Pacificul de Sud – Sfaturi de navigare

rewrite_south-pacific-1

“Prima experienta nu poate fi repetata” a scris Robert Louis Stevenson in “In the South Seas” . “Prima dragoste, primul rasarit, prima insula din Marea Sudului, sunt amintiri separat atinse de virginitatea intelesului.”

Paradisul pe Pamant. Cea mai frumoasa destinatie pentru petrecerea Lunii de Miere. Cea mai impresionanta Mare. Cei mai frumosi oameni de pe Pamant. Superlativele ce descriu aceasta destinatie ne sunt intiparite in minte in mod inconstient si pot parea exgerate. Apa “prea-frumoasa-sa-fie-adevarata” turquoise si albastru azur, peisajul majestic tropical, plajele albe superbe, vreme calda pe tot timpul anului si oamenii impresionant de ospitalieri pe care ii veti gasi in sudul Pacificului fac ca aceasta experienta se sa apropie de perfectiune.

Regiunea care ne-a captivat imaginatia este compusa din 7500 de insule din care doar 500 sunt locuite. Impartite pe vastul ocean, lanturille de insule sunt adesea grupate in trei regiuni majore:

Melanesia include insulele muntoase din Vestul Pacificului – Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Noua Caledonie, Vanuatu si Fiji.

Polinezia, un triunghi al oceanului format de Hawaii, Insula Easter si Noua Zeelanda reprezinta o cincime din suprafata Pamantului. Din Polinezia fac parte American Samoa, Samoa, Tonga, Insulele Cook si Polinezia Franceza. Polinezia Franceza este formata din cinci arhipelaguri – foarte popularele Insule Society cu Tahiti, Moorea, Bora Bora si Huahine, dar si insulele Austral, Tuamotu, Gambier si Marquesas.

Micronesia la nord de Ecuator este formata din opt state incluzand Yap, Chuuk, Palau si Insulele Marshall.

In ciuda multor asemanari, aceste insule si cele sase milioane de locuitori sunt surprinzator de variante si diverse, cu istorii diferite, culturi, limbi, geologie si peisaje.

Datorita apelor linistite din fata recifilor si distantelor mici dintre insule croazierele au devenit o vacanta populara pentru vizitatorii din Sudul Pacificului. Este un mod extrem de relazant sa vizitezi fiecare insula si aici nu veti intalni locuri aglomerate cum se intampla adesea in Caraibe. Multi calatori din Sudul Pacificului profita de scurta calatorie in paradis extinzandu-si sederea pe uscat inainte sau dupa croaziera, un mod logic de a profita de ambele experiente.

Dat fiind faptul ca sederea pe uscat costa, croazierele ofera beneficii numite alegeri “value”, ca un mod de a vedea mai multe insule diferite. De exemplu, faimoasele bungalowuri de pe apa din Bora Bora sau Moorea pot costa in jur de 800USD/noapte, in timp ce costurile pentru o mancare buna la restaurantele hotelurilor din zona fac restaurantele din Londra sa para un chilipir (30 USD pentru pranz, un aperitiv din peste 40 USD pentru cina si tarife ridicate pentru vinuri). Daca adaugati costul hotelului,al meselor si al transportului, o vacanta de lux de o saptamana in insulele Tahitiene sau Fijiene poate costa cu usurinta de doua ori mai mult decat o saptamana petrecuta pe un vas de croaziera.

Unul din elementele surprinzatoare pentru cei ce viziteaza Sudul Pacificului pentru prima data este ca nu este atat de departe asa cum ati crede – cel putin fata de coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii. Mai putin de 8 ore non-stop din Los Angeles cu linia aeriana nationala Air Tahiti Nui (alte optiuni ar fi Air France, Qantas si Air New Zeeland), capitala din Papeete si Aeroportul International Faaa vor fi poarta de intrare catre insule. Tahiti este pe acelasi fus orar ca Hawaii, insa vizitatorii frecventi vor nota diferente imediat cu ajung in Tahiti – mai mult teren virgin, ape calme si foarte curate, lipsa desavarsita a aglomeratiei si o influenta cosmopolitana franceza. Atat Air Pacific cat si Qantas si Air New Zeeland opereaxa zboruri fara oprire de 10 ore si jumatate intre Los Angeles si Nadi, punctul de intrare in insulele mai estice ca Tonga si Samoa. In Insulele din Micronezia puteti ajunge din Honolulu si Guam cu Continental Micronesia Airlines.

