NIEUW AMSTERDAM – ELEGANTA INTR-O NOUA FORMA

Primele Impresii

Holland America Line a ignorat traditia cand a ales un nume non-olandez pentru ultimul lor vas Eurodam, dar acum, odata cu noul vas Nieuw Amsterdam, traditia continua. Cel mai nou vas al liniei de croaziera, un vas identic cu Eurodam-ul si cel de-al doilea vas ca marime din clasa Signature, si cel de-al patrulea din flota companiei ce poarta numele de Amsterdam.

Design-ul vasului este unul centrat pe tema “minunile Manhattan-ului” – o tema atent selectionata cand va ganditi la relatia indelungata pe care o are Olanda cu “the Big Apple” . Orasul New York a fost denumit la inceput “Nieuw Amsterdam” de catre Olandezi, iar pe cat de ciudat pare, in orasul port Rotterdam exista doua hoteluri mari cu numele de New York.

La bordul noului vas Nieuw Amsterdam, tematica Manhattan-ului se poate observa in mod particular din colectia de arta pe care o puteti regasi la fiecare pas pe vas. In acest sens, pasagerii vor putea sa imprumute un iPod pentru un tur de arta si nu numai:

Deasupra Atrium-ului, in punctul focal al vasului, se afla un candelabru ce intruchipeaza o sculptura abstracta a liniei de orizont a Manhattan-ului creat din bile lucioase, translucente – aceasta o puteti admira atat de pe puntile superioare cat si de pe cele inferioare. De asemenea cautati si “Big Apple-ul” de pe puntea 4

–          Pe fiecare coridor veti putea admira tablouri alb/negru cu imagini din trecutul croazierelor, cu vase de croaziere ce traversau raul Hudson sau cu vase ce traversau Atlanticul

–          In zona de adolescenti, langa Clubul HAL pentru copii, veti gasi un chiosc de hot dog (care este de fapt o cabina de DJ) dar si un masina de taxi in miniatura precum in celebrul Manhattan (poftiti si intrati inauntru)

In afara decorului, design-ul vasului Nieuw Amsterdam este exact la fel cu cel al navei sora “Eurodam” si aproape identic cu vasele din clasa Vista a liniei Holland America Line. Nieuw Amsterdam si Eurodam sunt catalogate ca vase de marime mijlocie in industrie, dar in flota Holland America Line aceste doua vase sunt cele mai mari, abia putand sa strabata Canalul Panama.

Asadar pasagerii care in trecut au mai navigat pe vase din flota Holland America Line vor putea sa se simta ca acasa si la bordul acestui vas. Locurile publice de pe acest vas incepand cu cazino-ul, iar de acolo traversand prin discoteca Northern Lights pana la salonul Queen, salonul in care se tin toate cursurile de gastronomie sunt cat de cat similare cu locurile publice de pe vasul Zuiderdam, vas din alta clasa a liniei de croaziera. In acest sens,

Holland America Line pastreaza familiaritatea cu care si-a obisnuit pasagerii pana acum dar totusi introduce si trenduri noi fara a face din aceste vase ceva distinct de restul flotei. Chiar daca pe acest vas regasim zone private precum “cabanele” si restaurante de specialitate exotica precum cel asiatic, vasul Nieuw Amsterdam ramane unul traditional.

Pentru cei ce prefera o experienta de navigare traditionala vrem sa va evidentiem faptul ca originalul vas Nieuw Amsterdam, cel de 17.149 de tone a fost lansat prima data in 1906; cel de-al doilea a fost lansat in 1938 si a operat diverse rute in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Penultimul vas, Nieuw Amsterdam III, si-a inceput serviciul in 1983, cu un tonaj total de 33.930, capacitatea maxima a acestui vas fiind de 1214 pasageri iar in momentul de fata acesta opereaza itinerarii pentru linia de croaziera Thomson Cruises sub denumirea de Thomson Spirit.

