Royal Caribbean Cruise Line

FLOTA

Flota liniei de croaziere Royal Caribbean Cruise Line este compusa in prezent din 28 de vase de croaziera sau care urmeaza sa fie lansate in curand. Acestea fiind cele mai mari si mai inovatoare vase de croaziera din lume, prima companie care a pus accentul pe diversificarea activitatilor de la bordul vasului. Vasele sunt grupate in 8 clase distincte: 

CLASA EMPRESS - Empress of the Seas (1990);

CLASA SOVEREIGN - Majesty of the Seas (1992);

CLASA VISION - Grandeur of the Seas (1996); Rhapsody of the Seas (1997); Enchantment of the Seas (1997); Vision of the Seas (1998);

CLASA VOYAGER - Voyager of the Seas (1999); Explorer of the Seas (2000); Adventure of the Seas (2001); Navigator of the Seas (2002); Mariner of the Seas (2003);

CLASA RADIANCE - Radiance of the Seas (2001); Brilliance of the Seas (2002); Serenade of the Seas (2003); Jewel of the Seas (2004);

CLASA FREEDOM - Freedom of the Seas (2006); Liberty of the Seas (2007); Independence of the Seas (2008);

CLASA OASIS - Oasis of the Seas (2009); Allure of the Seas (2010); Harmony of the Seas (2016); Symphony of the Seas (2018); Wonder of the Seas (2022).

CLASA QUANTUM - Quantum of the Seas (2014); Anthem of the Seas (2015); Ovation of the Seas (2016); Spectrum of the Seas (2019) si Odyssey of the Seas (2021).

DESPRE COMPANIE

Royal Caribbean Cruise Line a fost fondata in anul 1969 de catre Arne Wilhelmsen, I.M. Skaugen si Gotaas-Larsen, detinatorii a trei companii maritime la acea vreme. 

Primul vas de croaziera, Song of Norway, a fost lansat in 1970, urmat apoi de alte 2 vase: Nordic Prince si Sun Viking. Compania a pornit la drum cu vase noi, aspect ce a permis acesteia sa se diferentieze fata de celelalte linii de croaziera ce isi facusera debutul cu vase vechi sau cumparate de la alte linii de croaziera. 

In anul 1978 au adus modificari importante vasului Song of Norway in privinta dimensiunii prin taierea acestuia si extinderea sa cu mai multe locuri publice si cabine, iar in 1988 a fost lansata prima nava de croaziera de dimensiuni mari la acea vreme: Sovereign of the Seas. 

In anul 1997 grupul Royal Caribean International a achizitonat linia de croaziera Celebrity Cruises cu 1.3 miliarde de dolari, iar in 2007 grupul a creat compania sora denumita Azamara Club Cruises care s-a alaturat operatiunilor cu doua vase. 

Astazi grupul Royal Caribbean International este cel de-al doilea grup de croaziere ca marime din lume si detine urmatoarele branduri sub aceeasi umbrela: Royal Caribbean Cruise Line, Celebrity Cruises, Azamara Club Cruises si Pullmantur Cruises. 

Incet, incet, vasele inovatoare au operat itinerarii unice de la inceputul anilor 1980 cu clasa Sovereign, pana azi, cu clasa Quantum lansata in anul 2014. In anul 1986 Royal Caribbean Cruise Line a creat prima destinatie exclusivista, Labadee, pe coasta de nord a Insulelor Haiti. Doar 4 ani mai tarziu linia de croaziera a dezvoltat un paradis privat, insula CocoCay in Bahamas.

VIATA LA BORD

De la momentul infiintarii, in 1970 si pana in prezent, linia de croaziere Royal Caribbean Cruise Line a deservit peste 50 milioane de pasageri, oferind segmentului de masa al pietei americane carei i se adreseaza, o experienta de croaziera bine integrata si confortabila.

Vasele de croaziera au un aer inovativ, prevazute cu numeroase spatii publice, baruri, saloane, zone dedicate copiilor si sali de sport pentru cei activi.

Incepand cu anul 2019 linia de croaziere Royal Caribbean Cruise Line va incepe un amplu program de modernizare a vaselor de croaziera, concentrandu-si totodata atentia si asupra atractiilor de pe insula privata a companiei: CocoCay, Bahamas.

Vasele de croaziera de dimensiuni mari din clasele Oasis, Freedom, Quantum si Voyager sunt diferite de celelalte vase din flota Royal Caribbean Cruise Line, in principal prin structura de tip "mall"  a spatiilor publice, avand in centru o promenada de-a lungul careia se regasesc numeroase baruri, cafenele, saloane, lasand impresia unor mall-uri in jurul carora s-au construit vasele de croaziera.

Unele vase (cum ar fi Brilliance of the Seas, Jewel of the Seas, Radiance of the Seas si Serenade of the Seas) sunt prevazute cu un numar mare de cabine cu balcon si design ce are la baza sticla, in timp ce vase ca Enchantment of the Seas, Grandeur of the Seas, Rhapsody of the Seas sau Vision of the Seas au mai putine cabine cu balcon si numeroase spatii publice din designul carora sticla este nelipsita. Vasul Freedom of the Seas este printre primele vase prevazute cu saloane exclusiviste, destinate pasagerilor cazati in suite.

Pe toate vasele de croaziera ale liniei Royal Caribbean Cruise Line exista perete de catarare cu trasee variate pe care le puteti accesa daca va inscrieti din timp, din momentul in care ajungeti la bordul vaselor.

Personalul este prietenos si atent; in baruri, cafenele, saloane, pe coridoare si in lift pasagerii sunt rasfatati cu muzica ambientala iar pentru pasagerii din suitele Star este disponibil serviciul "Royal Genie" care pune la dispozitia acestora un majordom.

Designul interior are puternice influente scandinave, fiind nelipsite sculpturile eclectice si operele de arta. La acestea se adauga si planurile puntilor, precum si marcajele si indicatoarele extrem de bine puse la punct.

PENTRU COPII

Copiii sunt impartiti pe grupe de varste la bord cu facilitati diferite pentru fiecare:

  • Royal Babies (intre 6 si 18 luni)
  • Royal Tots (intre 18 si 36 luni)
  • Aquanauts (intre 3 si 5 ani)
  • Explorers (intre 6 si 8 ani)
  • Voyagers (intre 9 si 12 ani)
  • Navigators (intre 12 si 14 ani)
  • Teens (intre 15 si 17 ani)

Programul Adventure Ocean pentru copii al liniei de croaziere Royal Caribbean Cruise Line include, pe langa optiunea My Family Time pentru cina si pachete de tip Lunch & Play, pachete de bauturi racoritoare si sucuri de fructe, disponibile contra cost, precum si numeroase alte activitati pentru copii sub indrumarea personalului specializat.

Pe vasele din clasele Oasis si Freedom exista de asemenea si clubul copiilor H2O.

DESTINATII

Vasele Royal Caribbean Cruise Line se pot intalni in destinatii precum Marea Mediterana, Europa de Nord, Transatlantic, Canada si Noua Anglie, Caraibe, Cuba, Bahamas, Canalul Panama, America de Sud, Riviera Mexicana, Alaska, Hawaii, Australia si Noua Zeelanda, Vanuatu si Insulele Fiji, Asia si Golful Arabic si Africa de Nord.