rewrite_south-pacific-2

Perioada optima de navigare in Sudul Pacificului

Sudul Pacificului este binecuvantat cu o clima tropicala pe toata perioada anului. Cea mai bune vreme, cu putina ploaie – uneori chiar deloc, este in perioada uscata din mai pana in octombrie (desi apar vanturile in aceasta perioada). Pe timpul sezonlui umed, din noiembrie pana in aprilie, ploaia, temperaturile si umiditatea cresc. La nord de Ecuator, in Micronezia, sezoanele se inverseaza.

Linii de croaziera care opereaza itinerarii in Sudul Pacificului

Sudul Pacificului este inca o piata unica si specializata pentru croaziera ceea ce face alegerea unui vas si a unui itineraiu destul de usoara comparativ cu Caraibe sau Europa. Liniile de croaziera isi muta vasele in functie de sezon cum ar fi Alaska, Asia si Australia/Noua Zeelanda, regiunea este in continua crestere de popularitate pentru croazierele in jurul lumii sau pentru cele de repozitionare. Linii de croaziera ce opereaza cu vase mari in aceasta zona sunt P&O Cruises, Princess Cruise Line, Royal Caribbean International si Holland America Line.

Croazierele Paul Gauguin navigheaza in insule pe tot parcursul anului cu vasul sau Paul Gauguin ce are o capacitate de 332 pasageri. Vasul opereaza croaziere de 7 sau 14 nopti catre Insulele Society, Tuamotus, Insulele Cook, Marquesas si Noua Zeelanda. Windstar cruises opereaza doua itinerarii diferite pe tot parcursul anului.

Trei dintre variantele de croaziera mai putin cunoscute din Tahiti sunt cele operate de Bora Bora Cruises cu cele doua yachturi ale sale (cu o capacitate de 40 de pasageri fiecare); legendarul Aranui 3, un vas mixt de pasageri si cargo care face curse regulate de 16 nopti din Tahiti catre Marquesas si reciful Tuamotu; si Archipels Cruises cu flota sa de cinci catamarane cu o capacitate de 8 pasageri, care ofera croaziere de trei pana la opt nopti pentru a oferi adevarata experienta a navigarii.

Operatorii de vase mici ca Blue Lagoon Cruises si Captain Cook Cruises ofera de asemenea optiuni atragatoare. Blue Lagoon Cruises opereaza o mica flota de vase care exploreaza Insulele Yasawa cu itinerarii de trei, patru sau sapte nopti. In aditie, catamaranul de 70 de pasageri, Fiji Princess, opereaza o croaziera istorica si cultural de sase nopti de trei ori pe an, incluzand insulele indepartate de la nord de Fiji, Rabi si Kioa. In mod similar, Captain Cook Cruises ofera croaziere catre Insulele Yasawa de trei au patru sau croaziera de sapte nopti catre insulele de la nord de Fiji cu vasul Reef Endeavor cu o capacitate de 130 de pasageri.

Este bine sa luati in considerare faptul ca raul de mare este invers proportional cu marimea vasului, cu cat acesta este mai mic cu atat sunt mai mari sansele sa apara starea de rau de miscare. Evident ca veti simti miscarea mult mai putin pe vasele liniei Princess sau ale liniei Paul Gauguin decat pe catamaranele liniei Archipels Cruises. Navigarea de-a lungul Insulelor Society este de regula lina si fara valuri, exceptie facand drumul putin mai lung catre Papeete si Bora Bora. Navigarea in largul oceanului aproape de Insulele Cook, Tuamotus sau Insuele Marquesas poate fi la fel de inprevizibila ca oricare alta navigare in ocean.

rewrite_south-pacific-3

Tipologii de croaziera in Sudul Pacificului

Polinezia: O buna algere pentru cei care ajung pentru prima data in Sudul Pacificiului este Polinezia Franceza pentru ca aici sunt o varietate de itinerarii oferite de operatori ca Princess Cruises, Windstar si Paul Gauguin Cruises.

