine si camere pentru exercitii. Unele vase mai mari au sali de volei, de baschet, alpinism si patinaj. Oriunde e oferita o varietate de sporturi : de la golf, la ciclism, de la snorkeling la caiac. Sunt de departe mult mai multe oportunitati de sport decat au multi dintre ei acasa. Deci, daca mergeti intr-o croaziera si stati fara sa faceti nimic, asta e decizia d-voastra.

Pentru persoanele active mai putin atletice, multe vase ofera inot, masa de tenis, spatii pentru plimbare, tratamente Spa, inclusiv bai fierbinti si sauna. Multe vase ofera yoga si cursuri de catarare – escalada. Spre seara, pentru persoanele energice, se organizeaza dansuri – de la muzica clasica la reggae si la salsa.

O seama de activitati sunt dedicate persoanelor sociabile si amatoare de distractii. Se ofera o mare varietate de spectacole de televiziune, precum si show-uri traditionale. Marea majoritate a vaselor au casinouri si bingo.

Daca a invata este scopul d-voastra, multe croaziere ofera programe educationale si de explorare a unei regiuni alaturi de experti. Aceste croaziere se pot axa pe aspecte politice si naturale sau pot oferi chiar conferinte despre anumite locuri ce urmeaza a fi vizitate in croaziera.

In sfarsit, nu exista un loc mai potrivit pentru relaxare decat o croaziera. Pentru multi insa, principala activitate intr-o croaziera este sa stea intr-un fotoliu confortabil si sa citeasca o carte buna. Chiar si un vas mare cu activitate permanenta ofera locuri linistite pentru meditatie, citit sau doar sa va bucurati de frumusetea marii.

Mitul 2. Croazierele sunt pentru oamenii bogati. Nu-mi pot permite o croaziera. Daca va permiteti o vacanta de 3 sau mai multe zile in timpul careia sa stati la hotel si sa mancati la restaurant, atunci va puteti permite o croaziera.

Sa comparam o croaziera cu o vacanta modesta (pentru a nu supara colegii touroperatori am preferat sa mutam acest studiu de caz pe America cu toate ca poate fi pozabil si la noi) : Vic si Edna – vacanta de o saptamana in Gatlimburg, Tennessee si M-tii Smoky. Conducand de acasa, langa Cleveland, Ohio, Vic si Edna au cheltuit cam 300 de dolari pe benzina. Platesc 65 de dolari pe noapte plus taxa de motel, deci 498 dolari pentru o saptamana. Pentru mic-dejun si cina merg la restaurantele Shoney si Denny. Cheltuie si mai mult la cina deoarece le place sa bea bere si vin la masa. Total masa pe sapte zile : 388 dolari. In munti, cel mai mult le place sa se catere si sa sa se plimbe prin imprejurimi. Intr-o zi au jucat golf, in alta zi au vizitat un muzeu. Vinerea, inainte de a se intoarce acasa, au inchiriat cai pentru o jumatate de zi. Golful, taxele de intrare si caii au costat aproximativ 190 dolari.

Sa recapitulam :
Minunata vacanta a lui Vic si Edna : – cazare 498 dolari
– benzina 300 dolari
– mese 388 dolari
– intrari 190 dolari
Total : 1376 dolari.

In aceeasi perioada, linia norvegiana de croaziera NCL, nu foarte scumpa sau foarte luxoasa, ofera o croaziera de 7 nopti in Caraibe pe vasul Norvegian Sky la 670 de dolari de persoana, inclusiv excursiile optionale. In timpul croazierei se viziteaza ST. Juan, St. Thomas, Martinique, Tortola, Insulele Virgine Britanice, Antigua si St. Maarten. Preturi si mai bune sunt la Celebrity si Holland American Line-mai putin de 599 dolari pentru cabine dragute.
Acestea sunt preturi promotionale, nu cele care apar in brosura. Ideea este ca intr-o croaziera de 7 nopti, Vic si Edna ar fi putut sa se bucure de toate avantajele unui resort complet, sa manance in stil mare, sa danseze pe muzica live, sa viziteze 6 minunate insule tropicale, toate acestea pentru aproximativ aceeasi suma de la excursia lor. Noi nu sugeram ca Vic si Edna ar fi trebuit sa schimbe M-tii Smoky pe Caraibe, doar ca ar fi putut sa-si permita croaziera daca ar fi vrut (din dorinta de a nu supara colegii nostrii tour operatori care opereaza destinatii cu plecare din Romania am preferat sa folosim acest exemplu doar de model – suntem siguri ca puteti face si dumneavoastra o astfel de socoteala pe un sejur anterior pe care l-ati facut si cu siguranta o sa ne dati dreptate.)



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.