Croaziera – Europa de Nord – MSC Magnifica – 01 Septembrie 2013 – 9 nopti

Scris de R. R.
Croaziera oferita de Casiana Basea


Pe scurt va prezint o croaziera , mai ales pentru cei care nu merg cu excursii organizate de pe vas.

Itinerariu: Hamburg, Helgoland, South Queensferry, Newcastle-Tyne, Dover, Le Havre, Zeebrugge, Amsterdam, Hamburg

Plecare Bucuresti _Hamburg prin Praga. Cam sase ore in aeroportul din Praga. Exista o sala de asteptare cu multe canapele (unde se poate dormi), undeva la etaj, trebuie cautata.

Sosire Hamburg (ora14). De la aeroport la hotel am mers cu metroul. Am achizitionat un bilet de grup_max. 5 persoane (10.4 euro) +1 bilet simplu (5.8 euro), noi fiind 6 persoane. .Biletele au fost valabile pana a doua zi la ora 6. Cazarea am avut-o pe Reeperbahn. Am ales hotelul in acea zona pentru ca era aproape de imbarcare. Citisem ca este o zona cu multa agitatie seara, dar surpriza a fost mare cand ne-am trezit sambata seara in cartierul cu sex_shopuri si tot ce decurge de aici. In hotel (desi camerele erau curate) o lume pestrita, turisti, grupuri de fete (petreceri burlacite), grupuri de baieti (fusese si un meci de fotbal). Interesanta seara. Am ajuns si la un festival al berii. Duminica dimineata (cel mai tanar din grup) a ajuns la piata de peste. E de neinteles cum sunt cu berea de la prima ora. Am ajuns si noi ceva mai tarziu. La ora 11 se cam termina activitatea in piata. Desi se numeste piata de peste acolo se vand de toate. Insa principala atractie este o hala foarte mare, plina cu mese si canapele de lemn, unde canta formatii, se mananca si se bea.

La vas am ajuns pe jos. Imbarcare pe la ora13.  Desi vasul pleca seara am ramas pe vas pentru ca incepuse ploaia.

Prima zi de croaziera trebuia sa fie pe insula Helgoland. Nu s-a coborat pentru ca ploua si vantul avea vitaza mare(cam70_80km/h). Coborarea ar fi trebuit facuta cu tendarul (barca) . Zi de odihna si distractie pe vas.

In general nu cumparam excursiile de pe vas. Le facem pe cont propriu. Numai unde nu se poate mergem cu grupul (ex. St. Petrsburg_ nu am obtinut viza de la rusi , inainte de plecare, ghetar Gherangher_ era mai coplicat de inchiriat masina, Beirut_nu am avut curaj singuri).

A doua zi:

Edinburgh (se coboara cu tenderul)

Din port pana in oras am mers cu masini asigurate de o firma care opera chiar la iesirea din port. La acelasi pret (10lire dus_intors) avea si MSC masini, dar mai rare. Daca la dus plecai imediat (aveau multe microbuze), la intoarcere în loc sa aiba tot microbuze, am asteptat mai mult (pana s-a umplut autocarul).

Am vizitat :

Castelul Edinburgh (15lire)

Camera obscura (10 Lire)_cei tineri

Catedrala

Palatul regal (11 Lire)

Tot orasul l-am facut pe jos. De la palatul regal se putea merge sus pe coline. Trebuie mult mai mult timp. Oricum (pentru o zi) am vizitat destul. Frumos oras, interesante obiectivele turistice.

 

A treia zi

Newcastle-Tyne

De la vas se asigura autobuz gratuit pana la metroul (4 Lire pe o zi) care te duce in centrul orasului. Este o zi de cumparaturi. Am ajuns si la un mall (masina 100, bilet o zi: 3.80 Lire). Nu a meritat. La intoarcere am coborat la outletul care era chiar langa port. Se inchide la ora18. Merita mult mai mult decat la mall. In putinul timp avut la dispozitie am cumparat multe (Marks&Spancer, Ness, sport). Apropo, produsele Marks&Spancer cred ca sunt mult mai ieftine decat la noi, chiar si in celelalte magazine.