Papeete, capitala din Tahiti, este locul in care majoritatea croazierelor din Polinezia Franceza incep si se termina, iar vibratia cosmopolitan a orasului este completata de peisajele extraordinare ce se gasesc in fiecare colt al acestei mari insule. Uimitoarea laguna din Bora Bora este plina de activitati in aer liber si sporturi pe apa. Moorea, unde puteti ajunge usor cu un feribot este bine cunoscuta pentru varfurile impresionant si golfurile spectaculoase. Insulele surori Taiatea si Tahaa sunt putin populate si totusi beneficiaza de o multitudine de activitati pe langa magnificul peisaj natural. Raiatea este a doua insula ca marime din Tahiti si central regiunii Polineziene cu o cultura de sute de ani in timp ce aroma de vanilie patrunde Tahaa, “Insula de Vanilie”.

Insulele Polineziene mai putin vizitate sunt Huahine, cunoscuta pentru padurile dese si lagunele adanci si Rangiroa, cu al doilea cel mai mare recif de corali din lume si o destinatie primara pentru scufundari. Fanii realitu show-ului “Survivor” isi vor aminti cadrul filmarilor din sezonul patru, colturoasele si dramaticele Insule Marquesas, localizate la 1500 km la nord-est de Tahiti.

Paul Gauguin ofera ocazional itinerarii ce inclus Insulele Cook si Marquesas. In timp ce vasul mixt pasageri/cargo Aranui 3 opereaza Insulele Marquesas regulat.

Melanesia: Vase mai mici ce se pot concentra pe aventurile linistite servesc in principal alte regiuni din sudul Pacificului cum ar fi Fiji. Nadi, punctul touristic central din Fiji este un mix cultural si religios al Indo-Fijienilor si al Fijienilor indigeni fascinant. Este de asemenea poarta de intrare in Insulele Yasawas, un arhipelag format din 20 de insule faimos pentru plajele cu nisip alb, apa turquoise si recifii de corali. Daca Insulele Yasawas vi se par cunoscute este pentru ca aici s-a filmat seria “Laguna Albastra”.

Micronesia: Micronesia de asemenea este destinatia preferata pentru vasele mici. Clipper Odyssey opereaza o serie de croaziere aici cu imbarcare din Guam (Majoritatea croazierelor din Micronesia include opriri si in Melanesia)

Extinderea vacantei in Sudul Pacificului

Daca timpul va permite de ce sa nu va bucurati de cateva zile in plus in paradis? Trei zile sau mai multe pertrecute la un hotel sau resort Polinezian va va permite sa cercetati in amanunt una sau doua insule si atractii acvatice – cum ar fi cataratul in Moorea, plimbarea cu jet-sky-ul in jurul Insulei Bora Bora sau scufundarile in insulele Mamanuca fara a fi presati de timpul scurt pe care il petrece vasul in port. Tarifele vor fi evident mari pentru extinderea vacantei dumneavoastra (si nu uitati sa luati in considerare timpul petrecut cu transportul intre insule)

Daca veti naviga cu Princess Cruises puteti rezerva cu usurinta un pachet de extensia a croazierei inainte sau dupa aceasta pentru a sta pe uscat fie in Bora Bora sau Moorea (cele mai populare doua insule).

O metoda des utilizata de vizitatori este alegerea unei croaziere “back-to-back” cu Windstar Cruises. Acest lucru rezolva si nemultumirea ca itinerariul de sapte nopti este prea scurt. Cateodata croazierele “Back-to-back” pot fi mai ieftine decat doua croaziere achizitionate separate. In plus cei care aleg aceste croaziere au sansa sa se bucure de mai mult timp la bord si poti fi foarte selective in ceea ce priveste alegerea excursiilor optionale (si se asemenea se pot bucura de economiile facute in comparatie cu sedea la un hotel de cinci stele pe uscat).

rewrite_south-pacific-4

Atractii portuare din Sudul Pacificului

In continuare va vom prezenta o selectie cu cele mai interesante excursii optionale pentru principalele insule din Sudul Pacificului:

Melanesia

Nadi, Fiji. Cel mai mare loc pentru rugaciune Hindu si cel mai cunoscut loc al acestei insule este Templul Sri Siva Subramaniya Swami. Decorat de artisti din India, stilul colorat Dravidian al templului include si o statuie a lui Lord Murugan, zeul ploilor sezoniere. Astazi, Gradina Gigantului Adormit este plina cu flori locale si o serie de orihidee asiatice.