Programul de Mese


Restaurantul Principal “The Manhattan” este localizat pe puntea 2 si puntea 3, in spatele vasului. Micul dejun si pranzul se pot servi aici cu un regim de open seating, adica pasagerii pot veni oricand sa manance fara a-si rezerva o ora de dinainte. La cina, pasagerii pot sa opteze pentru a servi mesele in regim Fixed Dining (la ore fixe – si anume la 18:45 sau 21:00), in regim Tablemates si anume sa alature 2-3 mese una langa cealalta pentru a lua cina impreuna (doar pe una dintre punti) sau in regim As You Wish Dining si anume fara o rezervare stabilita, pasagerii pot veni sa ia cina unde vor si cand vor.

Restaurantul Pinnacle Grill, steakhouse, va va oferi costite la gratar, fructe de mare dar si vita argentiniana servita in vesela de argint. Acest restaurant a fost intens influentat de catre partea nord-vestica in timpul anilor, dar puteti regasi si sortimente mai trendy precum paste cu branza si homar si altele.

Ca si noutate pe Nieuw Amsterdam si si pe vasele Holland America Line este Master Chef’s Table, unde pentru un supliment de 89 $ pe persoana veti avea parte de sapte feluri de mancare diferite si asezonate cu vinul perfect va vor fii servite in vesela Versace. Acest restaurant are o capacitate doar de 18 persoane si este singurul la care platiti o taxa asa de mare spre deosebire de celelalte restaurante de pe vas unde veti plati doar 10/20 $ pe persoana iar rezervarile sunt obligatorii.

Restaurantul de specialitate asiatica “Tamarind”, a debutat initial pe Eurodam iar conceptul nou este faptul ca intreaga masa este organizata in functie de cele patru elemente de baza din natura: apa, lemn, foc si pamant – dar cu toate acestea exista si alte sortimente precum un meniu dim sum sau un meniu de sushi. Cina costa in jur de 15$ iar pranzul aici este gratuit; totusi este bine sa faceti rezervare de dinainte.

Restaurantul Lido este bufetul vasului, aici se serveste micul dejun, pranzul dar si cina si fara nici un extra cost pentru servirea acestor mese.

Pe de alta parte, restaurantul Canaletto este unul indicat pentru cei ce doresc sa serveasca o cina in stil casual. Restaurant cu specific italienesc, localizat in interiorul restaurantului Lido, va ofera un meniu pentru antipaste, paste si desert. Nu exista nici un supliment pentru a lua cina aici, dar trebuie sa va faceti rezervari de dinainte intrucat este un local foarte popular si riscati sa nu il puteti experimenta.

In timpul pranzului va recomand sa incercati grill-ul de la piscina, in ciuda faptului ca vor fii mai multe persoane doritoare de o gustare in timp ce stau la piscina, din cauza varietatii oferite, de la burgeri standard, hot dog, pana la sortimente mai inventive precum burgeri de miel, legume la gratar in buzunare pita si multe alte sortimente.

Langa piscina cu vedere spre mare, localul Slices ofera tuturor pasagerilor felii fresh de pizza cu o varietate foarte mare de toppinguri pe toata durata zilei si fara un extra cost.

Preferati un loc mai linistit sa savurati un ceai? Aveti acum posibilitati multiple:

– Dupa amiaza Traditional Dutch High Tea – aveti posibilitatea sa degustati un ceai olandez orignal dar si diverse deserturi si prajituri de specialitate olandeza

– Dupa amiaza Indonesian Tea Ceremony – aveti posibilitatea sa degustati ceaiuri locale indoneziene dar si dulciuri din arhipeleagul indonezian (de aici sunt marea majoritate a membrilor echipajului Holland America Line)

– Dupa amiaza Cupcake Tea – aveti posibilitatea sa degustati diverse arome de ceai

In final, room service-ul este valabil 24 de ore din 24 – micul dejun in cabina fiind unul dintre cele mai bogate din industria croazierelor.

Cabine si dotarile acestora


Nieuw Amsterdam are in alcatuire aceiasi varietate de cabine pe care le putem regasi si pe celelalte vase din flota companiei, inclusiv cateva tipuri de cabine noi ce ofera vedere panoramica, cu geamuri din podea pana in tavan si cabine ce ofera obiecte de spa precum si acces direct la toate facilitatile zonei de spa.

Cabina exterioara delux cu balcon este suficient de incapatoare, iar pentru cei ce calatoresc cu multe bagaje spatiul din dulapuri este suficient, mai mult decat atat veti regasi sertare si sub patul dumneavoastra.

