TOP 15 DELICATESE CULINARE DIN MEDITERANA

Afla de ce cele mai bune locuri pe care n-ai voie sa le ratezi daca doresti sa-ti incanti papilele gustative!

Imaginati-va ca luati masa in aer liber in Mediterana cu briza marii in jurul vostru, sorbind o sangria in Barcelona, mancand inele crocante de calamar in Italia sau rasfatandu-va cu burek din Croatia. Nu este nimic ca mancarea si vinul din Mediterana. Cu croaziere catre cele mai importante destinatii culinare din Marea Mediterana, gurmanzii se pot relaxa stiind ca pot incepe si sfarsii ziua cu mancaruri delicioase indiferent unde se indreapta.

  1. TAPAS, TAPAS, TAPAS

De la experiente culinare unice pana la piete pline de viata. Strazile din Barcelona sunt pline cu mancare delicioasa oriunde te-ai afla. Inghetata dulce si sucuri proaspete pot fi gasite la piata ‘La Boqueria’, unde majoritatea platilor se fac numerar. In micutele restaurante tapas din area El Born, unde farfuriile mici sunt cheia, se pot gasi frigarui suculente de miel in sos de menta, vinete prajite cu miere si omleta pufoasa spaniola. Acestea sunt alaturate cu mancaruri traditionale  precum ‘patatas bravas’ – cartofi prajiti cu sos picant -. Cea mai faimoasa tapas din Barcelona, care nu poate sa fie ratata, este ‘bomba’ (chifltelute din cartofi umplute cu carne, prajite si inmuiate in sos dulce sau picant).

2. PAELLA TE ROG

Daca esti un adept a mancarurilor putin mai sanatoase, o paella cu creveti suculenti si stridii aburinde poate sa fie gasita pe plaja din Barcelona. Paella ca loc de origine este din Valencia, dar a ajuns sa fie cea mai faimoasa mancare din Spania. Te intrebi oare de ce? Ei bine, gustul este de pe alta lume. Gatita intr-o tigaie gigantica de fonta, orezul si sosul de cimbru gatite impreuna cu fructele de mare suculente fac un pranz pe cinste care este de obicei impartit in doi.

Ti se face sete? Alege un pahar de sangria rece ca gheata. Acesta se face cu vin spumant, coniac, lichior de piersici si suc de struguri cu fructe proaspete. Daca nu se potriveste cerintelor tale, atunci poti opta intodeauna pentru un pahar clasic de sangria rosu de fructe.

3. ALEGEREA ESTE CHURROS

Spania poate este cunoscuta pentru selectiile savuroase, dar si cele dulci nu pot sa fie lasate pe din afara. Aici apare Churros. Lunga si crocanta, aceasta gustare prajita a fost creata in secolul 16. Inca se dezbate daca spaniolii, portughezii sau chinezii sunt cei care au venit cu prima gustare dulce. Churros sunt asezonati cu scortisoara si zahar si se servesc cu o cana de ciocolata topita. Daca credeai ca churros este un desert, nu te lasa pacalit. Poti manca aceasta delicatesa in timpul micului dejun, pranz, ca si gustare sau chiar cina. Drept recomandare, mergeti pe strada Las Ramblas, cea mai populara strada din oras, sau cartierul gotic unde puteti gasii cei mai buni churros.

4. FRUMOASA BIFANA

Imaginati-va o chifla cu crusta umpluta cu file de porc, asezonata cu usturoi, condimente picante si vin alb. Sandvisul traditional portughez este combinat perfect cu o bere rece ca gheata. Daca simti ca ai nevoie de mai mult decat un sandvis gustos ca sa-ti umpli stomacul dupa o zi lunga de explorat orasul, atunci poti opta si pentru un bol de supa. Le gasesti cu precadere in Lisabona si Porto”. Bifana demonstreaza ca cele mai bune locuri sa mananci in Mediterana nu trebuie sa fie extravagante.

5. PASTEIS DE NATA

Tarta din galbenus de ou, data pe deasupra cu scortisoara, este considerata un mic dejun dulce care se combina perfect cu ceai sau cafea. Inventata in Belem, aprope de centrul din Lisabona, Pasteis de Nata se spune ca este originara dintr-o manastire inainte de secolul 18. Calugarii au facut primul Pasteis de Nata de marimea unei imbucaturi.

6. PIZZA PENTRU UNUL

De la o simpla Margherita pana la Capricciosa. Napoli este cel mai bun loc unde poti incerca o pizza autentica. Pizzaiolo – o persoana ce face pizza – este o slujba pretuita in orasele italiene, iar unele dintre aceste orase servesc cea mai buna pizza din lume. In orasul in care s-a nascut pizza, sunt peste 800 de pizzerii, dar mai putin de 100 pot garanta ca arta faceri pizzei si ingredientele folosite sunt conform traditiei. Sansele sunt ca daca vezi o linie plina de oameni care astepta in fata unui local, atunci ai gasit unul dintre ele. Un lucru este cert cand vine vorba de Napoli, pizza este cea mai buna.

7. MUUULTE PASTE

Cresteti-va pofta de mancare hoinarind pe strazile pietruite din cartierul Trastavere. Obisnuind sa fie o zona linistita, a devenit mai populara turistilor, dar pastreaza acelasi farmec de pe vremuri. Mici Tratorii imprejsmuiesc aleile cartierului servind cele mai bune mancaruri cu specific italian din oras. Alege sa mananci la cina spaghette carbonara, pappardelle cu carne de porc mistret sau Fettucine Alla Sarda (un sos bogat de ciuperci). Savurati la final un pahar de vin rosu si terminati-va masa cu tiramisu gatit la perfectie. Toate acestea in Roma.

