Industria croazierelor – isi va reveni dupa corona virus? Si cum?

83-Vas-croaziera-MSC-Opera

Daca credeti ca industria aviatica, hotelurile sau agentiile de turism sunt la pamant, ei bine sa stiti ca ele sunt intr-o pozitie de invidiat fata de industria croazierelor. Cam 5% din avioane inca zboara, hotelurile inca deschise mai au 5 – 10% din camere ocupate (iar unele mai fac bani din oferirea spatiilor ca locuri de carantina), agentiile de turism mai au cate un turist optimist si loial care cumpara ceva pentru sfarsitul verii sau toamna, dar vasele de croaziera sunt toate trase la mal. In acest moment, pe marile si oceanele lumii nu mai exista nici un vas de croazierea operational. Nici unul. Nada. Ultimul a intrat in port acum cateva zile MSC Magnifica a plecat din port pe 5 ianuarie in asa-numitul Grand Voyage in jurul lumii, iar aventura sa merita citita aici. MSC Magnifica si-a incheiat voiajul pe 20 aprilie in Marseille, Pacific Princess in aceeasi zi in Los Angeles, iar “ultimul vas de pe Pamant” – Costa Deliziosa isi va debarca ultimii pasageri la Genova dupa o oprire prealabila in Barcelona.

In acest moment, o industrie cu sute de vase gigantice, care genereaza aproape 50 miliarde dolari anual (si o suma cel putin egala in porturile vizitate), cu 26 milioane de pasageri anual si aproape 25.000 angajati permanenti este 100% pe stop. Vasele sunt in porturi, sunt dezinfectate, curatate, modernizate, reparate.

Industria croazierelor a fost cea mai lovita de COVID. Atat ca PR, cat si ca vanzari. Mai multe vase de croaziera au raportat cazuri de COVID la bord, iar la un moment dat vasul Diamond Princess care a fost andocata in portul Yokohama era a treia “tara” pe glob ca numar de infectari. Parerea mea este ca modul in care a fost administrata criza de Japonia a fost dezastruoasa si a contribuit major la cresterea numarului de infectati si morti. MS Westerdam a fost intr-un final acceptata in Cambogia dupa ce toate tarile riverane au refuzat debarcarea si vasul era in pericol sa ramana fara combustibil, invartindu-se dintr-un port intr-altul, iar MS Zaandam a fost greu acceptata sa tranziteze Canalul Panama in conditiile in care nici o fiinta nu avea voie sa stea pe punte in aer liber, iar perdelele la cabine au fost obligatoriu trase atat timp cat Zaandam si vasul de sprijin MS Rotterdam au tranzitat canalul in drum spre Florida.

Cineva in industria de croaziere a spus acum cativa ani ca riscul de incendiu la bord sau sa te lovesti de un iceberg este infinit mai mic decat sa izbucneasca o epidemie gastro-intestinala la bord. Si are dreptate – in anii trecuti nu au fost nici un incident cu iceberg, ci mai degraba cu cateva epidemii minore la bordul a catorva vase. Asta ma refer din 2012 de la dezastrul Costa Concordia.

Intrebarea cheie este daca industria croazierelor va supravietui si daca da, care vor fi schimbarile.

Raspunsul este simplu DA. Indiscutabil, industria croazierelor va supravietui. Industria globala este dominata de 3 mari firme americane – Carnival Corporation (detine brandurile Carnival, Princess, Costa, AIDA, Holland, P&O si alte cateva), Royal Carribean (detine brandurile Royal Carribean, Celebrity, Azmara) si NCL – Norwegian Cruise Line (detine brandurile NCL, Oceania si Regent Seven Seas). In spatele lor, se afla singura companie mare europeana – napoletanii de la MSC . Sunt firme imense, gigantice si care cu greu pot capota – indiscutabil vor avea deschidere la orice forma de finantare – atat privata, cat si un probabil ajutor de stat.

Un alt avantaj al croazierelor o reprezinta loializarea. Cei care iau o croaziera, pot fi “prinsi” – mai cumpara si inca una si inca una si inca una. Dupa incetarea operatiunilor datorita COVID-ului, 76% din cei afectati au optat pentru vouchere valabile pana la finalul lui decembrie 2021, dor 24% cerandu-si bani inapoi. In plus, numarul de rezervari pentru 2021 este intr-o crestere spectaculoasa.