Cabinele standard cu balcon au spatiu mai mult decat suficient pentru o familie de 4 persoane. Altfel daca veti calatori in cuplu sau singuri puteti opta sa luati o cabina interioara sau exterioara. Daca sunteti putin mai pretentiosi puteti sa optati pentru suite penthouse, suite delux cu veranda sau suite superioare cu veranda. Toti pasagerii din suite au acces privat la Salonul Neptune de pe puntea 7.

Cabinele Spa sunt impartite pe doua punti (pe puntea 10 cabinele spa cu balcoane au doar balcon frantuzesc, asadar nu veti avea loc sa stati pe balcon). Atractiile cabinei includ si iPod-uri ce le puteti lua din receptie si sa le folositi pe toata durata croazierei dumneavoastra, saltele de yoga si meniuri spa in cabina. Pasagerii din cabinele spa au acces la o receptie speciala pentru a-si rezerva tratamente spa, cu toate acestea – nu veti avea aceste tratamente incluse in tarif.

Toate cabinele au doua paturi separate ce se pot converti intr-un pat dublu matrimonial, televizoare cu ecran plat, DVD playere (puteti inchiria DVD-uri de la receptie cu 3$; oaspetii din suite pot sa inchirieze gratuit). O noutate la acest vas fata de restul din flota Holland America Line este ca incepand cu tipul de cabina exterioara cu geam, oaspetii vor avea in dotarea baii cada si nu dus.

Master Chef’s Table din cadrul Pinnacle Grill-ului (vezi mai multe detalii sus). Altfel schimbari majore la bordul vasului nu vor fii sau vor fii rar observate de catre pasagerii care au mai calatorit cu Holland America Line.

Vasul este cel mai ecologic vas al liniei, este propulsata de patru motoare de 12 cilindrii si doua motoare de 8 cilindrii, create in asa fel incat sa reduca vizibil fumul si emisiile de gaze – si foloseste un sistem de tratarea apei foarte avansat ce filtreaza apa.

Pasagerii vor trebui sa insereze cardul primit la imbarcare intr-un slot de langa usa ca sa poata sa foloseasca electricitatea in cabina, la fel cum putem regasi si in hoteluri celebre din Europa sau pe vasele de croaziera mai noi gen vasele MSC. Acest sistem este unul ce economiseste foarte multa energie, intrucat lumina nu poate ramane aprinsa la iesirea din cabina.

Atractiile pentru pasageri

Atractiile care au debutat pe Eurodam le veti putea regasi si aici, inclusiv zona Retreat, o zona exclusiva, al fresco in spatele piscinei Lido, ce va ofera posibilitatea sa comandati fructe proaspete sau pranzul in propria dumneavoastra “cabana”, departe de ochii lumii (un abonament pe o zi aici costa 75 $ – dar se aplica si discounturi in timpul zilelor in port). Exista cateva “cabane” si langa piscina dar acolo fiind mai mult zgomot acestea costa in jur de 50$ si 30 $ in zilele de porturi.

Restaurantul Tamarind revine si pe Nieuw Amsterdam precum si salonul adiacent acestuia Silk Den, un bar pre-cina unde puteti sa serviti cocktailuri si diverse bauturi intr-un décor asiatic.

Nieuw Amsterdam nu este un vas focusat pe familii cu copii, iar copii pe care o sa-I intalniti cel mai des aici vor fii de 3,7,8,12 si 17 ani intrucat linia este focusata pe persoanele in jur de 55 de ani. Cu toate acestea vasul este o optiune ideala pentru grupuri ce provin din mai multe generatii (de la bunici pana la nepoti) – toti vor calatorii cu placere impreuna. Pentru copii vom regasi spatii speciale precum clubul de joaca HAL, o arcada cu jocuri si salonul de adolescenti.

In final, Nieuw Amsterdam nu este un vas revolutionar, dar este un vas cu mult stil si eleganta. In ciuda numarului mare al capacitatii vasului, serviciile de la bordul acestui vas vor ramane si sunt la fel de pline de caldura, prietenie si atentie spre detaliu – ceea ce formeaza holograma Holland America Line.

Vant Bun din Pupa!



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.