UE propune un set de masuri ce vor fi implementate la bordul vaselor de croaziera

Scopul acestui document este de a oferi orientari generale pentru statele membre UE / SEE si pentru liniile de croaziera, care ar putea fi aplicate dupa ridicarea restrictiilor de calatorie, ca raspuns la pandemia COVID-19.

Orientarile actuale ofera o lista de masuri pentru reducerea riscului de introducere a COVID-19 pe vas, in timpul calatoriei sau in timpul imbarcari si debarcarii, precum si optiuni de pregatire pentru a raspunde potentialelor cazuri COVID-19 in randul calatorilor (pasageri si echipaj).

Este sugerat sa se ia in considerare o abordare treptata a repornirii navigarilor. La reluarea operatiunilor, liniile de croaziera pot lua in considerare initial operarea unor itinerarii de scurta durata.

Porturile vizitate trebuie sa aiba capacitatea de a oferi un plan de urgenta in ce priveste gestionarea unor posibile focare de infectie cu noul Coronavirus.

Pentru fiecare vas de croaziera care opereaza in apele unui stat membru al UE, trebuie sa existe un plan de interventie si raspuns la un eveniment COVID-19, plan ce trebuie trimis autoritatilor competente din cel putin unul dintre porturile vizitate (de preferinta portul de imbarcare).

Aceste planuri trebuie sa fie revizuite periodic si sa asigure interoperabilitatea cu planul de urgenta pentru sanatate publica portuara.

Inainte ca liniile de croaziera sa reia operatiunile, autoritatile competente din statele membre si operatorii de croaziere ar trebui sa se asigure ca urmatoarele conditii sunt indeplinite:

1. Monitorizarea situatiei, regulilor si restrictiilor epidemiologice la nivel mondial

Acest lucru va ajuta la evaluarea riscurilor la adaptarea screeningului pentru pasageri si pentru echipajul de croaziera, in special pentru membrii din tarile cu o incidenta ridicata de COVID-19 Se vor evita destinatii in tari cu o incidenta ridicata de COVID-19. Liniile de croaziera ar trebui sa aiba acces la informatii in timp real cu privire la situatia de la frontiere, restrictii de calatorie, sfaturi de calatorie, masuri de sanatate publica si masuri de siguranta in porturile de destinatie.

2. Plan scris de urgenta / plan de gestionare a focarelor pentru COVID-19

Fiecare vas de croaziera ar trebui sa aiba un plan scris de gestionare a focarelor si pentru prevenirea si controlul posibilelor cazuri de COVID-19.

3. Asigurarea accesului la tratament medical si servicii de ambulanta in toate porturile vizitate.

4. Aranjamente pentru repatrierea membrilor echipajului sau a turistilor, in caz de necesitate.

5. Facilitati pentru carantina contactelor apropiate (pasageri expusi sau echipaj, cu rezultatele negative ale testului RT-PCR pentru SARS-CoV-2) si facilitati pentru izolarea calatorilor asimptomatici sau pre-simptomatici (pasageri sau membri ai echipajului cu rezultate pozitive ale testelor RT-PCR pentru SARS-CoV-2).

6. Capacitate adecvata de testare pentru infectiei cu SARS-CoV-2, la bord sau in cooperare cu laboratoare autorizate de pe uscat.

7. Instruirea supimentara a echipajului cu privire la COVID-19.

8. Raportarea imediata catre autoritatile portuare al oricarui posibil caz de infectare.

9. Estimarea si limitarea numarului maxim de pasageri si echipaj la bordul unei nave de croaziere, asigurandu-se astfel distantarea fizica si posibilitatea de izolare temporara sau carantina (intr-o singura cabina) pentru posibile cazuri / contacte COVID-19.

10. Inspectii si controale periodice la bord, din partea autoritatilor competente, cu scopul prevenirii si controlului COVID-19.

 

Pentru a descarca articolul in limba romana, intrati aici

Pentru articolul original in limba engleza, intrati aici



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.