8. INCEARCA BUCATARIA LIGURIANA

O destinatie culinara de top din Mediterana este Portofino, care gazduieste bucataria Liguariana. Cunoscuta pentru deliciosul pesto facut din busuioc, nuci de pin, usturoi si parmezan proaspat, arealul este visul oricarui gurmand. Savureaza paste proaspete cu sos de pesto sau focaccia stropita cu ulei de masline tocmai scoasa din cuptor. Poti incerca si biban de mare gatit sau Fritto Misto (amestec de fructe de mare prajite).

9. DU-MA IN TOSCANA

De la amestecuri ingenioasa de vin rosu in regiunea Chianti pana la branza pecorino. Toscana are o bucatarie unica care nu se compara cu niciuna din Mediterana. Cu acces din portul La Spezia, Florenta este epicentrul degustarii vinului. Viziteaza podgoriile din Toscana dimineata inainte de  ajunge in centrul orasului pentru Ribollita (supa facuta cu paine si legume) sau panini umplut cu mezeluri precum prosciutto crudo sau salami regasite pe strada Dei Neri. Termina masa cu o lingura (sau doua) revigoranta de inghetata.

10. BRANZA PESTE TOT

Branza prajita. Chiftele de branza. Branza Feta. Branza Kefalotiri. Branza Feta invelita in foi de foietaj servita cu miere pe deasupra. Spanikopita (placinta de branza cu spanac) si tiropita (placinta de branza). Optiunile de branza din Grecia nu au sfarsit. Savureaza farfurii mici cu branza in timpul oricarei mese, indiferent de ora din zi. Bucura-te de ele in aventurile de pe Insulele Grecesti, combinate cu alte mancaruri specifice grecesti precum keftedes, care sunt chiftele din carne servite cu sos cremos, sau moussaka, care este carne de vita tocata si vinete dulci gatite intr-un sos de rosii.

11. FRUCTE DE MARE

De la midii fierte la abur gatite in sos de vin alb pana la creveti, paste si Octapodi Kokkinisto (caracatita gatita in sos de rosii). Numeroase alegeri de fructe de mare va asteapta in Grecia. Combina peste proaspat prins si un pahar de vin aprope de plaja din Mykonos sau poti savura calamar marinat prins din apele din Argostoli. Luati masa in aer liber si bucurati-va de contrastul orasului varuit in alb si albastrul marii inainte de a explora si mai mult.

12. O TONA DE DESERT

De la prajituri cu migdale servite cu o ceasca de cafea greceasca pana la baklava facuta din foietaj si kataifi (produs de patiserie rulat care este copt si inmuiat apoi in sirop dulce). Deserturile sunt un element de baza in bucataria greceasca. Ingredientele utilizate in deserturi pot fi gasite pe insula precum: miere, alune si fructe care sunt acolo de secole intregi. Asa ca, faceti cum fac grecii, si terminati masa cu ceva dulce si bautura calda la unul dintre multele taverne din Insulele Grecesti.

13. NUMEROASE OPTIUNI DELICIOASE

Vinurile si mancarurile mediteraneene isi gasesc perechea in Croatia. Influente balcanice, italiene si accesul la mare, fac din Croatia locul potrivit pentru mancarea delicioasa. De la risotto negru, orez gatit in cerneala de calamar acoperit cu tentacule suculente de caracatita, pana la ardei copti umpluti cu carne tocata. Sansele sa ai o masa satisfacatoare sunt foarte mari. Merge de minune si un vin alb din regiunile Istria sau Pokuplje.

14. DELICATESE DALMATE

Petrece ziua explorand Split, Dubrovnik sau Coasta Dalmata si mancarea tipica mediteraneana. Rasfata-te cu captura zilei gatita in ulei de masline, usturoi si rozmarin servit cu legume proaspete. ‘Regina bucatariei dalmate’ este pasticada. Pasticada este o mancare facuta din carne de vita marinata in otet de vin cu zile intregi inainte de servirea ei cu gnocchi. Serveste pasticada cu un pahar de vin rosu Plavac Mali, facut din struguri crescuti pe una dintre cele 79 de insule din Coasta Dalmata.

15. DELECTARE TURCEASCA

Sis kebab, doner kebab si lamb kofte, pot sa fie gasite in multe locuri din jurul lumii, dar sunt mult mai gustoase in Turcia. Sis kebab este carne servita pe un bat, doner kebab este carne gatita si servita cu pita sau wrap, si kofte sunt un fel de chiftele din carne tocata cu mirodenii si/sau ceapa. Este posibil ca aceste alegeri sa fie foarte populare, dar sunt si multe alte mancaruri din bucataria turceasca care trebuie incercate. Incepe masa cu niste mezeluri precum salata de vinete la gratar sau cicek dolmasi (flori de dovleac prajite umplute cu stafide si orez). Dupa ce te-ai delectat cu aceste mancaruri delicioase poti opta si pentru unul dintre multele deserturi.  Toata lumea poate alege de la prajitura kunafeh pana la Ayva tatilisi (facuta cu fructe de gutui) si baklava.



One Response to “TOP 15 DELICATESE CULINARE DIN MEDITERANA”

  1. simona

    Ce pofta am acum de paella! Mi-am cumparat o tigaie de la Lidl special pentru paella, insa timpul nu mi-a permis sa incerc o reteta… 🙁

    Reply

Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.