Cuba – Sfaturi de navigare

Cuba Cruise Tips

Ca sa se stie, nu exista reclame. Nu veti gasi produse americane, nici Starbucks, nici McDonalds, nici Coca Cola. E posibil ca mancarea sa fie rationalizata si sa existe carute trase de cai, automobile Chevys, Buick si Ford din anii 60, totusi insula se lauda cu unele din cele mai bune servicii medicale si educationale din lume.  Cel mai mare venit (pentru medici) este de 28 $/luna, si media este la jumatate.

Scolarii sunt imbracati impecabil si sunt extrem de politicosi. Nu exista televiziune comerciala, radio si reviste comerciale. Dar nu exista gunoaie pe strazi si crimele sunt rare.

Ramasa intr-un timp imemorial de la Revolutia Cubaneza de la sfarsitul anilor 50’ si sub embargo strict impus de SUA , o vizita pe insula te duce intr-o alta era. Daca esti cetatean american, mobilul nu-ti functioneaza si dolarul american nu este folosit dupa cum te-ai astepta. Dolarul american este marcat ca valuta turistica, CUC sau peso convertibil cubanez, iar birourile oficiale de schimb incaseaza 10% taxa (ceea ce nu se intampla cu alte valute).

Vei  observa ca nu se compara cu nicio alta insula caraibiana. Nu vei fi asaltat precum ulii din magazine Colombian Emeralds. Nu exista  Senor Frogs sau  Pirana Joes in porturi, si oamenii si pasagerii nu se ingramadesc imediat ce cobori din port. Lasand la o  parte ziua ciudata din Havana nava de croaziera pe care te afli este singura care viziteaza portul.

In ciuda avertismentelor ca mancarea cubaneza este ingrozitoare, s-a imbunatatit de cand presedintete Raul Castro a preluat puterea de la fratele sau Fidel in 2008. Inainte restaurantele erau ale statului si mancarea era ingrozitoare. Reforma in curs include permisiunea de a avea licenta pentru afaceri private in domeniul gastronomic. Paladarii , dupa cum sunt cunoscuti, apar pretutindeni, mai ales in Havana si ofera de departe cea mai placuta  experienta atat in bucatarie cat si in servicii decat in restaurantele de stat. Raul Castro a permis de asemenea cubanezilor sa isi vanda proprietatile sau sa cumpere proprietati, ceea ce pe timpul lui Fidel Castro era interzis ( casele erau transmise de la o generatie la alta).

Cubanezii sunt primitori, curiosi si in general nu se expun culturii populare.Tineti minte ca majoritatea populatiei n-a plecat niciodata de pe insula, a trait sub acelasi guvern intreaga viata, au urmarit programele TV de stat au citit ziare de stat si au ascultat radioul de stat. Nu exista  internet decat in marile hoteluri, fara Twitter, Facebook sau cultura celebritatilor -nimic la ce te astepti cand calatoresti in majoritatea tarilor lumii.

Pare romantic. Dar intreaba localnicii si vei afla ca saracia si lipsa mobilitatii socioeconomice constituie sursa frustrarii cubanezilor. Orice firma de uniune este strict interzisa si desi nu este un regim aspru ca in Coreea de Nord sau Iran, oamenii sunt incarcerati politic. Cubanezii tanjesc sa vada restul lumii. Sunteti martori la salvarile aproape saptamanale de catre navele de croaziera ale celor care incearca sa ajunga in SUA .

Dar Cuba se schimba – probabil ca nu atat de repede pe cat se vrea si numai pentru acest motiv este timpul sa o vizitezi. Croaziera in jurul insulei este modul ideal de a o vedea – in afara porturilor, o sansa de a vedea intreaga insula intr-o saptamana (improbabil cu automobilul) si sa ai sansa sa-i cunosti cultura si ritmul.Cuba Cruise Tips

Perioada optima de navigare in Cuba

Toate croazierele mentionate mai sus ofera itinerarii din decembrie pana in martie. Nu se fac croaziere in afara acestor luni. Clima este tipic caraibiana, cu temperaturi de 28 grade. Dupa amiaza te poti astepta la o ploaie ocazionala.

Linii de croaziera care opereaza itinerarii in Cuba

 Cuba este de mult timp sub embargo SUA . Sunt doar cateva curse charter oficiale dinspre SUA (operate de serviciile de transport cubaneze) dar, ca cetatean SUA pe cont propriu nu poti vizita Cuba fara permis.

Este mai usor pentru americani sa faca vizite, datorita imbunatatirii relatiilor sub administratia Obama. Organizatiile „De la popor la popor” vor asigura navigatorilor de croaziere actele care le permit sa intre in Cuba si multe companii profita de acest lucru. Alte linii de croaziera au hotarat sa ofere sprijin educational sau programe umanitare care le permit sa navigheze cu ghid american.