Am discutat chiar ieri mai bine de o ora cu Ioan Basea de la Croaziere.net, prima agentie de turism romaneasca dedicata in exclusivitate croazierelor despre ce se intampla si ce se va intampla cu croazierele. Nu pot sa zic ca sunt cine stie ce expert in croaziere (chiar si lista de sus a brandurilor le-am conspectat de pe Wikipedia), asa ca m-am adresat unui expert. Daca vreti sa ma intrebati care este unul din oamenii care m-au impresionat din turismul romanesc pentru cunostiinte si competenta, apai, Ioan a fost. Am fost cu el intr-un infotrip acum vreo 4 ani si omul asta stie absolut orice despre industria croazierelor, absolut orice. Si in plus, stie sa citeasca pe orice potential client si sa-i recomande exact croaziera care sa-l satisfaca. Asa ca de cand ne-am cunoscut de ani de zile, daca am vreo intrebare cat de mica si de detaliu cu privire la industria croazierelor pe el il sun.

Deci, ce mi-a zis Ioan.

Da, industria este inchisa, dar nu este la pamant, isi va reveni imediat din momentul in care restrictiile vor fi ridicate. Da, exista restrictii de navigare din partea Statelor Unite (cum ziceam, top 3 companii sunt americane), dar problema este ca majoritatea porturilor nu mai accepta croaziere… dar in momentul in care se vor ridica toate restrictiile – sau baremi o parte dintre ele, se va naviga. Evident, acum se lucreaza la refacerea rutelor – pentru ca nu toate statele sunt in aceeasi situatie epidemiologica – unele tari sunt in scadere, altele pot raporta deja finalul (China, Coreea, Vietnam), in altele s-a atins varful (Italia, Spania), iar altele sunt in crestere (Turcia, Marea Britanie) sau de abia a inceput (Africa).

Cam toate liniile se gandesc sa reinceapa operatiunile dupa sfarsitul lui mai sau iunie, dar datele depind de ridicarea restrictiilor de intrare in diversele tari. Carnival are in vedere reluarea croazierelor dupa 27 iunie, Holland America Line pe 1 iulie, MSC pe 30 mai, iar Royal Carribean pe 12 iunie, dar din nou, depinde de evolutia situatiei. Vedeti aici toate datele propuse pentru principalele linii de croaziera – start operatiuni.

Liniile de croaziera se pregatesc pentru o perioada in care trebuie sa convietuiasca cu covidul pana la aparitia vaccinelor. Vor exista indiscutabil pre-screeninguri mult mai serioase la imbarcare – foarte probabil chiar teste rapide de covid si vor fi alese doar porturi unde nu exista cazuri raportate in ultimele cateva zile (asta ma face sa cred ca programele vor fi mult mai flexibile, iar schimbarile de ultim moment nu vor fi exceptii, ci mai degraba norma – capitanul in functie de situatia epidemiologica poate cu o seara inainte sa decida ca nu opreste la Napoli, ci la Palermo). In plus, probabil ca serviciile medicale la bord (fiecare barca avea o mica zona medicala cu doctori) va fi puternic intarita.

De asemenea, se asteapta ca in curand sa apara oferte extrem de bune pentru a incuraja clientii sa revina pe vasele de croaziera – posibil cele mai bune oferte din ultimul deceniu, dar si cu un nivel mare de flexibilitate – posibilitatea de a schimba date fara penalizari sau sa primeasca vouchere. De exemplu, poti sa anulezi o croaziera Royal Carribean cu pana la 48 ore inainte de plecare fara penalizari pana in septembrie 2020 – banii se intorc ca voucher pentru a rezerva o alta croaziera.

In acest moment pentru croazierele anulate, companiile ofera vouchere care pot fi folosite pana pe 31 decembrie in valoare de cat s-a platit, iar unele companii ofera chiar si bonusuri (Royal Carribean ofera 25% peste valoarea croazierei anulate in vouchere folosibile pana la 31 decembrie 2021, iar Celestyal ofera 20% extra-bonus la vouchere).

Dar, indiscutabil, purtatul mastii la bord nu va fi obligatorie… Pur si simplu iti ucide pofta de vacanta. 🙂

Iar pentru intrebari cu privire la croaziere, intreabati-l cu incredere pe Ioan si echipa sa (de fete) la Croaziere.net.

 

Articol scris de ImperatorTravel.ro

 

 

 



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.