Ziarul Financiar – 14 Aprilie 2010 – 7.000 de romani pleaca in vacante pe vase de croaziera, o piata de 8,5 milioane de euro

Operatorii din turism asteapta cresteri de peste 50% ale vanzarilor de croaziere si spun ca in acest an tarifele vacantelor pe vase de croaziera nu mai scad pe fondul revenirii pietei.

Anul 2009 a fost anul ofertelor last minute pe piata vacantelor pe vase de croaziera cand preturile au scazut cu pana la 70%. In conditiile in care piata croazierelor a cunoscut o usoara crestere in primul trimestru al anului, ofertele last minute vor scadea in oferta agentiilor.

“Anul trecut ne-au crescut vanzarile cu peste 400% pentru ca pe piata au existat foarte multe oferte last minute care s-au vandut bine.

Proprietarii de nave au preferat ca in loc sa mearga cu vasele goale sa vanda cabinele cu preturi cu pana la 70% mai mici”, spune Ioan Basea, administratorul agentiei specializate in vanzarea de croaziere Office Travel.

Agentia Office Travel, pe care Ioan Basea a infiintat-o in 2005 in Cluj-Napoca, a trimis anul trecut circa 2.000 de turisti in croaziere si a avut vanzari de in valoare de circa 3 milioane de euro. “Anul acesta speram sa trimitem 5.000 de turisti romani si nu numai, in croaziere si sa ne dublam cifra de afaceri. Ma bazez pentru aceste estimari pe faptul ca in primele trei luni din acest an am facut rezervari pe care le facusem anul trecut in prima jumatate a anului, iar in vara ma astept la o explozie a cererii”, precizeaza administratorul Office Travel, care vinde vacante pe vase pentru 14 mari linii de croaziera.

Astfel, potrivit estimarilor ZF, piata poate fi estimata in acest an la cel putin 7.000 de turisti, ceea ce la un pret mediu de 1.200 de euro de persoana ar duce vanzarile in jurul a 8,5 mil. euro.

Anul trecut, cele mai bine vandute vacante pe vase de croaziera au fost cele de sapte nopti pe Marea Mediterana, cu 1.000 de euro cabina, iar aceasta destinatie continua sa fie in topul preferintelor turistilor romani. “Mediterana se vinde bine pentru ca sunt costuri mai mici cu deplasarea pana la locul imbarcarii.”

De exemplu, o croaziera de sapte nopti pe Mediterana, cu plecare din Barcelona prin Roma, Riviera Franceza, Tunisia, Maroc costa de la 499 de euro de persoana. Dupa Mediterana, cele mai accesate croaziere sunt Fiordurile Norvegiene, Tarile Scandinave si Tarile Baltice, America de Sud, Insulele Caraibe sau Alaska.

“Anul 2009 a fost anul cu cele mai mari cresteri pentru industria croazierelor pentru ca au fost si foarte multe oferte speciale. Daca vanzarile de sejururi all inclusiv au scazut ca numar de pachete vandute, numarul vacantelor pe vase de croaziera a crescut”, spune Sorin Vaduvoiu, director executiv al agentiei de turism Perfect Tour.

In 2009 compania a vandut peste 600 de cabine pe vase de croaziera, ceea ce inseamna circa 1.500 de pasageri. Valoarea croazierelor vandute de agentie se ridica la 900.000 de euro.

“In primul trimestru cifra de afaceri a agentiei a crescut cu 33% fata de perioada similara a anului trecut, iar vanzarile de croaziere au depasit cresterea medie. Per total an 2010 ne asteptam la o crestere de peste 60% pe segmentul croaziere”, mai spune Vaduvoiu.

De exemplu, o croaziera pe Marea Mediterana cu plecare din Barcelona, prin Palma de Mallorca, Tunisia, Malta, Catania, Civitavecchia (Roma), Savona cu plecare in iunie are un pret pornind de la 590 de euro de persoana pentru sapte nopti. Pentru o croaziera transatlantica de 17 nopti pe itinerarul SUA, Canada, Franta, Marea Britanie, Danemarca preturile pornesc de la 600 de euro de persoana cu plecare in luna mai. Perfect Tour reprezinta noua linii de croaziera.

Cat costa o croaziera

  • 499 de euro de persoana – o croaziera de sapte nopti pe Mediterana, cu plecare din Barcelona prin Roma, Riviera Franceza, Tunisia, Maroc
  • 590 de euro de persoana – o croaziera de sapte nopti, cu plecare in iunie din Barcelona, prin Palma de Mallorca, Tunisia, Malta, Catania, Civitavecchia (Roma), Savona, Barcelona
  • 649 de dolari de persoana – sapte nopti, cu plecari in mai, iunie, iulie, august si septembrie in Alaska
  • 1.199 $ – pentru 12 nopti, cu plecare in noiembrie in Pasajul Americii de Sud


Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.