In 2013, Canada a lansat primul itinerariu in jurul insulei, dandu-ti o alta modalitate de a o vizita. Croaziera incepe in Havana si trece prin cinci porturi cubaneze, precum si prin portul Montego Bay din Jamaica, unde se alimenteaza cu combustibil (resursele de combustibil  in Cuba sunt limitate). Poti opta pentru o croaziera „round trip” de la Havana la Havana sau de la Montego Bay la Montego Bay.

Cu o capacitate de 1200 pasageri, vasul Celestyal Cristal al companiei Celestyal Cruises atrage multu turisti americani dornici de a vedea o tara long off limits. International Expeditions ofera croaziere in Cuba incepand din 2015, iar Haimark Cruise Line va trimite mica nava Saint Laurent cu o capacitate de 105 pasageri incepand cu februarie 2016. O companie de croaziere de masa, Fathom Travel Ltd- detinuta de Carnival Corporation – va deschide aceasta destinatie in mai 2016 pentru prima oara.

La sfarsitul lui 2015, MSC Cruises cu vasul MSC Musica  va avea ca port de imbarcare Havana, iar vasul MSC Armonia i se va alatura in noiembrie 2016. Companiile Fred Olsen Cruise Line, Thomson Cruises si Noble Caledonia Cruise vor acosta in portul Havana in cadrul unor croaziere cu itinererii mai lungi. Pentru non-americani, sunt disponibile curse regulate precum si chartere spre Havana si Varadero din Mexic, Canada si Marea Britanie, precum si din alte tari europene.Cuba Cruise Tips

Tipologii de croaziera in Cuba

Daca vrei sa simti spiritul insulei este necesar sa mergi dincolo de Havana, (care este precum New York pentru SUA si Londra pentru Masrea Britanie). Liniile de croaziera Haimark Criuse Line, International Expeditions, Fathom Travel Ltd si Noble Caledonia Cruise, planuiesc sa acosteze in multe porturi din Cuba pentru a-ti oferi posibilitatea de a cunoaste mai bine aceasta tara. Celelalte linii fac o oprire peste noapte, in Havana care este un oras minunat si total diferit de orice alt loc vizitat in Caraibe. Este suficient sa petreci doar o noapte in Cuba si fara dubiu te va face sa doresti mai mult.

Croaziere in Cuba cu opriri in portul Havana: Compania Thomson Cruises, care atrage predominant pasageri britanici, a imbarcat in 2015 de cinci ori din Havana ca parte din croaziera Cuban Fusion. Thomson Dream opreste o noapte in Havana, dand o sansa pasagerilor sa cunoasca acest oras uimitor.

Compania Fred.Olsen Cruise Lines, care de asemenea atrage predominant clientela britanica, va innopta in Havana, cu nava Braemar. Cand MSC Opera va ajunge in Cuba, la sfarsitul lui 2015, va avea ca port de imbarcare Havana, unde va innopta doua nopti.

Circuite integrale sau partiale ale insulei: In 2014 si 2015, Cuba Cruise a fost singura linie care a oferit un circuit integral al insulei. In 2016, vasele vor acosta in multe porturi, dar turistii nu vor mai naviga pe intreaga latime a insulei. Companiile International Expeditions, Haimark and Fathom Travel Ltd. planuiesc sa introduca in itinerariile croazierelor lor, mai multe porturi de pe insula.  Compania Noble Caledonia ofera cu nava MS Serenissima, cu o capacitate de 107 pasageri, un semicircuit al insulei. Nava are in itinerariu cinci porturi cubaneze si cateva insule caraibiene.Cuba Cruise Tips

Atractiile portuare din Cuba

Havana, Cuba: Havana este atat de ancorata in istorie si romantism ca in momentul in care ajungi te prinde in sarmul ei. Inima orasului este  Habana Vieja, sau  Havana Veche, care se desfasoara in evantai din imensa Piata Revolutiei, unde strazile pietruite, masinile din anii 50 si casele ponosite sunt exact cum ti le-ai imaginat. Nu trebiue sa petreci prea mult imp in aceste zone turistice. Mergi spre vecinatate, precum inaltimea  Vedado, sau unele dintre pietele sau parcurile mai putin vizitate. Sau, pur si simplu plimba-te pe faleza Malecon. Merita sa vizitezi fabrica de tigari si o fabrica de rom, si daca ai noroc sa vizitezi pe timpul serii, ar trebui sa te plimbi de voie, intrucat Havana devine un oras diferit noaptea, cu muzica revarsandu-se de la fiecare usa, formatii care canta live si cluburi deschise pana dimineata.

Santiago de Cuba: Daca ai crezut ca Havana este agitata, nu ai vazut nimic inca. Santiago, aflat in estul Cubei, este un oras nebun, intens, zgomotos, poluat dar palpitant, care are un aer mai caraibian daecat oriunde in alta parte a insulei. Intinsa pe varful unui deal cu pante abrupte, este al doilea mare oras din Cuba, cu o populatie de 1.2 milioane de persoane. Daca te itereseaza istoria revolutiei, aici este leaganul ei si monumentele martirilor si conducatorilor revolutionari marcheaza peisajul.