Polynesia

Nu este surprinzator faptul ca avand cele mai frumoase ape si cele mai impresionante peisaje la fiecare pas, aproape orice excursie optional veti allege va fi o incantare. La fel ca in Hawaii, tarifele excursiilor optionale sunt ridicate (doua ore de snorkeling incep de la 60 USD/persoana, doua ore de plimbare cu sky-jey-ul in jurul Insulei Bora Bora sau Moorea – costa in jur de 210 USD/cuplu)

Rarotonga, Insulele Cook. Adesea comparata cu o Moorea mai mica aceasta insula muntoasa deasa dispune de un peisaj potrivit pentru catarari pe terenul sau accidentat. Partea sudica a insulei Rarotonga ofera cele mai frumoase plaje, posibilitatea de a face kayak langa Laguna Muri si cel mai bun loc pentru snorkeling, Titikaveka. Pentru produse facute manual vizitati piata Punanga Nui Cultural Market langa Avatiu Harbor (serile de vinery si sambata sunt perfecte pentru a exxperimenta muzica si mancarea locala).

Apia, Samoa. Robert Louis Stevenson a fost asa de indragostit de Samoa incat si-a petrecut ultimii ani aici. Casa sa impunatoare, Vailima, este acum un muzeu. O urcare de 45 de minute duce vizitatorii la mormantul sau localizat sub culmea Muntelui Vaea. Nu ratati snorkeling-ul la Palolo Deep Marine Reserve, un recif cu ape putin adanci cu o gaura albastra inconjurata de pereti de corali si viata acvatica uimitoare.

Tahiti (Papeete), Polinezia Franceza. Incercati unul din multele tururi ce traverseaza frumoasa coasta de vest a insulei pricipale, pe urmele artistului Paul Gauguin (sau puteti inchiria o masia pe cont propriu si va puteti bucura de aceleasi peisaje). Explorati pliscurile dramatice si vegetatia deasa, vizitati muzeul Paul Gauguin, observati zonele rezidentiale chic si gasiti plajele parasite si pesterile pentru inot.

Bora Bora, Polinezia Franceza. Aceasta insula legendara este faimoasa pentru laguna sa magnifica si pentru apele magice, astfel ca cel mai bun mod de a o vedea este inchiriind un Waverunner pentru un tur antrenant de o ora in jurul insulei. Excursia ce presupune hranirea rechinilor si a pisicilor de mare este cunoscuta in toata lumea si va va oferi cele mai bune moment Kodak pentru vacanta dumneavoastra. Cei care sunt curiosi cu privire la Scuba si lumea de sub ape pot incerca casca “Aqua Safari” pentru scufundari ce mimeaza Scuba – toatul fara a va uda parul.

Moorea, Polinezia Franceza. In timp ce excursia cu WaveRunner in jurul Mooreei este interesanta, cele mai frumoase privelisti de pe insula pot fi observate de pe uscat unde puteti observa indeaproape varfurile stancoase, vaile dese si splendoarea Golfurilor Cook si Oponohu din faimosul punct Belvedere. Va veti opri probabil sa magazinele c perle sa va minunati la vederea perlelor negre gasite doar in insulele Tahitiene.Intalnirile cu delfinii se pot stabili fie incercand un tur mar stiintific/conservator sau puteti inota cu delfinii la Dolphin Centre.

Raiatea, Polinezia Franceza. Asemanatoare Mooreei, peisajul des de pe uscat este mai spectaculos decat apa cristalina, asa ca alaturati-va unui excursii care va va duce din orasul principal Uturoa catre Muntele Temahani si in final catre templele antice ce dau acestei insule o importanta culturala si religioasa pentru toti polinezienii. Expeditiile catre fermele de stridii (de asemenea disponibile in Tahaa) reprezita moduri inedite de a observa stridiile in mediul lor natural.

Tahaa, Polinezia Franceza. Sora mai linsitita a insulei Raiatea (impart aceeasi laguna) ofera scene incantatoare similare, de la plajele albe ca din paradis, un vulcan antic si vai adanci ce imprastie aroma de vanilie. Singura excursie optionala disponibila este Aventura catre Ferma de Perle Negre (care este disponibila si in Raiatea)

Huahine, Polinezia Franceza. Este o insula mai izolata si mai salbatica (defapt sunt doua insule surori unite) ce dispune de pante alunecoase si de vegetatie tropicala. Este locul perfect sa va aventurati in spatele recifului si sa incercati sa pescuiti sau sa va bucurati de o plimbare prin safari.

