Norovirus vs. Noua tehnologie a vaselor de croaziera

Celebrity Mercury Celebrity Solstice

La bordul vasului de croaziera Celebrity Mercury a izbucnit o epidemie de norovirus saptamana trecuta, demna de luat in calcul. Centrul de Boli si Control SUA (CDC) a anuntat doar 13 cazuri de norovirus pe vasele de croaziera in 2009, scazand de la 15 cazuri in 2008, 21 in 2007 si 34 in 2006, s-a inregistrat o scadere a acestei epidemii cu 60% in doar 3 ani.

Va fii vreodata norovirusul complet eliminat din industria croazierelor? Nu, norovirusul este pretutindeni. Dar doar vasele de croaziera, cele care nu respecta legile, sau care nu sunt in pas cu modificarile sunt vizate de catre CDC si au raportat mai multe evenimente de norovirus.

Astfel, in absenta perfectiunii, putem multumi totusi pentru un lucru. Efortul concentrat de a elimina expansiunea norovirusului a dus catre designuri noi, concepte inovatoare in ceea ce privesc vasele de croaziera atat in ceea ce priveste metodele de igiena folosite cat si metodele de gatit. Vase demne de apreciat sunt vase precum Ruby Princess al liniei de croaziera Princess Cruises sau Eurodam al liniei de croaziera Holland America Line, ambele lansate la apa in 2008. In ambele cazuri mentionate mai sus usile de la restaurante se deschid automat cand senzorul detecteaza miscarea omului, la fel robinetii, automatele de prosoape precum si mecanismele de tragere a apei sunt concepute in asa fel incat sa nu necesite atingere umana. Aceste idei si celelalte asemenatoare acestora au dus la o reducere considerabila a cazurilor de norovirus la bordul vaselor.

In acest caz, nu ramane decat sa ne intrebam daca exista o relatie partiala intre stilul vaselor construite in era Celebrity Mercury si frecventa izbucnirii cazurilor de norovirus. Celebrity Mercury a avut parte de renovari de-a lungul anilor, inclusiv reamenajarea decorului dar totusi in ceea ce priveste locurile publice, restaurantele, barurile, au ramas usile cu un décor vechi, din otel greu, cu manere lungi ce necesita o forta mare si automat necesita atingerea lor.

Din acest motiv si multe altele, in momentul in care alegeti vasul pe care urmeaza sa va petreceti vacanta, este bine sa acordati mai multa credibilitate vaselor de generatie noua, deoarece nu doar designul lor innovator le face mai curate, mai sanatoase si mai sigure, dar si devotamentul lor vis-à-vis de mediul inconjurator. Vasele noi tind sa aiba instalatii mai sigure, toalete mai silentioase, control mai bun asupra temperaturii apei la dus si instalatii de aer conditionat mult mai eficiente in cabine.

Vasele noi tind sa fie si mai mari, noua clasa Solstice (128.000 tone si lansata in 2007) este cu 40% mai mare decat Celebrity Mercury (77.000 tone). Asta inseamna mai mult spatiu pe pasager pentru o experienta mai eleganta. Inseamna si ca la bordul vasului este mai mult spatiu pentru atractii, locuri publice, etc.

In acest exemplu, tonajul total nu spune intreaga poveste. Daca compari mecanismul de propulsie dintre cele doua vase vei descoperi ca cel al Solstice-ului este mai de incredere. La fel si motoarele si toata partea tehnica a acestor vase. Primele vase Celebrity, precum Galaxy, erau faimoase pentru vibratia care venea de la motoare si de la sistemul de propulsie, in special in zona restaurantelor, care erau plasate de regula deasupra elicelor. Sunetul paharelor de vin de cristal cum se ciocneau la unison a devenit parte din experienta de cinare a liniei Celebrity.

Dar nu si in prezent! Diverse modificari s-au facut in ceea ce priveste propulsia vasului, iar una dintre inovatiile majore este motorul electric de cand s-a adoptat sistemul de propulsie pe elice, de mai bine de 150 de ani. Cele mai noi motoare electrice sunt concepute intr-un mod foarte complex, de un asemenea motor beneficiaza si Queen Mary 2, Cunard Line, ceea ce o face cea mai rapida nava de pasageri din lume in prezent.

Pe langa cele mentionate mai sus, care pot fii cercetate in amanunt de cei pasionati, vasele mai noi au si conexiuni mai bune wireless la internet. Noile vase tind sa aiba televizoare mai mari in cabine, precum frumos ecran plat de 36 inch ce il puteti regasi la bordul vaselor din clasa Celebrity Solstice. Pe langa faptul ca aveti posibilitatea sa va bucurati de o calitate mai buna a imaginii, acestea ocupa si mai putin spatiu decat vechile televizoare de 17 inch CRT folosite pe marea majoritate a vaselor. Si acest aspect este un aspect de luat in calcul, deoarece pe ecranul televizorului dumneavoastra puteti face mult mai multe decat sa va uitati la televizor – sa faceti rezervari, sa va verificati conturile, etc.

Intr-un fel am putea spune ca vasele de croaziera sunt asemenea tehnologiei IT. Au fost concepute sa fie cat mai comode si sa ne ofere de toate in timpul vacantei noastre.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.