Titanicul inca da emoţii

Titanicul a lovit acest iceberg în Oceanul Atlantic la 23:40 la 14 aprilie 1912, şi s-a scufundat la doar patru ore mai târziu. Vasul a fost proiectat pentru a transporta 60 de bărci de salvare, insa anumiti designerii au considerat ca prea multe bărci de salvare umbreau din profilul minunatei, aşa că au redus numărul acestora la doar 20 pentru aceasta data de navigare. Aceste barci au fost suficiente doar pentru  1178 de persoane aflate la bordul vasului, din cei 2240 de oameni.

Din cele mai multe tragedii care au avut loc în ultimii 100 de ani, Titanicul in mod deosebit continuă să fascineze anumite persoane.

În noaptea din 14 aprilie era frig şi întuneric; cu greu se auzea adierea vantului iar apele erau linistite. Temperatura aerului era aproape de inghet iar cea a apei era cu patru grade mai rece. Luna abia se zarea pe cer. Toate acestea au făcut aproape imposibilă observarea acelui iceberg urias. Capitanul Edward J. Smith a fost avertizat de telegraful fără fir despre acesta, insa el s-a simţit încrezător în trasarea unui curs puţin mai la sud. El a dat ordinul ca vasul sa se deplaseze cu toată viteza înainte, toată noaptea.

Preocuparea principală a a capitanului a fost sa faca cunoscute calitatile Titanicului ca fiind cel mai elegant vas, dar si cel mai rapid vas din lume. Au fost mulţi oameni de marca la bord: John Jacob Astor si sotia sa, Benjamin Guggenheim, Macy’s proprietarul Isidor Strauss, “nescufundata” Molly Brown şi actriţă de film mut Dorothy Gibson.

Titanicul era la 399 mile sud-est de Grand Banks din Newfoundland, cand s-a intrezarit icebergul. Frederick Fleet a sunat clopotul de avertizare şi a telefonat puntea de comanda pentru a spune “Iceberg, moarte, înainte!” O manevrea de evitare a icebergului a fost incercata insa situatia s-a inrautatit. Fuselajul a fost distrus pe aproape 300 de metri. Apa a început să umple patru compartimente etanşe imediat – deşi designer-ul  a făcut aceste compartimente complet etanşe – au fost deschise deasupra liniei de coca.

Titanicul la momentul navigarii avea la bord doar 1324 pasageri, precum si 860 membri ai echipajului. Erau suficiente locuri in barcile de salvare (mai exact pentru 1178 oameni), dar multe dintre bărcile de salvare au fost lansate la apa, inexplicabil, doar pe jumatate pline. Doar 706 de persoane au supravieţuit naufragiului în timp ce 1517 de suflete s-au pierdut. Aproape 75 la sută din femeile de la bordul Titanicului au supravieţuit, si numai 20 la sută bărbaţi. 214 din supravieţuitorii au fost membrii echipajului.
Nava care a salvat supravieţuitorii a fost Cunard Carpathia care a ajuns la 04:10 Ultima barcă de salvare a fost preluat la 08:30 înainte ca nava sa se intoarca la New York. Ismay a ajuns la bordul unei bărci de salvare şi a supravieţuit, în timp ce Thomas Andrews şi căpitanul au ales sa ramana pe nava. Icebergul a fost încă pe linia de plutire în apă a doua zi „marcat” cu vopsea roşie, de obicei folosit pe coca navei, încă vizibila.Nava White Star din Halifax, Nova Scotia, a fost chertaruita pentru a recupera cadavrele. Cei mai mulţi oameni au murit de hipotermie.In data de 14 aprilie 2012, două nave de croazieră au planificate opriri exact asupra epavei Titanicului si vor efectua un serviciu memorial pentru cei care au pierit. Navele au fost închiriate de catre Miles Morgan Travel din Marea Britanie. Mai multe informaţii pot fi găsite pe un site special pentru aceasta croaziere charter: http://titanicmemorialcruise.co.uk/

Prima nava, Fred Olsen Balmoral, va naviga in data de 08 aprilie 2012 facand “Titanic Memorial Cruise” de la Southampton, cu o oprire în Cobh, Irlanda, desinatii vizitate de asemenea si de Titanic. Balmoral va ajunge in locul epavei Titanicului pe 14 aprilie, efectuand serviciul memorial si va pleca in data de 15 aprilie, dis de dimineata. Balmoral va merge mai departe spre Halifax, pentru o vizită la cimitirul Titanicului, dar si Muzeul Maritim al Atlanticului (unde se pot vedea mai multe artifacte). Croaziera se va incheia in New York.În timp ce locurile de pe Balmoral sunt deja vandute (multe persoane fiinde puse pe lista de asteptare), Miles Morgan Travel a inchiriat un al doilea vas, Azamara Journey, care sa se alature vasului Balmoral pentru serviciul memorial. Cea de-a doua croaziera, numita ” Titanic Anniversary Cruise,” a fost anuntata saptamana trecuta, astfel ca la momentul de fata inca mai sunt cateva cabine disponibile. Aceasta croaziera va pleca din New York City pe 10 aprilie 2012, şi viziteaza Halifax înainte de a se pleca la serviciul memorial la data de 14 aprilie şi 15. Aceasta va reveni la New York.
Ambele croaziere vor avea lectori experţi, iar masa va fi servita cu meniul original de pe Titanic.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.