Trinidad, Cuba: Acest oras este atat de frumos incat a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO. E un orasel micut cu strazi si piete pietruite si case in culori pastelate cu balcoane din fier forjat. Fiecare a doua usa este o „Casa de la Musica” ( un bar modest in care muzicienii vin si canta), iar atmosfera caraibeana minunata este data de plajele curate, strajuite de palmieri lenesi. Daca stai aici pana seara, viziteaza discoteca La Cueva, construita intr-o pestera deasupra Plaza Mayor.

Cienfuegos, Cuba: Prafuita si saraca,  Cienfuegos nu este locul cel mai inspirat in ceea ce priveste atmosfera, dar recupereaza prin arhitectura. Si acest oras a intrat in patrimoniul UNESCO, pentru centrul orasului, care are cele mai numeroase cladiri neo-clasice din Caraibe. In apropiere se afla Gradina Nationala Botanica. Fondata de Edwin Atkins in 1901 si sponsorizata de catre Universitatea  Harvard se situeaza printre cele mai importante gradini tropicale ale lumii. Extinsa pe 90 ha. este adapostul a mai mult de 2000 de specii de plante de pe 5 continente.

 Insula  Juventud, Cuba: Daca esti  in cautarea unei imagini perfecte a paradisului caraibian, nu cauta in alta parte. Acest loc este intact, neatins.  Punta Frances, in extremitatea sudica a insulei are o plaja intinsa cu nisipuri albe, ape curate si calde. Exista un muzeu micut al istoriei insulei doua baruri si un batran care vinde sculpturi la un stand micut. Ceea ce nu gasesti ca pe alte insule din Caraibe, este faptul ca oamenii nu se ingramadesc sa-ti vanda droguri, suveniruri sau orice altceva. Nu exista sacaiala.

Holguin, Cuba:  Acest oras nu este cel mai dragut, dar in apropiere poti face o escala la Cayo Barjay, unde Cristofor Columb a debarcat pentru prima data . Te poti opri la plaja Guardalavaca, care seamana cu o statiune all-inclusive si o piata de vechituri destul de nostima, totusi o plaja draguta, caraghioasa.    Aceasta zona a fost dezvoltata pentru prima oara pentru turism in anii 60, cand in Cuba au venit  turisti din Uniunea Sovietica si au fost construite multe blocuri, model sovietic, precum si doua hoteluri principale pentru a face fata fluxului de turisti.Cuba Cruise Tips

Sfaturi de navigare in Cuba

I-ati lucruri pe care sa le oferi: Elevii tanjesc  in special  dupa pixuri, caiete, gume de sters, ascutitori si carioci. Copilasilor le plac desigur bomboanele dar, cumpara vreo doua sacose si ofera-le mai bine decat sa le oferi bani. Adultii sunt recunoscatori (mai ales femeile) pentru orice fel de cosmetice: lame de ras, creme de fata, sampoane, sapunuri, etc.

Ia-ti lucruri fara de care nu poti sta: In Cuba poti sa-ti iei suc, cafea, chipsuri, dulciuri sau alte cnacks-uri. Deci daca nu poti fara ele umple bagajul.

Fii calm: Precum in toata zona Caraibelor, totul se desfasoara mai incet. Uneori lucrurile stagneaza dintr-un motiv: ceva nu se gaseste, nu este nimeni la birou sau acesta este inchis.

Exploreaza: Cuba este unul dintre cele mai sigure locuri de pe planeta, cu unii dintre cei mai prietenosi oameni pe care ii poti intalni in lume. Iesi pe traseu, petrece-ti timpul in cafenelele non-turistice, plimba-te prin piatete si priveste batranii care joaca domino –  totul face parte din cultura si ritmul acestei extraordinare insule.

Adu-ti bani cash. In afara Havanei nu se gasesc bancomate. Dolarii canadieni, lirele sterline si euro sunt acceptate . Schimba-ti banii la aeroport unde cozile sunt mai scurte decat la bancile din oras. Cardurile de credit SUA (American Expres si Mastercard) nu sunt acceptate .

Nu fi naiv: Oricat de placuti ar fi cubanezii, banii sun cei care conteaza si un turist inseamna bani. Asa ca atunci cand cineva se apropie de tine sa-ti ofere un restaurant/taxi/o fata/un baiat, ai grija ca vor si ei partea lor. Nu te teme sa spui ferm NU. Nu e ca in alte tari cu escroci agresivi, majoritatea cubanezilor iti accepta raspunsul si dispar imediat. Drogurile nu prea sunt prezente in Cuba dar e foarte raspandita prostitutia asa ca daca cineva se apropie de tine intr-un bar si e prea prietenos, vor mai mult banii tai decat o conversatie.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.