 

A patra zi

Dover

Taxi (12 Lire) 6 persoane pana la tren. Tren  (4 Lire / persoana dus_intors) Dover-Cantenbury .

De la gara pana in oras pe jos (cam 10min).

Vizita Catedrala din Cantebury (9E). Impresionanta.

Cumparaturi atat in Cantebury cat si in Dover. A inceput si ploaia.

Inapoi pe vas tot cu taxiul (12lire)

 

A cincea zi

Le Havre

De la vas in oras se asigura autobus gratuit.Desi ne propusesem sa vizitam una din statiuni (deoarece atunci cand am coborit de pe vas batea vintul) am ramas in Le Havre. Am batatorit cat am putut orasul. Am ajuns sus (pe colina) de unde se vede orasul, portul). Si aici se pot face cumparaturi. Sunt unele  magazine cu reduceri.Am dat si peste un festival al lor (bere la terasa)

 

A şasea zi

Zeebrugge

Se asigura masina pana la iesirea din port (nu ai voie pe jos prin port).Foarte aproape este tranvaiul (in dreapta) care te duce la gara Blankenberge (tot inainte). Bilet 1.3E. Bilet de grup este mai ieftin. Tren Blankenberge _Brugge (cam 15min,apox. 4E dus_intors/pers). De la gara in oras se merge pe jos. Luati harta din gara. Este orasul care noua ne-a placut cel mai mult. Plimbare pe canale (aprox10E/), vizita catedrala şi biserica in care pentru 2E se poate vedea şi sculptura fecioarei Maria a lui Michelangelo .

A saptea zi

Amsterdam

Se ajunge pe jos in oras. Am gresit ca nu am luat harta din port. Vroiam plimbare pe canale. Am crezut ca este ca la Brugge. Aici se pleaca la ore fixe si pe canale diferite. Nu ne-am coordonat cum trebuie (nevand harta de la inceput, si nici prea mult timp ), asa ca nu ne-am plimbat cu vaporasul. Tot cautand statie si ora convenabila o parte din canale le-am facut pe jos. In Amsterdam am ajuns luni dimineata. Pe stradutele pe care am mers, multa mizerie si multa putoare.

A opta zi

Hamburg

Debarcare (ora 10), se asigura autocar pana la aeroport (trebuie insa rezervat de pe vas).Avionul la ora 19.

Am mers cu un microbuz (60E) 9 persoane (deja grupul se marise). Cei tineri au ramas in aeroport  (cam doua ore prin magazinele din aeroport, restul continuat jocul de carti de pe vas). Noi cei mai in varsta cu un bilet de grup (10.4E) inapoi in oras. Am ajuns chiar in zona portului (Altona) unde sunt multe magazine si am gasit chiar niste componete electonice de care aveam nevoie.

Concluzii:

Vremea nesperat de buna pentru inceput de septembrie  si acea parte a Europei. Locuri pe care nu prea ai ocazia sa le vezi.S-a facut jacuzi  si inot la piscina acoperita (apa era sarata in piscina) Nu am putut face insa plaja (chiar daca uneori era soare nu se putea sta pentru ca adia vantul). Serviciile pe vas au fost bune. Divertismentul la fel. Poate ceva mai slab fata de alte vase. Mergand in a cincea croaziera cu MSC mancarea fiind aceeasi ca pe toate vasele parca nu ni s-a parut ca la inceput. Au scos preparatele de la miezul noptii (cele care se fotografiau si se mancau). Era iteresant pentru cei care mergeau prima oara intr-o croaziera.

Per total o croaziera reusita (ca toate). Cred ca a fost vasul cel mai bun cu care am fost.  Pentru noi este cel mai frumos mod de a calatori. Am convins deja pe mai multi din jurul nostru sa mearga in croaziera. In croaziera din primavara de pe Mediterana am prins furtuna de 130_140km/ora.Cucoanele am dat la boboci, una (fiind in prima croaziera) a facut si atac de panica. A zis ca nu mai merge in viata ei. Acum ne intreaba pentru cand e preconizata urmatoarea.

Poate in iarna plecare din Dubai (Emirate).

Poate in primavara, Venetia_Istambul.

Cu stima,

R.R