Micronesia

Guam. Dovada valorii strategice a insulei Guam ca teritoriu al Statelor Unite ale Americii este gasita sub apa sub forma corabiilor spaniole si a epavelor ramase dupa cele doua razboaie mondiale. O excursie pe sub apa cu subamarinul ofera o scurta privire catre istoria Insulei Guam; o alta algere populara este o masa formata din patru feluri de mancare si un show la Sandcastle, un amfiteatru cu podele de marmura, arcade si coloane uimitoare.

rewrite_south-pacific-5

Sfaturi de navigare – Sudul Pacificului

Pe unele insule Polineziene(Viti Levu, Bora Bora, Rarotonga, Papeete) va puteti deplasa pe cont propriu folosind taxiul sau autobuzele. Insa altele (Huahine, Moorea) au transportul public limitat asa ca veti descoperi ca este mult mai comod sa alegeti o excursie organizata – fie ca este rezervata prin linia de craoaziera sau individual. Aspect esential: Cititi programul zilnic pe care il primiti in cabina in fiecare seara; acolo unde spun ca mijloacele de transport sunt limitate, nu glumesc.

Desi de regula noi sfatuim pasagerii sa nu isi umple foarte tare bagajele, in aceasta excursie veti vrea sa luati cate ceva cu dvs. (in cazul in care nu planuiti sa stati in costum de baie in permanenta – unii oameni prefera asta). De asemenea nu este usor sa cumperi produse pe care calatorii tind sa le uite cum ar fi solutie pentru lentile, spray pentru gandaci si carti. Aici nu este ca in Hawaii unde vezi magazinul Wall-Mart falnic la orizont pe masura ce vasul docheaza in port; chiar daca veti gasi un magazin care sa aiba cele necesare dumneavoastra preturile sunt foarte ridicate.

Inchiriind o masina este o metoda buna de a explora Insula Fiji. Principala autostrada, Queens Road este bine intretinuta si detine panouri informative. Drumurile lauturalnice sunt o alta poveste – asteptati-va la pietris, gropi si cai care pasc.

Cel mai bine este sa inotati sau sa faceti snorkeling cu un prieten – curentii si mareele se pot schimba rapid.

Majoritatea magazinelor si restaurantelor de pe aceste insule sunt inchise Duminica.

Localnicii insulelor din Sudul Pacificului isi vand artefactele facute manual incluzand bijuterii, cosuri tesute si sculpturi in lemn. Este bine sa fiti pregatiti pentru aceste oportunitati de a cumpara suveniruri cu bancnote mici.

In unele porturi Polineziene este usor sa rezervi o activitate ce se bazeaza pe apa pe cont propriu (in Rarotonga, Raiatea si Bora Bora de exemplu, operatorii locali se aliniaza pe chei); in altele veti prefera sa va rezervati excursia de pe vas sau pe cont propriu dar din timp (Viti Levu si Moorea sunt doua dintre aceste insule).

Spuneti ”nu” dresurilor. Cu asemenea umiditatenu va veti simti deloc confortabil si de vreme ce majoritatea liniilor de croaziera renunta la seara formala (cina cu comandantul) in aceasta regiune, imbracati-va subtire, luati-va in bagaj haine casual.    

Luati in bagaj o palarie buna, un tricou pentru snorkeling si papuci pentru apa. Cele mai interesante activitati pentru insulele din Sudul Pacificului sunt statul la plaja pe nisipul alb si observand viata marina prin snorkeling. Este critic sa va protejati pielea de razele puternice UV ale soarelui ecuatorian. De asemenea este usor sa te tai pe talpa pasina pe roci sau pe corali; nu va asteptati ca nisipul sa fie ca in Caraibe.

Ai rau de mare? Ia-ti cu tine remediul pe care il preferi daca te indrepti catre Insulele Cook. Excursia presupune doua zile pe mare – una ca sa ajungeti acolo si una pentru retur – si apa poate fi agitata.

 



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.